Mødedato: 11.09.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Bro over Inderhavnen mellem Christians Brygge og Langebrogade

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage en mundtlig orientering om planerne om en bro over Inderhavnen mellem Christians Brygge og Langebrogade til efterretning.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg tager en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania om planerne om en bro over Inderhavnen mellem Christians Brygge og Langebrogade til efterretning med en bemærkning om, at Kommunen burde have spurgt borgerne, før man besluttede at modtage broen i gave fra Realdania, ligesom man forinden burde have undersøgt hvilke trafikale og byrumsmæssige konsekvenser, broen vil få.
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende de bemærkninger til broprojektet, som lokaludvalgets medlemmer måtte fremkomme med i mødet, til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har besluttet at at kommunen skal modtage en bro over Inderhavnen mellem Langebrogade og Christians Brygge i gave fra Realdania . Se Teknik- og Miljøforvaltningens notat i bilag 1.

Realdania ønsker at opføre en ny oplukkelig cykel- og gangbro, der skal forbinde Christians Brygge, hvor Vester Voldgade munder ud, og Christianshavnssiden ved Langebrogade. Broen vil aflaste cykelstierne på Langebro og give cyklister og gående et godt alternativ til Langebro. En principskitse af broens udformning og placering fremgår af bilag 2.

Københavns Kommune har en overordnet strategi om at sikre en hel havnepromenade rundt langs Inderhavnen. Langebro er i dag en af de vigtigste og mest brugte broer over havnen for biler og cyklister. Broens kapacitet er derfor i spidsbelastningsperioderne fuldt udnyttet.

I kommuneplanen er der som en del af Det Grønne Cykelrutenet indtegnet en cykelforbindelse på tværs af havnen umiddelbart syd for Langebro. På nordsiden af Langebro har den ombyggede Vester Voldgade introduceret en ny rekreativ alternativ rute til H.C. Andersens Boulevard for både cykler og gående, pendlere såvel som rekreative brugere. En ny cykel- og gangbro placeret nord for Langebro erstatter linieføringen syd for Langebro og vil således ikke bare blive en del af Det Grønne Cykelrutenet og ”havneruten”, men også give mulighed for en ny rekreativ grøn og historisk forbindelse, der strækker sig fra Ørstedparken via Vester Voldgade til Christianshavns Voldanlæg og hele vejen ud til Holmen.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har til Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg udarbejdet det vedlagte notat om status på broplanerne og den forestående proces, som det ser ud nu - se bilag 1. I lokaludvalgsmødet vil forvaltningen og Realdania mundtligt orientere om planerne og
processen og drøfte lokaludvalgets rolle i processen. Der afsættes max. 10 minutter til oplæg inkl. spørgsmål og svar.

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager orienteringen til efterretning, med en bemærkning om, at Kommunen burde have spurgt borgerne, før man besluttede at modtage broen i gave fra Realdania, ligesom man forinden burde have undersøgt hvilke trafikale og byrumsmæssige konsekvenser, broen vil få.  
Andre bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer til sagen vil blive noteret og sendt til forvaltningen. 

Bemærkninger fra Christianshavns Lokaludvalg
Christianshavns Lokaludvalg blev orienteret om broprojektet i sit møde den  27. august 2014 og har sendt følgende bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen:

