Supplerende redegørelse om inhabilitet
Indstilling og beslutning
- at Indre By Lokaludvalg godkender den supplerende redegørelse til Økonomiforvaltningen om inhabilitet, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
I lokaludvalgets møde den 11. december 2014 oplyste formandskabet, at Økonomiforvaltningen havde bedt lokaludvalget om en redegørelse vedrørende inhabilitet i lokaludvalget i sager med relation til Miljøpunkt Indre By-Christianshavn. Ønsket var begrundet i en anonym henvendelse til overborgmesteren. (Se Økonomiforvaltningens henvendelse i bilag 1). Formandskabet meddelte, at de ville aflevere redegørelsen til forvaltningen inden jul 2014 og samtidig maile den til lokaludvalget. Derudover meddelte formandskabet, at redegørelsen ville komme på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 15. januar 2015 som en efterretningssag sammen med Økonomiforvaltningens eventuelle kommentarer til redegørelsen.
Redegørelsen (se bilag 2) blev mailet til Økonomiforvaltningen den 18. december 2014 og til lokaludvalgets medlemmer og suppleanter den 22. december 2014..Redegørelsen er fejlagtig dateret den 8. december 2014.
Lokaludvalget drøftede i sit møde den 15. januar 2015 sagen og tog formandskabets redegørelse til Økonomiforvaltningen til efterretning. Samtidig udtrykte lokaludvalget tillid til formandsskabet i sagen og bemyndigede i forlængelse heraf formandsskabet til at fortsætte dialogen med Økonomiforvaltningen. Endelig besluttede lokaludvalget at udsætte den endelige drøftelse af sagen til mødet den 19. februar 2015, når kommentarerne fra Økonomiforvaltningen forelå.
Den 6. februar 2015 sendte Økonomiforvaltningen sine bemærkninger om formandskabets redegørelse til formandskabet og sekretariatet. Økonomiforvaltningens bemærkninger, dateret 7. januar 2015, ses i bilag 3.
Spørgsmål fra Økonomiforvaltningen
Økonomiforvaltningens ønske i december 2014 (jf. bilag 1) om en redegørelse omhandlede følgende spørgsmål:
- Om Bent Lohmann sidder i en dobbeltrolle og er inhabil, når Indre By Lokaludvalg har bevilget midler til Miljøpunkt Indre By-Christianshavn
- Baggrunden for, at driftsstøtten jf. driftsstøtteaftalen mellem Indre By Lokaludvalg og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, der skulle udbetales i juli 2014, først blev udbetalt i oktober 2014
- Baggrunden for, at en 4-årig driftsstøtteaftale mellem Indre By Lokaludvalg og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn laves om til en 1-årig driftsstøtteaftale
- Baggrunden for, at vedtagelsen af et udkast til årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde, der er drøftet på et dialogmøde mellem Miljøpunkt Indre By-Christianshavns bestyrelse samt leder og formandskabet for Indre By Lokaludvalg og formandskabet for Christianshavns Lokaludvalg, forhales og at lederen sendes udenfor døren, da udkastet skal drøftes
- Hvorvidt der er anvendt lokaludvalgsmidler til et solcelleprojekt, som Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har været involveret i.
Økonomiforvaltningens efterfølgende bemærkninger (jf. bilag 3) omhandler følgende spørgsmål:
- Om Bent Lohmann i forbindelse med sagsbehandling og afgørelser truffet af lokaludvalget har varetaget lokaludvalgets interesser (jf. den kommunalretlige modifikation), eller om der har været en risiko for, at hans deltagelse i disse sager har medført en risiko for, at afgørelserne er blevet påvirket af uvedkommende hensyn.
- Om fristerne for Miljøpunktets indgivelse af årsrapport og regnskab for 2013 er overholdt, og om udsættelsen med betalingen af driftsstøtten i 4 måneder kan betragtes som rimelig og begrundet i vilkårene i driftsstøtteaftalen.
- om det er korrekt, at der ikke er anvendt kommunale midler til solcelleprojektet set i lyset af de nye oplysninger om, at Bent Lohmann har arbejdet som konsulent for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn.
Den kommunalretlige modifikation og undtagelser herfra
Både i Økonomiforvaltningens breve og i den foreslåede supplerende redegørelse nedenfor er der henvist til "Den kommunalretlige modifikation". Begrebet - og undtagelserne herfra - er centralt for en juridisk vurdering af Bent Lohmanns inhabilitet.
Økonomforvaltningen har i et notat om inhabilitet i lokaludvalg (Se bilag 4) skrevet om Den kommunalretlige modifikation:
"Det er imidlertid antaget i praksis (den såkaldte ”kommunalretlige modifikation”), at der ikke i almindelighed vil være tale om inhabilitet, såfremt det pågældende lokaludvalgsmedlem er udpeget af lokaludvalget til at varetage udvalgets interesser i foreningens bestyrelse. I sådanne tilfælde vil der som udgangspunkt ikke være nogen interessekonflikt, idet lokaludvalgsmedlemmet også i foreningens bestyrelse har til opgave at varetage lokaludvalgets interesser. Med andre ord kan der ikke antages at være fare for, at afgørelsen af den årsag vil blive påvirket af uvedkommende hensyn, jf. forvaltningslovens § 3, stk. 2.
Der gælder fem undtagelser til den kommunalretlige modifikation, som er følgende:
1) hvis sagens behandling indebærer en stillingtagen til en gensidigt bebyrdende aftale af privatretlig karakter mellem den udpegende myndighed og den private enhed.
Et eksempel på gensidigt bebyrdende aftale af privatretlig karakter er en kontrakt, hvor lokaludvalget forpligter over for en anden part til at gengælde ydelse for ydelse. Det kan være en kontrakt, hvor lokaludvalget forpligter sig til at betale et selskab for udførelse af et arbejde.
Det må i sådanne tilfælde antages, at lokaludvalgsmedlemmets stillingtagen til sagen i lokaludvalget vil kunne blive påvirket af hensynet til den overvejende økonomiske interesse af privatretlig karakter, som den private enhed har i sagens udfald.
2) hvis der direkte eller indirekte er tale om stillingtagen til lokaludvalgsmedlemmet egne handlinger eller undladelser som bestyrelsesmedlem.
