Opfølgning på borgerdialog om events
Indstilling og beslutning
- At Indre By Lokaludvalg inviterer relevante borgmestre, og eventuelt politiske udvalgsmedlemmer, til et offentligt dialogmøde om kommunens eventpolitik
- At Indre By Lokaludvalg afsætter 5.000 kr. til dialogmødet. Midlerne tages af puljen ’borgerdialogaktiviteter’.
- At Indre By Lokaludvalg udpeger formandksabet og tovholderne for borgerdialogen, Niels Jarler, Louisa Brane og Lars Povl Jensen, til at deltage i mødet og planlægningen af dette.
- At Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen med konklusioner på borgerdialogen og forslag til praksisændringer, som fremgår af løsningsafsnittet. Henvendelsen sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til Økonomiforvaltningen som bilag til lokaludvalgets høringssvar om forslaget til Kommuneplanstrategi.
Problemstilling
Indre By Lokaludvalg afholdt i foråret borgerdialog om events. Konklusionerne på denne borgerdialog blev drøftet på lokaludvalgets møde d. 21. august. Lokaludvalget besluttede, at tovholderne for borgerdialogen, Niels Jarler, Louisa Brane og Lars Povl Jensen, sammenfatter pointerne fra debatten samt konklusionerne fra borgerdialogen til et brev til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget samt de respektive forvaltninger.
Lokaludvalget besluttede også, at sammenfatningen sendes til Økonomiforvaltningen som bilag til det høringssvar, lokaludvalget måtte beslutte om forslag til Kommuneplanstrategi 2014.
Tovholderne har lavet en sammenfatning med løsningsforslag på baggrund af undersøgelsen, henvendelsen fra borgergruppen ved Østre Anlæg, arbejdsgruppens arbejde og at debatten i lokaludvalget.
Løsning
Formanden foreslår, at udvalgte borgmestre samt medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget inviteres til et dialogmøde, hvor lokaludvalget har mulighed for at præsentere konklusionerne af borgerdialogen mundtligt. Mødet skal være offentligt og har til formål at skabe politisk opmærksomhed på og debat om, hvilke konsekvenser Københavns Kommunes eventpolitik har.
Ved at invitere politikere, frem for embedsmænd, vil man kunne få en overordnet debat om kommunens brug af events, frem for en diskussion af forvaltningens håndtering af den praksis, som er vedtaget.Derudover foreslår formanden, at følgende henvendelse, som er baseret på tovholdernes sammenfatning, sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til Økonomiforvaltningen som bilag til lokaludvalgets høringssvar om forslag til Kommuneplanstrategi. Henvendelsen indeholder konkrete forslag til ændring af forvaltningens praksis:
"Indre By Lokaludvalg har i løbet af foråret 2014 haft borgerdialog om events i bydelen. Vi har blandt andet været på gaden med vores såkaldte Debatvogn, der er en ombygget pølsevogn, for at spørge bydelens borgere og gæster, hvad deres oplever af events i Indre By er. Det har resulteret i en spørgeskemaundersøgelse med 131 besvarelser. Derudover har vi også lavet en lille spørgeskemaundersøgelse målrettet lokale erhvervsdrivende. Til sidst har vi også modtaget en række henvendelser fra borgere angående konkrete events i bydelen, som vi har diskuteret på lokaludvalgets møder og internt i lokaludvalgets arbejdsgruppe.
Vi håber at konklusionerne fra borgerdialogen samt vores forslag til løsninger kan give anledning til reflektion og overvejelser i forhold til kommunens praksis omkring arrangmenter.
Overordnede konklusioner på borgerdialog om events
Generelt er de adspurgte i undersøgelsen tilfredse med antallet af events: 48,9% svarer at de finder antallet passende, men 19,1% svarer at der er for mange events. I de uddybende svar nævner mange af respondenterne dog, at de er generet af støj og andre gener fra events.
I undersøgelsen blandt de erhvervsdrivende oplevede flertallet ingen positive effekt af events på deres omsætning. Ifølge besvarelserne er det altså ikke bydelens eget erhvervsliv, der nyder godt af det høje antal af events. Over halvdelen oplever trafikale problemer for deres butik i forbindelse med events; heraf oplever 28,2% i høj grad problemer. Blandt de erhvervsdrivende er det kun en fjerdedel, der oplever støjgener, mens flere oplever gener med manglende renhold som følge af events.
Jeg har vedlagt de samlede resultater af borgerdialogen som bilag.
Lokaludvalgets holdning
Tilladelser til afholdelse af events og arrangementer uddeles i dag administrativt, men med det massive antal af events og arrangementer i Indre By, har disse stor indflydelse på livet for bydelens beboere og erhvervsdrivende. Overordnet mener Indre By Lokaludvalg, at der bør sikres transparens i forvaltningens uddeling af tilladelser til events og arrangementer, og at borgere og erhvervsdrivende skal sikres muligheden for at blive hørt om de rammebetingelser, der angiver omfanget og antallet af events og arrangementer.
Løsningsforslag
- I arbejdet med at skabe plads til events, skal der samtidigt arbejdes strategisk for at sikre nogle af bydelens områder som rekreative områder, der friholdes for events og arrangementer (”fred og ro-zoner”).
