Mødedato: 12.06.2014, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Konklusioner på borgerdialog om cykelparkering

Indre By Lokaludvalg skal drøfte resultaterne af borgerdialogen om cykelparkering og beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. At Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne af borgerdialog om cykelparkering.
  2. At Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om cykelparkering i Indre By, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Indre By Lokaludvalg besluttede i mødet den 10. april 2014 at gennemføre en bred borgerdialog om hvor i Indre By Lokaludvalgs område, borgerne oplever, at der bør etableres cykelparkering og hvilken form for cykelparkering, der er hensigtsmæssig de pågældende steder.

Borgerdialogen skulle munde ud i en beslutning i lokaludvalgsmødet den 12. juni 2014 om en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget om at afsætte tilstrækkelige midler i kommunens Budget 2015 til i 2015 at afhjælpe de cykelparkeringsproblemer i Indre By, som borgerne peger på.

Lokaludvalget holdt den 26. maj 2014 et debatvognsarrangement på Bispetorvet kl. 15.30-17.30, hvor de forbipasserende kunne besvare et spørgeskema og få en is. Derudover har spørgeskemaet været tilgængeligt til besvarelse på lokaludvalgets hjemmeside. I alt har 151 personer besvaret spørgeskemaet.
De samlede resultater kan ses her: http://indrebylokaludvalg.kk.dk/sites/indrebylokaludvalg.kk.dk/files/files/Resultater%20af%20sp%C3%B8rgeskema%20om%20Cykelparkering%20i%20Indre%20by.pdf.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender følgende henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget:

”Der er et massivt behov for flere cykelparkeringspladser i Indre By. Derfor har Indre By Lokaludvalg gennemført borgerdialog om emnet for at få borgernes input til, hvilke behov der er for cykelparkeringspladser i Indre By, samt afprøve nogle forslag til, hvordan man skabe flere cykelparkeringspladser i bydelen.

Pladsen er begrænset i Indre By, og derfor er der behov for at tænke innovativt og lægge en strategi for, hvordan man kan imødekomme den voksende mængde af cyklister, som har behov for at parkere cyklen i bydelen. Lokaludvalget vil derfor opfordre Teknik- og Miljøudvalget til at afsætte tilstrækkeligt med midler i de kommende forhandlinger for Budget 2015 til at afhælpe de cykelparkeringsproblemer, som borgerne har bidraget til at udpege.

Lokaludvalget har afholdt borgerdialogen ved at rulle Debatvognen ud til Bispetorvet, hvor de forbipasserende fik mulighed for at besvare et spørgeskema. Derudover har det været muligt at besvare skemaet på lokaludvalgets hjemmeside. I alt 151 borgere har deltaget i undersøgelsen. Her er en opsummering af resultaterne. De samlede resultater samt kommentarer er vedhæftet i bilaget.

Om undersøgelsen og respondenterne
  • Antal besvarelser i alt: 151.
  • Besvarelserne er blevet indsamlet i forbindelse med et debatvognsarrangement på Bispetorvet mandag d. 26. maj kl. 15.30-17.30. Alle forbipasserende kunne besvare skemaet – til gengæld for et udfyldt skema fik de en is.
  • Derudover har skemaet været til elektronisk besvarelse på lokaludvalgets hjemmeside.
  • 23 procent af respondenterne bor i Indre By. Cirka 60 procent bor i andre dele af Københavns Kommune eller på Frederiksberg, mens de resterende ca. 18 procent bor i andre dele af landet.
  • En stor del af respondenterne, 47 procent, er i aldersgruppen 20-29 år. Derudover er aldersfordelingen nogenlunde ligelig.
  • 41 procent af respondenterne parkerer deres cykel i Indre By hver dag. 25 procent parkerer i Indre By flere gange om ugen. 11 procent parkerer aldrig deres cykel i Indre By.

Om behovet for cykelparkering

  • 57 procent af respondenter mener, at cykelparkeringsmulighederne i Indre By i mindre grad opfylder behovet. 17 procent mener, at de slet ikke opfylder behovet, mens 6 procent, mener at de i høj grad opfylder behovet.
  • I kommentarfeltet er der mange der uddyber, at cykelstativerne som oftest er overfyldte, hvilket betyder at folk må lede efter ledige pladser eller parkere ulovligt. Flere nævner, at parkerede cykler ofte er til gene for fx gående. Der er også flere som nævner, at det er et irritationsmoment, at ens cykel ofte bliver indespærret af andre parkerede cykler.
  • 81,5 procent af respondenterne mener, at der er for få cykelparkeringsmuligheder i Indre By. Af konkrete steder, hvor der mangler pladser, nævnes: ved Magasin, Nørregade, omkring Strøget, Nørreport, Nørre Kvarter, Fiolstræde, Købmagergade, Bispetorvet, ved Rundetårn, Frue Plads, ved Illum, Kongens Have, Gammeltorv/Nytorv, ved Søerne, Gothersgade, Borgergade, Kongens Nytorv, Pilestræde, Gammel Strand, Israels Plads, Den Sorte Diamant, Højbro Plads, Hovedbanegården og Adelgade.
  • Til spørgsmålet om, hvorvidt respondenterne har særlige behov, når de parkerer deres cykel, er der mange der svarer, at de gerne vil kunne låse deres cykel fast. En del nævner også, at de har behov for at kunne fiksere cykel pga. manglende støtteben. Et par stykker nævner også, at de ikke vil/kan anvende etageparkering af cykler. Nogle fremhæver også behovet for afskærmning og overdækning af cyklen.
  • 17 procent mener slet ikke, at cykelparkeringsmulighederne ved metrostationerne i Indre By opfylder behovet, mens 31 procent svarer ”i mindre grad”. En betydelig andel på 34 procent svarer ”ved ikke”.
  • I begrundelsen er der flere der uddyber, at der er god plads i cykelparkeringskældrene ved metrostationerne, men at der mangler pladser på overfladen. Der er især mange der nævner, at der mangler pladser ved Kongens Nytorv metrostation.

