Høringssvar om "Tivolihjørnet"
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om lokalplansagen "Tivolihjørnet".
Indstilling og beslutning
- at Indre By Lokaludvalg genbehandler sagen om høringssvar vedrørende lokalplansagen "Tivolihjørnet".
I givet fald: - at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret om lokalplansagen "Tivolihjørnet", der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Projektet
Startredegørelsen er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 27. oktober 2014. Baggrunden er, at Tivoli A/S har anmodet om en lokalplan for at muliggøre et projekt mellem Industriens Hus og Nimb på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade. Der ønskes en bygning, der forbinder Tivoli og København, og som tilbyder butiks- og restaurantoplevelser til københavnere, turister og havens gæster.
Projektets stueetage er trukket tilbage fra matrikelskellet mod Bernstorffsgade, så der tilføres et areal fra Tivolis matrikel til gaden. Inden for Tivolis egen matrikel rager en bølgende glasfacade udover stueetagen mod gaden. Mod Tivolihaven bliver facaden terrasseret. I bebyggelsen indrettes butiksenheder med caféer, restauranter, butikker i forskellig størrelse med adgang fra gaden. I hjørnebebyggelsen vil 1. salen være en forsættelse af stueetagen med kommercielle områder med adgang til terrasser mod Tivolihaven.
2. og 3. sal vil rumme en udvidelse af Hotel Nimb med ca. 17 værelser med tilhørende terrasser. Byggeriet er på 3 etager svarende til ca. 14 m plus en tilbagetrukket tagetage, så bygningshøjde i alt bliver ca. 17 m.
"Tivolikanten"
Teknik- og Miljøudvalget behandlede i september 2013 en startredegørelse om et projekt på samme hjørne, "Tivolikanten". Efter afstemning blev startredegørelsen ikke vedtaget.
SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning: "SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ser positivt på, at der opføres ny bebyggelse mod Vesterbrogade og Bernstorffsgade. Partierne finder dog, at projektet bag startredegørelsen er for dominerende. Partierne ser gerne et helt nyt og mindre ekspressivt projekt, der i højere grad spiller sammen med Tivolis og Københavns egenart. Væsentligt i den forbindelse er særligt forholdet til Tivolis hovedindgang, facaderækken i Bernstorffsgade og krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade. Partierne ser positivt på, at projektet muliggør bredere fortove og træer på en problematisk fodgængerstrækning i byen."
Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at det nye projekt "Tivolihjørnet" er mindre ekspressivt end "Tivolikanten", idet glasfacaden fra 1.-2. sal bølger roligt i én retning, mens den tidligere glasfacade bølgede i flere retninger helt fra terræn til 2. sal. Projektet spiller i højere grad sammen med Tivolis bevaringsværdige hovedindgang, idet der arbejdes med genkendelige linjer og materialer, og det spiller
sammen med krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade.
Lokaludvalgets høringssvar, besluttet den 13. november 2014
I mødet den 13. november 2014 behandlede lokaludvalget en indstilling om et høringssvar vedr. startredegørelsen "Tivolihjørnet", som bestod af udkast til høringssvar formuleret af Niels Friis, supplereret med bemærkninger fra Henrik Anton Svendsen samt en bemærkning fra Bent Lohmann.
Lokaludvalget besluttede følgende om høringssvaret:
Lokaludvalget bemyndigede formanden til at formulere et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om startredegørelsen "Tivolihjørnet" baseret på bemærkningerne, der fremgår af løsningsafsnittet, samt på argumenterne fra borgerdialogen og på følgende bemærkninger fra drøftelsen i lokaludvalget:
- Kravet om parkeringspladser til byggeriet er urimeligt, når området er velforsynet med kollektiv trafik
- Tivoli skal tvinges til at finde parkeringspladser til deres besøgende. De besøgende leder efter parkeringspladser i kvarteret bag Glyptoteket.
- Hvorfor skal der butikker i byggeriet? Indholdet i byggeriet skal have med Tivoli at gøre.
- Byggeriet ødelægger hovedindgangen arkitektonisk.
- Det er vigtigt at få slået fast, at byggeriet er vigtigt for byen.
Borgerdialog
Lokaludvalget havde den 3. december 2014 et borgermøde i Axelborg om sagen.
Borgerne har endvidere haft mulighed for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside og på kommunens facebookside.
Løsning
Forslag til høringssvar
"Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt en startredegørelse for ”Tivolihjørnet” i intern høring. Lokaludvalget har fået udsat svarfristen fra den 8. til den 12. december 2014, hvilket vi takker for.
Lokaludvalgets holdning
Lokaludvalget anderkender, at Tivoli skal udvikle sig, så haven til stadighed fremstår attraktiv for de forskellige målgrupper. Men udviklingen skal ske med respekt for Tivoli-traditionen. Og med den meget centrale placering i København skal udviklingen også ske med respekt for omgivelserne og med respekt for de værdier, København står for.
Overordnet mener lokaludvalget derfor, at kommunen skal udarbejde en lokalplan for hele Tivolihaven, således at, at der er klare rammer for, hvordan Tivoli kan udvikle sig.
Afvis "Tivolihjørnet"
Lokaludvalget mener, at kommunen skal afvise projektet "Tivolihjørnet" og derfor undlade at arbejde videre med et lokalplanforslag på grundlag af dette projekt.
Lokaludvalget mener, at et nyt byggeprojekt på dette hjørne i byen skal have følgende rammer:
- Det skal respektere Tivolis hovedindgang for så vidt angår højde, drøjde og materialevalg. Det bør således være max. 1 etage højt.
- Lokalplanen skal sikre, at byggeriet indeholder offentlige, publikumsorienterede aktiviteter, som bærer præg af, at det ligger i Tivoli. Der kunne eksempelvis indrettes et musikspillested på dette hjørne. Under alle omstændigheder skal byggeriet afspejle Tivoli-traditionen i en nutidig kontekst.
- Foruden hovedindgangen skal hjørnet ses i sammenhæng med facaden langs Bernstorffsgade. Lokalplanområdet skal derfor udvides og omfatte hele facaden ud mod Bernstorffsgade i en passende dybde.
Bernstorffsgade er for mange den første oplevelse af København ogindgangen til Tivoli over for Hovedbanegården opfattes af mange som hovedindgangen. Men facaden fremstår som en forvirring af initiativer fra forskellige epoker og byggestile. Tivolis udviklingsplaner på denne side af Tivoli bør med tiden kunne udmøntes i en sammenhængende bebyggelse eller blot facade, der er stedet værdig, og som kan spille op til Hovedbanegården i arkitektonisk og byrumsdannende kvalitet.
Uddybning
Lokaludvalget har følgende bemærkninger til det foreliggende byggeprojekt og den foreliggende startredegørelse:
Tivolihjørnet i forhold til det politiske ønske
I sagen om "Tivolikanten", som Teknik- og Miljøudvalget afviste i 2013, var der følgende protokolbemærkning til udvalgsbeslutningen: "SF, Socialdemokraterne Dansk Folkeparti og Enhedslisten ser positivt på, at der opføres ny bebyggelse mod Vesterbrogade og Bernstorffsgade. Partierne finder dog, at projektet bag startredegørelsen er for dominerende. Partierne ser gerne et helt nyt og mindre ekspressivt projekt, der i højere grad spiller sammen med Tivolis og Københavns egenart. Væsentligt i den forbindelse er særligt forholdet til Tivolis hovedindgang, facaderækken i Bernstorffsgade og krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade. Partierne ser positivt på, at projektet muliggør bredere fortove og træer på en problematisk fodgængerstrækning i byen."
Lokaludvalget mener ikke, at det foreliggende projekt "Tivolihjørnet" lever op til det politiske ønske om, at projektet i højere grad skal spille sammen med Tivolis og Københavns egenart, særligt i forhold til Tivolis hovedindgang, facaderækken i Bernstorffsgade og krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade.
Udformningen af "Tivolihjørnet" i forhold til omgivelserne
Det er lokaludvalgets opfattelse, at facadeudformningen fremstår fremmed for stedet, og aldeles blottet for det eventyr, Tivoli identificerer sig med. Sammenbygningen med hovedindgangen og Nimb har mere karakter af sammenstød, og den meget transparente og lette facade har ikke den robusthed, der skal til for at modsvare omgivelsernes skala og tyngde. Facadevalget synes ikke motiveret i forhold til den bymæssige situation og sammenhængen med Tivolis hovedindgang og Nimb.
Der er tale om en glasbygning, som ikke er transparent, men som vil fremstå som en massiv hvid/grå enhed i bybilledet samtidig med, at den reflekterer de mange forskellige omgivende, udvendige lyskilder og derfor ikke har en egenart, der bidrager positivt til omgivelserne.
Det vil være uhyre kedeligt, hvis Industriens Hus skal danne præcedens hvad angår lette facader på et så bymæssigt sted.
Følgende bemærkning i startredegørelsen mener lokaludvalget således er en fejlvurdering : "Projektet spiller sammen med Tivolis bevaringsværdige hovedindgang, hvor der arbejdes med korresponderende linjer og samstemmende materialer i terracotta, og projektet forholder sig til krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade, hvor den modstående bygning (Panoptikon) også fremstår med et afrundet hjørne."
