Mødedato: 12.08.2021, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Danmarksmonumentet i Østre Anlæg

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte, hvor det vil foreslå, at Danmarksmonumentet, som nu står i Østre Anlæg, skal placeres.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter, hvor det vil foreslå, at Danmarksmonumentet, som nu står i Østre Anlæg, skal placeres.

Problemstilling

Den 9. juni 2021 var lokaludvalget vært for to offentlige vandringer i Østre Anlæg med lokaludvalgsmedlem Anton Skovle som guide. I alt deltog ca. 90 borgere i de to vandringer.

Undervejs orienterede Anton Skovle bl.a. om Danmarksmonumentet og om baggrunden for hans ønske om få det flyttet til fx. Hjalmar Brantings Plads.

Vandringerne viste imidlertid, at der var tilslutning til et forslag om at flytte Danmarksmonumentet til pladsen for enden af Bernstorffsgade ved Inderhavnen.

 

Efter vandringen har lokaludvalget modtaget to henvendelser om sagen:

1. Fra Henrik W. Jensen

"Det er en god idé at flytte Mor Danmark ud til en større offentlighed. Og som mangeårig turistguide kan jeg forsikre, at monumentet vil interessere turisterne af følgende grunde:

1. Mor Danmark-figuren har typisk nationale attributter: Guldhorn, Dagmarkors, Egtvedpigeskjold m.m.

2. Christian 9. er Glycksborgernes stamfader og kendt som "Europas svigerfar".

3. Afbildningerne af kroninger i de britiske, russiske og græske kongehuse.

Derfor vil den ideelle placering være et sted, hvor mange turister færdes og som har forbindelse til kongehuset. 

Området nord for Amalienborg er egnet, og jeg foreslår derfor følgende muligheder, som opfylder disse kriterier, og hvor, der såvidt jeg kan skønne, er plads nok, og hvor det ville ikke genere andre funktioner:

A: Hjørnet af Esplanaden og Grønningen på græsplænen i den vestligste ende af Churchillparken.

B: Over for (syd for) Gefionspringvandet på græsplænen foran den hvide Mærskbygning.

C. Få meter vest for rundkørslen mellem Indiakaj og Langelinje Allé på et flisebelagt område. 

PS: Forslaget om at placere monumentet på Hjalmar Brantings plads, der blev nævnt under rundvisningen, er ikke godt. Det er meget afsides og monumentet passer slet ikke ind i et 'svensk' kvarter på en plads opkaldt efter stifteren af det svenske socialdemokrati."

Kommentarer fra Anton Skovle

"Ad forslag A: 

Hjørnet af Kastellets fæstnings-forterrain, Esplanaden/Grønningen vil gøre monumentet til vue-punkt fra Bredgade, noget byarkitekterne normalt gerne ser.

(-Nyere eksempel er Carlsberg byens højhus, som fallos for enden af Istedgade). 

Monumentet vil her, ligesom tanken på Hjalmar Brantings Plads, stå op imod store træer (- på Kastellets udenværker). 

Bygningerne her er fra samme, lidt pompøse periode og den nærmeste figur i anlægget er også mytologisk, Stefan Sindings Valkyrie. 

Den guldkuplede russiske kirke i Bredgade har direkte relation til monumentet, idet den opførtes via initiativ fra prinsesse Dagmar, - som zarina Maria Feodorovna. 

Det samme gælder den engelske kirke, hvis opførelse prinsesse/dronning Alexandra var initiator/protektor for, så monumentet vil her forbindende stå midt mellem de to trossamfunds kirker, den russisk ortodokse og den anglikanske.

I dag står her et par lidet benyttede bænke ud mod det trafikerede kryds, ikke en værdig afslutning på en af byens traditionelt fineste gader!

Ad forslag B:

Plænen foran det traditionelle Mærsk palæ skråt overfor Gefionspringvandet, virker ikke særlig stor. Ejerskabet til plænen iøvrigt ufortalt, må man betvivle at to så imposante monumenter, trods deres mytebårne motivfællesskab, vil være tjent med en så tæt placering.

Dog med tanke på Dragespringvandets tilstundende genforening med sit oprindelige yderbassin, nu midt på Rådhuspladsen, er tiden måske inde til kombination af skønvirkemonumentalisme? 

Ad forslag C: 

Det nævnte flisebelagte område mellem Langelinie Alle og Indiakaj rummer nogle problematiske niveau-forskelle. Dahlerups hævede Langelinie-promenade er lige udfor stedet. Nærheden til det åbne havnebassin er således afskåret. Yderligere vil kun alleens to trærækker adskille monumentet fra det meget højere placerede søfartsmonument - Ratsacks kæmpeengel. 

