Mødedato: 10.10.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Bylivsgadeprojektet for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter borgernes kommentarer til forslaget om et bylivsgadeprojekt for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1 (eftersendes)
  2. at Indre By Lokaludvalg drøfter, om det skal tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at forslaget om et bylivsgadeprojekt for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1 skal prioriteres.
  3. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger forperson Bent Lohmann til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen med lokaludvalgets holdning til forslaget om et bylivsgadeprojekt for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1. Høringssvaret baseres på en indstilling fra Byudviklingsgruppen, jf. nedenfor.

Problemstilling

Bylivsgadepuljen har som formål at omskabe veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Læs mere om puljen her: https://byfornyelsespuljer.kk.dk/bylivsgadepuljen

I perioden 15. maj-30. august 2024 var det muligt for borgergrupper at søge Teknik- og Miljøforvaltningen om støtte til bylivsgadeprojekter. 

Alle idéer er screenet af Teknik- og Miljøforvaltningen for realiserbarhed, og er sendt til høring i de respektive lokaludvalg, som hver kan prioritere op til fem projekter. 

Lokaludvalgenes opgave er at vurdere den lokale efterspørgsel efter bylivsgadeprojekterne, der er sendt i høring, og på den baggrund svare Teknik- og Miljøforvaltningen, om projektet skal prioriteres. Der er svarfrist den 11. november 2024.

 

Forslaget

Forvaltningen har sendt forslagsstillernes ansøgning til lokaludvalgets mailboks. Ansøgningen  indeholder personoplysninger på forslagsstillerne. Nedenfor er gengivet det, som forslagsstillerne har skrevet i ansøgningsskemaet til Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Hvordan er gaden i dag og hvorfor er der brug for et projekt netop her?

Rørholmsgade er “kendt” som kunstnergaden. Her er talrige gallerier, som er en attraktionsom tiltrækker mennesker fra nær og fjern, men der mangler grønne miljøer idet gadendrukner i cykler, biler og byggeprojekter. Øster Farimagsgade er blevet et trafikknudepunktmed massiv kødannelse i myldretiden og et yndet punkt for hurtige biler i udertidspunktet.Fra hjørnet Sølvtorvet ( Netto) til Ole suhrsgade er vejen 4 sporet, hvilket inviterer tilovenstående. Gade benyttes af mange gående og cyklende (skolebørn,universitetsstuderende samt beboer) og denne strækning har smalt fortorvet og cykelsti,hvilket dagligt forsager ulykker eller risiko for ulykker. Gaden har i de sidste 5 år væretpåvirket af byggeriet af naturhistorisk museum, hvor der ikke var 4 vejbaner åbent.Beboerne ud til denne gade er meget påvirket af trafikstøj og forurening. Gaderne optiløster Farimagsgade drukner i manglende cykelparkerings muligheder, hvilket hindre brugaf de i forvejen smalle fortorv.

Ønsker

Dæmpning af biltrafikken:
Bredere fortorve og cykelstier. Vejbump. Etablering af 40 km vejzone og beplantning for atreducere CO2 samt fungere som naturligt værn mod støj. Vi ønsker ikke genetablering afbusstoppested og ønsker reducering af gennemkørsel med tung trafik. Vi ønsketlyddæmpende asfalt med drænende effekt samt beplantning mhp at øge biodiversiteten.Vi ønsker ikke at der etableres busholdepladser til muset, men anerkender at det vil væreen turistattraktion. Husk beboerne

Begrønning:
Vi ønsker at etablere et “grønt hjørne”, som beplantes med blåregn i heleandelsboligforeningens længde ( 10-12 planter) som vil være begrønnende for byrummet,isolerer vores bygning, tiltrække sommerfugle og bier og derved bidrage til et sundt ogblomstrende økosystem. Vi drømmer om at den grønne alle videreføres som den er iresten af Farimagsgade Vi ønsker alt grønt og der er derfor ikke noget som vi ikke ønsker

Byliv:
Hvis der etableres bredere fortorvet ville dette skabe rum for bænke, borde, beplantningog cykelparkering. Som alt sammen vil øge livskvaliteten for beboer og turister.

Flere gode ideer:
Øget trafikkontrol vil skabe tryghed. Busruterne er muligvis hurtige(for hurtige) fartkontrolgælder alle. Krydset ved Sølvtorvet er et knudepunkt, som dagligt udgør en trussel forgående g cyklende

Lokal opbakning

Tre beboere og en butiksejer; alle med adresse i den del af Øster Farimagsgade, forslaget angår.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering og bemærkninger

Nedenfor er gengivet det, som forvaltningen har skrevet om forslaget i et skema, som forvaltningen har sendt til lokaludvalgets mailboks:

Idéen forventes ikke at kunne realiseres.

