Mødedato: 11.02.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte parkeringspladser i Indre By med tilhørende el-ladestandere

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter parkeringspladser i Indre By med tilhørende el-ladestandere jf. afsnittet "Problemstilling" og løsningsafsnittet
  2. at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, om det skal stå for borgerdialog om parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere.

Problemstilling

Medlemsforslag fra Lean Milo

"Jeg vurderer, at der er aspekter i Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger den 7. december 2020 i sagen ”Udvidelse af rammen for reserverede parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere”, som kan ramme de private beboere med el-bil og som derfor bør have lokaludvalgets opmærksomhed, når vi ønsker, at flere borgere i Indre By udskifter deres benzin- eller dieseldrevne bil med en el-bil.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede, at den nuværende ramme for reserverede parkeringspladser med tilhørende el- ladestandere udvides til 5.000 parkeringspladser, under forudsætning af, at der findes finansiering i forbindelse med forhandlingerne om Overførselssagen 2020-2021 og efterfølgende budgetforhandlingerne for 2022. I beslutningen indgik, at forvaltningen skal arbejde for, at alle ladepladserne tidsbegrænses, så langtidsparkering ikke blokerer for, at andre kan lade deres bil op.

Det samlede Teknik- og Miljøudvalg afgav følgende protokolbemærkning: 
”Det skal prioriteres, at der stilles ladestandere op på erhvervsparkeringspladser og på pladser til delebiler med fast stamplads.” 

Det samlede Teknik- og Miljøudvalg afgav desuden følgende protokolbemærkning:
”For partierne er om-mærkning af konventionelle p-pladser til el- parkeringspladser en vigtig del af den grønne omstilling i København. Hvis vi vil gøre det grønnere at være københavner, skal vi om-mærke til grønne p-pladser og reducere antal pladser i byen, ved at fremme deletjenester. Set i lyset af den nye delaftale om elbiler på Christiansborg og finansloven for 2021, udvides rammen på op til 5000 pladser. For partierne er det vigtigt, at forvaltningen udpeger områder, hvor der kan etableres super charger hoteller, hvor elbiler kan lade op hurtigt, som en del af den kommende strategi, der skal behandles i Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2021.” 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der reserveres hurtige opladningspladser, hvor man kan lade bilen op og køre (charge and drive) i takt med de tekniske udviklingsmuligheder.” 

 

Følgende fremgik af Teknik- og Miljøforvaltningens indstilling til Teknik- og Miljøudvalget:

”En velfungerende infrastruktur til opladning af elkøretøjer er en af forudsætningerne for at opnå målet i KBH 2025 Klimaplan om, at 20-30% af personbilerne i København skal køre på alternative drivmidler. Reserverede parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere udgør et væsentligt incitament til, at københavnerne vælger et miljøvenligt el-køretøj. 

Masterplan

Forvaltningen forventer at præsentere udvalget for en masterplan for kommunal el-ladeinfrastruktur i løbet af første halvår af 2021. Masterplanen skal fungere som plangrundlag for den fremtidige udrulning af el-ladeinfrastruktur til elbiler i Københavns Kommune og skal bidrage til at sikre, at el-ladeinfrastrukturen i kommunen er teknologisk og kapacitetsmæssigt fremtidssikret og integreret bedst muligt i bybilledet. I masterplanen vil forvaltningen udarbejde valide fremskrivninger for behovet for el-ladestandere i samarbejde med Dansk Elbil Alliance."

(...)

"Det er alene de private el-ladeoperatører, der med tilladelse fra kommunen og politiet, kan opstille el-ladestandere i det offentlige byrum. Hvis der skal opstilles flere el-ladestandere i byen kræver det således, at der er private el-ladeoperatører, som ønsker at investere for at øge antallet af el-ladestandere. Hver el-ladestander kan minimum betjene to parkeringspladser, og der oprettes som regel mellem fire og otte pladser ved hver lokation (el-ladeø). I forbindelse med tilladelse til opstilling af offentligt tilgængelige el-ladestandere, sørger kommune for, at parkeringspladserne med skilte og afstribning af pladser bliver reserveret til elkøretøjer.  