3) hvis det offentligt udpegede bestyrelsesmedlem er bestyrelsesformand i den private enhed, og der kan være tvivl om, hvorvidt den pågældende ved behandlingen af sagen alene vil varetage saglige offentlige interesser.
4) hvis den private enhed undtagelsesvis er tillagt beføjelsen til at træffe afgørelser, og disse afgørelser kan påklages til den udpegende forvaltningsmyndighed.
5) hvis den udpegende myndighed udøver tilsyn eller kontrolvirksomhed i forhold til den private enhed.
Udover de ovenfor nævnte tilfælde kan det pågældende lokaludvalgsmedlem være inhabil på andet grundlag. Det kan fx være, hvis lokaludvalgsmedlemmet har særlige personlige interesser i sagens udfald. Det er således afgørende, at alle omstændigheder, der kan føre til inhabilitet efter forvaltningslovens § 3, stk. 1, nr. 1-5, altid overvejes.
4) Inhabilitet på grund af omstændighederne i øvrigt, jf. forvaltningslovens § 3, stk. 1, nr. 5
Det er ikke muligt at give en udtømmende opregning af alle de forhold, der kan begrunde inhabilitet. Der er derfor indsat en opsamlingsbestemmelse i forvaltningslovens § 3, stk. 1, nr. 5, hvorefter der også indtræder inhabilitet, hvis der i øvrigt foreligger omstændigheder, der er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed.
Et lokaludvalgsmedlem kan fx med henvisning til opsamlingsbestemmelsen blive anset for inhabil i en situation, hvor en sags behandling i lokaludvalget direkte påvirker en meget nær ven af det pågældende lokaludvalgsmedlem."
Løsning
Næstformanden foreslår, at lokaludvalget beslutter følgende supplerende redegørelse til Økonomiforvaltningen:
"Økonomiforvaltningen har med mail den 6. februar 2015 sendt bemærkninger (dateret den 7. januar 2015) til Indre By Lokaludvalg vedrørende lokaludvalgets redegørelse (dateret 8. december 2014 og sendt til Økonomiforvaltningen den 18. december 2014) bl.a. om lokaludvalgets formand Bent Lohmanns mulige inhabilitet i forhold til sager i lokaludvalget vedrørende Miljøpunkt Indre By-Christianshavn som hævdet i en anonym henvendelse til overborgmesteren. Økonomiforvaltningen stiller en række yderligere spørgsmål til lokaludvalget. Som nævnt tidligere mener lokaludvalget, at det er usædvanligt, at Økonomiforvaltningen beder os reagere på en anonym henvendelse, men nedenfor er svar på de stillede spørgsmål.
Ad 1: Formandens rolle
Økonomiforvaltningen beder lokaludvalget vurdere, om Bent Lohmann i forbindelse med sagsbehandling og afgørelser truffet af lokaludvalget har varetaget lokaludvalgets interesser (jf. den kommunalretlige modifikation), eller om hans deltagelse i disse sager har medført en risiko for, at afgørelserne er blevet påvirket af uvedkommende hensyn.
Økonomiforvaltningen beder lokaludvalget være særlig opmærksom på følgende undtagelser til den kommunalretlige modifikation, som vil kunne føre til, at et lokaludvalgsmedlem er inhabil, nemlig
a) Hvis sagens behandling indebærer en stillingtagen til en gensidigt bebyrdende aftale af privatretlig karakter mellem den udpegende myndighed og den private enhed. Det kan fx være afgørelse af sager om indgåelse og fornyelse af driftsstøtteaftaler med miljøpunktet, stillingtagen til Miljøpunktets årsplan, årsrapport og regnskab.
b) hvis lokaludvalgets medlem af bestyrelsen er bestyrelsesformand i den private enhed (her Miljøpunktet), og der kan være tvivl om, hvorvidt den pågældende ved behandlingen af sagen alene vil varetage saglige offentlige interesser, hvor han er gået ud over sin rolle som bestyrelsesformand og har varetaget egne personlige interesser; i dette tilfælde for Fonden bag Miljøpunktet.
Svar:
Bent Lohmann har været formand for Indre By Lokaludvalg og valgt af lokaludvalget til Miljøpunktets bestyrelse i hele perioden december 2012-november 2014, som denne sag omhandler. Han har desuden været formand for Miljøpunktet (der officielt hedder ”Fonden Agendacenter Indre By/Christianshavn”) indtil august 2014.
Som nævnt i vores redegørelse dateret den 8. december 2014 er det vores opfattelse, at der i almindelighed ikke er nogen interessekonflikt mellem Lokaludvalget og Miljøpunktet. Efter vores opfattelse betyder det, at det ikke har nogen betydning om der evt. er en formel inhabilitet.
Lokaludvalget har i den omhandlede periode haft en aftale med Miljøpunktet om, at Miljøpunktet mod driftsstøtte varetager lokaludvalgets miljørelaterede forpligtelser. Bent Lohmann er i den forbindelse udpeget til at sidde i bestyrelsen for Miljøpunktet (dvs. "Fonden Agendacenter Indre By/Christianshavn”). I udpegningen ligger implicit, at han skal varetage lokaludvalgets og kommunens interesser. Der ligger også det i det, at han udgør forbindelsesleddet mellem Miljøpunktet og lokaludvalget og derfor ikke kan siges at være inhabil, når Miljøpunktets projekter drøftes i lokaludvalget, uanset at han naturligvis har en interesse i, at de bliver vedtaget af lokaludvalget; ikke mindst i de tilfælde, hvor han selv har været med til at udarbejde dem.
Lokaludvalget har således vurderet, at de af Økonomiforvaltningen nævnte generelle undtagelser fra den kommunale modifikation ikke er gældende for forholdet mellem lokaludvalget og Miljøpunktet.
Nedenfor er en gennemgang af alle sager med omtale af Miljøpunktet, som lokaludvalget har taget stilling til i den pågældende periode, med fokus på Bent Lohmanns mulige inhabilitet. Med henvisning til ovenstående er vores vurdering ikke et forsøg på at fortolke juridiske regler, men udelukkende en vurdering af om Bent Lohmanns deltagelse i behandlingen af sagerne i lokaludvalget har været hensigtsmæssig, om han i den konkrete sag har haft en interesse, der afviger fra lokaludvalgets og om hans eventuelle særinteresser må antages at have ændret resultatet af sagsbehandlingen til ugunst for Lokaludvalget.
