Åben spørgetid
Sagsfremstilling
Under dette punkt har tilhørerne mulighed for at komme med forslag og stille spørgsmål til lokaludvalget. Der er afsat op til en halv time til spørgetiden. Når der ikke er flere spørgsmål, begynder lokaludvalgets ordinære møde.
Beslutning
Forslag om bymodel og klokkestabel på Sankt Pauls Plads
En borger oplyste, at der lokalt er interesse for at opstille bymodellen, der før stod foran Bymuseet på Vesterbro, på det store felt på Sankt Pauls Plads. Fonde har givet forhåndstilsagn om at finansiere en genstøbning og opstilling af modellen og Københavns Museum har vist interesse for ideen. Det er en forudsætning, at området ikke er åbent, men lukkes af med det oprindelige hegn.
Genstøbningen er mulig, fordi Designmuseet har støbeformene. Husene støbes i beton og fæstnes til jorden. Et lokalt laug skal stå for vedligeholdelsen, hvilket bl.a. indebærer, at modellen skal spules med jævne mellemrum.
Han oplyste desuden, at der lokalt er interesse for at genopføre en 10 m høj klokkestabel i det lille felt på Sankt Pauls Plads. Den befinder sig nu i Nyboders Mindestuers varetægt. Hvis den genopføres, skal den ikke kunne ringe. På det lille felt vil der også kunne være højbede med krydderurter. Feltet blev tidligere anvendt til at dyrke krydderurter på.
En anden borger oplyste, at der er behov for flere bænke på Sankt Pauls Plads. De kan opstilles på arealet mellem felterne.
Lars Povl Jensen svarede, at ideerne om at bruge felterne på Sankt Pauls Plads til hhv. en bymodel og en klokkestabel ikke er i overensstemmelse med det, der tidligere har været fremme i debatten om, at felterne skal anvendes til aktiviteter.
Han svarede videre, at bymodellen ikke omfatter Nyboder, hvorfor den ikke hører hjemme på Sankt Pauls Plads. Hvis der skal være en bymodel på Sankt Pauls Plads, skal det være en Nyboder-model.
Derudover bemærkede han, at man ikke skal gøre noget for at tiltrække flere turister til pladsen. Der kommer en del turister på pladsen allerede og de har det med at kigge ind af beboernes vinduer.
Han konkluderede, at ideen om at opstille bymodellen på Sankt Pauls Plads er en dårlig idé og foreslog, at den opstilles i Rådhushaven.
Gunna Starck svarede, at et forslag om en bymodel på det store felt er som en elefant i en glasbutik. Hun foreslog, at den placeres på gårdspladsen foran Bygningskulturens Hus. Hun foreslog derudover, at man kan sætte bymodellen i en montre, så man kan komme tæt på den og så den er beskyttet mod vind og vejr.
Svend Jørgen Thomsen og Bent Lohmann svarede, at forslaget om at donere bymodellen på Sankt Pauls Plads ikke har en modtager, men at de formoder, at det er kommunen, som skal have bymodellen.
Anvendelsen af Sankt Pauls Plads og Eidsvoll Plads
En borger fortalte, at hundelufteområdet på Sankt Pauls Plads var ekskluderende, at det medførte støj- og lugtgener og var ulækkert. Han syntes, at Sankt Pauls Plads fortjener bedre.
Han oplyste, at i juni 2016 holdt lokaludvalget en workshop om pladsens anvendelse. Har var der en fælles forståelse af, at hvis man kunne få etableret et hundelufteområde på Eidsvoll Plads, vil man kunne arbejde videre med anvendelsen af Sankt Pauls Plads. Hundelufteområdet på Eidsvoll Plads er nu etableret, men bør forbedres, hvis man skal tiltrække hundeluftere.
Han nævnte, at i mødet den 9. november 2017 skal lokaludvalget ifølge indstillingen til lokaludvalget til mødet den 12. oktober 2017 tage stilling til hvilke elementer, der skal indgå i en skitse for ny indretning af Sankt Pauls Plads, som man vil bede en landskabsarkitekt tegne. Det skal ske på baggrund af forslag fra borgerne.
Han mente, at udgangspunktet bør være, at Sankt Pauls Plads er inkluderende og integrerende; at den indeholder noget smukt og dermed supplerer og fremhæver pladsen. Han oplyste, at en beboergruppe, Sankt Pauls Kirke samt fonde støtter ideen om en bymodel, en klokkestabel og en urtehave samt en opsætning af bænke. Forslag om et hundelufteområdet på Sankt Pauls Plads bør derfor ikke indgå i det videre arbejde, konkluderede han.
Henrik Anton Svendsen svarede, at det var en unødvendig præsentation.
Anton Skovle svarede, at Sankt Pauls Plads har en herlighedsværdi, og at der er behov for at få rettet op på forholdene på pladsen.
Situationen i Nørre Kvarter
En borger orienterede om uenigheden mellem beboere i Nørre Kvarter og Teknik- og Miljøforvaltningen om et anlægsarbejde på den såkaldte bylivsakse. Beboere har blokeret for, at anlægsarbejderne kan udføres, fordi de mener, at anlægsprojektet strider mod hensigten i den politiske beslutning om bylivsaksen, og fordi det, der skal udføres, ikke er i overensstemmelse med beboernes ønsker. Hun oplyste, at man i det ældste sammenhængende kvarter i København vil udvide fortov, tage brostensbelægning væk fra indkørslerne til gårdene og i gadekryds etablere en lav forhøjning med brosten.
Hun mente, at Teknik- og Miljøforvaltningen hverken er indstillet på dialog eller et kompromis. Hun nævnte, at forvaltningen har oplyst, at den har været i kontakt med Borgerrepræsentationens medlemmer om projektændringerne i forhold til den oprindelige politiske beslutning, men at ingen har reageret.
Hun oplyste, at beboere i kvarteret har kontaktet museer, fordi sagen har en vigtig byhistorisk vinkel. Beboerne har en mistanke om, at forvaltningen udfører anlægsarbejderne, fordi den skal bruge anlægsmidler inden årets udgang. Hun fortalte, at anlægsarbejderne i Vestergade er startet, uden at man har orienteret beboerne.
Endelig oplyste hun, at erhvervslivet i bylivsaksen er uenig i, at anlægsarbejderne skal foregå nu, hvor julehandlen nærmer sig, men hun vidste ikke, om de erhvervsdrivende er uenig i det æstetiske ved anlægsprojektet. Hun mente, at i udgangspunktet vil barer nok gerne have areal til udeservering. Endelig oplyste hun, at beboere fra kvarteret gerne vil mødes med repræsentanter for lokaludvalget om sagen, hvis lokaludvalget har ønske om det.
Svend Jørgen Thomsen svarede, at forløbet i sagen lyder mærkelig.
Bent Lohmann svarede, at anlægsarbejderne i Vestergade angår et cykelsuperstiprojekt.
Natur i byen-udstilling
Lederen af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Marianne Spang Bech oplyste, at der er en udstilling om Natur i byen-projektet i Miljøpunktet.