Verdens bedste legeplads
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formandskabet til at rette henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om status på "Verdens bedste legeplads"-projektet, jf. afsnittene "Problemstilling" og "Løsning".
Problemstilling
En borger har efter borgermødet den 13. januar 2016 om lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade" henvendt sig til formanden:
"Som vi talte om forleden på vejen hjem fra mødet hos Realdania, kunne det være en god ide på dette tidspunkt at minde om, at Realdania og daværende borgmester Klaus Bondam i sin tid (2008) samstemmende lovede byens børn, at den elskede ‘Tues Legeplads’ på Bryghusgrunden, som blev lukket, da man begyndte på Blox-byggeriet, vil blive erstattet af ‘verdens bedste legeplads’, når byggeriet står færdig. Tues Legeplads var et unikt sted, hvor omkring 500 børn kom dagligt/jævnligt. Den var eneste mulighed for at lege ude for tre daginstitutioner (to på Vartov og Ministeriernes Børnehave), et fritidshjem og Den Classenske Legatskole med mere end 500 elever. Der var bl.a. et boldbur, som blev hyppigt brugt i gymnastiktimerne af de større børn på skolen.
Det er svært at finde noget konkret om, hvordan planerne for verdens bedste legeplads har udviklet sig, hvis man søger på nettet. Stykket mellem Langebro og Blox, blev i sin tid udlagt til legeområde for de lidt større børn med skaterbaner, bålplads osv. Hvordan den nye bro kommer til at påvirke de planer, ved vi heller ikke.
Realdania har inviteret skolelederen og vistnok fritidshjemmene til en workshop omkring de kommende legearealer ved Blox d. 2. Februar. Jeg forsøger at komme med til det møde og vil holde dig orienteret"
Borgeren har den 3. februar 2016 oplyst følgende:
"Mødet med Realdania omkring legearealerne ved BLOX har netop i dag været afholdt med deltagelse af de berørte daginstitutioner, Den Classenske Legatskole, som jeg repræsenterer, Friluftsrådet og det kommunale tilsyn fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
På mødet redegjorde Realdania for den seneste udvikling af planerne for legepladsen, der skal anlægges på pladsen mellem byggeriet og de fredede gule huse. Der var efterfølgende en dialog med især daginstitutionerne om deres behov for redskaber, underlag, indhegning etc. Uden at gå i detaljer med dette, kan man konstatere at daginstitutionerne er rimelig tilfredse med den del af det.
Da vi fra skolen spurgte til den del af det kommende legeareal mellem BLOX og Langebro, havde Realdania intet at fremvise. Arealet indgik ikke i mødets dagsorden. Det blev vi meget overraskede over. Arealet var en helt afgørende del af det samlede legeareal, der blev stillet i udsigt da BLOX blev præsenteret og er specifikt nævnt i lokalplanen (s.12) vedtaget i 2008. Repræsentanten fra kommunen havde heller intet at sige, hvad der også kan undre. Dette område er i lokalplanen udlagt til leg/ophold for de større børn. Nu synes det ikke at fylde noget i planerne og vi kan være bekymrede for at skolens behov bliver glemt.
Den Classenske Legatskole har, i de 10 år vi har været i dialog med Realdania og kommunen om byggeriet, oplevet en elevtilvækst på ca 100 elever (fra ca 400 til 500 elever) på de samme sparsomme kvadratmeter, både ude og inde. Eleverne er presset på plads. Boldburet på den gamle legeplads på Bryghusgrunden var et vigtigt åndehul for skolens ældste elever og blev flittigt benyttet i gymnastiktimerne af de større klasser. Derfor er det afgørende for skolen, at en erstatning for det, som vi hen over årene har efterlyst og blevet stillet i udsigt ved talrige workshops og dialogmøder, også bliver realiseret.
I planerne som Realdania fremlagde i dag, er der indtegnet et overdækket/indendørs boldbur på 7X14 meter med 3 meter (!) til loftet. Vi mener ikke, at dette tilgodeser skolens behov, det er 1/4 af det oprindelige boldbur (ca 28 X 15 m), der havde himlen som loft.
Det er aftalt at holde et møde mere indenfor de næste par måneder. Fra skolens side har vi bedt om at få præsenteret konkrete planer for arealet mellem BLOX og Langebro. Og igen understreget behovet for et godt boldbur og andre faciliteter rettet mod de store børn."
Borgeren henviser desuden til et svar fra daværende borgmester Klaus Bondam om legepladsen samt til et uddrag fra lokalplanforslaget for Bryghusgrunden, hvor det ses, hvordan man i 2008 forestillede sig legearealerne. Se bilaget.
Endelig henviser borgeren til kommunens referat af et borgermøde den 18. november 2008:
"Klaus Bondam fandt, at det var et fantastisk flot projekt, som han havde store forventninger til. Han interesserede sig for, hvordan byen skal se ud om 50-100 år og så projektet som løftestang for et attraktivt, rekreativt område med mulighed for at komme ned til vandet og med en mangfoldighed, som kan tiltrække forskellige typer mennesker og udvikle et godt byliv. Han lagde vægt på, at byen vil få et sted, som er udadvendt og attraktivt med verdens bedste bylegeplads, der vil leve op til de mange krav, som bliver stillet. Den mindre øgning af trafikken ville efter hans opfattelse sandsynligvis blive neutraliseret af de trængselsafgifter, som kommunen har arbejdet for i lang tid, og som der er tegn på kan blive en realitet. Det vigtige var, at Vester Voldgade blev en attraktiv gade."
Løsning
Formanden foreslår, at formandskabet bemyndiges til at rette henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om status på "Verdens bedste legeplads".
Økonomi
Intet.
Videre proces.
Formandskabet til at rette henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om status på "Verdens bedste legeplads"-projektet. Lokaludvalget og borgeren, der har henvendt sig, orienteres, når der er svar.
Beslutning
Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at rette henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om status på "Verdens bedste legeplads"-projektet, jf. afsnittene "Problemstilling" og "Løsning".