Mødedato: 12.01.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høring om tillæg til lokalplan ”Elværksgrunden”

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. udarbejdelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Elværksgrunden".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. udarbejdelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Elværksgrunden", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Der ønskes etableret et hotel på adressen Borgergade 13 / Adelgade 16. Nybyggeriet vil være en videreførelse af teglstensbyggeriet som hotellet i Borgergade 9 – 11. Passagen mellem Borgergade og Adelgade søges begrønnet.

En del af p-pladserne i det eksisterende parkeringshus nedlægges, idet der dog fortsat er p-pladser til nybyggeriet og til tinglyste byggelovspladser, som hører til andre byggerier i kvarteret. I stueetagen mod Adelgade ønskes indrettet en mindre restaurant med indgang fra hjørnet i syd, således at der skabes en sammenhæng med den eksisterende pladsdannelse.

Teknik- og Miljøudvalget har den 21. november 2016. vedtaget en startredegørelse vedr. lokalplanen, der skal ligge til grund for byggeprojektet.

Projektet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.

Teknik- og Miljøforvaltningen bad den 20. december 2016 om lokaludvalgets eventuelle bemærkninger til plansagen med svarfrist den 4. januar 2017. Efterfølgende har forvaltningen tilkendegivet, at lokaludvalget kan vente med at sende sine bemærkninger til efter lokaludvalgsmødet den 12. januar 2017.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender følgende bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har den 20. december 2016 bedt om lokaludvalgets eventuelle bemærkninger til plansagen "tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 375 "Elværksgrunden"" med svarfrist den 4. januar 2017. Den 4. januar 2017 udsatte forvaltningen lokaludvalgets svarfrist til efter lokaludvalgets møde de 12. januar 2017. Det takker vi for.

Borgerdialog
Lokaludvalget har med annoncering i et lokalt medie bedt borgerne kommentere sagen og modtaget to kommentarer. Se nedenfor.

Lokaludvalgets holdning

Høringsperiode henover jul og nytår

Lokaludvalget havde henover jul og nytår til at forholde sig til denne sag. Lokaludvalget har derfor ikke har haft mulighed for at gennemføre en ordentlig dialog med borgerne om den, De forholdsvis få kommentarer fra borgerne skal ses i dette lys. Det er ikke i orden, at man på denne måde indskrænker lokaludvalget og borgernes mulighed for at sætte sig ind og kommentere på sagen.

Højden tager solen

Lokaludvalget finder, at de foreslåede fem etager plus penthouse er for højt og selv om den højeste del trækkes længst mulig væk fra Dronningegården, vil det stadig betyde en væsentlig forringelse, lysmæssigt for de ramte beboere

For få parkeringspladser i kvarteret.

Lokaludvalget finder det ikke acceptabelt at nedlægge 124 parkeringspladser. Siden den nylige ændring af parkeringsvilkår og nedlæggelse af parkeringspladser på Dronningegårdens store plads har det været forbundet med stort besvær for de i området bosatte at finde ledige parkeringspladser til deres køretøjer. En så kraftig nedsættelse af antallet sammenholdt med, at en eventuel udvidelse som skitseret af hotellet vil generere flere besøgende og derfor utvivlsomt også større behov for parkeringspladser, hænger derfor ikke sammen.

Hotellets drift vil belaste kvarteret

Hotellet vil skulle serviceres af leverandører, ligesom der dagligt - sikkert tidligt om morgen - vil skulle aftentes affald og vasketøj. Driften af hotellet vil være en belastning for kvarteret og dets beboere.

Anbefalinger

På baggrund af ovenstående bemærkninger, kan lokaludvalget ikke anbefale hotelprojektet. Lokaludvalget kan derfor heller ikke anbefale, at man går videre med udarbejdelsen af tillæg nr. 2 til lokalplan "Elværksgrunden".

Støj og støv

Det tog flere år at opføre Wake Up-hotellet på samme grund i Borgergade..Borgerne i kvarteret var hårdt ramt af støj fra lastbiler mm. samt byggestøv i de år, jf. nedenstående kommentarer fra borgerne.

Hvis der trods ovenstående anbefalinger alligevel skal bygges yderligere på Elværksgrunden, beder lokaludvalget derfor om, at byggeperioden bliver så kort som muligt. Endvidere beder lokaludvalget om, at de krav, der stilles til bygherren om hvor meget, der må støjes, bliver sådan, at beboerne i kvarteret kan leve med generne. Kravene skal selvsagt håndhæves.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand."

 

Kommentarer fra borgere

1. ”Send venligst en forståelig og illustrativ tegning over det planlagte byggeri af endnu et byggeri på Elværksgrunden, så jeg bedre kan sætte mig ind i byggeriets omfang og sammenhæng og placering.
Jeg bor i Dronningegården nr 31, 7. sal og vil blive berørt af et evt. byggeri både støjmæssigt og udsigtsmæssigt mm. Har netop været igennem små 4 års byggeri på nævnte grund med reduceret vue ind over byen til følge.  Det nye planlagte byggeri kommer faktisk som et stort nytårschock.