Det skal med, at efter fremsendelsen den 18. december 2014 af redegørelsen om inhabilitet (dateret 8. december 2014), er lokaludvalget blevet gjort opmærksom på, at Bent Lohmann har modtaget honorar som konsulent for Miljøpunktet. Bent Lohmann og formanden for Miljøpunktet har imidlertid oplyst, at Bent Lohmanns konsulentarbejde ikke har vedrørt projekter eller forhold, der var omfattet af driftsstøtteaftalen mellem lokaludvalget og Miljøpunktet.
Lokaludvalgsmødet den 13. december 2012, Årsplan for det lokale miljøarbejde 2013
Lokaludvalget godkendte årsplanen for det lokale miljøarbejde 2013 samt budgettet med en række bemærkninger.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse om årsplanen for det lokale miljøarbejde 2013 samt budgettet.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at han ikke havde en interesse i godkendelsen, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Derudover besluttede lokaludvalget at meddele Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og Christianshavns Lokaludvalg, at Indre By Lokaludvalg afsætter 680.000 kr. til det lokale miljøarbejde i 2013, jf. årsplanen. Det fremgår ikke af indstillingens tekst, men er underforstået, at midlerne til det lokale miljøarbejde overføres til Miljøpunktet, jf. driftsstøtteaftalen mellem lokaludvalget og Miljøpunktet om Miljøpunktets varetagelse af det lokale miljøarbejde mod driftsstøtte fra kommunen og lokaludvalget
Bent Lohmann deltog ikke i lokaludvalgets afgørelse om at meddele Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og Christianshavns Lokaludvalg, at man afsætter 680.000 kr. til det lokale miljøarbejde i 2013, jf. årsplanen.
Lokaludvalgsmødet den 10. januar 2013, ”Puljebudgettet for 2013”:
Lokaludvalget besluttede uden afstemning at godkende et budget for lokaludvalgets puljemidler, hvor der er afsat midler til det lokale miljøarbejde.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at han ikke havde en interesse i godkendelsen, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 10. januar 2013, ”Udpegning af medlem til bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn”:
Lokaludvalget besluttede uden modkandidater og uden afstemning at indstille Bent Lohmann til sin repræsentant i bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse.
Det vurderes, at Bent Lohmanns deltagelse i denne sag ikke har medført en risiko for, at afgørelserne er blevet påvirket af uvedkommende hensyn.
Lokaludvalgsmødet den 11. april 2013, ”Evaluering af Miljøpunktets udlån af ladcykler”:
Lokaludvalget drøftede evalueringen af Miljøpunktets udlån af ladcykler i perioden august-oktober 2012 og bad Miljøpunktet om en fyldigere dokumentation for og konklusion på udlånet.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 11. april 2013, ”Ændringer i årsplan 2013 for det lokale miljøarbejde”:
Lokaludvalget godkendte ændringer i årsplan 2013 for det lokale miljøarbejde.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 13. juni 2013, ”Det lokale miljøarbejde i 2012”:
Lokaludvalget tog Miljøpunktets årsberetning og årsregnskab 2012 til efterretning med en række bemærkninger. Det fremgår desuden af beslutningen, at lokaludvalgets formandskab, altså heriblandt Bent Lohmann, blev bedt om at holde et møde med Miljøpunktet om den fremtidige afrapportering og om Miljøpunktets planlægning.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 22. august 2013, ”Høringssvar om konkretisering af skybrudsplan”:
Miljøpunktet skrev udkastet til høringssvar, som lokaludvalget skulle tage stilling til. Lokaludvalget godkendte høringssvaret med væsentlige ændringer.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse.
Som forfatter på høringssvaret havde Miljøpunktet formentlig en faglig interesse i udfaldet af sagen, men lokaludvalget vurderer, at der ikke var en interessekonflikt mellem Miljøpunktet og lokaludvalget, hvorfor lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen.
Lokaludvalgsmødet 10. oktober 2013, ”Affaldsregulativer – høringssvar”:
Lokaludvalget besluttede et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om affaldsregulativer. Samtidig besluttede lokaludvalget at tilkendegive over for Miljøpunktet, at man ønskede, at opfølgning på kommunens affaldsindsamlingsordning i Indre By indgik i årsplanen for det lokale miljøarbejde 2014 samt at lokaludvalget ønskede, at Miljøpunktet holdt flere borgermøder i bydelen om den nye affaldsindsamlingsordning.
Bent Lohmann deltog i lokaludvalgets afgørelse.
Lokaludvalget, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 14. november 2013, ”Drøftelse af årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde”
Lokaludvalget drøftede Miljøpunktets forslag til årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde, som man havde en række bemærkninger til.
