B-sag: Lysreklamer
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om lysreklamer, som fremgår af løsningsafsnittet.
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at opfordre de øvrige lokaludvalg til at skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen om deres bydeles erfaring med
- lysreklamer, der kan blænde og/eller tage trafikanters opmærksomhed
- lysreklamer, der kaster lys ind i boliger til gene for beboerne.
Problemstilling
I mødet den 6. februar 2020 besluttede lokaludvalget
- et brev til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. lysreklame på hjørnet af Åboulevarden og Rosenørns Allé og lysreklamen på Nørreport.
- at bede formanden om en indstilling om lysskilte i trafikken til drøftelse i et kommende lokaludvalgsmøde, idet de øvrige lokaludvalg inviteres til at deltage i drøftelsen.
Brevet til Teknik- og Miljøforvaltningen og forvaltningens svar ses i bilaget.
I Kommunens retningslinjer fra 2013 for reklamer og skilte står der om lysreklamer:
" Lysreklamer defineres i denne sammenhæng som statiske eller dynamiske lysende reklamer, elektroniske lysaviser, signboards, storskærme, LED skærme og lyseffekter
placeret på bygningers facade eller tag, samt TVskærme, lysbilledprojicering og lyseffekter.
Lyset fra reklamerne kan være generende for omgivelserne. Kommunen giver derfor kun tilladelse til opsætning af lysreklamer, hvor de ikke vurderes at være til gene for omgivelserne eller trafiksikkerheden. Opsætning af lysreklamer med levende eller skiftende billeder er begrænset
til 4 steder i byen. Reklamering med lysreklamer kan ske 15 steder i byen. På kortet side 16 (bagsiden) er udpeget de steder, hvor der kan opsættes lysreklamer.
Kommunen vil kunne stille krav om begrænsninger i lysstyrke, lyskarakter, flimren mv. under hensyn til, at reklamen ikke må virke generende. Lysreklamer skal desuden være forenelige med bygningernes arkitektoniske udtryk, og byrummets funktion og karakter. Størrelse og
udformning af skærme har afgørende betydning for dens indvirkning på omgivelserne.
Ligesom ved anden skiltning og reklamering vil lysreklamer blive vurderet konkret i forhold til placeringen i de udpegede byrum:
- er der meget trafik?
- meget byliv og butikker?
- mange boliger?
Den samlede reklamebelastning skal vurderes, således at reklamepladsen ikke kan give anledning til gener i forhold til annoncører, brugere og omboende. Det vil fremgå af godkendelsen, hvilke
specifikke krav lysreklamen skal opfylde med hensyn til udformning og funktion."
Se retningslinjerne i bilaget.
Løsning
Brev til Teknik- og Miljøforvaltningen
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Indre By Lokaludvalg takker for Teknik- og Miljøforvaltningens svar den 25. februar 2020 om lysreklamer.
Lokaludvalget sætter pris på de gældende retningslinjerne fra 2013 for reklamer og skilte, men vi vil ikke desto mindre takke for, at Teknik- og Miljøudvalget senere dette halvår skal tage stilling til et oplæg fra forvaltningen om yderligere muligheder for at regulere lysreklamer i byen.
Vi vil gerne drøfte med Teknik- og Miljøforvaltningen hvordan retningslinjerne vil blive revideret i forhold til
- at lysstyrken i lysreklamer er blevet anderledes stærk, siden de gældende retningslinjer blev udarbejdet
- at anvendelsen af levende billeder i lysreklamer er meget mere udbredt, siden de gældende retningslinjer blev udarbejdet.
Vi vurderer, at lysreklamer i højere grad end tidligere blænder og/eller tager trafikanternes opmærksomhed.
Derudover foreslår vi, at kortet på side 16 i retningslinjerne fra 2013 for skilte og reklamer bør ændres, så det fremgår, at der ikke kan opstilles reklameskærme med skiftende og/eller levende billeder på Rådhuspladsen, den indre del af Vesterbrogade, på Vesterport og på Nørreport. Begrundelsen for forslaget er, at de tager trafikanternes opmærksomhed.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Opfordring til de øvrige lokaludvalg
Formanden foreslår, at han bliver bemyndiget til at opfordre de øvrige lokaludvalg til at skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen om deres bydeles erfaring med
- lysreklamer, der kan blænde og/eller tage trafikanters opmærksomhed
- lysreklamer, der kaster lys ind i boliger til gene for beboerne.
Hensigten er at give forvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget viden om hvor og i hvilket omfang, lysreklamer giver problemer for beboere og trafikanter, så der kan tages højde for det i en opdatering af Kommunens retningslinjer for skilte og reklamer.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen, sender sekretariatet den.
Formanden opfordrer de øvrige lokaludvalg til at henvende sig til Teknik- og Miljøforvaltningen om deres bydeles erfaringer med lysreklamer.