Høringssvar om skulptur på Sankt Annæ Plads
Indstilling og beslutning
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om forslaget om at placere skulpturen ’Kolossen O’ på Sankt Annæ Plads, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Kunstneren skriver om skulpturen:
“'Kolossen O' er inspireret af myten om guden Osiris og hans skæbne i det antikke Egypten. Osiris blev dræbt og hugget i 14 dele af broderen Seth, der spredte hans lemmer over hele Egypten. Isis, både hustru og søster til Osiris, drog ud for at samle alle delene.
Osiris sønderlemmede - og af Isis gensamlede krop - minder mig om de dataregister opdelinger, vi i dag på alle områder har af mennesket.
'Kolossen O' består af selve monumentets korpus, et vandbassin og en omgivende plads. Monumentet har form som en keglestub sat på spidsen. Keglestubbens “spids” skærer sig igennem jordplanet og ned i en underjordisk sokkel, der dækkes af vand i et 6-takket bassin.
Det 200 cm dybe bassin forsynes med regnvand opsamlet fra skålen i monumentets top. Vandet herfra renses og sendes videre til en vandtank under jorden for at blive pumpet op til fontænen, der har to funktioner:
Primært sendes der fra bassinets overflade via flere dyser fint forstøvet vand, der skal forme og give indtryk af mytiske tåger. (Forbruget er - som beregnet ved udsmykningen “Zodiac” på Akseltorv - ca. 1 liter vand/døgn.) Røret, der løber fra monumentets top, skal dimensioneres således, at vandet i tilfælde af frost stadig kan tømmes udenom fontænefunktionen.
Sekundært sendes der fra bassinets bund - med passende mellemrum gennem specielt formede dyser - bobler, der med en særlig rumlende lyd stiger til tops for at bryde vandspejlet. Lydbilledet vil være en karakteristisk del af “Kolossen O”.
Omkring bassinet ses en cirkelformet plads belagt med udskårne og farvestrålende porcelænsglaserede stentøjsfliser, designet efter verdens ældst kendte mønster, symbolet “Flower of Life”. Flower of Life” er opbygget efter det gyldne snits princip og optræder i flere varierende gengivelser i mange verdensdele; de ældste ses indgraveret i en række søjler i Osirion ruinerne, der ligger ved Seti templet i Abydos i Egypten. Egypten samledes over tid til en stor og magtfuld stat og jeg betragter nutidens vestlige stater som en parallel hertil - blot vendt på hovedet.
Som man på Osiris tid betragtede pyramiderne, betragter dagens gentestede menneske “Kolossen O” som et monument over sin egen tid, placeret præcis i det punkt, hvor Sankt Annæ Plads og Amaliegade skærer hinanden. Aksen Amaliegade strækker sig fra Gefion Fontænen over Amalienborg Slotsplads til Sankt Annæ Plads. Aksen fra det travle hverdagsliv i Bredgade løber ud i det nye skuespillets hus ved havnen.
Som monumenter betragtet, repræsenterer Gefion Fontænen fortidens og mytens magt og Saly’s rytterstatue repræsenterer den historiske kongemagt. 'Kolossen O' repræsenterer den nye IT-magt i et mytisk og historisk punkt midt mellem hverdagstrafikken og teatret."
Mål og materialer:
Materiale: Bronze, vand, stentøjskakler m. porcelænsglasur
Mål: Samlet højde fra jordplan 1030 cm
Keglestub: Ø 80 - 840 cm
Bassin/fontæne: Ø 220 cm, Dybde 200 cm
Osiris Plads: Ø 786 cm, H 40 cm
Løsning
"Med en mail af 2. oktober 2015 til Indre By Lokaludvalg har Teknik- og Miljøforvaltningen fremsendt en ”skitse til et monument af billedhugger Mogens Møller til den nye Sankt Annæ Plads tegnet af arkitekt Torben Schönherr”. Forvaltningen har oplyst, at Ny Carlsbergfondet gerne vil forære skulpturen til kommunen, mens Sankt Annæ Selskabet vil finansiere fundamentet.
Teknik- og Miljøforvaltningen har efterlyst, hvad Indre By Lokaludvalg mener om skulpturen:
Konklusion
Lokaludvalget anbefaler klart og entydigt Teknik- og Miljøforvaltningen at indstille til Teknik- og Miljøudvalget at takke nej til gaven fra Ny Carlsbergfondet.
Lokaludvalgets holdning
Overordnet er Indre By Lokaludvalg bekymret over den tilfældige måde, som udsmykninger af offentlige rum foregår på. Lokaludvalget efterlyser en dialog med kommunens fagudvalg på kunstområdet, Billedkunstudvalget.
Det er særligt nedennævnte tre forhold, som er baggrunden for vores anbefaling af et klart ”Nej Tak”:
1. Skulpturen er for stor
Renoveringen af Skt. Annæ Plads giver pladsen et tiltrængt løft, samtidig med at den bevarer indtrykket af “pladsen” som to gader. Man opfatter altså ikke Skt. Annæ Plads som én stor plads fra Bredgade til havnen, men som to gader adskilt af et terrasseret haveanlæg, der er afbrudt af en plads omkring Christian den 10, en plads hvor Amaliegade skærer Skt. Annæ Plads og en plads hvor Toldbodgade krydser. En skulptur i krydset mellem Amaliegade og Skt. Annæ Plads skal derfor ses som en skulptur på denne lille plads. Den foreslåede skulptur står i et misforhold til dimensionerne på denne lille plads og kan derfor ikke placeres på denne plads.