Bent Lohmann deltog i drøftelsen og afgørelsen om bemærkningerne.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 12. december 2013, ”Årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde”
Lokaludvalget behandlede Miljøpunktets årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde, men da lokaludvalget havde en lang række ændringsforslag, blev det på forslag fra Bent Lohmann besluttet, at lokaludvalgets formandskab i samarbejde med formandskabet for Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktets bestyrelse skulle gennemgå forslaget til årsplan bl.a. med henblik på at få den fokuseret og konkretiseret.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 12. december 2013, ”Lokaludvalgets budget for 2014” :
Efter afstemning om et ændringsforslag godkendte lokaludvalget uden afstemning et budget for lokaludvalgets puljemidler, hvor der var afsat midler til det lokale miljøarbejde. Det fremgik som en del af beslutningen, at lokaludvalget godkendte, at sekretariatet overførte midler til Miljøpunktet som støtte til det lokale miljøarbejde i 2014. Det var underforstået, at dette var i medfør af driftsstøtteaftalen.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 12. december 2013, ”Ønsker til Kommunens Budget 2015”:
Lokaludvalget bemyndigede efter behandling af ændringsforslag, men uden afstemning, Bent Lohmann til at sende en ønskeliste vedr. kommunens budget for 2015 til medlemmerne af Borgerrepræsentationen. Blandt ønskerne var puljer til forgrønnelse i Indre By. Lokaludvalget foreslog medlemmerne af Borgerrepræsentationen, at et krav til de, der måtte få forgrønnelsesstøtte, kunne være, at de skal benytte Miljøpunktet som rådgivere. Lokaludvalget foreslog endvidere, at vilkår for støtten kunne fastsættes af Miljøpunktet, ligesom sagsbehandlingen kunne foregå der.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 16. januar 2014, ”Det lokale miljøarbejde: Evaluering af udlånet af ladcykler”:
Lokaludvalget drøftede Miljøpunktets evaluering af sit udlån af ladcykler i perioden juli 2012-oktober 2013. Der var en række bemærkninger, som tages med i den videre proces for udarbejdelsen og vedtagelsen af en årsplan for det lokale miljøarbejde 2014.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 6. februar 2014, ”Status på årsplan 2014”:
Lokaludvalget tog en status fra Miljøpunktet på årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde til efterretning; man bad Bent Lohmann som formand for lokaludvalget skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen om affaldssortering i Indre By; man tog til efterretning, at Miljøpunktet placerede ladcykler på Christianshavn; man havde forslag til Miljøpunktets design af affaldscontainere og man bad Miljøpunktet arbejde for, at små ejendomme fik mulighed for at affaldssortere samt om at holder borgermøder om det.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 6. februar 2014, ”Høringssvar om forslag til tillæg til spildevandsplanen”:
Lokaludvalget besluttede at tilslutte sig en udtalelse om forslaget fra Miljøpunktet, idet man bad forvaltningen redegøre for en række forhold vedr. skybrud.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Som forfatter på udtalelsen havde Miljøpunktet formentlig en faglig interesse i udfaldet af sagen, men lokaludvalget vurderer, at der ikke var en interessekonflikt mellem Miljøpunktet og lokaludvalget, hvorfor lokaludvalget mener, at Bent Lohmanns deltagelse i denne sag ikke har medført en risiko for, at afgørelserne er blevet påvirket af uvedkommende hensyn.
Lokaludvalgsmødet den 13. marts 2014, ”Godkendelse af årsplan 2014 for det lokale miljøarbejde” :
Miljøpunktet havde ændret det oprindelige forslag på en række punkter, som skulle imødekomme lokaludvalgenes bemærkninger til udkastet. Lokaludvalget godkendte årsplanen.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 13. marts 2014, ”Miljøfestival”:
Lokaludvalget drøftede sin deltagelse i Miljøfestivalen, som Teknik- og Miljøforvaltningen ønskede at gennemføre med hjælp fra lokaludvalgene. I drøftelsen indgik i hvilken grad lokaludvalget ville overlade opgaven til Miljøpunktet. Lokaludvalget bad om en indstilling til mødet 10. april omhandlende et svar til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 13. marts 2014, ”Status på puljeøkonomien 2014”:
Lokaludvalget skulle tage en månedlig status på puljeøkonomien til efterretning. Det fremgår af beslutningen, at sekretariatet havde udbetalt 340.000 kr. til Miljøpunktet for udførelse af det lokale miljøarbejde.
Bent Lohmann deltog ikke i mødet.
Lokaludvalgsmødet den 10. april 2014, ”Det lokale miljøarbejde”:
Det nye lokaludvalg havde første møde den 10. april 2014. I denne sag skulle de drøfte driftsstøtteaftalen, som lokaludvalget havde med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktet om Miljøpunktets varetagelse af det lokale miljøarbejde. Lokaludvalget udsatte behandlingen af sagen til mødet 8. maj 2014, idet man bad Miljøpunktet komme med et oplæg om vision og mission for sit virke i 2015 og frem.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 10. april 2014, ”Høringssvar om lokaludvalgets deltagelse i Miljøfestival 2014”:
Lokaludvalget besluttede, at Bent Lohmann som formand for lokaludvalget skulle tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokaludvalgets deltagelse i miljøfestival 2014 sker gennem Miljøpunktet, hvis virke man støtter med 680.000 kr. Endvidere, at lokaludvalget har tiltrådt, at Miljøpunktet deltager i Miljøfestival 2014 med en række guidede ture i Indre By, samt at man tiltrådte, at Miljøpunktet kan søge medfinansiering i Teknik- og Miljøforvaltningen til sine udgifter i forbindelse med Miljøfestival 2014.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 8. maj 2014, ”Det lokale miljøarbejde”:
Lokaludvalget skulle drøfte aftalen, som lokaludvalget havde med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktet om Miljøpunktets varetagelse af det lokale miljøarbejde. Man besluttede, at give lokaludvalgets formandskab mandat til at forhandle aftalen om Miljøpunktets varetagelse af det lokale miljøarbejde med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktet. Samtidig bad man formandskabet om et oplæg til aftale til lokaludvalgsmødet den 12. juni 2014.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 12. juni 2014, ”Det lokale miljøarbejde 2013”:
Lokaludvalget skulle på baggrund af Miljøpunktets årsberetning og årsregnskab for 2013 drøfte i hvilken grad Miljøpunktet havde efterlevet årsplan 2013 for det lokale miljøarbejde, samt tage Miljøpunktets årsberetning og årsregnskab for det lokale miljøarbejde 2013 til efterretning med bemærkningerne, der fremgik af sagen. Det fremgår af sagen, at der er tale om sekretariatets bemærkninger. Lokaludvalget udsatte sagen, idet man ønskede at et planlagt lokaludvalgsseminar skulle omfatte en drøftelse af strategien for det lokale miljøarbejde.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 12. juni 2014, ”Blomsterløg ved Søerne”:
Lokaludvalget skulle tage stilling til en indstilling om, at bede Miljøpunktet stå for lokaludvalgets årlige blomsterløgsarrangement ved Søerne inden for en ramme på 20.000 kr.; at Miljøpunktet skulle komme med en beskrivelse af arrangementet inden lokaludvalgsmødet den 21. august 2014, samt at lokaludvalget skulle udpege tovholdere til at samarbejde med Miljøpunktet om planlægningen og gennemførelsen af arrangementet.
Lokaludvalget besluttede ikke at stå for blomsterløgsarrangementet i 2014, underforstået, at man ikke ville rette henvendelse til Miljøpunktet om det. Bent Lohmann forlod mødet under behandlingen af sagen.
