Grøn varelevering i Indre By
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter og tager en mundtlig orientering fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn samt studerende fra Ålborg Universitet om grøn varelevering i Indre By til efterretning. Se løsningsafsnittet.
Problemstilling
Den 6. juli 2021 offentliggjorde Miljøpunkt Indre By & Christianshavn en studierapport om grøn varelevering og deleordning for ladcykler, som er udarbejdet på baggrund af ideoplæg fra Miljøpunktet, og årsplanens indsats 3.2.2. om at lave forsøg med dele-ordninger for emissionsfrie transportmidler til erhverv. Byudviklingsgruppen har været involveret undervejs.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter og tager en mundtlig orientering om grøn varelevering i Indre By til efterretning.
Kort om projektet med de studerende
En gruppe på fem studerende fra Ålborg Universitet har i samarbejde med Miljøpunktet undersøgt, hvordan ladcykler kan indgå som sidste led i logistikkæden, fra lastbilen og den sidste vej til virksomheden/forretningen. Ud over at skabe plads på gaderne, vil en ændret transport, hvor ladcykler indgår, bidrage til et bedre klima, mindre CO2, mindre trafikstøj og renere luft i byen.
I dag er der perioder på dagen, hvor det kan være vanskeligt at komme rundt med lastbil og få leveret pakker i Indre By, København. Her er mange biler og lastbiler på gaderne i både morgen-, formiddags- og eftermiddagstimerne. Levering af varer kan derfor bliver en langvarig proces for lastbiler og varevogne, og påvirker miljømæssigt de, som bor, arbejder og færdes i Indre By.
Hvis måden at fragte varer på skal ændres, vil det kræve, at leveringssystemet redesignes, sammen med alle interessenter.
De studerende har undersøgt det nuværende transportsystem for at forstå, hvordan det er struktureret og har med etnografisk forskning indsamlet data om virksomhedernes behov i Indre By.
Der foreslås løsninger, som på forskellig vis imødekommer forskellige virksomheds og forretningers behov for varelevering. Det vigtigste, og mest værdifulde koncept, er etableringen af et konsolideringscenter, hvorfra pakker kan leveres/hentes af ikke-professionelle medarbejdere, en socioøkonomisk virksomhed, eller af virksomheder/forretninger, som selv kan køre med deres pakker med ladcykel, via en deleordning for ladcykler i Indre By. Læs rapporten og se præsentationen "Varelevering med ladcykel og deleordning i Indre By København".
Lidt læring undervejs
Miljøpunktet har i forbindelse med projektet haft en ladcykel udlånt til Apair, som forsøg på opstart af en deleordning for ladcykler til små og mellemstore virksomheder i Indre By. Apair har to afdelinger, en i Nansensgadekvarteret og en i Middelalderbyen, samt varelevering mange steder i Indre By og København. Forsøget med fragt med ladcykler skulle kunne erstatte kørslen med de mindre lastbiler, som kører rundt i de mindre gader i Indre By.
De var indstillet på at afprøve brug af ladcykler til den nære varelevering og til fragt mellem deres kontorer. Det viste sig dog hurtigt, at parkering af deres ladcykel, i baggården, var et problem for deres udlejer. Denne problematik har Miljøpunktet selv oplevet. Derfor måtte forsøget stoppe.
Der har endvidere været dialog med Jeudan, udlejer af lejemål i Torvehallerne, om dels kontakt til deres lejere om at være med i en deleordning for fragt med ladcykler, dels for at finde et sted til parkering af cyklerne.
På grund af Corona, og herefter travlhed efter genåbning, har forretningerne ikke kunne afse tid til at prøve nye løsninger for deres fragt og varelevering. Miljøpunktet prøver igen til efteråret.
Under projektet med de studerende har Miljøpunktet været rundt og uddele flyers om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om deleordninger og fragt med ladcykel. Her har Miljøpunktet været i kontakt med 200 forretninger og erhverv. 15 forretninger vist interesse for at fragte varer med ladcykel. Enkelte andre forretninger gjorde det allerede.
Undersøgelser fra Region Hovedstaden viser, at økonomi spiller en rolle, tid er noget andet. Afstand en tredje faktor, som spiller ind. Samtidig fortæller de mindre erhverv, som allerede har investeret i en ladcykel, at hvis cyklen designes rigtigt, og de er forberedt på, at de har det, de skal bruge, når de kører ud af døren, så kommer de faktisk hurtigere og billigere rundt i byen end med bil/varevogn.
Ud over Byudviklingsgruppen har Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen og Region Hovedstaden været en del af følgegruppen i projektet med de studerende. Miljøpunktet er i videre dialog med kommunen om muligheder for at finde en lokalitet til et eventuelt konsolideringscenter - en af de løsninger, som de studerende peger på, kan skabe en mere grøn varetransport i Indre By.
Økonomi
Lokaludvalget har i 2021 overført 680.000 kr. til Miljøpunkt Indre By & Christianshavn til udførelse af det lokale miljøarbejde i 2021, jf. den gældende driftsstøtteaftale.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede og tog en mundtlig orientering fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn samt en studerende fra Ålborg Universitet om grøn varelevering i Indre By til efterretning.
- Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at pointer fra oplægget sendes til Teknik- og Miljøudvalget.