B-sag: Opfølgning på Overførselssagen
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen om Overførselssagen til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Partierne bag København Kommunes budget for 2019 indgik den 27. marts 2019 en aftale, der fordeler de overskydende midler fra Regnskab 2018; den såkaldte "Overførselssag".
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget:
”Indre By Lokaludvalg har følgende kommentarer til Overførselssagen:
Erhvervsparkering i Indre By
Partierne bag Overførselssagen har aftalt, at der er behov for at forbedre mulighederne for erhvervsparkering i København, hvorfor partierne afsatte 1,5 mio. kr. årligt på service i 2019 og 2020 til etablering og opmærkning af erhvervsparkeringspladser.
Af aftalen fremgår det, at er der enighed om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal afdække potentialet for at etablere 500 flere erhvervsparkeringspladser, uden at konvertere konventionelle p-pladser. Forvaltningen skal med inddragelse af Økonomiforvaltningen og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet afdække forskellige modeller for at etablere erhvervsparkeringspladser og i forlængelse heraf forelægge Teknik- og Miljøudvalget indstilling herom senest i august 2019, forud for etableringen. Afdækningen vil blandt andet omfatte etablering af erhvervsparkeringspladser indenfor 10-meter zonen og etablering af licensordning, der afgrænser kredsen af relevante erhvervsbiler, herunder håndværkere, læger og hjemmeplejen som led i arbejdets udførelse, der lovligt kan anvende de særlige pladser.
Indre By Lokaludvalg tilbyder at hjælpe forvaltningen i det forestående arbejde med at udpege steder til erhvervsparkering i Indre By. Lokaludvalget foreslår i den forbindelse, at de udpegede erhvervsparkeringspladser forbeholdes el-biler. Derudover foreslår lokaludvalget, at erhvervsparkeringen kombineres med en teknisk anordning, der sikrer, at kun erhvervskøretøjer med ærinde i området kan benytte parkeringen.
Landstrøm til krydstogtskibe
Lokaludvalget støtter, at aftalepartierne afsætter midler til projektering af landstrømanlæg ved krydstogtterminalerne, men forventer, at kommunen snart stiller krav om, at krydstogtskibe til København skal modtage landstrøm. Det vil give en positiv effekt på luftkvaliteten i Indre By, vurderer vi.
Stigende dækningsgrader i folkeskolen
Lokaludvalget støtter, at der i Overførselssagen lægges op til at afsætte penge til skoleområdet, så der kan tages højde for, at flere end forventet vælger folkeskolen til.
Kortlægning af ældres ønsker og behov for en mere ældrevenlig by
Lokaludvalget støtter, at der med Overførselssagen afsættes penge til at kortlægge ældres behov i byplanlægningen og deres ønsker til byudviklingen. Beslutningen bør snarest følges op med en beslutning om, hvor man vil sætte ind først.
Analyse af adgang til fritidsaktiviteter for ældre
Lokaludvalget støtter aftalen i Overførselssagen om, at ældre medborgere skal sikres bedre mulighed for adgang til idrætsfaciliteter på Københavns folkeskoler og kultur- og fritidsfaciliteter. Generelt mangler Indre Bys borgere idrætsfaciliteter i deres egen bydel, hvorfor resultatet af analysen, der sættes i gang, også kan komme andre befolkningsgrupper til gavn.
Oprettelse af borgerrettede initiativer i forbindelse med C40-topmøde i København og Folkefest på Rådhuspladsen i forbindelse med åbningen af Metro Cityringen
Lokaludvalget bakker op om, at der i Overførselssagen afsættes penge til afholdelse af lokale og specifikt borgerrettede aktiviteter i forbindelse med Københavns Kommunes værtskab for C40 borgmestermødet i 2019 samt til en folkefest på Rådhuspladsen i forbindelse med åbningen af Metro Cityringen.
Vi går ud fra, at der for de omkringboende ikke vil være nævneværdige gener fra aktiviteterne i forbindelse med C40-mødet og i forbindelse med Metroåbningen, men ikke desto mindre foreslår vi, at man for afvekslingens skyld undlader at holde C 40-aktiviteter de sædvanlige steder som fx Rådhuspladsen og Nytorv/Gammeltorv, men finder alternative steder, ligesom vi synes, det kunne være forfriskende, hvis metrofesten ikke holdes på Rådhuspladsen, bliver holdt et sted, hvor Cityringen bliver en stor forbedring for de lokale beboere.
Brobold
Lokaludvalget støtter, at man med Overførselssagen vil omdanne aktivitetsarealer i byrummet til byrumsbaner, der kan benyttes til organiseret fodbold. Der er behov for det i Indre By og her kunne man se på, hvor der er egnet gadeareal til formålet. Vi beder om at få oplyst, hvad der menes med ”aktivitetsarealer”.
Euronorm 6
Vi har noteret os, at indkøb af egne busser, der anvendes i københavnske institutioner og skoler, fra 2019 gradvist skal overholde Euro 6D normen, idet kommende udbud vedr. specialkørsel, svømmekørsel og udflytterkørsel vil ske med udgangspunkt i Euronorm 6D, og idet Økonomiforvaltningen vil vurdere, om markedet er modent til yderligere krav om grønne køretøjer, fx el-biler.
En anden vej at gå er at se på, hvordan kørselsbehovet kan mindskes.
Anemonen
Vi glæder os over, at parterne er blevet enige om at give et ekstra tilskud i driftsstøtte til børneteateret Anemonen i Suhmsgade.
Optimering af faciliteter i Kulturhus Indre By
Vi har noteret os, at man med Overførselssagen afsætter 2,0 mio. kr. i 2019 til optimering af faciliteter i Kulturhus Indre By. Vi beder om at få oplyst, hvad pengene konkret skal bruges til.
Under alle omstændigheder undrer vi os over beslutningen. Efter vores vurdering har Kulturhuset Indre By ikke og får ikke en lokal profil, sådan som sporene er lagt nu. Der skal helt andre tiltag til, for at få Kulturhuset Indre By til at blive et lokalt forankret hus med tilbud og et image, der kan få Indre Bys borgere til at benytte det.
Indre By Lokaludvalg har drøftet dette med Kultur- og Fritidsforvaltningen i flere omgange, men tankerne om huset, som vi gør os, bliver tilsyneladende ikke taget til følge.
Det kunne derfor være interessant med businesscase om, hvad huset vil kunne tilbyde københavnerne i almindelighed og Indre Bys borgere i særdeleshed, hvis det blev solgt til en privat med en klausul om, at vedkommende skal udvikle det til et folkeligt kulturhus a la Absalon Kirke.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand”
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte henvendelsen om Overførselssagen til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet.