Høringssvar om kommunens kommende erhvervsstrategi
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger Bent Lohmann til at sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen om kommunens kommende erhvervsstrategi, jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har igangsat arbejdet med udviklingen af den kommende erhvervsstrategi. For at sikre en tidlig inddragelse af et lokalt perspektiv i forhold til erhvervsudviklingen i København sendte Økonomiforvaltningen den 19. april 2023 de foreløbige udkast til strategiens temaer til drøftelse i byens lokaludvalg.
Lokaludvalgene har mulighed for at give input til det videre arbejde med et høringssvar til Økonomiforvaltningen senest 31. maj 2023.
Lokaludvalgene er desuden inviteret til en fælles online-temadrøftelse den 9. maj 2023 om sagen.
Materialet fra Økonomiforvaltningen
I bilag 1 præsenteres resultatet af det foreløbige kortlægningsarbejde, samt fem tværgående temaer som forventes at danne grundlag for det videre arbejde med strategien. Det er disse fem temaer, som Økonomiforvaltningen ønsker at lokaludvalgene tager udgangspunkt i. Lokaludvalgene er også velkomne til at inddrage andre temaer eller perspektiver.
I bilag 2 opdeles udvalgte nøgletal på bydelsniveau.
Løsning
Byudviklingsgruppen har drøftet sagen. Se bilaget
Det foreslås, at lokaludvalget bemyndiger Bent Lohmann til at sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen med følgende pointer:
- Overordnet jf. bydelsplanen:
Lokaludvalget arbejder for- at understøtte et vitalt, bæredygtigt, forskelligartet og lokalt forankret erhvervsliv. Det skal undersøges, hvordan dette gøres.
- at der skabes plads til iværksættere og kreative erhverv i vores bydel, fx i tomme butiks- og kontorlokaler. Der bør være begrænsninger på, hvor længe butikker må stå tomme. I lighed med boliger skal tvangsudlejning være muligt.
- at sikre en erhvervsmæssig balance mellem Indre By som vores hjem og Indre By som destination.
- at forbyde sammenlægning af butiksarealer med det formål at sikre pladsen til mindre, lokalt forankrede erhvervsdrivende.
- at ingen butiks- og kontorlokaler står tomme i bydelen, men i stedet bruges til lokalt forankret butiksliv eller konverteres til boliger.
- at markeder, herunder julemarkeder, bidrager positivt til byrum og gadeliv i Indre By.
- Dialog og sagsbehandling:
Kommunen skal til stadighed huske, at den er myndighed og ikke nødvendigvis et serviceorgan for erhvervslivet.
I undersøgelser vil det være naturligt, at erhvervslivet udtrykker utilfredshed med dialogen med kommunen, hvis kommunens afgørelser og beslutninger ikke går erhvervslivets vej.
Lokaludvalget oplever, at kommunen er for eftergivende og dialogsøgende overfor især restaurationsbranchen.
- Rammevilkår for små og blandede erhverv:
Kommunen skal gøre, hvad den kan for at fastholde og tiltrække små erhverv i kvartererne rundt om i Indre By. De små erhverv, som har et lokalområdet som kundegrundlag, giver liv og er med til at bevare Indre By som et beboelsesområde. Der skal i den forbindelse gøres en indsats for at får et varieret lokalt erhvervsliv.
- Kompetencer til fremtiden:
Det forhold, at der i særlig grad mangler faglært arbejdskraft indenfor hotel- og restaurationsbranchen, bør føre til en overvejelse om, hvorvidt kommunens nuværende satsning på denne branche skal føres videre. Lokaludvalget ser det som et af flere tegn på, at man for Indre Bys vedkommende skal satse på andre brancher, som i højere grad end hotel- og restaurationsbranchen matcher de behov, man har i et beboelsesområde som vores bydel.
- En ansvarlig by med grøn omstilling og bæredygtig udvikling:
Det nævnes, at den grønne omstilling og fokus på en bæredygtig udvikling, er central i fortællingen om København. Lokaludvalget foreslår i den forbindelse, at kommunen satser på etablering af "Citylogistik" for varelevering og afhentning af affald, så belastningen fra tung trafik minimeres.
- En international hovedstad med regional sammenhængskraft:
Det nævnes, at i 2019 skabte turismen ca. 62.000 fuldtidsstillinger i Hovedstaden og et samlet skatteprovenu på ca. 12. mia. kr. Det er lokaludvalgets formodning, at Indre By er en drivkraft for turismen, så lokaludvalget efterspørger en analyse af, hvordan turismen kommer Indre Bys borgere til gode og en opgørelse over, hvor stor en del af skatteprovenuet, der går til Københavns Kommune.
Lokaludvalget mener, at nogle områder i Indre By er tynget af turismen og er derfor for, at turismen spredes væk fra vores bydel til andre bydele, andre byer og andre dele af regionen. Tilsyneladende mangler der værktøjer til at sprede turismen og dermed til at lette Indre By for turisme-trykket.
- Et erhvervsliv, der tager hensyn til beboerne i Indre By:
Lokaludvalget formoder, at store dele af erhvervslivet i Indre By ikke er bevidste om, at de har placere deres virksomhed i et beboelsesområde. Den kommende erhvervsstrategi bør derfor indeholde afsnit om samspillet mellem erhvervsliv og beboere. -
Til overvejelse:
Erhvervsstrategien skal tage højde for en udvikling, hvor hjemmearbejde bliver stadig mere almindelig og herunder beskrive fordele og ulemper for København (og Indre By) ved udviklingen, fx. i forhold til skatteprovenu, trafik, bosætningsmønster osv.
Erhvervsstrategien skal tage højde for en udvikling, hvor nethandel bliver stadig mere almindelig og herunder beskrive fordele og ulemper for København (og Indre By) ved udviklingen, fx. i forhold til lokalisering af detailhandel, skatteprovenu, trafik osv.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen.
