Mødedato: 11.11.2021, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, november 2021

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning.

Problemstilling

Siden mødet den 14. oktober 2021 har lokaludvalget modtaget en række henvendelser.

Løsning

1. Hegnene omkring de nyplantede træer i Linnésgade

Med mail den 5. oktober 2021 oplyste en borger, at beboerne i Linnésgade på strækningen mellem Gothersgade og Frederiksborggade har fået gaden brostensbelagt og at der er plantet træer mv.

Omkring bedene med træer og blomster er der opsat hegn. Hegnene er imidlertid lavet af et materiale, som ikke er særligt robust, så det er knækket mange steder. Hun synes, at det får bedene til at se sølle ud, hvad der er synd for det gode projekt.

Hun spørger, om det er muligt enten at få fjernet hegnene eller få opsat hegn af et mere robust materiale - fx sortmalet metal.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 29. oktober 2021, at entreprenøren var tilbage på gaden i uge 41 og nu har repareret fodhegnene. Der er sat ekstra stolper i, så fodhegnet skulle gerne være stærkere nu, men forvaltningen holder øje med det. Det er meningen, at fodhegnet skal være midlertidigt, indtil beplantningen er etableret. Forvaltningen vil helst ikke have et permanent fodhegn, og det er derfor man har valgt løsningen med træ frem for et mere robust materiale som metal.

2. Vendersgade

Med mail den 8. oktober 2021 skrev en borger, at hun til sin store utilfredshed ser, at kommunen er ved at tage parkeringspladser væk fra Vendersgade. Hun nævnte, at der blev lavet en undersøgelse, hvori de fleste beboere i og omkring gaden ikke ønskede at ændre på forholdene i Vendersgade, så hun forstår ikke hvorfor dette projekt er gået i gang. Hun gav udtryk for, at København er ved at tabe kampen om de erhvervsdrivende, børnefamilierne, samt pensionister,  som sikkert snart må finde et andet sted at bo. Endelig så hun gerne el-cykler forbudt i det indre København, da de er en stor fare for alle.

Sekretariatet svarede den 11. oktober 2021, at på baggrund af borgerpanelundersøgelsen, som Indre By Lokaludvalg gennemførte den 12.-16. februar 2021, sendte lokaludvalget den 19. februar 2021 et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, som forvaltningen kommenterede på den 26. februar 2021. Begge dokumenter blev sendt til borgeren. Sekretariatet oplyste, at sagen om Vendersgade blev besluttet af Borgerrepræsentationen den 22. april 2021.

3. Skrald i Søerne

Med mail den 10. oktober 2021 foreslog en borger en bedre rensning af Søerne. Han oplyste, at på grund af vind samles skrald i et hjørne ved Fredens Bro. Det er dermed let at samle op. Som det er nu, lugter det og ser ikke godt ud. Han foreslog desuden, at man placerer skraldespande langs søen ved Øster Søgade på samme måde, som der er på den modsatte side.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 25. oktober 2021, at det henkastede og ophobede affald i Søerne ikke er et kønt syn. Søerne virker som store kar, som meget affald fra de omkringliggende arealer blæser ned i. En stor del af affaldet samles i hjørnerne ved Fredens Bro, ved Østerbrogade og ved Dronning Louises Bro. Forvaltningen renholder søernes bredder og tømmer affaldskurve hver dag. Det ophobede affald fjernes hver uge. Men forvaltningen kan ikke garantere, at Søerne fremstår helt uden affald, selv om der bliver bortskaffet mere end 100 tons affald om året fra vandet, bredderne og affaldskurven. Forvaltningen vil gerne se på forslaget om opsætning af affaldskurve langs søen ved Øster Søgade.

4. Stræderne og Strøgets beboerforenings evaluering af World Pride 12.-22. august 2021

Stræderne og Strøgets Beboerforening orienterede med mail den 30. oktober 2021 lokaludvalget om foreningens evaluering af World Pride 12.-22. august 2021, som foreningen har sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen og teknik- og miljøborgmesteren. Se bilaget.

