Mødedato: 10.11.2022, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Høringssvar om anlægsprojekter for Toldbodgade og Nyhavns sydside

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om planlagte anlægsprojekter for Toldbodgade og Nyhavns sydside.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget, der ses i løsningsafsnittet, om planlagte anlægsprojekter for Toldbodgade og Nyhavns sydside.

Problemstilling

Lokaludvalget havde møde den 27. september 2022 med Teknik- og Miljøforvaltningen om anlægsprojekter omkring Kongens Nytorv: Toldbodgade, Nyhavns sydside og Gothersgade.

Teknik- og Miljøforvaltningen var i samarbejde med lokaludvalget vært for et borgermøde den 29. september 2022 om de tre projekter.

Det er aftalt, at lokaludvalget indsender sit høringssvar om de tre projekter hurtigst muligt efter lokaludvalgets møde den 10. november 2022.

 

1. Toldbodgade

Borgerrepræsentationens beslutning om Toldbodgade

Toldbodgade-projektet udspringer af en beslutning i Borgerrepræsentationen i september 2021 om handlingsplanen for transport af turister.

Se indstillingen og Borgerrepræsentationens beslutning  herhttps://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Borgerrepr%C3%A6sentationen/m%C3%B8de-23092021/referat/punkt-17

I bilaget ses handlingsplanen for transport af turister. På side 8 nævnes Toldbodgade.

Toldbodgade i Budget 2022

Ensretningen af Toldbodgade indgår i kommunens budget for 2022, hvor der på side 4 står:

”Stadig bedre cykelby

En god cykelby handler også om sikkerhed, og derfor investeres der 56,1 mio. kr. i endnu flere sikre skoleveje for vores yngste. Derudover forbedrer vi trafiksikkerheden generelt – både for cyklister og gående – en række steder i byen, bl.a. på Refshalevej, ved Søerne, Toldbodgade, Nyhavn og ved Inderhavnsbroen i Indre By. Der bliver også mere cykelparkering ved syv stationer, bl.a. Østerport og Amagerbro St.”

Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at ombygningen medfører, at Toldbodgade bliver ensrettet og at der etableres cykelstier i begge retninger. Ombygningen medfører også, at alle parkeringspladser langs gaden nedlægges. Projektet forventes at stå færdigt i 2025. 

Indre By Bydelsplan om Toldbodgade

I Indre By Bydelsplan 2017-2020, som lokaludvalget vedtog i 2017, står der:

"Helhedsplan for området mellem Kongens Have og Inderhavnen

Der skal udarbejdes en trafikal helhedsplan for hele området mellem Kongens Have og Inderhavnen, som skal omfatte

  • en ensretning af Holbergsgade/Toldbodgade som aflastning af Bredgade
  • en forbedring af forholdene for cyklister ved at videreføre cykelpromenaden i Havnegade via Amaliehaven til Esplanaden
  • En forbedring af forholdene for cyklister og fodgængere, der skal fra Inderhavnsbroen til Kongens Nytorv - eller omvendt."

Imidlertid er der i det nuværende lokaludvalg udtrykt skepsis over beslutningen i Borgerrepræsentationen om, at Toldbodgade skal ensrettes., og der er blevet stillet spørgsmål til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet og om parkeringspladsen i Amaliehaven. Se forvaltningens svar i bilaget.

Henvendelse fra Nyhavnsgruppen

I bilaget ses en henvendelse fra Nyhavnsgruppen til lokaludvalget om Toldbodgade-projektet og Teknik- og Miljøforvaltningens svar.

 

2. Nyhavns sydside

Strækningen på Nyhavns sydside mellem Inderhavnsbroen og Kongens Nytorv skal omdannes til cykelgade. Princippet i en cykelgade er, at kørebanen er reserveret til cykler og små knallerter. Det
betyder, at hastigheden er lav, og at cyklerne gives prioritet over for andre køretøjer, hvis
kørsel er tilladt. 

Det er ikke muligt at gøre Nyhavn helt bilfri, da der, stadig skal være tilladelse
til ærindekørsel, renovationskøretøjer, beredskab og beboere på Nyhavn. Ved at omdanne
Nyhavns sydlige side til en cykelgade, vil der stadig være mulighed for gennemkørende
trafik, dog på cyklisternes præmisser. For at gøre gaden delvis bilfri, skiltes der med
ærindekørsel tilladt under cykelgadetavlen. Læs mere om projektet i bilaget.

3. Gothersgade

Status

I mødet den 10. februar 2022 orienterede Teknik- og Miljøforvaltningen lokaludvalget om projektet. Anlægsarbejderne er i gang. Projektet forventes afsluttet i december 2023.

Projektet

Gothersgade skal helhedsgenoprettes i hele sin længde fra Kongens Nytorv til Øster Søgade. Dette indebærer, at hele vejstrækningen genoprettes fra facade til facade. Det vil sige at kørebaner, vejbrønde, stikledninger, fortove, cykelstier, parkeringsareal, trækasser, belysningskabler og signalanlæg mv. alt sammen genoprettes på hele strækningen til nutidig standard på én gang. En del af helhedsgenopretningen består derudover i, at de steder, hvor der i dag er begrænset fremkommelighed for borgere med mobilitetshandicap, bliver der sikret bedre, sikrere og mere hensigtsmæssige forhold.