Den nuværende erhvervsstrategi udløber ved udgangen af 2023. Den kommende erhvervsstrategi skal være endeligt godkendt i efteråret 2023 og gælde fra 2024 og frem. Strategiens temaer forventes behandlet i Økonomiudvalget den 13. juni 2023.
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte følgende ændringsforslag, der skal indgå i høringssvaret fra lokaludvalget:
Ændringsforslag fra Gunna Starck:
- Erhvervsstrategien skal forholde sig til, at folk kommer udefra til København og Indre By og at det indebærer transport.
- Erhvervsstrategien skal forholde sig til, at mange forretninger mv. i øjeblikket går konkurs og at der er en omsætning af erhverv.
- Butikker i andelsboligforeninger kan overleve pga. forholdsvis lav husleje.
- 4. dot under "Overordnet jf. bydelsplanen" formuleres: "at sammenlægning af butiksarealer afslås med det formål at sikre plads og overkommelig husleje til mindre lokalt forankrede erhvervsdrivende.
- 6. dot under "Overordnet jf. bydelsplanen" formuleres: "at markeder herunder julemarkeder kommer til at bidrage positivt til byrum, gadeliv og det lokale handelsliv".
- Teksten under "Rammevilkår for små og blandede erhverv": formuleres: "Kommunen skal gøre, hvad den kan for at fastholde og tiltrække små erhverv i kvartererne rundt om i Indre By. De små erhverv, som har et lokalområdet som kundegrundlag, giver liv året rundt i Indre By og er med til at bevare Indre By som et beboelsesområde fremfor et turistområde. Der skal i den forbindelse gøres en indsats for at får et varieret lokalt erhvervsliv.
- Teksten under "Kompetencer til fremtiden": formuleres: "Det forhold, at der i særlig grad mangler faglært arbejdskraft indenfor hotel- og restaurationsbranchen, bør føre til en overvejelse om, hvorvidt kommunens nuværende satsning på denne branche skal føres videre. Lokaludvalget ser det som et af flere tegn på, at man for Indre Bys vedkommende skal satse bredere og dermed på andre brancher, som i højere grad end hotel- og restaurationsbranchen matcher de behov, man har i et beboelsesområde som vores bydel.
- Sidste linje under "En international hovedstad med regional sammenhængskraft" formuleres: Tilsyneladende mangler der værktøjer og vilje til at sprede turismen og dermed til at lette Indre By for turisme-trykket."
Ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen:
- Lokaludvalget har fokus på, at butikker i Indre By løbende udskiftes med restauranter, værtshuse mv., og at der er kommet flere cafeer i beboelsesområderne i Indre By.
Ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen:
- Produktion, service, håndværkervirksomhed og iværksættere skal styrkes i Indre By.
- Butiksdød er et generelt problem landet over.
Ændringsforslag fra Sally Mountfield:
- Lokaludvalget har fokus på, at Indre By får virksomheder, butikker mv., der orienterer sig lokalt mod Indre Bys beboere.
- Der skal ses på, om definitionen af S-kategorien i Kommuneplanen og lokalplaner kan ændres til fordel for Indre Bys beboere.
- Arrangementer og events i byrummet er virksomheder, som afspærrer bydelen.
- Erhvervsstrategien skal beskrive, hvad der fungerer.
- Erhvervsstrategien skal forklare, hvad de lokale data skal bruges til.
- Det er indtrykket, at at andre virksomheder er generet af nattelivsvirksomheder
Ændringsforslag fra Kren Nielsen:
- Grundlæggende butikker i lokalsamfundet går i øjeblikket konkurs.
- Erhvervsstrategien bør indeholde en vurdering af, hvordan nedlæggelse af parkeringspladser og hvordan prioritering af, hvad byrum anvendes til, har en afledt effekt på det lokale erhvervsliv, herunder butikslivet.
- Erhvervsstrategien bør være løsningsorienteret.
Ændringsforslag fra Michael Gatten:
- Ejendomsejerne vil noget for og med byen.
Ændringsforslag fra Marietta Bonnet:
- Lokaludvalget har ønske om kvalitetsturisme og individuel turisme i Indre By, dvs. ikke masseturisme.
- Sats på specialbutikker i Indre By.
Ændringsforslag fra Niels Kongshaug:
- Erhvervsstrategien bør indeholde en vurdering af, hvilken effekt nedlæggelse af gågader til fordel for en gadeindretning som fx. i Nørrebrogade, Jægersborggade og Nordre Frihavnsgade har på det lokale erhvervsliv, herunder butikslivet.
Ændringsforslag fra Jep Loft:
- Der er behov for at udvikle attraktive bykvarterer udenfor Indre By og brokvartererne, som turister til besøge.
Ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen:
- Erhvervsstrategien bør indeholde en vurdering af, hvilken effekt etableringen af butikscentre omkring Indre By har på det lokale butiksliv i Indre By.
- Erhvervsstrategien bør forholde sig til huslejeniveauet for erhvervslivet, herunder butikker mv., i Indre By.
Ændringsforslag fra Henrik W. Jensen:
- Der er behov for at udvikle attraktioner udenfor Indre By og brokvartererne, som turister til besøge.
Lokaludvalget bemyndigede Bent Lohmann til at sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen om kommunens kommende erhvervsstrategi, jf. løsningsafsnittet og de tiltrådte ændringsforslag.
Protokolbemærkning fra Michael Gatten: "Michael Gatten / KCC kan ikke stemme for det samlede høringssvar, da det på flere områder er modstridende med KCC’s holdninger og visioner for København som en hovedstad for alle, herunder også en hovedstad for byens erhvervs- og kulturliv."