Mødedato: 10.11.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Opfølgning på kommunens budget for 2016

Indre By Lokaludvalg skal drøfte og eventuelt beslutte, hvordan det skal følge op på kommunens budget for 2016 for så vidt angår Indre By.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter og eventuelt beslutter, hvordan lokaludvalget skal følge op på kommunens budget for 2016 for så vidt angår Indre By.

Problemstilling

Budgetaftalen for 2016 indeholder en lang række bydækkende initiativer, fx

  1. Udbredelse af velfærdsteknologi på handicapområdet
  2. Elektroniske nøgler til brug i den sociale hjemmepleje
  3. Forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

  4. Genopretning af cykelstier og fortove.

  5. Flere medarbejdere i vuggestuerne

  6. Styrket medborgerskab, herunder indsats mod diskrimination i nattelivet.

  7. Oprettelse af træplantningspulje en eventuel nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med træplantningen skal modsvares af etablering af erstatningsparkeringspladser i det umiddelbare nærområde.

  8. Bedre forhold for erhvervsparkering

  9. Opstribning af parkeringspladser

  10. Flere toiletter i byen

  11. Bedre fremkommelighed på vejnettet

  12. Billigere mad til hjemmeboende ældre

  13. Bedre normering i de tidlige aftentimer på de københavnske plejecentre

  14. Indsats mod ensomhed

  15. Tilbud til hjemløse og sindslidende

  16.  Hvis København fortsat skal kunne tiltrække stadig flere internationale events, er det nødvendigt at afsætte ekstra midler til at styrke det strategiske arbejde på området. 

  17. Belysning, historiske bygninger og pladser

  18. Cykelregler på forskellige sprog

  19. Honorarstøtte til koncerter på plejehjem

 Derudover nævnes følgende tiltag, som i hovedsagen angår Indre By Lokaludvalgs område:

  1. 12,8 mio. kr. i anlæg til flytning af taleklassen fra Nyboder Skole til Langelinieskolen.
  2. Ideoplæg med prisfastsættelse af udgifterne til fysisk indretning af fremtidens fritidstilbud udarbejdes på bl.a. Den Classenske Legatskole,:  Øster Farimagsgades Skole og Sølvgades Skole.

  3. 1,6 mio. kr. i anlæg til analyse af følgeanlæg og projektering til ny cykel- og gangbro ved Vester Voldgade.

  4. Teknik- og Miljøforvaltningen skal med inddragelse af de relevante forvaltninger og med udgangspunkt i belægningsprocenter komme med forslag til åbning af mindst 300 pladser indenfor rød, grøn og blå zone og mindst 100 pladser udenfor disse zoner. Forslaget skal behandles politisk i første halvdel af 2016, så pladserne kan åbnes inden udgangen af 2016.

    Der afsættes 0,7 mio. kr. i anlæg til åbning af p-pladser på offentlige institutioner. Det vil tilvejebringe 400 parkeringspladser.

  5. For at skabe bedre parkeringsvilkår for beboerne i Indre by er parterne enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal tilvejebringe et parkeringshus i Indre By. Parkeringshuset skal være betalingsfrit lørdag og søndag. Hvis modellen kan tilvejebringe et betragteligt antal pladser, er parterne enige om, at der skal ned-lægges 300 parkeringspladser (forholdsmæssigt ift. tilvejebragt kapacitet) i terræn i nærområdet, og at disse arealer skal anvendes til etablering af cykelparkering og grønne byrum af høj kvalitet. Teknik- og Mil-jøforvaltning fremlægger til overførselssagen 2015/16 et oplæg til budgetforligspartierne om en samlet model herfor.

  6. Parterne er derudover enige om at reducere de nuværende 17 beboerlicenszoner til i alt 11. Dermed bliver beboerlicensordningen mere fleksibel så københavnerne kan parkere i et større lokalområde end i dag. Teknik- og Miljøforvaltningen forelægger forslag til konkret udmøntning til Teknik- og Miljøudvalget i første halvår 2016. Der afsættes 0,7 mio. kr. i anlæg til at reducere antallet af beboerlicenszoner.