  • Langebrogade er ikke egnet til den cykeltrafik, der forventes.
  • Der bør gøres noget ved tunnellen under Langebro, så den kan anvendes til cykeltrafik.
  • Man fortæller om broen, at den i hovedsagen skal betjene Islands Brygge og Københavns Universitet, Amager, og at den ikke skal betjene Christianshavn, men samtidig fortæller man, at den skal ses i sammenhæng med Havneruten til Holmen.
  • Den vil medvirke til et cykelpres på Christianshavns gader. Der er behov for en analyse af dette.
  • Hvordan skal trafikken fra broen komme til Amagerbrogade? De fleste vil fortsat benytte Langebro.
  • Broen er til for Realdanias Bryghus-projekts skyld, men er begrundet med politisk korrekte vendinger i forvaltningens notat.
  • Den nye bro vil ødelægge frirummet mellem de gamle broer Langebro og Knippelsbro.Man bør hellere lægge en bro over Lynetteløbet eller sætte cykelbaner på siden af Langebro.
  • Brolægningen på Christianshavn er ikke egnet til cykler.
  • Der er i forvejen mange cyklister på Torvegade.
  • Christianshavn savner en cykelplan, som skal vise, hvordan kommunen vil håndtere den stigende cykeltrafik gennem bydelen. Kommunens cykelprojekter for Christianshavn er kommet pø om pø, men hvordan hænger de sammen og kan gaderne, ikke mindst Torvegade, klare presset?

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden sender de bemærkninger, som lokaludvalget måtte have til broprojektet, til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at man sammen med Realdania holder borgermøde om broprojektet den 23. september kl. 19.

Økonomiforvaltningen oplyser, at en arkitektkonkurrence om broen planlægges afholdt i efteråret 2014. Prækvalifikationen til konkurrencen forventes annonceret inden længe. Der vil efter endt arkitektkonkurrence blive fremlagt en endelig indstilling for Borgerrepræsentationen, hvor de samlede økonomiske konsekvenser
af projektet klargøres, og hvor Borgerrepræsentationen anmodes om at give sit endelige tilsagn.

Efter endt konkurrence skal der godkendes en lokalplan for broen. Det er ikke forventningen, at der skal laves VVM (vurdering om virkninger på miljøet) på land-delen af anlægget. Den samlede projekterings og anlægsperiode forventes at starte i 2015 og vare 2½-3 år, hvilket vil sige, at broen kan forventes at stå færdig medio 2018.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania om planerne om en bro over Inderhavnen mellem Christians Brygge og Langebrogade til efterretning.  
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende følgende bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen:

 • Kommunen burde have spurgt borgerne, før man besluttede at modtage broen i gave fra Realdania, ligesom man forinden burde have undersøgt hvilke trafikale og byrumsmæssige konsekvenser, broen vil få.
• Man bør gøre offentligheden opmærksom på, at Københavns Kommune betaler for følgeanlæggene.
• Man bør oplyse offentligheden om udgifter til drift og vedligehold.
• Man bør oplyse om de afledte økonomiske udgifter, der er ved at modtage broen som gave. Der vil være udgifter til følgeanlæg på hele strækningen fra Nørrebro til Vestamager.
• Det er svært at se, hvordan borgerne på Nørrebro vil bruge broen, som man ellers regner med, at de skal vil gøre.
• Cyklisterne vil komme ad Rådhusstræde og Frederiksholms Kanal. Det vil give et pres på Bryghusgade.
• Man bør oplyse om, hvordan cyklister skal krydse Christians Brygge.
• Lokaludvalget beder om to kort: Et, der viser det nuværende cykelflow mellem Nørrebro og Amager, og et, der viser det fremtidige cykelflow mellem Nørrebro og Amager, når broen måtte være bygget.
• Man bør oplyse om, hvor stejl broen bliver.
• Man skal lære af Bryggebroen, som på Islands Brygge lander midt i det hele.
• Hvilken bro vil borgerne på Vesterbro benytte?
• Der er behov for trafiktællinger og en vurdering af afledte effekter.
• Det ville have været godt, hvis lokaludvalget var kommet ind i sagen tidligere i processen.
• Med broen vil havnen blive lukket af. Hvordan med større skibe? Hvilken politik vil der være for åbning af broen?
• Der er behov for fleksible konkurrencebetingelser af hensyn til dommerkomiteen. Et vinderprojekt skal ikke falde på grund af en juridisk formalitet.
• Arealerne, hvor broen lander, er kommunale. Betyder det ikke, at reglerne for offentligt udbud skal anvendes?
• Der er behov for en bro i Sydhavnen, så man kan cykle langs havnen fra Sydhavnen til Indre By.

Bilag

Til top