Mødedato: 10.11.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Restaurationsloven

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalget om sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.", der var på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden den 3. november 2016, til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tage hans bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalget om sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.", der var på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden den 3. november 2016, til efterretning. Se løsningsafsnittet.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget tog den 3. november 2016 stilling til sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v." Formanden sendte den 2. november 2016 sine bemærkninger om sagen til Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager hans bemærkninger af 2. november 2016 til Kultur- og Fritidsudvalget om sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v."  til efterretning.

Formandens bemærkninger af 2. november 2016 om Restaurationsloven

"I skal i udvalgsmødet den 3. november 2016 tage stilling til et udkast til høringssvar om forslag til ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.

Jeg havde egentlig håbet, at Indre By Lokaludvalg ville blive hørt om forslaget til ændring af lov, så I kunne bruge lokaludvalgets bemærkninger som grundlag for jeres beslutning om et høringssvar til Erhvervsstyrelsen. Det er lokaludvalget desværre ikke, selv om lovforslaget er af væsentlig betydning for Indre By og selv om Indre By nok er den bydel i Danmark, der rummer flest restaurationer.

Nu får I lokaludvalgets bemærkninger alligevel, idet nedenstående gengiver de holdninger til restaurationsområdet, som lokaludvalget har fremført gennem de senere år.

§ 1. Lovens område
I bør foreslå, at loven også kommer til at omfatte kiosker o.l., der sælger drikkevarer med 2,8 pct. alkohol eller derover til forbrug i gaderummet umiddelbart efter køb. Det gælder fx Seven/Eleven-butikkerne i Middelalderbyen.

§ 10 Bevillingsmyndigheden
I bør foreslå, at det af loven skal fremgå, at der skal være en sammenhæng mellem antallet og karakteren af bevillinger og politiets og kommunens ressourcer til at kontrollere og håndhæve vilkårene i bevillingerne.
Hvis kommunen og politiet ikke har ressourcer til at håndhæve loven samt de regler og bevillinger, der udstedes i medfør af loven, vil det gå ud over beboere og erhverv i nattelivsområder.

I bør foreslå, at Bevillingsnævnet i Københavns Kommune skal suppleres med en repræsentant fra lokaludvalget i bydelen, som stedet, der søges bevilling til, ligger i.
Dette for at sikre, at de omkringboendes og bydelens synspunkter vedr. en bevillingssag indgår som beslutningsgrundlag. 

I bør foreslå, at et bevillingsnævns afgørelse om en bevilling skal offentliggøres i 4 uger, før den træder i kraft, og at afgørelsen med opsættende virkning kan indbringes for kommunalbestyrelsen af berørte parter eller repræsentanter herfor, fx omkringboende, lokaludvalg, grundejerforening eller handelsstandsforening.

§ 12 Behandling af bevillingsansøgninger
I bør foreslå, at kommunen og politiet skal forpligtes til at udpege områder i kommunen, der ikke er egnede til at rumme serveringssteder og/eller graduere kommunen i områder der egnede med en lukketid hhv. kl. 5, kl. 2, kl. 24 eller ikke egnet, jf. bemærkningerne i lovteksten om byplanmæssige betragtninger og lokal koncentration af restaurationsvirksomhed.

§ 17. Betaling og midlertidig tilladelse
I bør foreslå, at stk. 2 udgår af loven. Det handler så vidt jeg forstår om, at politiet kan give en midlertidig bevilling, som er gældende, indtil Bevillingsnævnet har truffet afgørelse om en ansøgning om bevilling.
Politiet skal ikke på et ufuldstændigt grundlag. kunne træffe afgørelser om bevillinger uden om Bevillingsnævnet.

§ 19 Fratagelse af alkoholbevilling
I bør foreslå, at stk. 1 ændres til:
”En alkoholbevilling kan frakendes eller tilbagekaldes, hvis
1) bevillingshaveren har gjort sig skyldig i grov eller gentagen overtrædelse af vilkår for alkoholbevillingen eller af bestemmelser i loven (…).” 

