B-sag: Teknik- og Miljøforvaltningens sagshåndtering
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget, der ses i løsningsafsnittet, om Teknik- og Miljøforvaltningens sagshåndtering.
Problemstilling
Lokaludvalget har i 2023 drøftet sager, hvor oplevelsen er, at Teknik- og Miljøforvaltningen handler så sent, at det indsnævrer handlerummet for Teknik- og Miljøforvaltningen og for Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget skriver følgende til Teknik- og Miljøudvalget:
"På Frue Plads ved Fiolstræde har nogen placeret en café (madskur) med udeservering. Der er hverken givet byggetilladelse eller udeserveringstilladelse til det og så vidt vides heller ikke tilladelse til råden over offentligt areal.
Lokaludvalget gjorde Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen opmærksom på forholdet i marts 2022.
I april 2022 svarede Teknik- og Miljøforvaltningen bl.a.: "Forvaltningen har ikke registreret en byggesag for det pågældende madskur. I 2018 og 2019 har forvaltningen givet tilladelse til en opstilling af pavillon med vilkår om, at opstillingen alene kan ske 15. marts til 31. oktober, og at den skulle fjernes helt fra pladsen om vinteren. Forvaltningen har ikke modtaget en ansøgning om opstilling af pavillon i 2020, 2021 samt 2022. Forvaltningen er derfor ved at undersøge forholdet. Hvis forvaltningen konstaterer et ulovligt forhold, opretter vi en sag med henblik på at få forholdet lovliggjort. Forvaltningen vil orientere Lokaludvalget, når sagen er blevet undersøgt. Da forvaltningen behandler sagerne i den rækkefølge, vi modtager dem, afhænger sagsbehandlingstiden dels af mængden af sager, som skal behandles, dels af kompleksiteten af de enkelte sager."
Siden da er intet sket, bortset fra: Teknik- og Miljøforvaltningen orienterede den 28. september 2023 lokaludvalgets sekretariat om, at ejeren af cafeen har fået frist til den 15. oktober 2023 til at søge byggetilladelse. Forvaltningen oplyste samtidig, at forvaltningen er i gang med at behandle ansøgningen om udeservering.
Med erfaringerne fra sagerne om St. Kongensgade 73 og Bredgade 74A (se bilag 1 nedenfor) frygter lokaludvalget, at Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningens handlemuligheder i denne sag svinder ind, som tiden går.
Er det sådan, at forvaltningens dialogbaserede tilgang til bl.a. plan- og byggesager jf. bemærkningerne i et notat den 15. marts 2023 til lokaludvalget, som er citeret i bilag 2 nedenfor, alt andet lige gør, at ulovlige forhold (ikke tilladte forhold) med tiden vil skulle tillades?
Hvad er til hinder for, at forvaltningen som myndighed i plan- og byggesager fra start kræver, at ulovlige forhold (ikke tilladte forhold) øjeblikkeligt ophører?
I sagen om cafeen på Frue Plads vil man som lægmand synes, at når cafeen ikke er tilladt, skal den fjernes - enten af dem, der ejer cafeen, eller af kommunen eller af politiet.
For en god ordens skyld: I lokaludvalget er der forskellige holdninger til, om der bør være en café med udeservering på Frue Plads ved Fiolstræde. Men der er enighed i lokaludvalget om, at den ikke skal være der, hvis ikke der er givet de fornødne tilladelser.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
Indre By Lokaludvalg
Bilag 1
- Bredgade 74A: På dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 13. marts 2023 var der under punktet "Aflæggerbordet" en kortfattet oplysning om, at der på grund af sagens forløb kan være risiko for, at muligheden for at nedlægge et §14-forbud kan være fortabt.
- St. Kongensgade 73: På dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. januar 2023 var der under punktet "Aflæggerbordet" en kortfattet oplysning om, at der på grund af sagens varighed kan være risiko for, at muligheden for at nedlægge et §14-forbud kan være fortabt.
Bilag 2
Citat fra Teknik- og Miljøforvaltningens notat den 15. marts 2023 til lokaludvalget:
"Processen for lovliggørelse er, at når forvaltningen konstaterer en ulovlighed, går vi i dialog med ejendommens ejer om at få forholdet lovliggjort. Et ulovligt forhold kan enten lovliggøres ved fysisk lovliggørelse, ved retlig lovliggørelse eller ved en kombination. En ejer har ret til at søge forholdet retligt lovliggjort og forvaltningen er forpligtiget til at behandle ejers ansøgning herom.
Ved retlig lovliggørelse skal forvaltningen sagsbehandle det modtagne ansøgningsmateriale. Herefter vil vi træffe en afgørelse om, hvorvidt vi kan give byggetilladelse. Giver vi ikke tilladelse, og dermed et afslag, skal ejer tilbageføre ejendommen til det sidst godkendte forhold.""
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget, der ses i løsningsafsnittet, om Teknik- og Miljøforvaltningens sagshåndtering.