De omkringliggende moderne ejendomme i den tidligere frihavn vil næppe lide æstetisk ved en sådan placering, dog kan den forekomme lidt tilfældig og "rodet". 

 

Yderligere fremkom et forslag på parkvandringen om en placering for enden af Bernstorffsgade ved havnekanten mellem de nyere, uspændende huse på Kalvebod Brygge. Man mente hotel Mariot ville gå ind for en sådan turistattraktion, som også vil være vue-punkt fra Hovedbanegård og Tivoli (-og hotel Royal). 

Set fra vandsiden vil den meget frontale figur dog "vende ryggen til" idet den vil stå frit, uden baggrund. 

Rent Lokaludvalgsmæssigt er vort område på kortet for Metropolzonen markeret med et lille ekstra knæk, så den foreslåede placering er i vort regi! 

En deltager fra parkvandringen jeg senere har mødt igen, udtrykte en oprindelig modvilje mod monumentet, som han imidlertid efter udfoldningen af symbolmangfoldigheden og tidsånden fra tilblivelsen før biler, medier, telefoner mv nu finder meget spændende - der er altså brug for noget positiv PR!"

 

2. Fra Mark Pedersen (via Vesterbro Lokaludvalgs sekretariat)

"For en uge eller to siden var jeg med til vandring i Østre anlæg med afsluttende debat omkring flytningen af statuen der står i Østre anlæg. Forslaget, op mod kirkegården udenfor Østre anlæg, faldt ikke i så god jord hos min ledsager og jeg - så vi blev opfordret til at kontakte Vesterbro lokaludvalg med foreslag. Her er et par fra os:

- Rundkørslen ved Halmtorvet (en stor død cirkel der kunne forskønnes med den runde monument)

- Et sted på Sønder Boulevard - evt. mellem Skjalm Hvides gade og Valdemars gade) med mulighed for afslapning ved/op ad monumentet som det ses på Højbroplads og Absalon.

- Omkring Carlsbergbyen

- Frederiksberghave (hvis Frederiksberg kommune kunne overtales?)

- Ørstedsparken

- Regnbuepladsen

- Kultorvet (i midten af fontænen)

- Foran Øksenhallen

- Axeltorv

- Vesterbrogade hvis en lukning bliver aktuel ..

(...)

stederne er mange .. men stederne hvor den kommer til sin ret er få."

Kommentarer fra Anton Skovle

"De på Vesterbro og Frederiksberg foreslåede steder ligger udenfor vort område, endsige for en turist-rettet meningsfuld sammenhæng. De vil dermed næppe kunne promoveres af Indre By Lokaludvalg.

Forslag ved Ørstedparken : grundet monumentets størrelse vil en placering foran indgangen på Jarmers Plads kunne forsvares. Nærmeste bygning vil være "Østifter højhuset" og bilstrømmen vil få noget at se på.

Regnbuepladsen: pladsen er næppe stor nok. Vartov vil få diskutabel konkurrence og monumentet blive ubarmhjertigt dværget af Rådhustårnet og Lurblæsersøjlen. 

Kultorvet: Formentlig for voldsom og dominerende her - omend dette jo også kan siges om Niels Brock betonbygningen!

Axeltorv: Svært at se placeringsmuligheder. Måske som alternativ til Robert Jacobsens smedearbejder. Men hvor skal de så flyttes hen?

Vesterbrogade, hvis en trafik lukning bliver aktuel: Monumentet vil komme tæt på Dragespringvandet efter dettes flytning, eller konflikte uheldigt med Frihedsstøtten. Medmindre den da placeres foran Tivoli/Axeltorv. Hvilket næppe forekommer æstetisk meningsfuldt.

 

De efterhånden mange velmente nyplaceringsforslag kunne friste til ønsket om en projiceret visualisering i korrekt målestok."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget beslutter, hvor det vil foreslå, at Danmarksmonumentet, som nu står i Østre Anlæg, skal placeres.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Hvem forslaget fra lokaludvalget skal stiles til, afhænger af hvilken placering lokaludvalget vil foreslå.

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte et forslag Anton Skovle om, at lokaludvalget går videre med et forslag om at placere Danmarksmonumentet på hjørnet af Esplanaden og Grønningen på græsplænen i den vestligste ende af Churchillparken.
Til top