Mødedato: 11.12.2014, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6
Skybrudsprojekter
Se alle bilag
Til top
Indre By Lokaludvalg skal beslutte bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen om de påtænkte skybrudsprojekter i Indre By Lokaludvalgs område.
Indstilling og beslutning
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen om de påtænkte skybrudsprojekter i Indre By Lokaludvalgs område, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen skal justere skybrudsprojektpakkerne for så vidt angår:
- Rækkefølge for gennemførsel af projekter i de enkelte vandoplande. Alle projekterne i pakkerne kan ikke gennemføres på én gang, og det vil derfor være relevant at komme med bidrag til hvor der skal prioriteres. Der vil dog være hydrauliske forhold, der skal respekteres.
- Byrumsforbedringer; både i forhold til profilering af de enkelte vandoplande og med hensyn til at beskrive, hvad projekterne giver tilbage til byen, ligesom der skal være et bud på hvilke projekter, der har et særligt byrumspotentiale.
Blandt forvaltningens særlige opmærksomhedspunkter er følgende projekter i Indre By:
- Sankt Jørgens Sø og de udfordringer, der er her, skal beskrives nærmere bl.a. vedrørende fredningsbestemmelserne.
- Der er brug for et udvidet vidensgrundlag for H.C. Andersens Boulevard-projektet.
Forvaltningen har bedt om at få lokaludvalgets svar senest den 18. december 2014.
Lokaludvalget havde den 3. december 2014 et offentligt dialogmøde med forvaltningen om skybrudsprojekterne i Indre By Lokaludvalgs område.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget sender nedenstående bemærkninger til forvaltningen:
Svar til Teknik- og Miljøforvaltningen
"På baggrund af det offentlige dialogmøde med Teknik- og Miljøforvaltningen den 3. december 2014 om skybrudsprojekter i Indre By Lokaludvalgs område skal Indre By Lokaludvalg bemærke følgende:
Svar til Teknik- og Miljøforvaltningen
"På baggrund af det offentlige dialogmøde med Teknik- og Miljøforvaltningen den 3. december 2014 om skybrudsprojekter i Indre By Lokaludvalgs område skal Indre By Lokaludvalg bemærke følgende:
- Vi er ikke begejstret for projektet for Sankt Jørgens Sø
- Der bør være en rørforbindelse fra Sankt Jørgens Sø til søen i Ørstedsparken og videre til søen i Østre Anlæg og havnen. Det vil aflaste Sankt Jørgens Sø ved regnvejr og give gennemstrømning i de nævnte søer.
- I dialogmødet orienterede forvaltningen ikke om skybrudsprojekterne i Indre By Lokaludvalgs område, der ligger i vandopland Østerbro og i vandopland Ladegårdsåen, Frederiksberg Øst og Vesterbro. Lokaludvalget ønsker derfor en orientering om disse projekter i et nyt offentligt dialogmøde. Lokaludvalget forestår gerne et offentligt dialogmøde for hvert af de to vandoplande i samarbejde med henholdsvis Østerbro Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg.
- Skybrudsprojekterne skal projekteres, så der er taget højde for, at der forekommer højvande og stormflod i havnen og kanalerne. Ved stormfloden i 2013 stod vandet op til bolværket visse steder.
- Tag St. Strandstræde med i projektet for Gothersgade, så vand i St. Strandstræde kan løbe i Nyhavn.
- I Middelalderbyen er der i gaderne lange lunker på langs af gadeprofilen. Gadeprofilen bør ændres, så vandet kan løbe væk.
- I Middelalderbyen bør gadernes tværprofil være sådan, at vandet løber væk fra husene til gadernes midte.
- Ved asfaltering af gaderne i Middelalderbyen har man med tiden lagt asfalt lag på lag fremfor at fjerne gammelt asfalt, før nyt blev lagt på. Det gør, at niveauforskellen mellem gaderne og fortovene efterhånden er næsten udlignet, hvorfor regnvand i gaderne løber ind i de tilstødende ejendomme. Kommunen sparer ved at undlade at fjerne gammelt asfalt, men det er en udgift for ejendomsejerne, som skal sikrer sig mod oversvømmelse. Problemet ses i Studiestræde, Sankt Peders Stræde og i Fortunstræde. Klimasikringen i Middelalderbyen bør derfor ske i dialog med ejendomsejerne.
- Historiske og arkitektoniske hensyn i Middelalderbyen skal ikke nødvendigvis afskære forvaltningen fra at sikre kvarterets gader og ejendomme mod skybrud. Man kan gøre en dyd af nødvendigheden.
- Der bør udskrives en konkurrence om en løsning på skybrudsprojektet for H.C. Andersens Boulevard.
- I Indre By er der interesse for de mindre, underjordiske skybrudsprojekter. Lokaludvalget forstår, at der findes en hjemmeside om disse projekter og vil henvise til dem fra sin hjemmeside.
- Skybrud opstår, fordi byen opvarmes. Man bør derfor køle den ned. Det kan gøres med grønne tage. Kommunen bør derfor samarbejde med ejendomsejere om at etablere grønne tage, hvor det er muligt og giver mening.
- Man fjerner store træer i Indre By og erstatter dem med små træer, der er lang tid om at vokse sig store. Det medvirker til opvarmningen af byen og dermed til risikoen for skybrud. Træplantningspolitikken bør inddrage dette forhold.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Lokaludvalget har afsat en ramme på 2.000 kr. til det offentlige dialogmøde den 3. december 2014 med forvaltningen.
Videre proces
Den 26. januar 2015 skal Teknik- og Miljøudvalget behandle en indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Ultimo februar 2015 skal sagen i Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen om de påtænkte skybrudsprojekter i Indre By Lokaludvalgs område, der fremgår af løsningsafsnittet.