Lokaludvalgsmødet den 21. august 2014, ”Driftsstøtteaftale vedrørende det lokale miljøarbejde”
Lokaludvalget godkendte de foreslåede rammer for en driftsstøtteaftale om varetagelsen af det lokale miljøarbejde efter 31. december 2014, som fremgik af indstillingen.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 21. august 2014, ”Samarbejde om en kampagne ”Skolen ta’r skraldet” :
Lokaludvalget drøftede Børne- og Ungdomsforvaltningens kampagne og udpegede en tovholder til at samarbejde med forvaltningen om kampagnen med sparring fra Miljøpunktet.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 9. oktober 2014, ”Eftermontering af SCR-systemer på Movias busser”:
Lokaludvalget skulle bemyndige Bent Lohmann til som formand for lokaludvalget at sende en henvendelse til Movia og ØKF med ønske om eftermontering af et SCR-system på de Movia-busser, der kører i Indre By. Det var en opfølgning på Miljøpunktets luftmålinger i forbindelse med VM i halvmarathon i marts 2014.
Lokaludvalget udsatte sagen til mødet den 13. november 2014.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 9. oktober 2014, ”Det lokale miljøarbejde 2013”
Lokaludvalget skulle drøfte, i hvilken grad Miljøpunktet havde efterlevet årsplan 2013 for det lokale miljøarbejde, samt tage Miljøpunktets årsberetning og årsregnskab for det lokale miljøarbejde 2013 til efterretning med bemærkningerne, der fremgik af sagen. Det fremgår af sagen, at der er tale om sekretariatets bemærkninger.
Lokaludvalget godkendte indstillingen med to ændringsforslag.
Bent Lohmann forlod mødet under behandlingen af sagen.
Lokaludvalgsmødet den 13. november 2014, ”Vision for det lokale miljøarbejde”
Lokaludvalget skulle godkende en vision for det lokale miljøarbejde. Indstillingen blev ikke godkendt. I stedet besluttede man at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til en vision for det lokale miljøarbejde.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 13. november 2014, ”Driftsstøtteaftale vedrørende det lokale miljøarbejde”:
Lokaludvalget skulle godkende en indstilling om en driftsstøtteaftale med Miljøpunktet om varetagelsen af det lokale miljøarbejde efter 31. december 2014 samt drøfte et medlemsforslag om nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvorledes lokaludvalget skal arbejde med miljø; herunder om Miljøpunktet på tilstrækkelig vis kan honorere disse ønsker.
Lokaludvalget drøftede forslaget til driftsstøtteaftale og besluttede at genoptage drøftelsen i sit møde den 11. december 2014. Desuden besluttede lokaludvalget at nedsætte en arbejdsgruppe, der senest til lokaludvalgsmødet i marts 2015 skal komme med forslag for det lokale miljøarbejde og en strategi for, hvordan man kommer hen til visionen for det lokale miljøarbejde og herunder kommer med forslag til Miljøpunktets opgaver.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 13. november 2014, ”Årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde”:
Lokaludvalget skulle godkende en indstilling om at drøfte et udkast til årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde, som var udarbejdet af lokaludvalgets formandskab, Christianshavns Lokaludvalgs formandskab og bestyrelsen for Miljøpunktet.
Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at forhandle med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktet om indholdet i årsplanen på grundlag af en række forslag til ændringer i årsplanen, som lokaludvalget tiltrådte.
Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Lokaludvalgsmødet den 13. november 2014, ”Eftermontering af SCR-systemer på Movias busser”:
Lokaludvalget skulle bemyndige Bent Lohmann til som formand for lokaludvalget at sende en henvendelse til Movia og ØKF med ønske om eftermontering af et SCR-system på de Movia-busser, der kører i Indre By. Det var en opfølgning på Miljøpunktets luftmålinger i forbindelse med VM i halvmarathon i marts 2014.
Lokaludvalget godkendte dette. Bent Lohmann deltog i afgørelsen.
Lokaludvalget mener, at det var hensigtsmæssigt, at Bent Lohmann deltog i drøftelsen, og at hans deltagelse ikke gav et resultat, der afveg fra lokaludvalgets interesse.
Ad 2: Forsinket udbetaling af driftsstøtten i 2014:
Økonomiforvaltningen beder lokaludvalget forholde sig til, om fristerne for Miljøpunktets indgivelse af årsrapport og regnskab for 2013 er overholdt, og om udsættelsen med betalingen af driftsstøtten i 4 måneder kan betragtes som rimelig og begrundet i vilkårene i driftsstøtteaftalen.
Svar:
Fristen for Miljøpunktets indgivelse af årsberetning og regnskab for 2013 var overholdt.
I maj og igen i juni 2014 besluttede lokaludvalget at udsætte behandlingen af en indstilling om, hvordan lokaludvalget skulle forholde sig til Miljøpunktets årsberetning og regnskab for 2013. Indstillingen indeholdte bemærkninger fra lokaludvalgets sekretariat, som gjorde, at der var risiko for, at lokaludvalget ville konkludere, at støtten, der blev udbetalt i 2013, ikke var blevet anvendt i overensstemmelse med årsplan 2013 for det lokale miljøarbejde og dermed ikke i overensstemmelse med driftsstøtteaftalen. Der var således en risiko for, at lokaludvalget ville kræve udbetalt støtte tilbagebetalt jf. bestemmelserne i driftsstøtteaftalen om misligholdelse.
I juni 2014 valgte lokaludvalgets sekretariat derfor at undlade at udbetale 2. rate af driftsstøtten fra Kommunen og fra Indre By Lokaludvalg for på den måde at sikre sig, at der var midler at tilbageholde. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen blev efterfølgende orienteret om det. Det gav ikke forvaltningerne anledning til bemærkninger.
Lokaludvalget vurderer på det grundlag, at en udsættelse af betalingen af den sidste del af driftsstøtten fra kommunen og fra Indre By Lokaludvalg var rimelig.
Da Miljøpunktets daværende centerleder gav udtryk for, at driften af Miljøpunktet var i fare på grund af forsinkelser med udbetaling af driftsstøtten, udbetalte sekretariatet i juli 2014 halvdelen af 2. rate af kommunens driftsstøtte. Sidste del af 2. rate af driftsstøtten fra Kommunen og fra Indre By Lokaludvalg blev udbetalt i oktober 2014.