Status

Forvaltningen oplever en stærk stigning i antallet af ansøgninger fra de private el-ladeoperatører.  Der er en stigende interesse blandt københavnerne for at anskaffe sig en elbil eller plug-in hybridbil. Pr. 29. september 2020 var der indregistreret omkring 4.100 el- og plug-in hybridbiler i Københavns Kommune. Det er næste en fordobling i forhold til samme tidspunkt i 2019, hvor der var indregistreret 2.300 el- og plug-in hybridbiler.
 
Der er i dag reserveret ca. 680 parkeringspladser med tilknyttet el-ladestander. Forvaltningen har givet tilladelse til yderligere 130 pladser, så der ved årsskiftet vil været oprettet ca. 810 pladser. 
Forvaltningen har derudover inden for kort tid modtaget yderligere ansøgninger om tilsammen ca. 100 konkrete el-ladeøer med omkring 720 parkeringspladser. Det giver samlet over 1.500 reserverede parkeringspladser. Hvis rammen derfor ikke udvides, er forvaltningen nødsaget til at give afslag på størstedelen af ansøgningerne. Det må forventes, at der kommer flere ansøgninger i løbet af 2021.

Tidsbegrænsning
De reserverede parkeringspladser ved el-ladestandere fungerer primært som opladningsfaciliteter for elkøretøjerne. Derfor er tilgængeligheden til parkeringspladserne afgørende. Forvaltningen har på den baggrund gennemført forsøg med at tidsbegrænse et antal reserverede pladser i dagtimerne for herved at øge udskiftningen af køretøjer på pladserne. Forsøgets formål var at afklare, om en tidsbegrænsning på parkeringspladser ved el-ladestandere skaber parkeringsproblemer i nærområdet. Forsøget har vist, at en tidsbegrænsning på el-ladepladserne ikke forskyder eller skaber parkeringsproblemer i nærområdet. Forvaltningen modtager til gengæld mange henvendelser om generende langtidsparkering ved el-ladestanderne. Derfor forventer forvaltningen ved fremtidige oprettelse af nye el-ladeøer permanent at tidsbegrænse et par pladser ved hver lokation."

 

Problemstillinger

Overordnet set mener jeg, at lokaludvalgene bør tages i ed på denne sag, og jeg foreslår, at lokaludvalget sender en opfordring til forvaltningen om at tage højde for nedenstående problemstillinger, og indarbejder fleksible løsninger i deres kommende arbejde for el-ladestandere:

  1. På hvilke standere vil man begrænse parkering med to timer, og vil det give mening at begrænse parkering med 6-7 timer på andre? På almindelige el-ladestandere tager det typisk 6-7 timer i gennemsnit at oplade en bil fra 20% til 80%, og på stander med ekstra power (eksempelvis ved Gasoline ved Landegreven) tager det ca. 1-2 timer. Hvis man begrænser parkering ukritisk, risikerer man at gøre livet besværligt for ejerne af el-bilerne, da de da skal flytte deres bil til en ny el-ladestander 3-4 gange for at få fyldt batteriet op til bare 80%.

    Biler, der i dagtimerne holder på en plads med el-ladestander, skal lade, imens den holder på pladsen. Det bør der være fokus på. Se venligst mit vedhæftet bilag, der viser, at flere biler holder på pladsen UDEN overhovedet at sætte kabel i el-ladestanderen. Hybridbiler har mindre batterier, men holder ofte parkeret på pladser for el-biler den halve dag, hvilket ikke bør muligt. Hybridbiler bør ikke kunne stå på disse pladser, da de typisk er færdigopladet efter 1 time.

  2. Det er alene de private el-ladeoperatører, der med tilladelse fra kommunen og politiet kan opstille el-ladestandere i det offentlige byrum. Hvis der skal opstilles flere el-ladestandere i byen, kræver det således, at der er private el-ladeoperatører, som ønsker at investere for at øge antallet af el-ladestandere. Dette giver god mening på mange måder, men det begrænser også meget.

    Lige om lidt findes der en app ( https://monta.app ), som samler alle el-ladestandere i én app - inkl. privat opsatte el-ladestandere, hvorfra alle elbilejere kan booke og lade deres bil til den halve pris af, hvad en almindelig udbyder tilbyder. Hvis ikke politikerne og administrationen har øjnene åbne for, at fremtiden er tæt på, når det kommer til disse teknologier, vil vi som borgere stå med en dårligere service, end den markedet tilbyder. 

Forslag

Konkret foreslår jeg, at for P-pladser med el-ladestandere skal det gælde, at der er gratis parkering for biler, der lader i tidsrummet kl. 7-20. For biler, der ikke lader på en sådan P-plads, gives en P-afgift. Biler, der står til opladning, men er færdigopladet, har en observationstid på 10 minutter, hvorefter P-afgift kan pålægges. I tidsrummet efter kl. 20 til kl. 06.59 kan biler være stoppet med at lade, og ejeren er under dynen, hvorfor det bør være legalt, at ens bil optager pladsen i dette tidsrum.

Derudover foreslår jeg, at lokaludvalget opfordrer alle ejere af private fællesveje og private veje samt grundejere i Københavns Kommune til at opstille el-ladestandere, hvortil Monta.app kan tilkobles, for derigennem hurtigere øge udbuddet af e-ladestandere i Københavns Kommune." 

 

Mail fra en borger

Uafhængigt af ovenstående medlemsforslag modtog lokaludvalget den 28. januar 2021 nedenstående mail fra en borger:

"I min egenskab af elbil-ejer og beboer i kbh. K, vil jeg gerne opfordre til at Lokaludvalget aktivt arbejder for at gøre det enklere at have elbil i indre by. 

Der er stor debat omkring opladning af elbiler og ladestandere, men det er som om ingen helt har forstået hverken opgaven eller de lavest hængende løsninger. Forholdende for elbil opladning er skrækkelige i kbh k, og det skyldes at man har valgt en forkert strategi. I øjeblikket koster en kwh op til 10 kr på gaden til min elbil, mens jeg på hjemmeadressen kan købe samme mængde strøm til under 3 kr. Det er ikke blot urimeligt, det er også med til at spærre for en grøn omstilling. 

Her er en løsning på lade og parkeringsproblemerne som hænger meget lavt. 

Fejlen i den nuværende tankegang har været og er, at der til stadighed opsættes lade-stationer som har høj effekt. Dette er unødvendigt, dyrt og upraktisk. En ladestander med høj effekt er dyr i drift og installation og tilfører byen det problem for elbil-ejere, at de først skal finde en ledig ladestander når de kommer hjem fra arbejde og dernæst igen skal ned på gaden og flytte bilen når bilen er ladet fuldt op. Mao skal man ofte parkere 2 gange. Alene dette udgør en kæmpe hurdle for at have elbil i byen og det tilfører byen endnu mere sive-trafik. 

Tankegangen er forkert. Det er slet ikke nødvendigt at have en dyr ladestander og høj effekt (dvs. 7 kw eller højere) til opladning af en elbil. Langt de fleste elbiler kan sagtens oplades på et helt almindeligt 220V/230V stik. Den lavest hængende frugt for byen og elbilejerne er at omdanne de nu ubenyttede P-standere til elbil-ladstationer med lav effekt - slow charging !. Der kunne let opsættes et 220 Volt stik på hver side af alle P-standeren. Det ville blive et hit for alle byens elbiler. Infrastrukturen er der allerede og fordi der er mange af de nu ubenyttede P-standere så vil elbilerne kunne fordels fint rundt i byrummet. Sivetrafikken for at finde P-plads to gange vil forsvinde. Og de nuværende lade-standere med høj effekt, vil blive frigivet til pendlere med bopæl udenfor kommunen. 