På Gothersgade mellem Borgergade og Adelgade er der i dag, i nordvest-gående retning, etableret
parkeringspladser. Fra Adelgade til Kronprinsessegade er der i dag cykelbane. Der skal udover
helhedsgenopretningen, etableres cykelsti på den nordlige del af Gothersgade, på strækningen fra
Borgergade til Kronprinsessegade, samt læssezone i én eller begge af sidegaderne (Borgergade og Adelgade).

Løsning

Det foreslås, at lokaludvalget sender nedenstående høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor der kun kommenteres på Toldbodgade og Nyhavns sydside, da anlægsarbejderne i Gothersgade allerede er i gang. I mødet den 13. oktober 2022 besluttede lokaludvalget at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om behovet for koordinering af trafikprojekter og -planer og herunder om Gothersgade. Se brevet i bilaget.

Forslag til høringssvar

"Indre By Lokaludvalg takker Teknik- og Miljøforvaltningen for samarbejdet om borgerdialogen om anlægsprojekterne for Toldbodgade, Nyhavns sydside og Gothersgade. Lokaludvalget kommenterer ikke på anlægsprojektet i Gothersgade i dette høringssvar, da anlægsarbejderne allerede er i gang.

1. Toldbodgade

Anlægsprojektet for Toldbodgade, som indgår i kommunens budget for 2022, udspringer af handlingsplanen for turistbusser, som Borgerrepræsentationen vedtog i 2021.

Lokaludvalget beklager, at hverken borgerne eller lokaludvalget blev hørt om handlingsplanen for turistbusser, inden Borgerrepræsentationen traf beslutning om den. Vi mener, at det er forfejlet, at forvaltningen kun inddrog brancheorganisationer og aktører for turist- og transportbranchen. Planen har konsekvenser for hverdagslivet i Indre By, hvilket der bl.a. blev gjort opmærksom på i  borgermødet den 29. september 2022 om bl.a. Toldbodgade.

Om anlægsprojektet for Toldbodgade mener lokaludvalget, at det er afgørende, at der oprettes samme antal parkeringspladser i nærområdet, som der påtænkes nedlagt i Toldbodgade. Det kan fx. ske ved, at kommunen køber parkeringspladser i parkeringsanlægget under Ofelia Plads, som stilles til rådighed for borgere i området, der har beboerlicens.

Lokaludvalget mener desuden, at en ensretning af Toldbodgade først og fremmest skal tilgodese beboerne i området. Turist- og transportbranchens interesser skal ikke være bestemmende for retningen på ensretningen af Toldbodgade. Umiddelbart vurderer lokaludvalget, at en ensretning af Toldbodgade fra Nyhavnsbroen til  Amaliegade vil være den bedste løsning for beboerne i området, især for beboerne på Gammelholm. 

2. Nyhavns sydside

Processen

Lokaludvalget og beboerne i området burde have været hørt om projektet for Nyhavns sydside, inden der blev truffet politisk beslutning om det.

Overordnet er det et problem, at processen fra politiske bestillinger på budgetnotater, som indgår i budgetforhandlingerne, til budgettet vedtages, sker hen over hovedet på lokaludvalgene og de berørte borgere.

Det kan løses ved, at budgetnotaterne indeholder oplysning om resultaterne af borgerdialog om tiltagene, som budgetnotaterne angår, således at man ved budgetforhandlingerne har borgernes tilkendegivelser med som en del af beslutningsgrundlaget. I processen bør man også inddrage lokaludvalg, så deres holdning kan indgå som en del af beslutningsgrundlaget.

Lokaludvalgets holdning til Nyhavns sydside

Borgermødet den 29. september 2022 om bl.a. Nyhavns sydside var godt, men lokaludvalget mener, at der skal være mere borgerdialog om projektet, inden forvaltningen fremlægger et projektforslag for Teknik- og Miljøudvalget. Projektet får store konsekvenser for beboerne på Gammelholm, hvorfor der lokalt er behov for at få en grundig debat om det. Det øger også muligheden for, at projektet bliver lokalt forankret. Lokaludvalget, forvaltningen og Gammelholm Beboerforening kan samarbejde om borgerdialogen.

Lokaludvalget mener, at man skal forudsætte, at der inden anlægsarbejderne går i gang, er oprettet samme antal parkeringspladser i nærområdet, som der påtænkes nedlagt. Det kan fx. ske ved, at kommunen køber parkeringspladser i parkeringsanlægget under Ofelia Plads, som stilles til rådighed for borgere i området, der har beboerlicens.

