Mødedato: 12.09.2013, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Workshops om området omkring Nørreport og Rådhuspladsen

Indre By Lokaludvalg skal tager planerne for workshops om området omkring Nørreport og Rådhuspladsen til efterretning.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Indre By Lokaludvalg tager planerne for lokaludvalgets to workshops om området omkring Nørreport og Rådhuspladsen til efterretning.

Problemstilling

Indre By Lokaludvalg besluttede på lokaludvalgsmødet d. 16. maj 2013 at afholde to workshops om områderne omkring Nørreport og Rådhuspladsen.

Arrangementerne skal munde ud i et idékatalog for de to områder, som opsummerer borgernes og brugernes ønsker, visioner og holdninger til den fremtidige udvikling af de to kvarterer.

Løsning

Sekretariatet har i dialog med tovholderne for projektet: Bent Lohmann, Kjeld A. Larsen, Ole Benny Nielsen, Marietta Bonnet og Hans-Henrik T. Ohlsen udarbejdet følgende om de to workshops:
 
Formål med arrangementer
Indre By Lokaludvalg skal i samarbejde med Politiken holde to workshops om borgernes visioner for henholdsvis området omkring Rådhuspladsen og området omkring Nørreport.

Begge områder undergår i disse år store forandringer – der er mange forskellige projekter i gang, som hver især vil sætte deres præg på områderne, der er nogle af de mest trafikerede og centrale områder i København. Men forandringerne sker uden, at der er blevet udarbejdet en helhedsplan eller vision for, hvordan man ønsker disse områder skal udvikle sig.

De to workshops vil blive afholdt i slutningen af oktober - de endelige datoer ligger ikke fast endnu.

Arrangementerne skal skabe rum for, at alle interesserede borgere og brugere kan få en inspirerende debat og gode idéer til, hvilket liv man ønsker i de to områder, hvordan områderne skal hænge sammen med det omkringværende, hvilke trafikmønstre der skal fremmes eller begrænses, og i det hele taget, hvilke ønsker der er til områdernes fremtidige udvikling set i sammenhæng med den resterende by.

Når de to workshops er blevet afholdt, skal lokaludvalget behandle de fremkomne idéer, ønsker og viden, så det får karakter af en handlingsplan eller et idékatalog for de to områder, som forvaltningen har mulighed for at anvende i planlægningsarbejdet, f.eks. Kommuneplanen.

De to workshops skal afdække:
• Hvad er borgernes/brugernes visioner for områderne?
• Hvad skal områderne kunne bruges til?
• Hvilket liv skal der være?
• Hvilke sammenhænge skal der være i kvarteret og til områderne omkring?

Forarbejde
Debatten skal foregå på et oplyst grundlag i forhold til:
• Hvilke bindinger er der for området, herunder hvilke igangværende projekter der er, og hvilket rum vil de skabe?
• Hvad kendetegner dag områderne, herunder hvilke trafikmønstre er der og hvordan bruges områderne?
• Hvad kendetegner områder omkring, og hvilke forbindelser, synergier og modsætninger er der til de omkringliggende kvarterer?

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vil bistå lokaludvalget i forhold til at skabe overblik over igangværende projekter og planer for områderne.

Derudover kan følgende tiltag af lokaludvalgets sekretariat bidrage til ny viden og inspiration i forhold til forskellige borgere og brugeres oplevelse af og ønsker til byrummene.
 
• Fotosafari for børn
Sekretariatet kan bede børn fra f.eks. Vartov SFO og Thomas P. Hejles Fritidsklub om at tage billeder af området med engangskamera eller mobiltelefon (alt efter aldersgruppe). De skal tage et begrænset antal billeder af noget, som de synes karakteriserer området på godt og ondt. Målet er at give et nyt perspektiv på områderne, som de fremstår i dag. Billederne udstilles og præsenteres til de to workshops til inspiration for deltagerne. De vil også indgå i det videre arbejde med handlingsplanerne.

• Mini-interviews med brugere og borgere
Sekretariatet kan lave en række små interviews med brugere og borgere i de to områder. Formålet er at afdække en bred gruppe menneskers oplevelse af og ønsker til områderne, det kan for eksempel være forskellige typer trafikanter, beboere, turister, erhvervsdrivende, studerende, ældre osv. Interviewene bliver kort præsenteret mundtligt, som indledning til de to møder. Derudover vil de indgå i det videre arbejde med handlingsplanerne for områderne.

