B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, august 2021
efterretning.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste
lokaludvalgsmøde til efterretning.
Problemstilling
Siden mødet den 10. juni 2021 har lokaludvalget modtaget en række henvendelser.
Løsning
1. Udsatterådets deltagelse ved lokaludvalgets kommunalvalgsaktiviteter
Med mail den 9. juni 2021 skrev formanden for Udsatterådet i Københavns Kommune, at rådet gerne bidrager til valgdebatten i Indre By ved at sende repræsentanter til jeres valgmøder.
Han oplyste, at Udsatterådet arbejder for at sikre, at udsatte borgere og fagpersoner bliver inddraget og hørt, når kommunale indsatser på udsatte-området bliver til, samt for at skabe synlighed og debat om de sociale udfordringer i Københavns Kommune.
Sekretariatet svarede den 3. juli 2021, at lokaludvalgets kommunalvalgaktiviteter vil fremgå af lokaludvalgets nyhedsbrev samt at Indre By Lokaludvalg planlægger at holde et valgmøde den 3. november 2021.
2. Ungdommens kommunalvalg
Med mail den 11. juni 2021 orienterede Ungerådets sekretariat om et netværksmøde den 20. august 2021 om eftermiddagen for fagprofessionelle om ungeinddragelse i Københavns Kommune med det kommende regions- og kommunalvalg som tema.
På dagen vil Ungerådet vise en ny side på Ungerådets hjemmeside, hvor de løbende samler alle de begivenheder, som er rettet mod unge i forbindelse med valget. På mødet vil der blive præsenteret udvalgte begivenheder.
Ungerådets sekretariat bad i den forbindelse om oplysninger om lokaludvalgets valgaktiviteter.
Sekretariatet orienterede med mail den 25. juni 2021 Ungerådets sekretariatet om lokaludvalgets borgermødet den 30. juni 2021 om restaurations- og nattelivsplanen. Sekretariatet vil desuden orientere Ungerådets sekretariat om Kayakbar og lokaludvalgets borgermøde den 17. august 2021 om brugen af Inderhavnen samt om lokaludvalgets valgmøde den 3. november 2021.
Sekretariatet regner med at deltage i det ovennævnte netværksmøde den 20. august 2021.
3. Nattevært
Med mail den 11. juni 2021 oplyste en borger, at han samme aften oplevede ophidset og aggressiv mand i en shawarmabar på Strøget, som tilsyneladende havde en uoverensstemmelse omkring et køb. Manden var ifølge beklædningen nattevært for Københavns Kommune og var i følge med to kolleger. Borgeren gjorde opmærksom på, at det ikke harmonerer med hensigten med natteværterne: at fremme hensynsfuld adfærd i nattelivet.
Sekretariatet bad Kultur- og Fritidsforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.
Kultur- og Fritidsforvaltningen svarede den 18. juni 2021, at den beskrevne adfærd langt fra er forenelig med opgaven som nattevært, der netop har til opgave at fremme en hensynsfuld adfærd i nattelivet. Forvaltningen undersøger den konkrete hændelse nærmere og vil træffe de nødvendige handlinger på baggrund af dialog med pågældende og nærmeste leder.
4. Gademusikant
Med mail den 21. juni 2021 skrev en borger, at han og hans familie er i den ærgerlig situation, at en gademusikant har forelsket sig i hjørnet overfor deres bolig - hjørnet ved Fakta i krydset mellem Sølvgade og Borgergade - og dagligt spiller "Time To Say Goodbye" på fløjte. Han ville høre, om lokaludvalget kan hjælpe og spurgte om hvem, der er den rigtige instans at rette henvendelse til ved kommunen eller politiet.
Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 5. juli 2021, at det er politiet, som står for at håndhæve reglerne for gademusikanter.
Reglerne for gademusikanter er afstemt mellem kommunen og politiet. Bl.a. må gademusikanter højst spille en time på det samme sted. Derefter skal de flytte sig minimum 100 meter væk. De må ikke optræde i grupper på mere end tre personer, ellers skal de ansøge om tilladelse til et arrangement og de må ikke spille højere end 60dB – dvs. akustisk niveau. Forvaltningen oplyste, at man kan læse alle reglerne for gademusikanter her
https://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/index.asp?mode=detalje&id=1080.
Forvaltningen oplyste videre, at hvis borgeren har brug for flere oplysninger, er han velkommen til at kontakte forvaltningen på arrangementer@kk.dk eller ringe til forvaltningens kontaktcenter på tlf. 33 66 56 00.
5. Støjgener fra Illum Rooftop
Med mail den 21. juni 2021 orienterede en borger lokaludvalget om hans mail til Teknik- og Miljøforvaltningen om musiklarm fra Illum Rooftop, som er stærkt generende for hans mulighed for at drive erhverv på en adresse i Købmagergade.
