Mødedato: 10.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019"

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019", der blev gennemført i perioden 26. september-1.oktober 2019. Se resultaterne i bilaget. 

  2. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019 er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen indtil den 22. oktober 2019.

Den 4. september 2019 var lokaludvalget vært for et borgermøde om forslaget til kommuneplan, hvor ca. 20 borgere deltog. I bilaget ses noter fra borgermødet.

I mødet den 12. september 2019 drøftede lokaludvalget "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019". Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Bedre rammer for cyklister skal indgå i høringssvaret.
  • Lokaludvalget skal bemærke, at beskrivelsen vedr. Indre By på s. 60-61 indeholder uvæsentlige problemstillinger, mens de væsentlige problemstillinger i det store hele ikke omtales. De lokalplansager, der omtales, er igangsat og er derfor ikke væsentlige for planlægningen af de næste 12 års udvikling i Indre By.
  • Forvaltningens bemærkninger i Hvidbogen til fagudvalgene og lokaludvalgets høringssvar i den interne høring viser, at processen for kommuneplanen er grebet forkert an. Det skal påpeges i høringssvaret. 
  • Kommuneplanforslaget indeholder floskler og lægger ikke op til en kvalificeret debat eller dialog. Forvaltningens bemærkninger i Hvidbogen til fagudvalgene og lokaludvalgets høringssvar indeholder ingen argumentation. Det skal påpeges i høringssvaret. 
  • Forvaltningen burde indledningsvis have forholdt sig til, hvordan det er gået med at leve op til Kommuneplan 2015.
  • Lokaludvalget bør påpege, at bebyggelsesprocenten ikke sættes ned nogen steder i byen. Det fører til en dyrere by, og mellem linjerne er der tale om vækst. 
  • Lokaludvalget bør gå sit høringssvar i den interne høring igennem for at se, hvad der skal gentages i høringssvaret i den offentlige høring. 
  • Lokaludvalgets høringssvar bør omfatte bemærkninger vedr. cykler, turisme, bevarende lokalplaner, omtalen af Indre By på s. 60-61, nattelivet og behovet for en ydre metroring. 
  • Lokaludvalgets høringssvar bør udtrykke bekymring over kommuneplanens holdbarhed, idet borgerne skal kunne stole på den. Kommunen bør være tilbageholdende med at udarbejde tillæg til kommuneplanen. 
  • Lokaludvalget bør påpege, at kommuneplanprocessen er for låst. Processen afskærer kommunen fra at indarbejde nye synspunkter, ligesom borgerne falder fra, når det viser sig, at deres involvering i processen ikke gør en forskel. 
  • Lokaludvalgene burde i fællesskab skrive til politikerne om den beskedne lydhørhed i forvaltningen over for fagudvalgene og lokaludvalgene. 
  • Man bør se på, om debatmøder er effektive og om de skaber engagement. 
  • Processen vedr. forslag til kommuneplan bør tages op på et møde mellem lokaludvalgenes formænd og forvaltningen. 
  • Lokaludvalgets borgerdialog om forslaget til kommuneplan bør omfatte trafik, luft- og støj- og visuel forurening.

I mødet den 12. september 2019 besluttede lokaludvalget at gennemføre en borgerpanelundersøgelse om kommuneplanforslaget.

Løsning

Borgerpanelundersøgelse

I bilaget ses resultaterne af borgerpanelundersøgelsen, der blev gennemført d. 26. september-1. oktober 2019. 1.254 personer besvarede spørgeskemaet. Det svarer til 34% af borgerpanelet.

Nogle pluk fra resultaterne:

  • 83% mener, at det en god ide at begrænse den gennemkørende trafik i Indre By.
  • 22 % har svaret "Ja" på spørgsmålet om en trafiksaneringsplan for bl.a. Indre By skal omfatte omlægning af de flersporede veje i Indre By til gennemkørende trafik, så man får mere plads på de samme veje til gennemkørende trafik, end der er i dag. 50 % har svaret "Nej" på spørgsmålet.
  • 86% mener, at en Østlig Ringvej udenom Indre By en god ide.
  • 50% er uenig eller meget uenig i udsagnet ”Færre borgere i Indre By skal eje egen bil”. 36% er enig eller meget enig i udsagnet.
  • 78 % er enig eller meget enig i udsagnet ”Der skal skabes bedre gang- og cykelforbindelser i Indre By”.
  • 53% er enig eller meget enig i udsagnet ”Hvis den kollektive trafik i Indre By bliver gratis, vil det løse trængselsproblemerne på vejnettet i Indre By”. 24% er uenig eller meget uenig i udsagnet.
  • 74% er enig eller meget enig i udsagnet ”Turismen giver udfordringer for os, der bor i Indre By”.
  • 32% er enig eller meget enig i udsagnet ”Jeg ser ikke noget problem i, at folk udlejer deres bolig via Airbnb eller tilsvarende udlejningstjenester”. 58% er uenig eller meget uenig i udsagnet.
  • 53 % er enig eller meget enig i udsagnet ”Mængden af turister i Indre By har nået bristepunktet”. 30% er uenig eller meget uenig i udsagnet.
  • 76% er enig eller meget enig i udsagnet ”Antallet af turistbusser i Indre By skal reduceres.”
  • 77% er enig eller meget enig i udsagnet ”Forurening fra krydstogtskibe, der ligger til i Københavns Havn, bekymrer mig.”
  • 97% er enig eller meget enig i udsagnet ”Bymiljøet i Indre By skal bevares og beskyttes”.
  • 78% er enig eller meget enig i udsagnet ”Der skal ikke bygges flere højhuse i og omkring Indre By”.
  • 43 % er enig eller meget enig i udsagnet ”Der skal ikke opføres flere bygninger i moderne arkitektur i Indre By”. 38% er uenig eller meget uenig i udsagnet.