  7. Parterne er endvidere enige om at udvide rød zone med Nansensgadekvarteret (nuværende Grøn Zone) for at undgå randzoneproblemer i området. Dermed reduceres indpendlingen i bil, og der skabes flere pladser til københavnerne med en beboerlicens bosiddende i rød zone. Udvidelsen af rød zone vil træde i kraft 1. januar 2017. Det vil tilvejebringe op til 80 pladser.

  8. For at skabe bedre forhold for beboerne i betalingsområdet er parterne enige om at hæve prisen i rød zone fra 31 kr. til 35 kr. i dagtimerne, samt at hæve taksterne for parkering i blå, grøn og rød zone om aftenen og natten med 2 kr. pr. time jf. tabellen nedenfor. De øgede takster træder i kraft 1. januar 2017. Det vil tilvejebringe ca. 1.100 pladser i de rød, grøn og blå betalingszonerne.

  9. Parterne er enige om at forbedre fremkommeligheden, trafiksikkerheden og nedbringe CO2-udledningen fra transportsektoren gennem fortsatte investeringer i intelligent trafikstyring. Der afsættes (bl.a.) 9,4 mio. kr. i anlæg til parkeringssensorer i Indre By og Østerbro.

  10. Parterne er enige om forbedre rejsetiden i Bredgade, der er en del af den meget trafikerede Ring 2. Ved at nedlægge signalløsningen for højresving ved Sankt Annæ Plads, mindskes rejsetid samtidig med, at den eksisterende vejudformning og parkeringsmuligheder bevares.

    Der afsættes 0,8 mio. kr. i anlæg til at skabe bedre fremkommelighed i Bredgade.

  11. Parterne er enige om at etablere en ny plads ved Ny Østergade og Hovedvagtsgade. Pladsen vil styrke sammenhæng, lokal identitet og tryghed ved skærpet fokus på trafikal overgang. Der afsættes 2,5 mio. kr. i anlæg af en ny plads i Grønnegadekvarteret.

  12. Københavns Kommune er i dialog med DSB, Bane Danmark og private aktører om muligheden for at over-dække banegraven ved Vesterport. Parterne er enige om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen skal gå i dialog med DSB og Bane Danmark for at undersøge mulighederne for at overdække banegraven ved Hovedbanegården.

  13. Parterne er enige om at prioritere forbedring af byrum og igangsætte projektering. Der afsættes 1,8 mio. kr. i anlæg i 2016 til forprojektering af bedre byrum på Nørrebrogade, Strøget, Amagertorv og en kreativ zone på Vesterbro.
  14.  Med overtagelsen af Københavns Turistinformation har Københavns Kommune fået nye muligheder for at skabe vækst i turismeerhvervene og profilere og formidle byens kulturliv, historie samt events. Parterne er enige om at afsætte midler til IT løsninger, der er målrettet turister og som kan fungere både på mobiltele-foner og digitale infostandere i byen. Der afsættes 2,7 mio. kr. i anlæg til etablering af digital platform  og 0,9 mio. kr. i drift fra 2017 og frem til digital platform.
  15. Parterne er enige om at forlænge Københavns Kommunes nuværende tilskud til Arbejdermuseet. Der afsættes1,1 mio. kr. i drift i 2016-2019 til Arbejdermuseet.   

  16. Parterne er enige om, at renovering af følgende bygninger henvises til forhandlingerne om overførselssagen 2015-2016, bl.a. Huset-KBH.

    .

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter og eventuelt beslutter, hvordan lokaludvalget skal følge op på Budget 2016. Drøftelsen kan deles op i to:

  • Bydækkende tiltag, som også angår Indre By Lokaludvalgs område.
  • Tiltag, der i hovedsagen angår Indre By Lokaludvalgs område.

 

Økonomi

Afhænger af drøftelsen.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede, hvordan lokaludvalget skal følge op på kommunens budget for 2016 for så vidt angår Indre By.
  2. På forslag fra Bent Lohmann inviterer lokaludvalget de forskellige forvaltninger til møder om, hvordan der følges op på de dele af budgettet, der angår Indre By.
  3. Lokaludvalget udpegede Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til at planlægge og gennemføre møderne med forvaltningerne.

 

Til top