§ 19a Fratagelse af alkoholbevilling
I bør foreslå at stk. 2 ændres, så det er op til den pågældende restauratør at indbringe Bevillingsnævnets afgørelse om fratagelse af alkoholbevilling for domstolene. Jeg ser ingen grund til, at Kommunalbestyrelsen skal pålægges initiativet i sådanne sager.

§ 22 Enkeltstående arrangementer
I bør foreslå, at stk. 2 suppleres med samme bestemmelser som dem, der fremgår af § 12, særligt formuleringerne om stedets beliggenhed, byplanmæssige betragtninger, den lokale koncentration af restaurationsvirksomhed, den lokale koncentration af udendørs fester o.l.

I bør foreslå, at det af loven skal fremgå, at der skal være en sammenhæng mellem antallet og karakteren af bevillinger til enkeltstående arrangementer og politiets og kommunens ressourcer til at kontrollere og håndhæve vilkårene i bevillingerne.

§ 24 Udlevering og medbringen af stærke drikke
I bør foreslå, at første sætning formuleres:
”I og fra virksomheder, som ikke har alkoholbevilling, må der ikke sælges, udleveres eller medbringes stærke drikke til nydelse på stedet eller ved forretningsstedet. eller udendørs.”
Dette for at hindre indtag af alkohol i gaderummet, som er købt i kiosker som fx Seven/Eleven-butikkerne.

§ 28 Lukketid
Bestemmelsen i stk. 1 om at kommunalbestyrelsens beslutninger om lukketid skal offentliggøres i blade er forældet.
I bør foreslå, at kommunalbestyrelsens beslutninger i medfør af denne lov samt Bevillingsnævnets afgørelser skal fremgå af kommunens hjemmeside på en særlig portal vedr. bevillinger.

I bør foreslå, at paragraffen suppleres med en bestemmelse om, at lukketiden er kl. 24 i områder med boliger.

§ 32 Forstyrrelse af den offentlige orden
I bør foreslå, at det af loven skal fremgå, at restauratørens overtrædelse af stk. 1 og stk. 2 kan føre til fratagelse af alkoholbevilling.

Bevillingens varighed
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at I skal mene, at der skal kunne gives bevillinger af korte varighed end 2 år.

I bør i stedet foreslå, at bevillingens varighed skal kobles til et formål om, at kun seriøse, ordentlige, redelige og solide restauratører gives alkoholbevilling.

Samarbejdsforum
I bør foreslå, at kommunalbestyrelsen forpligtes til at nedsætte et samarbejdsforum, sammensat som det i Københavns Kommune, med en rådgivende funktion i forhold til Bevillingsnævnet og kommunalbestyrelsen.

Indre By Lokaludvalg får dette brev til efterretning i lokaludvalgets møde den 10. november 2016.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Intet.

 

BILAG

Indstilling og referat af mødet den 3. november 2016 i Kultur- og Fritidsudvalget vedr. sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.":

http://www.kk.dk/indhold/kultur-og-fritidsudvalgets-modemateriale/03112016/edoc-agenda/f2c1a8cc-e73e-4139-92bb-5925e2626547/796b1855-9918-4b89-980b-9823a2ed0e87

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog formandens bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalget om sagen "Høring: lovforslag om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.", der var på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden den 3. november 2016, til efterretning (se løsningsafsnittet), idet
    • lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at det af bemærkningerne skal fremgå, at lokaludvalget ønsker, at udeservering af alkohol skal stoppe kl. 22.
    • lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hans-Henrik T. Ohlsen om, at man i bemærkningerne skriver "døgnkiosker" og ikke "Seven/Eleven-butikker".
    • lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at man i bemærkningerne spørger om, hvornår dyr vin er dyr.

     

    Formanden sender det ændrede brev til Kultur- og Fritidsudvalget.

     

  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget sender samme brev til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg samt til Erhvervsstyrelsen.
Til top