Lokaludvalget mener, at driften af Miljøpunktet ikke må komme i fare på grund af manglende udbetaling af driftsstøtte. Hvis der havde været en sådan fare efter juli 2014, ville det således have været rimeligt, at lokaludvalget havde taget stilling til årsberetning og årsregnskab 2013 i lokaludvalgets møde i august eller september 2014, så der var grundlag for at udbetale sidste del af 2. rate.
Lokaludvalget gør opmærksom på, at der var – og er – ingen retningslinjer for, hvordan lokaludvalget og sekretariatet skal forholde sig, hvis lokaludvalget afgør, at driftsstøtte, der er blevet udbetalt til Miljøpunktet, ikke er anvendt i overensstemmelse med årsplanen for det lokale miljøarbejde og dermed afgør, at driftsstøtteaftalen er misligholdt. Der var – og er – heller ikke retningslinjer for, hvordan udbetalt støtte skal kræves tilbagebetalt. Lokaludvalget beder Økonomiforvaltningen fremsende sådanne retningslinjer senest den 1. maj 2015, så lokaludvalget og sekretariatet ved, hvordan man skal forholde sig, når lokaludvalget skal tage stilling til Miljøpunktets årsberetning og regnskab for 2014.Tidsfølge, alle datoer er i 2014:
14. april:
En medarbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen mailer til alle lokaludvalgssekretariater, at de skal sende en oversigt ind for forbrug af midler til lokalt miljøarbejde i 2013 senest 1. maj.
2. maj:
Miljøpunktets centerleder sender et udkast til Miljøpunktets årsberetning for det lokale miljøarbejde 2013 til lokaludvalgets sekretær.
6. maj:
Lokaludvalgets sekretær mailer en oversigt til medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen over hvor meget kommunen, Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg har betalt for lokalt miljøarbejde i 2013.
7. maj:
Medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen spørger med mail lokaludvalgets sekretær, om Miljøpunktet har sendt en årsberetning for 2013, som han kan bruge.
Lokaludvalgets sekretær mail til medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen, at Miljøpunktets centerleder har sendt ham et udkast og oplyser, at hun har en officiel frist 15. maj til at aflevere beretning og regnskab.
Medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen spørger lokaludvalgets sekretær, om han kan bruge regnskab og beretning efter den 15. maj eller om det skal godkendes af lokaludvalgene først.
Lokaludvalgets sekretær mailer til medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen, at det er op til ham, men at han forstår lokaludvalgenes kommissorium sådan, at man bør afvente lokaludvalgenes godkendelse. Lokaludvalgets sekretær oplyser, at godkendelsen nok foreligger medio/ultimo juni.
8. maj:
Indre By Lokaludvalg skal i lokaludvalgsmødet tage stilling til en indstilling om at holde et internt seminar for lokaludvalgsmedlemmer og lokaludvalgssuppleanter den 27. september. Lokaludvalget udsætter sagen.
9. maj:
Miljøpunktets centerleder mailer en årsberetning 2013 og et foreløbigt tilskudsregnskab 2013 (regnskab for det lokale miljøarbejde 2013) til lokaludvalgssekretariatet.
13. maj:
En medarbejder i Miljøpunktet mailer det færdige tilskudsregnskab 2013 (regnskab for det lokale miljøarbejde 2013) til lokaludvalgets sekretær.
15. maj:
Fristen for Miljøpunktet for at aflevere årsberetning og regnskab til indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.
21. maj:
Christianshavns Lokaludvalg tager Miljøpunktets årsberetning 2013 og regnskab for det lokale miljøarbejde 2013 til efterretning med en række bemærkninger.
12. juni:
Ved behandlingen af sagen "Det lokale miljøarbejde 2013" beslutter Indre By Lokaludvalg at udsætte sagen om Miljøpunktets årsberetning 2013 og regnskab for det lokale miljøarbejde 2013, idet lokaludvalgets seminar skal omfatte en drøftelse af strategien for det lokale miljøarbejde.
Ved behandlingen af sagen "Lokaludvalgsseminar" beslutter Indre By Lokaludvalg at holde et internt seminar for lokaludvalgsmedlemmer og lokaludvalgssuppleanter den 27. september, idet en drøftelse af lokaludvalgets kommunikationsstrategi og en drøftelse af strategien for det lokale miljøarbejde er blandt emnerne på dagsordenen for seminaret.
26. juni:
Lokaludvalgets sekretær orienterer med mail Miljøpunktets centerleder og medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen om, at Indre By Lokaludvalg i sit møde den 12. juni besluttede at udsætte sagen om godkendelse af regnskab og beretning for det lokale miljøarbejde 2013, og oplyser, dels at lokaludvalget ønsker at drøfte strategien for det lokale miljøarbejde på et lokaludvalgsseminar den 27. september og dels at man går ud fra, at lokaludvalget tager sagen om godkendelse af regnskab og beretning for det lokale miljøarbejde 2013 op igen efter seminaret, dvs. i lokaludvalgsmødet den 29. oktober. (En fejl, der skulle have stået den 9. oktober).
27. juni:
Medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen mailer til lokaludvalgets sekretær, at han ikke umiddelbart forstår hvorfor et fremadrettet arbejde med strategien forhindrer, at lokaludvalget i at godkende afholdte aktiviteter. Han spørger, om det kommer til at have nogen betydning for udbetaling af driftsstøtten til Miljøpunktet – altså at der ikke udbetales før 29. oktober.
Lokaludvalgets sekretær mailer til medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen, at han i princippet ikke kan udbetale 2. rate af driftsstøtten; at han nok vil betale noget af det nu, men ikke det hele. Han oplyser desuden, at beretning og strategi er koblet op på en diskussion (i Indre By Lokaludvalg) om forlængelse af driftsstøtteaftalen.
Miljøpunktets centerleder oplyser med mail, at en medarbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen vil vender forholdene omkring mulighederne for at gøre dette (jf. politisk proces og lokaludvalgets beføjelser). Endvidere, at medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger/er i kontakt med Økonomiforvaltningen om arbejdsgangen. Centerlederen skriver videre: "Blot så vi får sikret en hensigtsmæssig proces. Regnskab og alt har jo været gennem revision. Blot så det bliver gjort efter gængse regler og det ikke kommer til at virke obstruerende for Miljøpunktets muligheder for at handle og planlægge."
