Mødedato: 10.12.2015, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Indre By Borgerpanel

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at oprette et borgerpanel i Indre By.


Indstilling

Formanden foreslår,

    1. at Indre By Lokaludvalg opretter Indre By Borgerpanel jf. løsningsafsnittet.
    2. at Indre By Lokaludvalg beslutter, at invitationen til at deltage i borgerpanelet udsendes til alle borgere med folkeregisteradresse i Indre By, der har en e-boks.
    3. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 60.000 kr. af lokaludvalgets pulje for 2016 til oprettelsen af borgerpanelet.

Problemstilling

Indre By Lokaludvalg har i møderne den 8. oktober og 12. november 2015 drøftet ideen om at oprette et borgerpanel i Indre By. Drøftelsen tog udgangspunkt i en skriftlig orientering fra sekretariatet og en mundtlig orientering fra et medlem af Christianshavns Lokaludvalg om erfaringerne med Christianshavns borgerpanel, som Christianshavns Lokaludvalg oprettede i august 2015.

I mødet den 12. november 2015 bad lokaludvalg om en indstilling om oprettelse af indre By Borgerpanel, således at man kan få afgjort, om der i lokaludvalget er et flertal for eller imod oprettelsen af et borgerpanel i Indre By.

Løsning

Formanden foreslår, at drøftelsen og beslutningen om, hvorvidt lokaludvalget skal oprette et borgerpanel, tager udgangspunkt i følgende:

Med borgerpanelet vil lokaludvalget kunne komme i kontakt med beboere i Indre By Lokaludvalgs område. Styrken ved denne form for borgerdialog er især, at lokaludvalget vil kunne komme i kontakt med grupper af borgere i bydelen, som lokaludvalget ellers har ikke har så stor berøringsflade med, fx unge, børnefamilier, de erhvervsaktive samt beboerne i København Ø og København V. Borgerpanelet vil ikke omfatte de erhvervsdrivende i bydelen, medmindre de bor der. Borgerpanelet vil heller ikke omfatte de der, der bruger bydelen, fx pendlere med arbejdsplads i Indre By.

Med borgerpanelet vil lokaludvalget kunne stille beboere i Indre By spørgsmål, der vedrører bydelen eller dele af den. Sekretariatet behandler borgerpanelets besvarelser fortroligt, men sekretariatet vil kunne kontakte respondenterne fx for at få en uddybning af deres besvarelse eller for at kvittere for deres ønske om at deltage i en aktivitet. Endvidere vil sekretariatet kunne kvittere over for alle respondenter for deres deltagelse i en undersøgelse og fx maile dem resultatet af undersøgelsen.

Der er ingen garanti for, at borgerpanelets demografi afspejler demografien i Indre By og man vil ikke kunne konkludere på en borgerpanelundersøgelse, at den afspejler holdningerne i Indre By med en acceptabel usikkerhed. Undersøgelserne er således ikke videnskabelige, men kan give en ganske god indikation på stemningen i Indre By i forhold til lokalpolitiske spørgsmål eller temaer, afhængig af størrelsen af borgerpanelet samt svarprocenterne på de enkelte borgerpanelundersøgelser.

 Borgerpanelet oprettes med udsendelse af et brev fra lokaludvalget via e-boks til alle med folkeregisteradresse i Indre By Lokaludvalgs område, der har e-boks. I brevet inviterer lokaludvalget borgerne til at deltage i borgerpanelet. Borgerne tilmelder sig ved at klikke på et link i brevet, som fører hen til et skema med basisspørgsmål vedrørende køn, alder, erhverv og hvilken gade, man bor i. Den 30. september 2015 var der 40.827 beboere i Indre By Lokaludvalgs område. 

Det bliver også muligt at tilmelde sig borgerpanelet på lokaludvalgets hjemmeside, således at de, der ikke reagerer på brevet, senere vil kunne komme med i borgerpanelet ad den vej. De, der tilmelder sig via hjemmesiden, men som tilkendegiver, at de bor udenfor indre By Lokaludvalgs område, vil ikke kunne besvare lokaludvalgets borgerpanelundersøgelser. De, der tilmelder sig borgerpanelet, men som senere ønsker at melde sig ud, skal gøre det med mail til sekretariatet.

