Åben spørgetid
Under dette punkt har tilhørerne mulighed for at komme med forslag og stille spørgsmål til lokaludvalget. Der er afsat op til en halv time til spørgetiden. Når der ikke er flere spørgsmål, begynder lokaludvalgets ordinære møde.
Beslutning
Toldbodgade
En borger orienterede om trafikforholdene i Toldbodgade og foreslog lokaludvalget at arbejde for, at der indsættes vandbusser mellem krydstogtterminalen i Nordhavn og Indre By for at mindske turistbuskørslen i byen.
En anden borger oplyste, at der i 2012 var en workshop om turistbusser og at der i 2013 var blevet indført standsningsforbud i den ene side af Toldbodgade, men forholdene i gaden har ikke ændret sig til det bedre.
Han havde uden resultat kontaktet Slots- og Ejendomsstyrelsen om, hvorvidt fortovet i gaden kan udvides i forbindelse med en renovering af Amaliehaven.
Han havde også kontaktet politiet om busparkeringen i Toldbodgade og havde desuden konstateret, at buschaufførerne ikke har respekt for P-vagterne.
Han udtalte sig imod et forslag om at ensrette Toldbodgade fra syd til nord, da det vil øge trafikken i St. Kongensgade med turistbusser til Toldbodgade.
Han oplyste, at turistbusserne spærrer for hinanden, når de er på vej ind på og ud fra busholdepladsen nord for Amaliehaven, hvor de sætter turister af.
Han foreslog, at der indsættes små el-tog, som kan transportere turister til og fra deres hotel mm. I bilaget ses en beskrivelse af ideen.
En tredje borger bekræftede, at det er svært for turistbusserne at komme ind på busholdepladsen nord for Amaliehaven og gav udtryk for, at turistbusser ikke bør ledes ind i City. Han foreslog, at de parkerer ved Østerport, hvor turisterne kan skifte til små el-tog. Det vil hjælpe på luftforureningen.
En fjerde borger mente, at der er behov for en langsigtet løsning på trafikproblemerne i Toldbodgade. Hun mente, at den kortsigtede løsning er at håndhæve parkeringsforbuddet i Toldbodgade med parkeringsafgifter til turistbuschaufførerne. Det var hendes indtryk, at P-vagterne ser gennem fingre med, at de parkerer ulovligt, men gerne giver beboerne parkeringsafgifter, når de ikke overholder parkeringsreglerne.
Gunna Starck svarede, at hensigten med at holde turisterne samlet i en bus er, at de skal køre til bestemte steder, hvor de kan foretage indkøb. Der er kommercielle interesser bag turistbuskørslen.
Hun var ikke imod turisterne, men hun er imod de afledte virkninger af masseturismen.
Hun udtalte sig imod ensretning af Toldbodgade, da det vil give en højere hastighed i gaden.
Lean Milo svarede, at trafikproblemerne og den ulovlige parkering i Toldbodgade er en opgave for politiet.
Turismen er kommet for at blive, så der skal ses på, hvordan den fungerer bedst muligt, fx ved at se på busstørrelser og på muligheden for at indføre el-busser og havnebusser for transport af turister.
Marietta Bonnet svarede, at teknik- og miljøborgmesteren havde talt for transport af turister med havnebusser, men at hun ikke har flertal for det i Borgerrepræsentationen.
Hans-Henrik T. Ohlsen svarede, at det er nyt, at havnebusserne må sejle til krydstogthavnen i Nordhavn.
Blackstone
En borger orienterede om forholdene for lejerne i en ejendom i Vendersgade, ejet af Blackstone; bl.a. om
- udskiftning af vinduer, selv om ingen har bedt om det
- indtægter fra et reklamebanner på stilladset, som ikke indgår i byggeregnskabet og dermed heller ikke indgår i fastsættelsen af huslejen
- manglende vedligeholdelse af ejendommen
- rydning af fællesarealer uden varsel af uaflåste loftsrum mv, som pga. omstændighederne ikke kan anmeldes til politiet.
Hun oplyste, at der er lang behandlingstid i Huslejenævnet, 6-12 måneder.
Anton Skovle svarede, at Københavns Kommune bør lære af Berlin for så vidt angår kapitalfondes opkøb af beboelsesejendomme. I Berlin køber man ejendommene tilbage.