5. Kongens Have, Gothersgade og Øster Voldgade

Med mail den 1. november 2021 skrev en borger, at han har forsøgt at bringe sin opfordring og sit ønske frem for kommunen, men efter to forsøg og afvisninger på kommunens meget besværlige hjemmeside bad han lokaludvalget om hjælp. Han ønsker at få gardehusarkasernen til at feje på fortovet ud for kasernen. Det flyder i denne tid med kastanjer og blade, og når det regner, bliver der et søle, man som gammel let glider i. Værst er det på strækningen i Gothersgade. Derudover ønsker han en belysning af fortovet i Øster Søgade langs med kasernen. Sigtbarheden nu og vinteren igennem er dårlig. Det er svært at se hvor man går. Endelig nævner han en vedvarende gene: Den overhåndtagende cykling i Kongens Have.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen og Slots- og Kulturstyrelsen svare borgeren og lokaludvalget.

Slots- og Kulturstyrelsen svarede den 3. november 2021, at man er meget opmærksom på problematikken omkring cykling i Kongens Have, og havevagten, som dagligt runderer i haven, bruger rigtigt meget tid på at gøre det besværligt for cyklister at cykle i gennem haven. Men Styrelsen har ikke hjemmel til at udstikke bødeforlæg til cyklisterne. Det er alene forbeholdt politiet. 

Styrelsen oplyser, at den udfører øget vagtrundering i haven i sommerperioden hvor der er rigtigt mange besøgende, med særligt fokus på håndtering af problematiske festligheder i haven, cykling, løse hunde og vi gennemfører også  razziaer med flere vagter i den udstrækning det er muligt.

I vinterperioden er vagten reduceret væsentligt, så Styrelsen har ikke på samme måde mulighed for at håndtere regelbrud i haven.

Styrelsen arbejder hele tiden på at finde forskellige løsninger i indgangspartierne, som på sigt kan gøre det vanskeligere eller mindre interessant at cykle igennem havanlægget, sådan som man fx. har gjort ved indgangen fra Sølvgade/Kronprinsessegade. Desuden har Styrelsen løbende dialog med politiet omkring problematikken. Politiet prøver i det omfang, de har mulighed for det, at hjælpe, når de har ressourcer til disse opgaven.

Teknik- og Miljøforvaltningen har endnu ikke svaret.

6. Tværgående kunstprojekt - omvandrende udstillingssted BOKS

Den 4. november 2021 skrev PRUST, et ungt kunstnerkollektiv, til alle lokaludvalg i kommunen, at de i 2022 har et projekt, der hedder BOKS. BOKS er et mobilt udstillingssted, der skal bevæge sig gennem København og være frit tilgængeligt for offentligheden. Hver måned vil BOKS parkere ved et nyt gadehjørne i byen og udstille en ny kunstner. 12 lokationer, 12 kunstnere, 12 udstillinger, 12 måneder.

Derfor vil de gerne etablere et samarbejde med hvert lokaludvalg i København. De vil gerne, i samarbejde med lokaludvalgene, finde de perfekte lokationer til BOKS, eventuelt afholde events som er relevante for den udstillende kunstner og for lokalsamfundet, samt finde pengene til, at lønne den udstillende kunstner.

Hvert lokaludvalg vil blive tildelt en måned i 2022 og en kunstner. I denne måned vil den tildelte kunstner udstille i BOKS i lokalmiljøet. PRUST vil mødes med lokaludvalgene hver for sig og samle viden om lokalmiljøerne på forhånd, samt diskutere forskellige placeringer af BOKS og eventuelle samarbejdspartnere i lokalmiljøet. På den møde kan de skræddersy oplevelsen, så den når så mange som muligt i lokalsamfundet.

PRUST vil gerne lønne de udstillende kunstnere. og foreslår derfor, at hvert lokaludvalg honorerer sin udstillende kunstner. De spørger alle lokaludvalg på samme tid, fremfor at sende individuelle ansøgninger, fordi de gerne vil have, at BOKS har et lighedsprincip - hvis én kunstner lønnes, skal alle - og med samme løn: 8.000 kr.

Sekretariatet er i kontakt med de andre lokaludvalgs sekretariater om at svare, at det er de enkelte lokaludvalg, der beslutter, hvorvidt de vil støtte projektet, hvorfor de er nødt til at søge støtte hos hvert enkelt lokaludvalg.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning.
Til top