Med besvarelserne af basisspørgsmålene kan lokaludvalget målrette undersøgelserne til et af kønnene, udvalgte aldersgrupper, udvalgte erhvervsgrupper og udvalgte dele af bydelen. Ved sådanne opdelinger af borgerpanelet skal man være opmærksom på, at antallet af borgere, man spørger, skal være af en vis størrelse for at få et så stort antal svar tilbage, at man kan konkludere meningsfuldt på besvarelserne.  

Udgiften til oprettelsen af borgerpanelet er ca. 60.000 kr. Tallet er baseret på, at det kostede Christianshavns Lokaludvalg ca. 15.000 kr. at udsende ca. 9.900 invitationer via e-boks. Lokaludvalgets brug af borgerpanelet er gratis, men borgerpanelet bør fornyes på et tidspunkt, hvorfor der indenfor en årrække atter vil være en udgift til udsendelse af invitationer  via e-boks til at deltage i borgerpanelet.  

Lokaludvalget bestemmer temaer for borgerpanelundersøgelser og udpeger tovholdere, der fungerer som konsulenter for sekretariatet i forbindelse med udformningen af spørgsmål og konklusionen på undersøgelserne. I dette ligger, at det er sekretariatet, som gennemfører borgerpanelundersøgelserne. Antallet af borgerpanelundersøgelser om året afhænger af ressourcerne i sekretariatet og i lokaludvalget til at løse opgaven samt af antallet af aktuelle temaer, der egner sig til borgerpanelundersøgelser. 

Ikke alle sager og temaer egner sig til en borgerpanelundersøgelse. Der vil være sager og temaer, som bedre håndteres med andre former for borgerdialog. Borgerpanelundersøgelserne skal således ses som endnu et værktøj, som lokaludvalget kan bruge i sin dialog med Indre Bys borgere om aktuelle lokalpolitiske spørgsmål og temaer. Borgerpanelet erstatter ikke andre dialogmetoder. Lokaludvalget og sekretariatet vil derfor løbende skulle tage stilling til hvilke borgerdialogværktøjer, heriblandt borgerpanelet, der tages i brug hvornår og hvorfor. Det afgørende er, at lokaludvalget på forhånd sætter ord på, hvad man ønsker at få svar på med borgerdialogen, og hvad man vil bruge svarene til.

En borgerpanelundersøgelse skal kunne forstås umiddelbart og omfatte et overskueligt antal spørgsmål. Normalt vil der være mulighed for borgerne at uddybe deres svar i et kommentarfelt, idet erfaringen fra Christianshavns borgerpanel og fra Indre By Lokaludvalgs debatvogn er, at sådanne kommentarer rummer interessante oplysninger og synspunkter. I hvilken grad det skal være muligt for borgerpanelet at komme med supplerende kommentarer beror dels på undersøgelsens tema og dels på en konkret vurdering af ressourcerne i sekretariatet og lokaludvalget til at samle op på kommentarerne og konkludere på dem.

Økonomi

Lokaludvalget afsætter en ramme på 60.000 kr. af lokaludvalgets 2016-pulje til oprettelse af Indre By Borgerpanel. Den endelige pris på oprettelsen af borgerpanelet kendes først, når invitationen er udsendt til borgerne via e-boks, idet prisen afhænger af datamængden.

Videre proces

I januar 2016 indleder sekretariatet processen, der skal føre til oprettelsen af borgerpanelet. Det forventes, at den første borgerpanelundersøgelse vil kunne gennemføres i april 2016.

Beslutning

      1. Lokaludvalget besluttede at oprette Indre By Borgerpanel jf. løsningsafsnittet.
      2. Lokaludvalget besluttede, at invitationen til at deltage i borgerpanelet udsendes til alle borgere med folkeregisteradresse i Indre By, der har en e-boks.
      3. Lokaludvalget afsatte en ramme på 60.000 kr. af lokaludvalgets pulje for 2016 til oprettelsen af borgerpanelet.
      4. På forslag fra Kjeld A.Larsen besluttede lokaludvalget at evaluere borgerpanelet efter to år.
      5. På forslag fra Ole Bang bad lokaludvalget sekretariatet om at få feedback fra universitetet på spørgeskemaerne, som er udarbejdet til debatvognsarrangementer.
      6. På forslag fra Gunna Starck bad lokaludvalget sekretariatet om - i forbindelse med de indledende spørgsmål om grunddata - at spørge borgerne om hvilke politikområder, de interesserer  sig for.
Til top