I mailen til Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser han, at han de seneste år har klaget flere gange over støjgener i forbindelse med Illums drift af udendørs restauranter på deres tagterrasse. Senest fredag den 18. juni kunne han konstatere, at Illum havde opsat stort, ekstern musikanlæg i form af DJ-pult med to tilhørende eksterne "boom boxes” på deres udendørsterrasse, samtidig med at det eksterne musikanlæg også spillede højlydt over fastmonterede højtalere, som hænger i det fri rum på terrassen.
Han oplyste videre, at støjniveauet er et helt andet fredag/lørdag end søndag - torsdag, hvor der ikke stilles DJ-pult op ude på tagterrassen. Eksempelvis som fredag den 18. juni og den forrige weekend, hvor en DJ spillede ude i det åbne bymiljø frem mod midnat, og hvor der ikke skete reduktion i lydniveauet kl.22, som kommunens regulativer også foreskriver, at der skal ske i beboelsesområder.
Han bad Teknik- og Miljøforvaltningen vurdere sagen på baggrund af, at støjgenerne kommer fra musikanlæg og den restaurationsdrift, der finder sted i det frie byrum, hvor Illums Rooftop ikke er afskærmet af hverken mure, tag eller lydsluser mod naboerne, men hvor Illum derimod har højttalere hængende i det fri ganske få metre fra nærmeste beboelsesejendomme.
I mailen til Teknik- og Miljøforvaltningen udtrykte han ærgrelse over, at han fortsat skal klage over disse støjgener, da han har tidligere har fået oplyst, at forvaltningen gentagne gange over de seneste fem år har indskærpet overfor Illum, at de skal overholde gældende grænseværdier, ligesom forvaltningen har bekræftet, at det vil medføre politianmeldelse af Illum Rooftop, hvis de til stadighed ikke overholder grænseværdierne.
6. Fejning ved Søerne
Med mail den 23. juni 2021 undrede en borger sig over, at der bliver fejet osv. med en meget larmende vogn omkring kl. 05.30 i weekenden omkring Søerne. Hun oplyste, at det lyder, som om hæren er kørt ud med tanks og diverse andet tungt. materiel.
Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 8. juli 2021, at fortovene i området er indlemmet i den kommunale fortovsordning, hvor renholdelsen er udliciteret til en ekstern leverandør. Forvaltningen har kontaktet leverandøren, som oplyser, at de starter andre steder i byen og først kommer til gaderne ved Søerne senere på morgenen.
Forvaltningen oplyste desuden, at den har ansvaret for renholdelsen af vejbanerne og cykelstierne. De har har gennemgået fejemaskinernes GPS-registreringer fra den 5. juni til den 4. juli 2021. Der har i den periode kun været kørt med en fejemaskine på Kampmannsgade søndag den 13. juni kl. 07. Al øvrig kørsel med fejemaskiner har været på hverdage.
Forvaltningen har således ikke kunnet konstatere, at den generende meget tidlige renholdelse i weekenden er kommunal.
7. Østbanegade
Med mail den 24. juni 2021 orienterede en borger om hendes mail til Teknik- og Miljøforvaltningen, hvori hun spørger om, hvornår forvaltningen forventer, at Østbanegade genåbnes.
8. Larm fra “muskelbiler” og motorcykler
Med mail den 24. juni 2021 skrev en borger til lokaludvalget, at der er en ulidelig larm fra især såkaldte “muskelbiler” og motorcykler, som cirkulerer igennem gaderne aften og nat, afspiller ekstrem høj musik så rudeglas klirrer, kobler motoren ud og trykker speederen i bund igen, igen, igen, eller man kører igennem gaderne med dyt-hornet i bund.
Han gør opmærksom på, at trafik- og byrumsforsøget med omdannelse af visse gader til gågade ignoreres fuldstændig.
Han spurgte, om lokaludvalget har kontakt til politiet og dermed mulighed for at få en forklaring på at politiet passivt lader udviklingen eskalere.
Sekretariatet bad den 29. juni 2021 Københavns Politi svare borgeren og lokaludvalget. Svaret foreligger endnu ikke.
9. Tømning af affald
Med mail den 2. juli 2021 oplyste en borger, at hun for et år siden og nu igen har oplevet, at der i baggårdene, hvor hun bor, sker håndtømning fra blandet affald og bioaffald fra en beholder til en anden, hvilket er ulækkert, for de åbner også døre med de samme handsker på som hun og hendes børn senere også tager i for at komme ind og ud af ejendommen.