For lokaludvalget er projektet for Nyhavns sydside ikke kun et anlægsprojekt. Det er også et projekt, som medvirker til områdets transformation fra beboelseskvarter til turistmål. I forvaltningens projektforslag, der forelægges for Teknik- og Miljøudvalget, bør der være overvejelser om, hvordan turismen i gaden og på Gammelholm forøges som konsekvens af projektet, og hvilken betydning det vil få for beboerne og de lokale erhvervsdrivende i området. 

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
Indre By Lokaludvalg

Kopi sendt til Teknik- og Miljøudvalget"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at anlægsprojektet for Toldbodgade starter i 2024.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer anlægsprojektet for Nyhavns sydside ibrugtaget i oktober 2024.

Beslutning

1. Ændringsforslag til det foreslåede høringssvar:

Hein Christensen stillede ændringsforslag om, at det nævnes om Toldbodgade-projektet,

  • at nedlæggelse af over 100 parkeringspladser som følge af Toldbodgade-projektet vil belaste beboerne i Frederiksstaden og Nyboder yderligere.
  • at det vil trafikbelaste enten Bredgade eller St. Kongensgade yderligere
  • at parkeringspladser skal prioriteres over turistbusser
  • at kulturarv som Churchillparken og Gefionspringvandet skal beskyttes mod turistbusparkering.

Gunna Starck stillede ændringsforslag om,

  •  at det nævnes om projektet for Nyhavns sydside, at fordelingen af areal mellem fortov, cykelsti og kørebane til fordel for biltrafikken ikke er rimelig, når gaden er et turistmål.
  • at det nævnes om Toldbodgade-projektet, at det er bedre med trafik i Bredgade end i Toldbodgade.
  • at Toldbodgade-projektet og projektet for Nyhavns sydside hænger sammen med antallet af kanalrundfarter i Nyhavn.
  • at det nævnes, at der i udgangspunktet ikke bør køre turistbusser i Middelalderbyen. Til transport af gangbesværede bør der kun køres med minibusser.

Jens Erik Frandsen stillede ændringsforslag om, at det om Toldbodgade-projektet nævnes, at Toldbodgade skal være så bred, at biler kan passere, når renovationsbiler, flyttebiler osv. parkerer i gaden.

Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at det om Toldbodgade-projektet nævnes,

  • at der skal ses på, hvordan lysreguleringerne i Bredgade og St. Kongensgade kan ændres, så der kommer et bedre trafikflow i de to gader, før man går videre med Toldbodgade-projektet, eftersom trafikken i de to gader jævnligt propper til i dag.
  • at der skal ses på, hvordan man med andre mindre gennemgribende forslag kan opnå det samme, som man vil opnå med Toldbodgade-projektet.
  • at lokaludvalget tilbyder at facilitere en workshop om løsninger på trafikproblemerne i gaderne mellem Østerport og Holmens Kanal.

Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at det nævnes, at man bør undersøge muligheden for at flytte anlægsbroerne for kanalrundfarterne fra Nyhavn til Børsgraven, før man går videre med Toldbodgade-projektet og projektet for Nyhavns sydside.

Michael Thorup stillede ændringsforslag om,

  • at følgende nævnes sidst i afsnittet om Toldbodgade-projektet:
    "Endelig mener lokaludvalget, at det er afgørende, at der findes en løsning i forhold til at Gammelholm stadig kan blive betjent af (mindst) en bus i almindelig rutetrafik.  Med forslaget om ensretning af Toldbodgade bliver tovejs-kørsel ad Holbergsgade med almindelig bus i rutefart gjort umulig.  Der bør derfor etableres en alternativ løsning på betjening af Gammelholm med bus, inden der tages endelig stilling til forslaget.”
  • at lokaludvalget udtrykker undren over, at fortovet i Toldbodgade ved Amaliehaven skal udvides, og beder om en begrundelse herfor.

Niels Kongshaug stillede ændringsforslag om, at det om Toldbodgade-projektet nævnes,

  • at nedlæggelse af parkeringspladser vil give yderligere søgetrafik efter parkeringspladser. 
  • at der fortsat vil være behov for dobbeltrettet trafik i Toldbodgade.
  • at når man vanskeliggør fremkommeligheden for biltrafikken, stiger forureningen.

Sally Mountfield stillede ændringsforslag om, at det nævnes, at Toldbodsgade-projektet og projektet for Nyhavns sydside hænger sammen med antallet af turister samt antallet af turistbusser og kanalrundfarter i hhv. Toldbodgade/Holbergsgade og i Nyhavn. Hvis antallet af kanalrundfarter i Nyhavn sættes ned, sådan som det er under overvejelse i Teknik- og Miljøudvalget i øjeblikket, ændrer det på forudsætningerne for de to projekter.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget, der ses i løsningsafsnittet, med de ovennævnte ændringsforslag, idet lokaludvalget aftalte, at høringssvaret kan indeholde holdninger, der peger i forskellige  retninger.

 

2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Henrik W. Jensen om at bemyndige Bent Lohmann til at skrive til Slots- og Kulturstyrelsen om behovet for midlertidige toiletter på Esplanaden til erstatning for toiletterne i Amaliehaven, der er lukket, mens renoveringen af Amaliehaven står på.

Til top