En sådan ordning kunne administreres via et simpet digitalt-klistermærke som købes som tillæg i forbindelse med P-licens -til en årlig lav flat rate. Samme ordning burde også tilbydes i byens P-kældre, hvor beboerne burde kunne tilbydes strøm til markedspris og slow charging eller via en flad rate betaling.

De fleste elbil ejere kører ikke bil hver dag, og en ladeløsning med 220V/5A vil være alt rigeligt til at lade en elbil fuldt op på 3-4 dage. Og hvis bilen er tilkoblet en sådan ladestander hver nat kan det uden problemer dække et dagligt pendler-mønster på op til 50 km.

Spotprisen for en kwh er i Danmark ca. 30-35 øre - mao den rå pris uden moms og afgifter. På gaden betales i øjeblikket helt op til 7-10 dkk/kwh, dvs. op til 30 gange over prisen på elektricitet. Det er ganske rigtigt noget billigere med abonnement, men der er andre og skjulte udgifter ved at have et abonnement der gør det ikke-attraktivt. Det giver jo heller ikke mening at man kun kan købe billig mælk i Fakta hvis man f.eks. havde et abonnement hos Arla, eller billigt kød ville kræve abonnement hos Danish Crown. 

Jeg står gerne til rådighed for yderligere oplysninger og dialog såfremt nødvendigt."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter parkeringspladser i Indre By til el-biler med udgangspunkt i:

  • Indstillingen og Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger den 7. december 2020 i sagen "Udvidelse af rammen for reserverede parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere" med bilag
  • Ovenstående problemstillinger og forslag fra Lean Milo.
  • Ovenstående mail fra en borger.

Drøftelsen kan munde ud i en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget 

  • om særlige forhold i Indre By vedr. parkeringspladser til el-biler
  • om hvordan offentlige parkeringspladser i Indre By til el-biler bør administreres fx. mht. tids- og adgangsbegrænsning for brug af parkeringspladser for el-biler
  • om private grundejeres mulige rolle i en masterplan for kommunal el-ladeinfrastruktur. 

Formanden foreslår desuden, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal stå for borgerdialog om parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

 

Til mødet forelå "Forslag til alternativ og billig lade-infrastruktur i København", som en borger sendte til lokaludvalget den 10. februar 2021. Se bilagslisten.

  1. Lokaludvalget drøftede parkeringspladser i Indre By med tilhørende el-ladestandere. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Det skal ikke være svært for borgerne at lade deres bil op, sådan som det er i Frederiksberg Kommune, hvor der er tidsbegrænsning på parkering ved el-ladestandere.
    • Der er kamp om pladsen, så man skal optimere den ladekapacitet, der er til rådighed.
    • Pladserne ved el-ladestandere skal være ladepladser, ikke parkeringspladser.
    • Hybridbiler udgør et særligt problem. De bidrager ikke meget til klimaomstillingen, men pendlere i hybridbiler kan optage en parkeringsplads med tilhørende el-ladestander en hel dag. Hybridbiler er ikke el-biler.
    • Der bør betales for at holde på parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere.
    • Firmaerne bag el-ladestandere ved, hvordan bilisterne benytter el-ladestanderne.
    • Borgerne bør med "Giv et praj-ordningen" kunne fortælle forvaltningen, hvor der står el-biler parkeret på parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere uden at være til opladning. 
    • Tidsbegrænsning på parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere er svært.
    • Der bør være flere parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere og dermed færre parkeringspladser til biler, der drives på benzin og diesel.
    • Kommunens politik vedr. parkeringspladser med tilhørende el-ladestandere bør tage udgangspunkt i kommunens overordnede trafik- og forureningsmålsætninger, fx om CO2-neutralitet.

  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen kommentere på medlemsforslaget fra Lean Milo og på materialet om opladning af el-biler, som lokaludvalget har modtaget fra en borger, jf. afsnittet "Problemstilling" ovenfor. 

  3. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om at blive hørt vedr. masterplanen for kommunal el-ladeinfrastruktur.
Til top