Forslag til cykelparkering

  • Det foreslås, at man kan lave cykelparkeringstårne, underjordisk cykelparkering, opstille etagestativer for at skabe flere cykelparkeringspladser ved Indre Bys metrostationer.
  • Flere nævner, at man kan skabe flere cykelparkeringspladser i Indre By ved at nedlægge bilparkeringspladser. Andre foreslår, at man kan lave parkeringskældre, opstille flere stativer samt fjerne de ejerløse og forladte cykler.
  • 71 procent mener, at det er en god idé eller meget god idé, at nedlægge 25 bilparkeringspladser i Indre By, så der kan blive plads til ca. 250 nye cykelparkeringspladser. 15 procent mener, at det er en dårlig eller meget dårlig idé. I kommentarfeltet er der en del, der understreger, at det i forvejen er svært at finde bilparkeringspladser i Indre By. Andre mener, at 250 ekstra cykelparkeringspladser slet ikke er nok.
  • 58 procent af respondenterne mener, at det er en god idé eller meget god idé, at etablere et bemandet parkeringshus til cykler i Indre By. 12,5 procent mener, at det er en dårlig eller meget dårlig idé. Flere påpeger, at det er vigtigt, at parkering i et sådant hus skal være gratis for at cyklister vil bruge det. Nogle tvivler på, at det vil blive brugt, fordi cyklister ønsker at parkere tæt på deres mål. Nogle mener at et bemandet hus vil blive for dyrt at drive, mens andre bifalder den øgede sikkerhed et bemandet parkeringshus vil give.
  • 56 procent mener, at det er en god idé eller meget god idé at lave cykelparkeringspladser på de 5-10 meter fra et vejkryds, hvor det ikke er tilladt at parkere for biler. 20,6 procent mener, at det er en dårlig eller meget dårlig idé. I kommentarfeltet fremgår det, at mange er bekymrede for, at forslaget med parkering i vejkryds vil skabe dårlig sigtbarhed og dermed øget risiko for ulykker. Det påpeges, at det stadig skal være muligt for bilister at se, f.eks. små børn. Derudover bemærker flere, at der skal tages højde for bilernes svingbane, og at der kan være risiko for, at de parkerede cykler bliver kørt ned. Der er dog også mange, som mener, at forslaget sikrer god og effektiv anvendelse af byens rum.
  • 64 procent mener, at det er en god idé eller meget god idé, at indrette små, blinde eller ensrettede gader i Middelalderbyen til cykelparkeringsgader. 12 procent mener, at det er en dårlig eller meget dårlig idé. Flere bemærker i kommentarfeltet, at mange parkerede cykler kan virke skæmmende for gaderne. Andre frygter, at det vil have negative konsekvenser for de butiksdrivende.
Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerdialogen i sit møde den 12. juni 2014. Der var bred enighed om at opfordre Teknik- og Miljøudvalget til at lade sig inspirere af borgernes holdninger og forslag til i Budget 2015 at afsætte de fornødne midler til at løse cykelparkeringsproblematikken i Indre By. Derudover var der enighed om at opfordre Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen til at rette henvendelse til Folketinget om at få udvidet retten for kommunerne til at fjerne cykler på offentligt område, som ikke har været anvendt i længere tid.

Venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand”

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 12.000 kr. til afholdelse af debatvognsarrangementet. Udgifterne er endnu ikke opgjort.

Videre proces

Sekretariatet sender henvendelsen og resultaterne af borgerdialogen til Teknik- og Miljøudvalget efter lokaludvalgets møde.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerdialogen om cykelparkering.
  2. Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om cykelparkering i Indre By, som fremgår af løsningsafsnittet, idet der på forslag fra Jens Erik Frandsen tilføjes bemærkninger om,
    - at cykelparkering bør indgå som en del af kommunens forskellige cykelstiprojekter
    - at lokaludvalget foreslår forvaltningen at høre forretningslivet om cykelparkering i Indre By
    - at lokaludvalget foreslår et borgermøde om cykelparkering i Indre By i samarbejde med forvaltningen.
Til top