- Dokumentet ”Retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns kommune” (2007, Teknik- og Miljøudvalget) bør opdateres, således at det dækker alle de byrum i Indre By, der i praksis anvendes til koncertarrangementer, og på den måde fastsættes præcise rammer for omfang og antal af koncertarrangementer for et givent byrum. Med det massive antal af events og arrangementer i Indre By er de generelle retningslinjer ganske enkelt ikke tilstrækkelige.Ved tilkomsten af nye byrum i forbindelse med byudvikling bør retningslinjerne løbende suppleres, således at reglerne fremstår klare og transparente for både beboere og arrangører. Retningslinjerne bør tage hensyn til, at visse områder i forvejen er udsat for gener fra eksempelvis natteliv. Det opdaterede dokument bør derudover tage hensyn til sammenhængende plads- og parkområder, hvor flere uafgrænsede offentlige rum støder sammen, og hvor beboerne således udsættes for støj og gener fra mere end en ét offentligt rum.
- Det skal sikres, at borgere og lokale næringsdrivendes klager i forbindelse med arrangementer havner det rette sted. Eksempelvis bør det sikres, at henvendelser til kommunens Støjgene-enhed om arrangementer i det offentlige rum også tilgår Erhvervservices Bylivs-enhed, så henvendelserne kan indgå i overvejelserne om fremtidige tilladelser.
- Visse af de oplysninger (arrangementsbeskrivelse, dato og udstrækning for arrangementet samt det forventede deltagerantal), der er blevet givet i forbindelse med ansøgningen om tilladelse til at afholde et arrangement, bør fremgå af kommunens hjemmeside. En sådan samling af oplysninger vil både kunne tjene som en kulturkalender til det offentlige rum og som information til borgere i nærområdet, så de kan orientere sig om et arrangement går ud over de rammer, der er givet tilladelse til og hvor mange arrangementer, der er givet tilladelse til inden for en given periode.
- Sportsarrangementer og andre arrangementer der ledsages af musik med en lydstyrke, der svarer til en koncert, bør være underlagt de samme retningslinjer som koncertarrangementer, da de udsætter lokalmiljøet for den samme støjpåvirkning, og de bør tælle med i den samlede mængde af koncertarrangementer, der kan afholdes i et givent byrum.
- Der bør udarbejdes et sæt retningslinjer, der pålægger event- og koncertarrangører at informere beboere og forretningsdrivende i god tid om et forestående arrangement, så de eventuelt kan forberede sig eller træffe andre dispositioner for den berørte periode. Det skal fremgå af informationen, hvem man kan tage kontakt til, hvis man mener, at arrangementet er løbet ud af kontrol og arrangøren bør forpligte sig til at svare på henvendelser.
- Arrangementer, der afspærrer hele Indre By for omverdenen bør undgås eller foregå på dage, hvor butikkerne i forvejen holder lukket. Ved delvise afspærringer bør forretningslivet varsles i god tid, så de kan disponere derefter.
- Der er en meget skæv geografisk fordeling af arrangementer inden for kommunen, hvilket ses tydeligt i Københavns Kommunes bylivsregnskab 2013. Her fremgår det, at der i 2013 var 1134 arrangementer i Indre By, hvor der i den næstmest populære bydel Østerbro blev afholdt 352 arrangementer. Målet er nået for antallet af arrangementer i Indre By. Hvis Indre By fortsat skal være et rart sted at bo og drive virksomhed i, bør flere arrangementer flyttes væk fra bydelen. Enten til steder som Refshaleøen, hvor der er få naboer, eller til bydele, hvor events og arrangementer kan hjælpe til at løfte bydelen kulturelt og socialt.
- I forhold til det aktuelle forslag til kommunalplanstrategi, er Indre By Lokaludvalg derfor ikke enig i, at Indre Bys særlige status som oplevelsescentrum for hele regionen bør opretholdes. I stedet bør kommunen bruge events og arrangementer som et strategisk værktøj til at udbygge den kulturelle infrastruktur i hele kommunen.
Venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Videre proces
Beslutning
- Lokaludvalget besluttede at invitere relevante borgmestre, og eventuelt politiske udvalgsmedlemmer, til et offentligt dialogmøde om kommunens eventpolitik
- Lokaludvalget besluttede at afsætte 5.000 kr. til dialogmødet. Midlerne tages af puljen ’borgerdialogaktiviteter’.
- Lokaludvalget udpeger formandskabet og tovholderne for borgerdialogen, Niels Jarler, Louisa Brane og Lars Povl Jensen, til at deltage i mødet og planlægningen af dette.
- Lokaludvalget godkendte henvendelsen med konklusioner på borgerdialogen og forslag til praksisændringer, som fremgår af løsningsafsnittet, med nedenstående ændringer, idet henvendelsen skrives i aktiv form:
1. afsnit: Beskrivelsen af debatvognen slettes.
1. afsnit under afsnittet "Lokaludvalgets holdning": Der tilføjes et afsnit om, at man er ud over det maksimalt acceptable hvad angår antallet af arrangementer og events i Indre By.
2. punkt under "Løsningsforslag": På forslag fra Marietta Bonnet tilføjes et afsnit om, at forvaltningen skal håndhæve bestemmelserne om lydniveau under arrangementerne, idet omgivelserne udfordres.
9. punkt under "Løsningsforslag": På forslag fra Bent Lohmann tilføjes et afsnit om, at Middelalderbyen i sig selv er en attraktion, hvorfor man ikke behøver at placere arrangementer og events her for at tiltrække turister. - Lokaludvalget besluttede at sende henvendelsen inkl. ovenstående ændringer til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til Økonomiforvaltningen som bilag til lokaludvalgets høringssvar om forslaget til Kommuneplanstrategi.