Mødedato: 13.04.2023, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

B-sag: Høringssvar om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage Bent Lohmanns høringssvar til Økonomiforvaltningen om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager Bent Lohmanns høringssvar til Økonomiforvaltningen om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 til efterretning. Se høringssvaret i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har med mail til bl.a. lokaludvalget samt på Bliv Hørt-portalen givet mulighed for dels at komme med forslag til miljøforhold, der bør indgå i miljøkonsekvensrapporten, og dels at komme med bemærkninger til miljøkonsekvensvurderingen i øvrigt. Høringsperioden er den 8. marts-5. april 2023. 

Følgende fremgår af Bliv Hørt-portalen:
"Metrolinje M5 skal understøtte en bæredygtig byudvikling i de nye områder på Kløverparken, Refshaleøen og Lynetteholm og afhjælpe kapacitetsudfordringerne i det eksisterende metrosystem mellem Amager og det øvrige København.

Inden der kan gives tilladelse til anlæg af metrolinje M5 skal der gennemføres en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af projektet iht. miljøvurderingsloven og VVM-bekendtgørelsen for havne. Det betyder, at bygherre Metroselskabet skal udarbejde en miljøkonsekvensrapport for projektet.

Miljøkonsekvensrapporten udarbejdes med udgangspunkt i en linjeføring fra København H til Lynetteholm med forlængelse til Østerport med følgende 10 stationer:

København H (Reventlowsgade)
Bryggebroen (Axel Heides Gade)
DR Byen (skiftestation)
Amagerbrogade Syd (Sundbyøster Plads)
Lergravsparken (skiftestation)
Prags Boulevard
Refshaleøen
Lynetteholm S
Lynetteholm N
Østerport (skiftestation)

Linjeføring og stationer fremgår af det vedlagte oversigtskort.

Fra København H-Prags Boulevard miljøvurderes en tunnelløsning. Fra Prags Boulevard til umiddelbart efter Refshaleøen miljøvurderes både en højbane- og en tunnelløsning. På Lynetteholm miljøvurderes en højbaneløsning og fra Lynetteholm til Østerport en tunnelløsning. Der arbejdes med en placering af et kontrol- og vedligeholdelsescenter til M5 på Prøvestenen.

Københavns Kommune er myndighed på projektet på land, og Trafikstyrelsen er myndighed på den del af projektet, der ligger indenfor Københavns Havns søområde.

Har du bemærkninger til afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten?

Inden Metroselskabet påbegynder udarbejdelse af miljøkonsekvensrapporten, skal Trafikstyrelsen og Københavns Kommune afgive en udtalelse om, hvor omfattende og detaljerede oplysningerne i miljøkonsekvensrapporten skal være. 

Metroselskabet har udarbejdet et afgrænsningsnotat med selskabets forslag til, hvilke miljøforhold der skal beskrives og undersøges nærmere i miljøkonsekvensrapporten.

Til brug for udarbejdelsen af myndighedernes udtalelse sendes afgrænsningsnotatet i høring hos berørte myndigheder og offentligheden.

(...)

Høringen vedrører den nævnte linjeføring fra København H via Amagerbrogade Syd til Lynetteholm med forlængelse til Østerport. Forslag til fx andre linjeføringer vil derfor ikke være relevante i forbindelse med denne høring. Fastlæggelse af udformningen og indretningen af nye metrostationspladser vil ske på et senere tidspunkt i forbindelse med senere lokalplanlægning, hvor der også vil blive mulighed for at komme med forslag og bemærkninger."  

 

Bemærkning fra lokaludvalgsmedlem Kjeld A. Larsen

Kjeld A. Larsen har sendt nogle noter til sekretariatet om sagen til overvejelse. Se bilaget.

 

Løsning

Bent Lohmann har den 1. april 2023 lagt følgende høringssvar på Høringsportalen:

"Dette høringssvar er med forbehold for Indre By Lokaludvalgs behandling af sagen i lokaludvalgets møde den 13. april 2023.

Indre By Lokaludvalg foreslår følgende:

 Miljøvurderingen af anlægsfasen af M5 skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i Østre Anlæg, søerne i Østre Anlæg og landskabet i Østre Anlæg påvirkes af anlæg af en skakt i Østre Anlæg.

