Mødedato: 12.01.2023, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Status på nattelivet, varmelamper ved udeserveringer og brændeovne

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal tage en status på nattelivet, varmelamper ved udeserveringer og brændeovne til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. At Indre By Lokaludvalg tager en mundtlig orientering fra Bent Lohmann om status på arbejdet i Københavns Nattelivsudvalg til efterretning.
  2. At Indre By Lokaludvalg beder Bylivsgruppen med inddragelse af Miljøpunkt Indre By & Christianshavn om en indstilling vedr. medlemsforslaget om partikelforurening fra rygning i gaderummet, der ses i afsnittet ”Problemstilling”.
  3. At Indre By Lokaludvalg tager notatet af 5. januar 2023 fra Teknik- og Miljøforvaltningen til lokaludvalget om varmelamper ved udeserveringer til efterretning. Se bilaget.
  4. At Indre By Lokaludvalg tager status på sagen ”Medlemsforslag om forbud mod brændeovne i Københavns Kommune”, som Borgerrepræsentationen tog stilling til den 24. juni 2022, til efterretning, jf. løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Medlemsforslag om forurening fra brændeovne og fra rygning i gaderummet
Medlemsforslag fra Niels Kongshaug:
”Jeg ser nu, at man vil forbyde ældre brændeovne i København og derved spare ca. 7 dødsfald om året.

Vi ved i lokaludvalget, at der er forurening med organiske mikropartikler. Vi ved også, at disse partikler typisk kommer fra brændeovne. Vi ved også , at der måles organiske partikler i middelalderbyen, hvor der næsten ingen brændeovne er. Vi ved altså ikke præcis, hvorfra partiklerne kommer i Indre By, men vi ved, at 

- at der er forurening, og 

- at kommunens tiltag ikke vil hjælpe.

Jeg vil derfor foreslå, at lokaludvalget laver disse undersøgelser for at skubbe til den proces, der skal få fjernet forureningen: Vi får antal og adresser på brændeovnene i Indre By.

FORMÅL: Adressen kan have betydning, hvis alle ligger i samme område, f.eks. kan der være mange i Kartoffelrækkerne og Nyboder Kvarterets private rækkehuse, men der modsat kan være meget få i Adelgades høje huse og i visse kvarterer i Middelalderbyen, hvor der modsat kan tænkes at være høje målinger af partikler, der ikke direkte kan forklares med mange brændeovne.

Derfor vil det vær passende at få afklaret, hvilke typer partikler som cafeernes brændere afgiver. Jeg tvivler personligt på, at partiklerne fra kosangas er organiske.

Slutteligt er der en type partikler tilbage, som jeg mener, at vi skal have afklaret og eventuelt målt, nemlig cigaretter. Med det store antal natbevillinger, forbudet mod at ryge indendørs og tendensen til at ryge mere, når man har drukket, så mener jeg ikke, at vi kan undlade at inddrage cigaretrygning som en kilde til partikelforurening.

Dette foreslår jeg derfor som et punkt på næste lokaludvalgsmøde. En del af punktet bør nok være spørgsmålet om, hvordan og i hvilket omfang Miljøpunkt kan afklare dette på samme måde, som da vi fik set bussernes overraskende forskellige målingsresultater. Hvis vi bruger Miljøpunkt, er det noget, som vi skal drøfte med dem. Der er jo målingsresultater mange steder fra, og disse burde vi kunne finde og bruge. Desuden kan vi selv måle.

Slutteligt skal vi finde nogle tal for cigaretrygning.”

 

Medlemsforslag om varmelamper ved udeserveringer

Medlemsforslag fra Niels Kongshaug foranlediget af notatet af 5. januar 2023 fra Teknik- og Miljøforvaltningen om varmelamper (se bilaget):

”Dette notat bygger på samme forfejlede/misforståede opfattelse af lovgivningen, som de tidligere uendelige godkendelser af udeserveringer. Under hensyntagen til almenvellet kunne man have stoppet 5-bevillinger. Under samme hensyntagen kan man forbyde såvel elektriske som andre varmelamper til udeserveringer. Jeg er stærk tilhænger af varmelamper, men ikke efter kl. 22 ( eller 2 eller 23) Det er selvfølgelig muligt at forhindre den nattestøj, som kommer fra gæsterne under lamperne. Tilsvarende er det også muligt at lukke for 5-bevillinger, hvis man yder folk den erstatning, som fratagelsen af 5-bevillingen giver værtshuset.