2. Vandet skal have en central funktion
Det giver god mening med en vandkunst f.eks. i form af et springvand på det valgte sted, dels som pendant til Gefion Springvandet, dels som “bindeled" til havnen og til den kanal, der lå på stedet før anlæg af Skt. Annæ Plads og dels som en henvisning til, at renoveringen af pladsen også indeholder en skybrudssikring.
Skulpturens synlige vand består dels af vandtågen i skålen øverst oppe og dels af vandspejlet i det lille bassin, som keglestubben forsvinder ned i. Der er ikke nogen visuel sammenhæng mellem vandformerne, så vandet får ikke den samlende funktion som kræves for vand i en vandkunst.
3. Idéen har ingen relation til stedet
Det ville være naturligt, hvis inspirationen til en skulptur på Skt. Annæ Plads blev fundet lokalt. Det kunne være det lokale miljø, havnen, navnet på pladsen, stedets historie, renoveringen hvor skybrudssikringen leder vand fra byen til havnen, eller ….
Skulpturen har ingen lokal tilknytning. Oplevelsen af skulpturen får heldigvis ikke nogen til at tænke på hverken Osiris eller dataregistre, som billedhuggeren ønsker, men skulpturen opleves ikke af den grund som lokalt vedkommende.
Som sagt: Indre By Lokaludvalg mener, at den foreslåede skulptur ikke skal opstilles på Skt. Annæ Plads.
Borgerdialog
Lokaludvalget har annonceret muligheden for at kommentere forslaget om at placere "Kolossen O" på Skt. Annæ Plads på lokaludvalgets hjemmeside. Lokaludvalget har modtaget 44 kommentarer - se dem i bilaget. Her er en opsummering af pointerne i kommentarerne:
Argumenter for forslaget
- Placeringen er spændende og byudviklende.
- Impossant og storslået – udtryk for nytænkning.
Argumenter imod forslaget
- Den vil ødelægge udsigten både langs Sankt Annæ Plads og langs Amaliegade.
- Vil ødelægge helhedsindtrykket af Sankt Annæ Plads. Det vil bryde med de arkitektoniske lige linjer.
- Monumentet er for højt og massivt og vil forekomme overdominerende.
- Monumentets udtryk og symbolik relaterer sig ikke til Sankt Annæ Plads.
- Amaliegade-aksen har et sammenhængende æstetisk udtryk fra Gefionspringvandet gennem Amalienborg Slotsplads til Sankt Annæ Plads. Kolossen O har et markant anderledes udtryk, og vil derfor ødelægge de visuelle sammenhænge.
- Monumentet harmonerer ikke med Lundgaard og Tranbergs koncept for renoveringen af Sankt Annæ Plads.
- Såfremt man ønskede et kunstnerisk element på Sankt Annæ Plads, skulle det have været indarbejdet i planerne for renoveringen af pladsen. Realdania havde oprindeligt foreslået en beskeden vandkunst det pågældende sted.
- Monumentets udtryk afviger fra de øvrige statuer i området, der primært afbilleder historiske personer med tilknytning til området.
- Kunstværkets budskab er for abstrakt og dårligt formidlet. Det kan ikke forventes, at det vil være forståeligt for forbipasserende, hvormed værket mister betydning.
- ’Kolossen O’ skaber ikke sammenhæng mellem det gamle historisk sammenhængende kvarter og den ny virkelighed ved havneenden af Sankt Annæ Plads, og den tilfører hverken den gamle eller nye del af kvarteret noget nyt.
Ønsker til området/placeringen
- Pladsen ud for Amaliegade skal forblive et roligt, visuelt frirum uden skulpturer.
- Eventuel skulptur skal være i balance med Sankt Annæ’s historie og de omkringliggende bygninger.
- Forskønnelse af pladsen kunne i stedet indebære belysninger af træer, bygninger samt eksisterende skulpturer.
- Opstilling af en skulptur på Sankt Annæ Plads bør være på baggrund af en, gerne international, konkurrence med klare kriterier, udformet i dialog med borgerne i kvarteret.
- Statuen af Herman Bang skal tilbage, når renoveringen af pladsen er færdig.
- Det vil være fint med en kunstnerisk værk på pladsen, gerne med vand, rene linjer og symmetri. Men det er vigtigt, at skulpturen relaterer sig til områdets historie, og at den ikke overdøver de andre elementer i byrummet.
- Der bør i rejses et monument for en person med tilknytning til pladsen og bydelen.
Andre kommentarer
- Det er positivt, at forslaget kommer i høring – bare der bliver lyttet.
- Monumentet passer bedre til en mere moderne plads.
- En alternativ placering til ’Kolossen O’ kunne være ved krydstogtterminalerne i Nordhavnen eller Valbyparken.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand
Økonomi
Videre proces
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Henrik Anton Svendsen om at formulere afsnittet "Borgerdialog" således:
"Lokaludvalget har annonceret muligheden for at kommentere forslaget om at placere "Kolossen O" på Skt. Annæ Plads på lokaludvalgets hjemmeside. Lokaludvalget har modtaget 44 kommentarer - se dem i bilaget.
Langt de fleste af kommentarerne er i overensstemmelse med ovennævnte holdninger fra Indre By Lokaludvalg, der som sagt indstiller, at den foreslåede skulptur ikke skal opstilles på Skt. Annæ Plads."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Ørnbo Skovle om at formulere sidste linje i afsnittet "1. Skulpturen er for stor" således:
"Den foreslåede skulptur står i et misforhold til dimensionerne på den lille plads og kan derfor ikke placeres her."
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om skulpturen ’Kolossen O’ på Sankt Annæ Plads, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.