30. juni:
Lokaludvalgets sekretær orienterer med mail Miljøpunktets centerleder og en medarbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen om, at man en af dagene samme uge sætter 2. rate af driftsstøtten fra Christianshavn samt ½-delen af 2. rate af driftsstøtten fra kommunen til udbetaling.
Sekretariatet skriver videre: "Resten af driftsstøtten fra kommunen og 2. rate af driftsstøtten fra Indre By Lokaludvalg mener jeg må vente, til lokaludvalget har godkendt regnskab og beretning for 2013."
7. juli:
Lokaludvalgets sekretær sætter 160.000 kr. af driftsstøtten fra kommunen til Miljøpunktet til udbetaling.
Lokaludvalgets sekretær sætter sidste rate af driftsstøtten fra Christianshavns lokaludvalg til Miljøpunktet til udbetaling; 50.000 kr.
22. juli:
Miljøpunktets centerleder mailer til lokaludvalgssekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen: "Tak for info her i forhold til udbetaling og godkendelsesdato."
21. august:
I indstillingen "Ændringer i lokaludvalgets Budget 2014" oplyser sekretariatet, at 2. rate af betalingen til Miljøpunktet først udbetales, når lokaludvalget har godkendt Miljøpunktets regnskab og beretning 2013. Det forventes at ske i lokaludvalgets mødet den 9. oktober 2014 ovenpå drøftelsen om strategien for det lokale miljøarbejde på lokaludvalgsseminaret den 27. september 2014.
Lokaludvalget godkendte ændringerne i lokaludvalgets budget 2014.
26. august:
Med mail beder Miljøpunktets centerleder lokaludvalgssekretariatet rykke Økonomiforvaltningen for kommunens tilskud til Miljøpunktet, da man har konstatereret, at det endnu ikke er overført.
Med mail skriver lokaludvalgssekretæren til Miljøpunktets centerleder, at han for et par uger siden har bedt om, at der overføres 50.000 kr. fra Christianshavns Lokaludvalg og 160.000 kr. fra kommunen.
En medarbejder i Miljøpunktet skriver med mail til lokaludvalgssekretæren og Miljøpunktets centerleder, at Miljøpunktet har modtaget beløbene kr. 50.000 og kr. 160.000, men mangler andet halvår fra kommunen for Miljøarbejde på kr. 325.000.
Lokaludvalgets sekretær mailer til Miljøpunktets centerleder og medarbejder, at de 160.000 kr. er ca. halvdelen af de 325.000 kr. fra kommunen og at Miljøpunktet derudover mangler 340.000 kr. fra Indre By Lokaludvalg, idet han har holdt penge tilbage, så længe Indre By Lokaludvalg ikke har godkendt regnskab og beretning 2013, hvilket han forventer sker den 9. oktober. Han oplyser, at lokaludvalget ser denne godkendelse i sammenhæng med en overordnet drøftelse af strategi for miljøarbejdet på lokaludvalgets seminar den 27. september.
28. august:
Bent Lohmann spørger med mail lokaludvalgets sekretær, om han ikke kan sende en mail til Miljøpunktet om, hvilke dele af tilskuddet for 2. halvår, der er tilbageholdt. Han skriver, at umiddelbart lyder det som om, der er tilbageholdt ca.500.000 kr. og at det virker som meget.
Han spørger, hvad der er grunden og hvor der står noget om det. Han oplyser, at det i øjeblikket har betydet, at likviditeten er presset fuldstændigt i bund i Miljøpunktet.
Lokaludvalgets sekretær mailer til Bent Lohmann, at han holder dele af tilskuddet fra Indre By Lokaludvalg og fra Kommunen tilbage, fordi Indre By Lokaludvalg endnu ikke har godkendt Miljøpunktets regnskab og beretning. Han oplyser, at lokaludvalget udsatte det til efter seminaret, hvor lokaludvalget skulle drøfte miljøstrategi. Og han skriver: "Jeg holder midlerne tilbage, fordi lokaludvalget i teorien kan sige, at Miljøpunktet i 2013 ikke har udført sine opgaver som aftalt og derfor ikke er berettiget til hele tilskuddet, som lokaludvalget ydede i 2013. Det kan – i teorien – føre til, at jeg må revurdere, hvorvidt Miljøpunktet var berettiget til hele kommunens tilskud i 2013. Det er en ubehagelig situation for Miljøpunktet og for mig, men med de kritikpunkter, der i lokaludvalget har været omkring Miljøpunktets virke, kan jeg ikke blot udbetale støtte som om intet var hændt. Men derudover savner jeg en melding fra (...) i Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvordan jeg skal forholde mig, jf. (Miljøpunktets centerleders) skriv (af 27. juni). Den kan jeg jo så passende spørge efter nu."
Lokaludvalgets sekretær mailer til medarbejderen i Teknik- og Miljøforvaltningen og Cc til en medarbejder i Økonomiforvaltningen, at Miljøpunktet er i økonomisk forlegenhed, fordi han holder midler tilbage, og spørger, hvordan han skal forholde sig.
9. september:
Miljøpunktets centerleder mailer til lokaludvalgets sekretær, at så vidt hun kan se fra tidligere år, får Miljøpunktet normalt halvårstilskud fra kommunen i starten af halvåret (med forfald juli 2014). Hun oplyser, at Miljøpunktet stadig mangler at modtage 160.000 kr., foruden fra Indre By Lokaludvalg. Hun beder lokaludvalgets sekretær sørge for at få det i orden eller skrive hvem hun retter henvendelse til.
11. september:
I lokaludvalgsmødet, under punktet "Ændringer i lokaludvalgets Budget 2014", tiltræder Indre By Lokaludvalg sekretariatets forslag om, at sekretariatet udbetaler yderligere 170.000 kr. til Miljøpunkt Indre By-Christianshavn for det lokale miljøarbejde, selv om lokaludvalget endnu ikke har godkendt Miljøpunktets evaluering og regnskab 2013.