Arrangementernes struktur 
De to workshops kan planlægges med et eller flere indledende oplæg. Det kan være:
• Oplæg fra forvaltningen om de aktuelle projekter og planer for områderne, hvilket kan sætte rammerne for debatten.
• Oplæg fra Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen.
• Oplæg fra eksterne byrumseksperter eller arkitekter.
• Oplæg fra lokaludvalgets sekretariat eller medlemmer af lokaludvalget om borgernes/brugernes oplevelser af og ønsker til områderne på baggrund af fotosafarien og/eller interviews.

Ordstyrer kan være lokaludvalgsformand Bent Lohmann og/eller en ekstern moderator, evt. fra Politiken.

Herefter vil det være oplagt at opdele deltagerne i grupper og lade dem diskutere, kortlægge og beskrive deres ønsker og idéer til områderne.

Det kan overvejes at hyre en eller flere tegnere til at illustrere idéerne, der kommer frem på møderne.
Til sidst vil der være opsamling i plenum og afrunding.

Kommunikation og samarbejde med Politiken
Lokaludvalget har indgået et samarbejde med Politiken i forhold til planlægning, afholdelse og omtale af arrangementerne. 

Politiken stiller gerne lokale (deres foredragssal eller Pressen) til rådighed gratis. Desværre er lokalerne ret populære og derfor booket et godt stykke frem i tiden. Der er muligheder for lån af foredragssalen fredag d. 25. oktober kl. 16-18.30 og mandag d. 4. november kl. 19-21.30. Alternativt kan den ene workshop afholdes et andet sted, f.eks.i Dansk Industri, Dansk Designcenter, Vartov eller Rundetårn.

Derudover bidrager Politiken gerne med oplægsholdere og/eller en moderator (mødeleder), hvis lokaludvalget ønsker det. Lokaludvalget vil sandsynligvis også kunne få noget gratis annoncering i Politiken og på politiken.dk.

Politiken vil dække arrangementerne redaktionelt både før og efter, de to wrkshops afholdes, samt skabe debat på politiken.dk. Debat kan benyttes i lokaludvalgets bearbejdning af input.

Derudover kommunikeres der via lokaludvalgets almindelige platforme – hjemmeside, facebook, nyhedsbrev og annonce i Cityavisen; evt. også ved uddeling af flyers i områderne.

Deltagere/interessenter
Lokaludvalget i samarbejde med sekretariatet skal få engageret borgere og brugere til at deltage i de to workshops. 
Sekretariatet og tovholderne ser følgende brugergrupper, som skal gøres interesseret i arrangementerne:
 
• Børn og unge: F.eks. fra Den Classenske Legatskole, Vartovs børneinstitutioner, Thomas P. Hejles fritidshjem mv., Zahles skole og gymnasium, Niels Brock (v. Kultorvet).
• Studerende: F.eks. arkitektstuderende, byplanlægningsstuderende (RUC), geografistuderende (KU), studerende fra LIFE mv.
• Ældre: Ældrerådet, Ældresagen (i Nørregade).
• Erhvervsdrivende: KCC, små erhvervsdrivende i eks. Nørre Kvarter, Torvehallerne/Jeudan, Tivoli, Metroselskabet, hoteller og restaurationer.
• Beboere i Indre By
• Turister: Wonderful Copenhagen
• Interesseorganisationer: Dansk Industri, Dansk Fodgængerforbund, Dansk Cyklistforbund, FDB, Det Økologiske Råd, Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, Rådet for Bæredygtig Trafik.
• Kulturinstitutioner mv.: Statens Naturhistoriske Museum, Statens Museum for Kunst, Botanisk Have, Københavns Universitet (Kommunehospitalet),

Økonomi

Der er afsat 20.000 kr. til afholdelse af de to arrangementer.

Videre proces

Sekretariatet og tovholderne vil arbejde videre med planlægningen af arrangementerne. Lokaludvalget vil løbende blive orienteret.

På baggrund af arbejdet på de to workshops udarbejdes to idékataloger, som lokaludvalget forholder sig til i november-mødet, og som kan anvendes i forbindelse med lokaludvalgets stillingtagen til den kommende kommuneplanstrategi. Idékatalogerne vil endvidere kunne anvendes i forbindelse med lokaludvalgets ønskeliste til kommunens budget samt i forbindelse med lokaludvalgets stillingtagen til konkrete sager i de to kvarterer.

Beslutning

Taget til efterretning.
Til top