Øster Farimagsgade har i Byens vejnet KP 19, status som fordelingsgade med busbetjening og er samtidig en prioriteret gade. Det vil sige, at gaden fungerer som en vigtig forbindelsesvej mellem Københavns bydele.

Jf. Bylivsgadepuljens administrationsgrundlag vil puljen hovedsagelig blive anvendt på lokale gader.

Det er ikke muligt i regi af bylivsgadepuljen at ændre på Øster Farimagsgades status (det vil kræve en ændring i Københavns Kommuneplan). Stoppesteder og busdrift indgår ikke i formålet med Bylivsgadepuljens opdrag. Med Bylivsgadegadepuljen kan der ikke anlægges bredere fortove og cykelstier.

På denne baggrund vurderes det, at projektidéen ikke er realiserbar.


Borgerdialog

Sekretariatet har skrevet om forslaget på lokaludvalgets hjemmeside, i lokaludvalgets nyhedsbrev og på lokaludvalgets Facebookside, og opfordret folk til at kommentere det. Der er svarfrist den 20. oktober 2024.

Inden mødet den 10. oktober 2024 får lokaludvalget med mail de kommentarer, som hidtil er kommet om forslaget.

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter, de modtagne kommentarer fra borgerne og om det overfor Teknik- og Miljøforvaltningen skal tilkendegive, at projektforslaget skal prioriteres.

På baggrund af lokaludvalgets drøftelse og de kommentarer, som lokaludvalget måtte modtage i tiden frem til den 20. oktober 2024, beslutter Byudviklingsgruppen i sit møde den 23. oktober 2024, hvad den skal indstille til forperson Bent Lohmann at tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen i et høringssvar.

Kommentarerne fra borgerne bliver et bilag til høringssvaret.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vælger otte til ti projekter, hvor udvælgelsen sker på baggrund af lokaludvalgenes prioritering og de politiske fastsatte bedømmelseskriterier, som er realiserbarhed og lokal efterspørgsel. 

For de valgte projekter udarbejdes der skitseforslag. Dette arbejde vil foregå i dialog mellem den lokale borgergruppe og forvaltningen.  Projektforslagene indstilles til politisk behandling hos Teknik- og Miljøudvalget. 

Beslutning

Lokaludvalget behandlede følgende sager under ét:
7. Bylivsgadeprojektet for Rosenborggade
8. Bylivsgadeprojektet Fridtjof Nansens Plads
9. Bylivsgadeprojektet for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1.

 

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at bylivsgadeprojektet for Rosenborggade er lokaludvalgets første prioritet, mens bylivsgadeprojektet for Fridtjof Nansens Plads er lokaludvalgets anden prioritet. Lokaludvalget prioriterer ikke bylivsgadeprojektet for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at bylivsgadeprojektet for Rosenborggade ikke skal omfatte strækningen mellem Gothersgade og Åbenrå, da strækningen er trafikal adgangsvej til området bag Åbenrå. 

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen og forslagsstillerne, at man skal overveje, hvad udeserveringer i Rosenborggade vil betyde for huslejeniveauet for butikkerne i gaden og også overveje hvorvidt en bylivsgade tiltrækker nattelivsgæster.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Marietta Bonnet om, at  lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at udeservering i Rosenborggade skal slutte senest kl. 18.00.

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at eventuelle bænke og borde i bylivsgadeprojektet for Fridtjof Nansens Plads samles, hvor der er sol.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Kren Nielsen om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om en definition på hhv. "lokalgade" og "bylivsgade".

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Kren Nielsen om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om oplysning om, hvem der bliver hørt om bylivsgadeprojekterne i Indre By.

Lokaludvalget bemyndigede forperson Bent Lohmann til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen med lokaludvalgets holdning til forslaget om et bylivsgadeprojekt Rosenborggade, bylivsgadeprojektet Fridtjof Nansens Plads og bylivsgadeprojektet for Øster Farimagsgade 15-Rørholmsgade 1, idet høringssvaret baseres på en indstilling fra Byudviklingsgruppen, jf. løsningsafsnittet. Kommentarerne fra borgerne bliver et bilag til høringssvaret.

 

Til top