Forbud mod dieselkøretøjer i Indre By
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg beder Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om at forestå proces, der kan føre til et forbud mod dieselkøretøjer i Indre By.
Problemstilling
I lokaludvalgets møde den 12. november 2015 var der ønske om, at lokaludvalget og/eller Miljøpunkt Indre By-Christianshavn arbejder for et forbud mod dieselkøretøjer i Indre By.
Løsning
Hvorfor forbud mod dieselkøretøjer?
Det følgende er fra www.miljozone.dk:
Partikelforurening er det største luftforureningsproblem i København og på Frederiksberg og især de mindste af partiklerne (de ultrafine partikler) forårsager for tidlig død og forværrer især luftvejs- og kredsløbssygdomme.
Det er dokumenteret, at partikler har en række skadelige effekter på befolkningens sundhed. Det er ligeledes dokumenteret, at de ultrafine partikler giver anledning til negative effekter på sundheden. Disse partikler stammer for en stor dels vedkommende fra forbrænding, hvor dieselkøretøjer er ansvarlige for en relativt stor andel.
Lastbiler og andre tunge dieseldrevne køretøjer bidrager til cirka halvdelen af byens skadelige partikelforurening. For at begrænse trafikkens partikeludslip har Københavns og Frederiksberg kommuner i 2008 indført en miljøzone med krav om partikelfiltre på de tunge dieseldrevne køretøjer.
Godkendte partikelfiltre opfanger cirka 80 procent af partiklerne fra en dieselmotor. For at begrænse udslippet af de sundhedsskadelige udstødningspartikler indførte Københavns Kommune i 2008 en miljøzone, der stiller krav om partikelfilter på ældre dieseldrevne busser og lastbiler over 3,5 ton, der kører i miljøzonen.
Miljøzonen har vist sig at være meget effektiv og en rapport ”Hvad er effekten af miljøzoner for luftkvaliteten?”, som er udarbejdet af DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) viser, at partikeludslippet fra lastbiler og busser på H.C. Andersen Boulevard i 2010 er blevet reduceret med 60 % som følge af miljøzonekravene og generelle miljøkrav ved udbud af busdriften i København. Det svarer til 16 % af det samlede partikeludslip fra alle køretøjer. Tilsvarende er udledningen af kvælstofoxid (NOX eller NO2) fra den tunge trafik reduceret med 25 % svarende til 8 % af den samlede udledning fra bilerne.
Sundhedsgevinsterne forventes årligt at blive:
- 150 færre for tidlige dødsfald
- 150 færre hospitalsindlæggelser med luftvejs- og kredsløbssygdomme
- 750 færre bronkitistilfælde
- 8.000 færre astmatilfælde
- 90.000 færre dage med begrænset aktivitet pga. luftvejssygdomme
Miljøzoner i Danmark
Folketinget vedtog i december 2006 en ændring af lov om miljøbeskyttelse vedr. partikelfiltre på køretøjer i kommunalt fastlagte miljøzoner. Loven, der trådte i kraft den 1. januar 2007, gav København, Frederiksberg, Århus, Ålborg og Odense kommuner mulighed for at indføre en miljøzone for tunge køretøjer. Loven sikrer, at der er ensartede krav i miljøzonerne i de 5 kommuner, og at behandling af ansøgninger om dispensation fra kravene bliver foretaget i Miljøstyrelsen. Indre By ligger i Københavns miljøzone. Målet med miljøzonerne er renere luft til borgerne i byer.
Miljøzonen omfatter dieselkøretøjer over 3½ ton (primært lastbiler og busser). Kravene til køretøjerne er:
- Der skal være monteret et effektivt partikelfilter, medmindre køretøjet som minimum opfylder udstødningsnormerne i Euro 4 (2005).
- Køretøjer skal være forsynet med et miljøzonemærke.
Loven giver endvidere Miljøministeren hjemmel til senere at lade dieseldrevne varebiler indgå i miljøzonerne. For inddragelse af varebiler i miljøzonerne kræves dog en særskilt beslutning herom i kommunen, som tidligst kan træde i kraft 7 måneder fra offentliggørelsen.
Kører et køretøj ulovligt ind i miljøzonen, kan politiet eller kommunen udstede en bøde.
Miljøzonen i København
Den 1. september 2008 trådte miljøzonen i kraft i København og på Frederiksberg. Miljøzonen omfattede dengang området inden for Ring 2 og Vejlands Allé på Amager. Den 1. november 2009 blev miljøzonen udvidet til Københavns kommunegrænse og kom således til at omfatte hele kommunen. Den 1. juli 2010 blev kravene til tunge køretøjer i miljøzonen skærpet i København og på Frederiksberg. Det betyder, at alle dieseldrevne køretøjer over 3,5 tons skal have monteret et partikelfilter for at køre i miljøzonen, med mindre køretøjet lever op til euro 4-normen eller nyere.
Miljøzoner i Tyskland
Det følgende er fra FDMs hjemmeside:
I mange tyske byer er der indført miljøzone. Det gælder bl.a. Berlin, Bremen, Hannover og Köln, men også i flere andre byer. Hvis du vil køre ind i centrum af disse byer, kræver det, at din bil er udstyret med et miljømærke. Miljøzonerne er indført for at begrænse udledningen af partikler i bykernerne. (...). De tyske regler for miljøzoner er opbygget efter et mærkningssystem med 3 typer miljømærker (rød, gul, grøn). Systemet har siden start i 2007 haft en gradvis udfasning for i sidste ende kun at gælde ét miljømærke (grøn). Som udgangspunkt er det bilens forureningsniveau ud fra gældende "euro" normer, herunder bilens alder, samt hvorvidt bilen kører på benzin eller diesel, der bestemmer, hvilket mærke bilen kan få. Gult mærke opfylder kravene til Euro III Grønt mærke opfylder kravene til Euro IV, V, VI. (...). På nuværende tidspunkt er det røde miljømærke helt udfaset. Det samme gælder det gule miljømærkat, på nær i byerne Augsburg, Neu-Ulm og Regensburg, hvor indkørsel med det gule mærkat stadig er tilladt. Dermed er det i de fleste byer kun tilladt at køre ind i miljøzonen, hvis din bil har et grønt miljømærke, mens nogle få stadig tillader indkørsel med et gult. Har din bil derimod et rødt miljømærke, er indkørsel ikke længere tilladt. Har bilen ikke en gældende mærkat, risikerer man en bøde på 80 Euro.
Proces
Formanden foreslår, at lokaludvalget beder Miljøpunktet forestå en proces, der kan føre til et forbud mod alle dieselkøretøjer i Indre By.
Økonomi
Det forudsættes, at udgiften til opgaven afholdes af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn indenfor rammen af driftsstøtteaftalen mellem Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunktet. Det forventes, at Indre By Lokaludvalg i mødet den 10. december 2015 beslutter at overføre 680.000 kr. i 2016 til Miljøpunktet til det lokale miljøarbejde.
Videre proces
Miljøpunktet orienterer jævnligt lokaludvalget om projektets fremdrift.