Det sker efter, at Bent Lohmann i mødet mundtligt har oplyst, at lokaludvalgets sekretær har ventet med at udbetale 2. halvdel af lokaludvalgets støtte til Miljøpunktet, indtil lokaludvalget har godkendt Miljøpunktets regnskab for 2013, men at han (altså lokaludvalgets sekretær) vil udbetale 170.000 kr. nu, eftersom Miljøpunktets likviditet er stram.
25. september:
Lokaludvalgets sekretær sætter 170.000 kr. af driftsstøtten fra Indre By Lokaludvalg til Miljøpunktet til udbetaling.
Lokaludvalget sekretær mailer til Miljøpunktets centerleder, at han nu har bedt om, at der bliver udbetalt 170.000 kr. fra Indre By Lokaludvalg til Miljøpunktet og Miljøpunktet gerne skulle have pengene inden for en uges tid.
27. september:
Indre By Lokaludvalg holder et internt seminar for lokaludvalgsmedlemmer og lokaludvalgssuppleanter. Drøftelse af strategien for det lokale miljøarbejde er på programmet.
9. oktober:
Indre By Lokaludvalg tager Miljøpunktets årsberetning 2013 og regnskab for det lokale miljøarbejde 2013 til efterretning med en række bemærkninger.
21. oktober:
Lokaludvalgets sekretær sætter sidste del af driftsstøtten fra Indre By Lokaludvalg til Miljøpunktet til udbetaling; 170.000 kr.
Lokaludvalgets sekretær sætter sidste del af driftsstøtten fra kommunen til Miljøpunktet til udbetaling; 165.000 kr.
Ad 3: Ændring af driftsstøtteaftalen fra 4-årig til 1-årig:
Økonomiforvaltningen skriver, at man ikke har bemærkninger til, at Bent Lohmann i et møde i juni 2014 foreslog, at driftsstøtteaftalen fremover skulle være 1-årig. Økonomiforvaltningen anbefaler, at der i den nye driftsstøtteaftale tages højde for, at driften af Miljøpunktet ikke må bringes i fare på grund af forsinkelser med udbetaling af driftsstøtten.
Svar:
Lokaludvalget er som nævnt enig i, at driften af Miljøpunktet ikke må bringes i fare på grund af forsinkelser med udbetaling af driftsstøtten.
Ad 4: forhandlingerne om udkast til årsplan for 2015:
Økonomiforvaltningen skriver, at man ikke kan gå en nærmere ind i en vurdering af lokaludvalgets begrundelser for forløbet af forhandlingerne om Miljøpunktets årsplan 2015, herunder det forhold, at lederen af Miljøpunktet på et tidspunkt blev bedt om at forlade lokalet.
Svar:
Ingen bemærkninger.
Ad 5: Mulig anvendelse af lokaludvalgsmidler til et solcelleprojekt:
Økonomiforvaltningen skriver:
"Ifølge den anonyme henvendelse til Økonomiforvaltningen, har Miljøpunkt Indre By-Christianshavn støttet et solcelleprojekt på foranledning af Bent Lohmann og uden at den øvrige bestyrelse for fonden bag Miljøpunktet eller den daglige leder af Miljøpunktet har godkendt det. Støtten skulle være sket i form af, at Miljøpunktets sekretariat har oprettet en hjemmeside til solcelleprojektet, besvaret telefonopkald og lagt postadresse til.
Den nuværende formand for Miljøpunktet har oplyst til Indre By Lokaludvalg, at Miljøpunktet ikke har afholdt udgifter i forbindelse med solcelleprojektet, men det har Fonden Agendacenter Indre By-Christianshavn i Vindmølleadministrationen, som er separeret fra Miljøpunktet regnskabsmæssigt, også med hensyn til afregning af personalets arbejdstimer. Formanden afviser, at der er anvendt lokaludvalgs- eller anden kommunal støtte til solcelleprojekterne. Formanden oplyser, at fondens anvendelse af midler til solcelleprojektet vil fremgå af regnskabet for fonden under afsnittet Vindmølleadministrationen.
Endelig har formanden oplyst, at centerlederen for Miljøpunktet ikke har haft ansvar for Vindmølleadministrationen, som har været Bent Lohmanns ansvarsområde.
I en artikel i City-Avisen den 28. januar 2015, oplyser Bent Lohmann, at han har udført konsulentarbejde for Vindmølleadministrationen.
Det har ikke tidligere været oplyst, at Bent Lohmann har arbejdet som konsulent for Vindmølleadministrationen. De nu foreliggende oplysninger tyder ikke på, at Indre By Lokaludvalg har bidraget med midler til Vindmølleadministrationen. Økonomiforvaltningen beder Indre By Lokaludvalg undersøge, om Indre By Lokaludvalg har bidraget med midler til Vindmølleadministrationen og forholde sig til, om det er korrekt, at der ikke er anvendt kommunale midler til solcelleprojektet.
Svar:
Lokaludvalget henholder sig til følgende svar den 25. februar 2015 fra formanden for Miljøpunktet Marietta Bonnet på lokaludvalgssekretariatets spørgsmål til hende om, hvorvidt det er korrekt, at der ikke er anvendt kommunale midler til solcelleprojektet set i lyset af, at det er fremgået af Cityavisen, at Bent Lohmann har arbejdet som konsulent for Miljøpunktets Vindmølleadministration:
"Jeg kan sagtens endnu engang bekræfte, at der ikke er anvendt kommunale midler til hverken solcelleprojekt eller vindmølleadministration. Der er hele tiden ført et separat regnskab for Vindmølleadministrationen, som vi har opkaldt den aktivitet under Fonden, som har beskæftiget sig med aktiviteter, der ikke var omfattet af Miljøpunktets formålsbeskrivelse og kun var beregnet på at generere separate indtægter til brug for Fondens eventuelle egne miljøprojekter.”
Med venlig hilsen
Henrik Anton Svendsen,
næstformand"
Økonomi
Videre proces
Beslutning
Efter ønske fra Helle Bonnesen stemte lokaludvalget om, hvorvidt man kunne godkende den supplerende redegørelse til Økonomiforvaltningen om inhabilitet, der fremgår af løsningsafsnittet.
For stemte 9 lokaludvalgsmedlemmer.
Ingen stemte imod.
6 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Dermed havde lokaludvalget godkendt den supplerende redegørelse til Økonomiforvaltningen om inhabilitet, der fremgår af løsningsafsnittet.