Stokhusbroen
Indstilling
Formanden indstiller,
- at Indre By Lokaludvalg godkender en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen, som fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
I marts 2015 sendte Indre By Lokaludvalg en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen med en opfordring til at genetablere Stokhusbroen mellem Østre Anlæg og Stokhusgade.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede i april 2015, at forvaltningen kunne se de miljømæssige, bymæssige og trafikale fordele ved at genetablere forbindelsen. Fforvaltningen ville foretage en analyse af, hvad forbindelsen kan tilføre området som helhed og foretage en vurdering af, hvordan broen kan etableres konstruktionsmæssigt, og samt af de økonomiske udgifter forbundet hermed.
I april 2016 modtog Indre By Lokaludvalg en tilbagemelding fra Teknik- og Miljøforvaltningen med svar på de punkter, som skulle analyseres. Forvaltningen konkluderer i svaret, at der ikke på
nuværende tidspunkt er grundlag for at arbejde videre med en genetablering af Stokhusbroen. Hele svaret kan læses i bilaget.
Løsning
Formanden indstiller, at lokaludvalget godkender den følgende henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen, som svar på forvaltningens analyse:
"Indre By Lokaludvalg takker for svaret angående Stokhusbroen, som vi modtog d. 4. april 2016. Dog er vi skuffede over, at forvaltningen tilsyneladende har ændret holdning til potentialet ved genetableringen af Stokhusbroen, som vil kunne forbinde Østre Anlæg med Nyboder-kvarteret.
I den forbindelse vil vi gerne gøre forvaltningen opmærksom på følgende forhold:
- Lokaludvalget stiller spørgsmålstegn ved forvaltningens metode til at analysere, hvor mange der vil bruge en genetableret Stokhusbro. Vi mener, at Stokhusbroen vil øge besøgstallene i Østre Anlæg pga. den oplevelsesmæssige værdi, den vil give for byens beboere, men også de mange turister, som bl.a. gæster Nyboder. For eksempel har erfaringerne fra Cykelslangen ved Fisketorvet vist, hvordan oplevelsesværdien ved en trafikforbindelse kan øge antallet af brugere langt mere end, hvad der umiddelbart blev anslået.
- Forvaltningen konstaterer, at Stokhusbroen vil skulle have et rampeanlæg på hver side, hvilket vil få betydning for de æstetiske og pladsmæssige konsekvenser. Lokaludvalget henleder forvaltningens opmærksomhed på det projekt, der er tegnet af arkitekt Nils Hansen, som vi har vedlagt som bilag. Projektet viser, at en genetablering sagtens kan være smuk og harmonisk indpasset i byens rum samtidig med, at den opfylder kravene til tilgængelighed.
- Forvaltningen mener, at broen skal være hævet og ligge højere end den tidligere bro, på grund af s-togets køreledninger.
- Forvaltningen mener, at broen skal være hævet og ligge højere end den tidligere bro, på grund af s-togets køreledninger. Men egentlig skal den vel kun ligge i samme højde over baneterrænet, som arealet foran Statens Museum for Kunst.
- Stokhusbroen skal udelukkende genetableres som en gangforbindelse, da det som bekendt ikke er tilladt at cykle i Østre Anlæg. Derfor kan broen sagtens være smallere, end de 10 meter, som forvaltningen regner med.
- Da Stokhusbroen i 1984 blev revet ned for at gøre plads til de elektrificerede tog, forpligtede DSB -nu Banedanmark - sig over for Københavns Kommune til at finansiere en genopførelse af broen. Vi vil gerne bede forvaltningen om at undersøge, om Banedanmark fortsat kan holdes op på deres løfte om at finansiere en genopførelse af Stokhusbroen.
Venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet
Videre proces
Henvendelsen sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen, når den er godkendt af lokaludvalget.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om Stokhusbroen, som fremgår af løsningsafsnittet.