Gunna Starck svarede, at Blackstone har købt 150 ejendomme i Frederiksberg og Københavns Kommuner og at deres indtog ødelægger byen. Hun oplyste, at lovgivningen på området skal forhandles i Folketinget. Hun foreslog, at lokaludvalget opfordrer Københavns Kommune til at arbejde for, at § 5.1. og 5.2. i Boligreguleringsloven ophæves for at hindre fupmoderniseringer. Hun foreslog endvidere, at lokaludvalget opfordrer Københavns Kommune til at afsætte ressourcer til Huslejenævnet, idet beboerne skal betale den nye højere husleje, indtil Huslejenævnet måtte komme til en anden afgørelse.
Marietta Bonnet svarede, at Frederiksberg Kommune ikke længere vil sælge ejendomme til Blackstone.
Lokaludvalget bemyndigede næstformanden Jens Erik Frandsen til at bede Københavns Kommune om at afsætte flere ressourcer til Huslejenævnet og om at gøre sin indflydelse gældende, når Boligreguleringsloven skal forhandles i Folketinget.
Dantes Plads
En borger orienterede om en borgergruppes aktiviteter mod etablering af en parkeringskælder under Dantes Plads. Borgergruppens aktiviteter er beskrevet i en artikel på www.minby.dk.
Borgergruppen undrer sig over, at Q Park kun skal betale 2½ mio. kr. for Dantes Plads, når der tilsyneladende regnes med en indtægt fra parkeringskælderen på 2,2 mio. kr. om året.
Borgergruppen er vidende om, at der kom to bud på køb af Dantes Plads, men kan kun få det ene at se. I udbudsmaterialet blev behovet for VVM-redegørelse og lokalplan for projektet nævnt, men det har man fraveget nu.
Projektet omfatter 214 parkeringspladser. Samtidig skal der etableres 120 parkeringspladser under Langebro, ligesom der kommer parkeringspladser på Postgrunden. Set i lyset af, at BLOX reklamerer for muligheden for at parkere i deres parkeringskælder, er det derfor svært at se behovet for en parkeringskælder på Dantes Plads. Borgergruppen kan ikke få oplysninger om parkeringsbehovet i kvarteret.
Holckenhus og de øvrige ejendomme ved Dantes Plads står på pæle, hvorfor det er risikabelt at sænke vandspejlet ved anlæg af parkeringskælderen.
Vester Voldgade er et præmieret byrum. Der er mange børn i området, da der ligger børneinstitutioner og en skole i gaden. Når Lille Langebro åbner, vil gaden blive benyttet af mange cyklister, hvilket ikke harmonerer med planen om en parkeringskælder på Dantes Plads.
Borgergruppen har noteret sig, at Q Park kalder parkeringsanlægget på Dantes Plads for et "flagskib".
Borgergruppen har advokater på sagen, ligesom Carlsbergfonden og Nationalmuseet er inde over.
Borgergruppen ønsker lokaludvalgets støtte til en protest mod planerne om en parkeringskælder på Dantes Plads, da det går imod al politik på trafik-, klima- og miljøområdet.
Gunna Starck svarede, at hun er enig med borgergruppen.
Kjeld A. Larsen svarede, at Teknik- og Miljøforvaltningen gik med til fjernelse af 26 parkeringspladser i Holckenhus-gården med den begrundelse, at området ligger centralt og er godt betjent af kollektiv trafik. Det harmonerer ikke med planerne om en parkeringskælder på Dantes Plads.
Løbehjul
En borger spurgte om lokaludvalgets holdning til fordelingsnøglen for placering af løbehjul, hvorefter der skal være plads til 200 løbehjul i Middelalderbyen mv. og 3.000 løbehjul andre steder i kommunen. Han gav udtryk for, at ingen ved, hvor løbehjulene ender efter brug.
Hans-Henrik T. Ohlsen svarede, at parkering af løbehjulene bør kunne styres via GPS. Lokaludvalget bør skubbe på for, at dette indføres. Cykelbranchen er ramt af løbehjulenes indtog i byen.
Sally Mountfield svarede, at det er uklart, hvordan parkering af løbehjul ved facader og ved hoteller tæller med i fordelingsnøglen.
Oprydning ved byggepladser
En borger mente, at borgerne bør være aktive i forhold til opsyn med og affaldsoprydning ved byggepladser.
Hans-Henrik T. Ohlsen oplyste, at man kan danne borgergrupper til sådanne projekter via hjemmesiden www.boblberg.dk.