Mødedato: 10.10.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Omdannelse af Søren Kierkegaards Plads

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg udpeger medlemmer og/eller suppleanter til til at repræsentere sig i en følgegruppe for omdannelsen af Søren Kierkegaards Plads.

  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger lokaludvalgets forperson Bent Lohmann til at tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokaludvalget ønsker, at det undersøges, om det er muligt at placere Danmarksmonumentet på Søren Kierkegaards Plads. 

Problemstilling

Overførselssagen 2023/2024

Følgende fremgår af Overførselssagen 2023/2024:

"TM33 Omdannelse af Søren Kierkegaards plads til et grønt byrum – foranalyse
Parterne enige om, at Københavns Kommune, i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Det Kgl. Bibliotek, skal afdække mulighederne for at omdanne Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum.

Der afsættes: - 1,0 mio. kr. I alt på anlæg i 2024 og 2025 til en foranalyse af mulighederne for at omdanne Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum

Foranalysen gennemføres af Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen, Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet.

Som en del af foranalysen skal der foretages en juridisk afklaring i forhold til et fremtidigt anlægsprojekt, og der skal indgås aftale mellem projektparterne om organisering samt anlæg og drift af det grønne byrum. Derudover skal foranalysen afsøge mulighederne for fondsbidrag.

 

Henvendelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen

I en mail til sekretariatet den 1. oktober 2024 orienterede Teknik- og Miljøforvaltningen om foranalysen og om den forestående proces.

 Det fremgik, at en rådgiver skal hjælpe med at afdække de fysiske og planmæssige forhold samt stå for borgerinddragelse og afklaring af behov/interesserne. Til slut skal de udarbejde en vision og oplæg til fremtidig programmering af pladsen. 

Forvaltningen vil inddrage lokaludvalget og beboerne i området i processen. Det er på tale at  holde et borgermøde/workshop før jul 2024 samt at etablere en følgegruppe.

Forvaltningen har spurgt om, hvordan lokaludvalget vil inddrages.  

  

Løsning

Lokaludvalgets forpersonskab foreslår, at lokaludvalget udpeger medlemmer og/eller suppleanter, som repræsenterer lokaludvalget i en følgegruppe.

Lokaludvalgets forpersonskab foreslår desuden, at lokaludvalget bemyndiger forperson Bent Lohmann til at tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokaludvalget ønsker, at det undersøges, om det er muligt at placere Danmarksmonumentet på Søren Kierkegaards Plads.

Danmarksmonumentet

Begrundelse overfor Teknik- og Miljøforvaltningen for ønsket om at placere Danmarksmonumentet på Søren Kierkegaards Plads:

Lokaludvalget har et mangeårigt ønske om at flytte Danmarksmonumentet fra sin over hundredårige hengemte placering i Østre Anlæg til en rummelig plads, hvor det igen kan komme tilbage i byen og borgernes bevidsthed, som den folkegave det oprindeligt var.

Netop Søren Kierkegaards Plads med åbning mod havnen ser vi som en drømme mulighed, med tanke på den eksporterede Istedløve - der skal jo et vægtigt værk til at danne mødested i disse voluminøse omgivelser!

Jf. Principper for byrum i kommunens Byrums og Trafikplan (2022) anbefaler man at "trække historiske fortællinger frem i byens rum".
Og Danmarksmonumentet er netop et markant stykke Danmarkshistorie. Mens man i London med Nelson søjlen og i Berlin med Sejersengel søjlen bryster sig af krigerisk fremfærd i virkelig grandiost format, er Danmarksmonumentet en folkelig hyldest til et kongepar, der via indgiftning af prinsesser og prinser i datidens toneangivende kongehuse opnåede intereuropæsk anerkendelse trods et forsmædeligt tab af 1/3 af riget til Prøjsen.

Billedhuggeren Louis Hasselriis skabte sine bedste portrætbuster i Østrig/Tyskland, dog står hans fine Kierkegaard skulptur lige inde i Bibliotekshaven og hans Danmarksmonument er fra fin de siecle i nationalromantisk stil en hilsen fra en tid før funkis- og midcentury moderns dominans. Det er en kvindefigur - noget der efterspørges nu, og Mor Danmark er jo Thyra Danebod, der tilskrives Danevirke og var kvinden mellem myte og historieskrivning. Hun bærer guldhorn og dagmarkors, Egtvedpigens bronzealderspænde og Valdemarernes skjold med rigsvåbnets løver - som i øvrigt også sidder vagt om monumentet. Da det er fra før biler, film og telefoner viser de tre relieffer kroningsscener, som bivånede man dem nedenfor en trappe.

Pladsen vil, hvor end det placeres, vinde ved et sådant samlingspunkt. Den nuværende lange, umotiveret adskillende stenbænk ville f.eks. kunne sammenstilles til fundering og til at danne siddepladser omkring monumentet.

Da Christian 9. var den første Glücksburger og dermed dronning Margrete tipoldefar vil en sådan nyplacering tilmed kunne ses som en hilsen til hendes 85 år i 2025.

Københavns Kommune og Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere tilkendegivet, at der ikke er noget til hinder for, at flytte monumentet fra Østre Anlæg. Teknik- og Miljøforvaltningen tilkendegav samtidig, at i udgangspunktet afholder kommunen ikke udgifterne til flytningen af monumentet." 

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen om lokaludvalgets beslutning.

Bilag

1. Link til information om Danmarksmonumentet:

https://da.wikipedia.org/wiki/Danmarksmonumentet

Beslutning

  1. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle, Mads Aarup, Kjeld A. Larsen og Henrik W. Jensen til at repræsentere sig i en følgegruppe for omdannelsen af Søren Kierkegaards Plads.

  2. Lokaludvalget bemyndigede lokaludvalgets forperson Bent Lohmann til at tilkendegive overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at et flertal i lokaludvalget ønsker, at det undersøges, om det er muligt at placere Danmarksmonumentet på Søren Kierkegaards Plads. 
Til top