Hun spurgte, om lokaludvalget genkender billedet og om det er noget, som lokaludvalget har mulighed for at løfte.
Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.
Teknik- og Miljøforvaltningen beklagede med mail den 9. juli 2021, at borgeren igen har oplevet, at der sker håndtømning af beholderne i hendes ejendom. Forvaltningen vil sammen Vi vil sammen med driftsledelsen hos renovatøren City Container gøre en fornyet indsats for at sætte en stopper for denne uhensigtsmæssige adfærd fra skraldemændene.
Skulle lignende adfærd blive observeret fremover, opfordrer forvaltningen til, at det meldes direkte ind til City Container, så problemet bliver løst af renovatøren.
10. Bydelsavis
Med mail den 8. juli 2021 spurgte en borger, om lokaludvalget udgiver en avis eller et blad, om hvad der sker i Indre By.
Sekretariatet svarede den 9. juli 2021, at lokaludvalget ikke udgiver en avis eller blad om, hvad der sker i bydelen, men at KøbenhavnLiv og Havnefronten skriver om Indre By.
11. Udeservering på hjørnet af Borgergade og Fredericiagade
Med mail den 9. juli 2021 oplyste to borgere, at man på hjørnet af Borgergade og Fredericiagade rykker borde sammen, så de fylder hele fortovet, så folk, der kommer gående, må gå ud på kørebanen, hvilket de vil gøre opmærksom på overfor rette instans. De spurgte om, hvem man skal klage til.
Sekretariatet svarede den 11. juli 2021, at de skal kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen enten gennem forvaltningens "Giv et Praj"-ordning eller med mail til tmf@tmf.kk.dk eller ved at benytte forvaltningens kontaktformular på kommunens hjemmeside.
12. Bordtennisbordet i Ørstedsparken
En borger oplyste med mail den 14. juli 2021, at grus under bordtennisbordet i Ørstedsparken, som lokaludvalget i sin tid betalte for at få stillet op, hurtigt slides væk, så der er fordybninger i hver side af bordet. Udover dette støver det godt i sommermånederne.
Han spurgte, om der kan lægges legepladsunderlag under og omkring bordtennisbordet.
Han nævnte samtidig, at hvis man opstiller bordtennisborde på Israels Plads, vil de formentlig blive populære.
Sekretariatet bad den 4. august 2021 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Svaret foreligger endnu ikke.
13. Flag på Regnbuepladsen
Med mail den 27. juli 2021 foreslog en borger, at lokaludvalget undersøge muligheden for at få etableret en flagstang mere på Regnbuepladsen ved siden af den eksisterende flagstang.
Han oplyste, at regnbueflaget på den eksisterende flagstang er designet af Gilbert Baker i 1979 og at det har været et samlingspunkt for LGBT-miljøet i gennem årtier. Men i 2018 designede Daniel Quasar en udgave af flaget, som også skulle minde ofrene for AIDS-krisen (sort), farvede mennesker (brun), samt transpersoner (hvid, lyserød, lyseblå). Han kaldte dette flag for "Progress Pride Flag".
Borgeren gav udtryk for, at det nye "Progress flag" favner endnu flere skæbner og rammer tidsånden endnu bedre end det gamle velkendte flag, men at vi dog ikke kan smide det gamle flag ud, for det fortæller en signifikant historie, så man er nødt til at flage med begge flag, for at vise udviklingen og historikken i LGBT-miljøet.
Borgeren synes, at WorldPriden i København d. 12. - 22. august 2021 vil være en perfekt anledning til at indvie den nye flagstang.
Formanden svarede den 6. august 2021, at han umiddelbart mener, at én flagstang på Regnbuepladsen er passende, men at han og lokaludvalget er meget åben om hvilket flag, der skal flages med. Han svarede videre, at han vil spørge LGBT-miljøets talsperson om, hvilket flag de synes, der skal flages med, idet lokaludvalget vil bakke op om det flag, som LGBT-miljøet foretrækker.
14. Supercykelsti på Øster Farimagsgade
Med henvisning til et informationsskilt i krydset Sølvgade/øster Farimagsgade spurgte en borger med mail den 2. august 2021 om hvor udvidelsen af supercykelsti og fortove ved Øster Farimagsgade kommer til at være.
Sekretariatet har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Svaret foreligger endnu ikke.
Økonomi
Intet..
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
- Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelserne nr. 1-4 og 6-14 til lokaludvalget siden sidste
lokaludvalgsmøde til efterretning.
- Henvendelse nr. 5. Støjgener fra Illum Rooftop: Maja Tini Jensen oplyste, at Illum Rooftop ikke kan genkende oplysningerne i klagen. Lokaludvalget bad om at få svaret, som Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt til klageren.