Venlig hilsen

Steen Ahrens Lysholm"

 

2. "Hej Lokaludvalg.

Det er med stor bekymring vi læste i lokalavisen, at der evt. skal etableres endnu et hotel på Elværksgrunden.

Da Wakeup blev bygget samt da ombygningen ved siden af, levede vi i støj og støv i næsten 3 år. Vi kunne ofte ikke sidde i gården før efter kl. 19 om sommeren og måtte lukke vinduerne for støj og støv.

Samtidig har hotellet taget den smukke udsigt fra mange lejligheder i Dronningegården til tårne og spir i Københavns midtby.

Om natten var vi generet af store tunge lastbiler i Adelgade, når de kom med byggemateriale og læssede det af med motoren gående og larmende aflæsnings kraner. Det var en meget stressende periode. Og denne periode ønsker vi ikke gentaget.

Efter afslutning af byggeriet, er vi generet af skraldebiler tidligt om morgenen, der bortskaffer affaldet fra hotellet.

Vi er også bekymrede for, at nybyggeriet vil blive så højt, at det vil tage solen fra den lille oase vi har i form af en solrig gård.
En del lejligheder har kun vinduer ud til Elværksgrunden, som derfor er den eneste dagslyskilde og sol ind til lejlighederne. Vi er stærkt bekymrede for, at en mørk kolos af et højt byggeri, vil forringe livskvaliteten for mange beboere i Dronningegården.
Vel vidende at det er meget attraktivt at bo i Dronningegården, kan vi frygte, at det bliver vanskeligt at leje nogle af de hårdest ramte lejligheder ud fremover, da lejen er temmelig høj, samt at der vil ske en beboerflugt.

Det kan ikke være rigtigt, at en stor koncern som ARP-Hansen Hotel Group får ret til at forringe livskvaliteten for så mange beboere i Dronningegården.

Med venlig hilsen

Marianne Christensen""

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt bemærkningerne, sender sekretariatet dem til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget behandlede denne sag sammen med dagsordenens punkt 1: "Åben spørgetid".
 
  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret gør opmærksom på, at boligerne i Dronningegården, der vender ud mod gårdrummet, der skal bygges i, er ensidet og derfor året rundt vil være uden lys og luft, hvis byggeriet bliver til noget. Det drejer sig om ca. 80 boliger.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at gårdrummet, der skal bygges i, er Dronningegårdens eneste rekreative areal, ligesom det anvendes til cykelparkering.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at hvis byggeriet opføres med en sort facade ind mod boligerne i Dronningegården, vil lysforholdene i boligerne i Dronningegården ikke få det reflekterende lys, som en facade med en lys farve vil kunne give.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at allerede på dette stadie i sagen burde der have foreligget et skyggediagram, eftersom skyggeforholdene er af væsentlig betydning for vurderingen af sagen.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at man med dette byggeri er ved at omdanne kvarteret til en hotelghetto, hvilket er i modsætning til kommunens politik om varieret byggeri.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at et hotelbyggeri vil tiltrække trafik og herunder turistbusser, hvilket vil belaste kvarteret yderligere.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at sidste sætning i første afsnit i høringssvaret formuleres "Det takker vi for!!".

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten Sloth om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at der i det tæt bebyggede område er behov for byrummet, som vil forsvinde med byggeriet.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Henrik Anton Svendsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at det er skadeligt, hvis byrummet forsvinder, idet det er rart med lys og luft her.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Ørnbo Skovle om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at kommunen i denne sag må varetage borgernes interesser.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde et spørgsmål om, hvad byen får ud af byggeprojektet.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at lokalplansagen er udtryk for, at varetagelsen  af hotellets økonomiske interesser sker på bekostning af beboernes interesser.

    Lokaludvalget godkendte bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. udarbejdelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Elværksgrunden", der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.
  2. På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget at gennemføre borgerdialog om lokalplanforslaget tillæg nr. 2 til lokalplan "Elværksgrunden", når det måtte foreligge.     
    På forslag fra Steen Juhl Olesen gennemføres borgerdialogen som et debatvognsarrangement på eller tæt ved Elværksgrunden.
  3. Lokaludvalget udpegede følgende tovholdere til at planlægge og gennemføre borgerdialogen i samarbejde med sekretariatet: Anton Ørnbo Skovle, Gunna Starck, Bent Lohmann og Kirsten Sloth. 
    Lokaludvalget udpegede desuden følgende beboere fra kvarteret til at deltage i planlægningen og gennemførelsen af bogerdialogen: Kirsten Nissen, Marianne Christensen og Ulla Plon.
  4. På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget at afsætte en ramme på 20.000 kr. til borgerdialogen.
  5. På forslag fra Bent Lohmann bemyndigede lokaludvalget ham til skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvorvidt lokalplanen for Turbinehuset er blevet overholdt, særligt for så vidt angår den øverste etage.
Til top