Tivoli er en have
Tivoli opfattes af mange som en have og et grønt område i Indre By. Tivoli forklarede selv på lokaludvalgets borgermøde den 3. december 2014, at opfattelsen af Tivoli som have er en af etablissementets traditionsrige søjler. Et byggeri med 4.600 m2 butikker og 2.000 m2 hotel vil næppe blive tilladt i kanten af andre af Indre Bys haver og parker. Byggeri i kanten af Tivolihaven skal således tage udgangspunkt i, at kanten både ligger i en have/park og i en storby.
Afgrænsningen af lokalplanområdet
Afgrænsningen af lokalplanområdet ser lokaludvalget som udtryk for, at Tivoli A/S skal have så få planmæssige bindinger som muligt for så vidt angår udviklingen af Tivolihaven. De nuværende facader ud mod Bernstorffsgade og Tietegensgade illustrerer resultatet af denne politik.
Lokaludvalget mener, at Tivolis centrale placering i såvel bybilledet som opfattelsen af, hvad København står for, forpligter kommunen og Tivoli A/S til at få ordning på udviklingen af "grænsefladen" mellem Tivoli og byen langs Bernstoffsgade og Tietegensgade med en samlet lokalplan for de to facader og gerne med en lokalplan for Tivolihaven som helhed.
Borgerdialog
Lokaludvalget har med annoncering givet borgerne mulighed for at kommentere "Tivolihjørnet" på lokaludvalgets hjemmeside, ligesom borgerne har haft mulighed for at kommentere det på kommunens facebookside. Kommentarerne er vedlagt. Lokaludvalget beder om, at kommentarerne tages med i den videre beslutningsproces vedrørende startredegørelsen.
Den 3. december 2014 havde lokaludvalget et borgermøde om "Tivolihjørnet", hvor ca. 40 borgere deltog. På mødet var der oplæg fra Teknik- og Miljøforvaltningen og fra Tivoli A/S om hhv. baggrunden for startredegørelsen og om byggeprojektet. Lokaludvalget takker for, at forvaltningen og Tivoli med kort varsel deltog i mødet. I det vedlagte notat er en opsummering af de holdninger, borgerne fremkom med på mødet.
Den overvejende del af kommentarerne på lokaludvalgets hjemmeside, kommunens facebookside og på borgermødet er negative omkring byggeprojektet især begrundet dels anvendelsen af glas som byggemateriale og dels i byggeprojektets manglende sammenhæng med Tivolis hovedindgang. Men der er også positive tilkendegivelser samt nuancerede tilkendegivelser.
Økonomi
Videre proces
Læs om "Tivolihjørnet" her:
http://www.indrebylokaludvalg.kk.dk/tivolihj-rnet
Beskrivelse af Vesterbro Passage-projektet:
http://www.kk.dk/da/om-kommunen/indsatsomraader-og-politikker/byplanlaegning-og-anlaeg/anlaegsprojekter/pladser-og-ophold/vesterbro-passage
Opsummering af borgermødet om "Tivolihjørnet"
Beslutning
- Lokaludvalget besluttede at genbehandle sagen om høringssvar vedrørende lokalplansagen "Tivolihjørnet", idet lokaludvalgets bemærkninger fra mødet den 13. november 2014 tages med i høringssvaret:
- Kravet om parkeringspladser til byggeriet er urimeligt, når området er velforsynet med kollektiv trafik.
- Tivoli skal tvinges til at finde parkeringspladser til deres besøgende. De besøgende leder efter parkeringspladser i kvarteret bag Glyptoteket.
- Hvorfor skal der være butikker i byggeriet? Indholdet i byggeriet skal have med Tivoli at gøre.
- Byggeriet ødelægger hovedindgangen arkitektonisk.
- Det er vigtigt at få slået fast, at byggeriet er vigtigt for byen. - Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at gøre opmærksom på det problematiske i, at byggeriet vil inddrage areal fra Tivolihaven, som dermed bliver mindre.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at bemærke, at byggeriet formentlig vil have en negativ skyggepåvirkning i Tivolihaven og at der derfor bør udarbejdes skyggediagrammer til den eventuelle videre politiske behandling af sagen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Friis om at ændre 1. dot under overskriften "Afvis Tivolihjørnet" til: "Det skal respektere Tivolis hovedindgang bedre for så vidt angår højdre, drøjde og materialevalg. Det skal ikke presse hovedindgangen."
Lokaludvalget godkendte udkastet til høringssvar med ovennævnte bemærkninger fra mødet den 13. november 2014 og de tiltrådte ændringsforslag.