Disse to forhold til nattestøjen mener jeg, at lokaludvalget skal skrive til kommunen om. Og så mener jeg også at vi skal støtte beboerforeningerne i den kamp, der pt. er netop omkring natbevillingerne.”

Kampen om natbevillingerne, som nævnes i medlemsforslaget, fremgår af avisartiklerne, der ses i bilaget.

 

Løsning

Natteliv og rygning i gaderummet

I lokaludvalgets møde den 12. januar 2023 orienterer Bent Lohmann om status på arbejdet i Københavns Nattelivsudvalg og herunder om status på Nattelivsudvalgets pilotprojekt med lokale indsatsgrupper ved Gammel Strand og Nattelivsudvalgets temadrøftelse om støj/udeservering.

Referater af møderne i Københavns Nattelivsudvalg kan ses her: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/K%C3%B8benhavns%20Nattelivsudvalg.

Det foreslås, at Bylivsgruppen med inddragelse af Miljøpunkt Indre By & Christianshavn kommer med en indstilling til lokaludvalget vedr. forslaget om rygning i gaderummet.

Varmelamper ved udeserveringer

Det foreslås, at lokaludvalget tager notatet af 5. januar 2023 fra Teknik- og Miljøforvaltningen om varmelamper ved udeserveringer, der ses i bilaget, til efterretning, da man må formode, at det er udtryk for gældende ret.

Brændeovne

Forslaget om brændeovne refererer til sagen ”Medlemsforslag om forbud mod brændeovne i Københavns Kommune”, som Borgerrepræsentationen tog stilling til den 24. juni 2022.  Borgerrepræsentationen besluttede

  1. at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at forbyde brændeovne i Københavns Kommune, der er produceret før 2008, i områder, der har kollektiv varmeforsyning.
  2. at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde og forelægge modeller, der økonomisk kan understøtte tilkoblingen til områdets kollektive varmeforsyning.
  3. at det undersøges, hvilke ordninger der kan laves for haveforeninger, hvor der er adgang til fjernvarme, men hvor mange haver ikke har adgang.

Link til sagen: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Borgerrepr%C3%A6sentationen/m%C3%B8de-24062022/referat/punkt-29

Efter aftale med Niels Kongshaug har sekretariatet spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvad status er på sagen. Det foreslås, at lokaludvalget afventer svaret fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Lokaludvalget og Bylivsgruppen drøfter med jævne mellemrum status på kommunens håndtering af nattelivet og udeserveringer.

Beslutning

Til mødet forelå Teknik- og Miljøforvaltningens svar af 20. maj 2021 til et medlem af Borgerrepræsentationen om varmelamper ved udeserveringer. Se bilagsoversigten.

 

  1. Lokaludvalget tog en mundtlig orientering fra Bent Lohmann om status på arbejdet i Københavns Nattelivsudvalg til efterretning.
  2. Lokaludvalget aftalte, at lokaludvalgets medlemmer sender forslag til sekretariatet om lokale steder, hvor der kan være behov for dialog mellem beboere og restauratører om problemstillinger i nattelivet. Bent Lohmann tager forslagene med til Københavns Nattelivsudvalg.
  3. Idet Københavns Kommunes Nattelivsudvalg råder over en pulje til projekter, der er i overensstemmelse med visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan, bad lokaludvalget Bent Lohmann om en indstilling til et kommende .lokaludvalgsmøde om hvilke projekter, lokaludvalget skal foreslå Københavns Nattelivsudvalg.

  4. Lokaludvalget drøftede partikelforurening fra rygning i gaderummet.
  5. Lokaludvalget bemyndigede Bent Lohmann til at spørge Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om muligheden for at bruge Køge Kommunes løsning vedr. varmelamper ved udeserveringer jf. Teknik- og Miljøforvaltningens svar i 2021 til et medlem af Borgerrepræsentationen. 
  6. Lokaludvalget tog status på sagen ”Medlemsforslag om forbud mod brændeovne i Københavns Kommune”, som Borgerrepræsentationen tog stilling til den 24. juni 2022, til efterretning,
  7. Lokaludvalget bemyndigede Bent Lohmann til at spørge Teknik- og Miljøforvaltningen om i hvilken grad brændeovne forurener i Indre By i forhold til andre forureningskilder.
Til top