  2. vurdering af, om anlæg af en skakt et andet sted ved Østerport end i Østre Anlæg har færre konsekvenser for miljøet end anlæg af en skakt i Østre Anlæg.

  3. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af anlægget af Østerport og af boringen af en tunnel fra Østerport til Refshaleøen.

  4. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i og omkring Sankt Jørgens Sø og landskabet omkring Sankt Jørgens Sø påvirkes af anlæg af en skakt øst for Sankt Jørgens Sø.

  5. vurdering af, om anlæg af en skakt et andet sted end øst for Sankt Jørgens Sø har færre konsekvenser for miljøet end anlæg af en skakt øst for Sankt Jørgens Sø.

  6. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af boringen af en tunnel til en skakt øst for Sankt Jørgens Sø.

 

Miljøvurderingen af driftsfasen af M5 skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i Østre Anlæg, søerne i Østre Anlæg og landskabet i Østre Anlæg påvirkes af en skakt i brug i Østre Anlæg.

  2. vurdering af, om en skakt i brug et andet sted ved Østerport end i Østre Anlæg har færre konsekvenser for miljøet.

  3. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i og omkring Sankt Jørgens Sø og landskabet i området omkring Sankt Jørgens Sø påvirkes af en skakt i brug øst for Sankt Jørgens Sø.

  4. vurdering af, om en skakt i brug et andet sted ved Sankt Jørgens Sø har færre konsekvenser for miljøet.

Derudover foreslår lokaludvalget,

  1. at jordtransportkørslen og anden tung trafik i forbindelse af anlægget af M5 samt effekterne heraf indgår i vurderingen, herunder alternative transportruter og -metoder.

  2. at vurderingen tager udgangspunkt i værst tænkelige scenarier for vandstandsstigning, stormfloder og vandstand og at der redegøres for, hvordan der sikres mod – og tilpasses til - sådanne klimatiske konsekvenser både i anlægsfasen og driftsfasen.

  3. at der foretages en vurdering af konsekvenserne for miljøet i Indre By af M5 i driftsfasen. Her tænkes på linjens indvirkning på bil- og cykeltrafik i Indre By og de miljømæssige konsekvenser heraf.

  4. at vurderingen af M5 tager udgangspunkt i, at kommende bolig- og erhvervsområder i Østhavnen kan sammenlignes med Nordhavnen - og ikke brokvartererne - for så vidt angår boligpriser, pendlingsmønster osv.

  5. at det vurderes, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af M5 uden anlæg af Østlig Ringvej.

  6. at den samlede miljøpåvirkning af den del af M5, der skal være over jorden, vurderes.


Så et spørgsmål: Hvem skal miljøvurdere Metrolinje M5?

Jeg understreger, at lokaludvalget ikke har taget stilling til Lynetteholm, Metrolinje M5 og Østlig Ringvej.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
Indre By Lokaludvalg"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Følgende fremgår af høringsmaterialet
"Efter den offentlige høring af miljøkonsekvensrapporten, samler og behandler Trafikstyrelsen og Københavns Kommune høringssvarene, og miljøkonsekvensrapporten vil måske blive uddybet og/eller projektet justeret som følge af de indkomne høringssvar. Anlægslov samt endelig godkendt miljøkonsekvensrapport og VVM-tilladelse forventes at foreligge i 2025-26, hvorefter anlægsarbejdet kan igangsættes. Metrolinje M5 er planlagt til at åbne i 2035." 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget beder om at få belyst, om M5 i driftsfasen vil føre til mindre biltrafik i København og særligt i Indre By.

Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget beder om at få vurderet, om M5 i driftsfasen vil føre til mindre cykeltrafik i København og særligt i Indre By; i givet fald at få vurderet, hvordan det påvirker befolkningens sundhed.

Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Bent Lohmann, om at lokaludvalget beder om at få vurderet, hvordan M5 i driftsfasen vil ændre transportmønsteret i København og særligt i Indre By.

 

Lokaludvalget godkendte Bent Lohmanns høringssvar til Økonomiforvaltningen om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 med ovennævnte tilføjelser. 

Til top