Høringssvar

"Kommuneplanforslagets beskrivelse af udviklingen i Indre By frem mod 2031 (side 60-61) er meget jordnær, men lokaludvalget støtter

  • At problemerne med den gennemkørende trafik kan løses med en østlig ringvej og med en trafiksaneringsplan for bl.a. Indre By. Trafiksaneringsplanen bør omfatte bedre rammer for cyklister og fodgængere.

  • At udfordringen for Indre By med turismen kan løses med en spredning af turismen.

    Man bør fra statslig, regional, kommunal og kommerciel side overveje, hvilken form for turisme, vi vil have, så man kan afværge en udvikling, der fører til det pres fra turismen, som man fx ser i Barcelona og Amsterdam.

1. Indre Bys udvikling

Lokaludvalget foreslår, at følgende udfordringer og retning for udvikling tages med i afsnittet om Indre By:

Natteliv

En indsats med en virkning på den lange bane skal iværksættes nu med en tekst i kommuneplanen, der signalerer politisk vilje og giver juridiske beføjelser til at stoppe og vende den igangværende udvikling, hvor beboere og detailhandel presses ud af Indre By til fordel for restaurations- og natteliv.

Overordnet handler det om hvilken by, København skal være – hvordan vi præsenterer byen overfor os selv samt byens gæster og turister.

Udviklingen på ejendomsmarkedet

Indre By er blevet interessant for bl.a. kapitalfonde, der skyder penge i hoteller og udlejningsejendomme, og for folk med ønske om at drive hotellignende virksomhed i centralt beliggende lejligheder. Denne interesse for ejendomsmarkedet i Indre By gør, at boligpriserne stiger, skatteborgere forsvinder og kulturen i Indre By ændrer sig.

Derudover pågår der en usund udvikling på erhvervslejemarkedet, hvor detailhandlen må give op, fordi huslejen bliver for høj.

Kommuneplanen skal forholde sig til udviklingen på Indre Bys ejendomsmarked. Målet må være at sikre og udvikle Indre By som beboelsesområde, der er med til at understøtte det lokale erhvervsliv.

Fremfor at skaffe plads til de mange nye indbyggere i København ved at bygge i vandet, kan man  med kommuneplanen udpege Indre By til en bydel med potentiale for befolkningsvækst.

Historiske bymiljøer

Indre Bys historiske karakter er under pres fra den moderne arkitektur. Vi foreslår, at man med kommuneplanen og lokalplaner sikrer de historiske bymiljøer. Det kan gøres ved at fastsætte nogle få arkitektoniske principper for byggeri.

Det skal fastslås i kommuneplanen, at der ikke må bygges højhuse i og tæt ved Indre By og Christianshavn. Stationsnærhed kan ikke bruges som et argument for at placere et højhus i eller tæt ved Københavns historiske kerne.

Nyboder skole

Nyboder Skole bør ikke udbygges. Der bør i stedet bygges en ny skole. Alternativt bør man undersøge muligheden for at genåbne Nørre Vold Skole, idet der mangler en skole nær Nørre Kvarter og Nansensgade-kvarteret.

 

2. Københavns udvikling

Klima

Kommuneplanen bør vinkles i forhold til klimakrisen. Kommuneplanen skal beskrive konkrete initiativer, der sikrer, at vi opnår målene i kommunens klimaplan indenfor den tid, der er besluttet, altså senest 2025.

Støj- og luftforurening

Kommuneplanen bør indeholde målsætninger for støj- og luftforurening og angive konkrete initiativer til, hvordan målene nås.

3. Planarbejdet

Serviceerhverv-begrebet i lokalplaner og kommuneplanen omfatter i dag administration, liberale erhverv, butikker, restauranter, hoteller, erhvervs- og fritidsundervisning, grundskoleundervisning samt håndværk og andre virksomheder, der kan indpasses i området.

Serviceerhverv-begrebet bør opdeles, så man i kommuneplanen og lokalplaner kan se, om en ejendom må anvendes til fx udskænkningsvirksomhed med nattilladelse, hotel, detailhandel, liberalt erhverv osv.

Tillæg til kommuneplanen: Lokalvalget har erfaring med, at der udarbejdes tillæg til kommuneplanen stort set samtidig med, at den vedtages. Borgerrepræsentationens beslutning om kommuneplanen bør indeholde bemærkninger om, at der ikke vil blive besluttet tillæg til kommuneplanen i fx 2 år efter dens vedtagelse. 

Indre By Bydelsplan 2017-2020 har stort set ikke været benyttet ved udarbejdelsen af forslaget til kommuneplanen, konstaterer vi. Før vi går i gang med den næste bydelsplan, skal vi have afstemt, hvad forvaltningerne og Borgerrepræsentationen skal bruge den til.

Parallelopdrag: Det kunne være givtigt at bede en række kompetente fagpersoner med forskellig tilgang til byudvikling skrive deres bud på den næste kommuneplanstrategi og/eller kommuneplanforslag. Det vil give borgerne og Borgerrepræsentationen indsigt i, hvilke flere muligheder en by som København faktisk har, når der skal vælges retning for udviklingen. De forskellige bud på udviklingen vil være et fantastisk grundlag for en folkelig debat om, hvilket København vi ønsker for fremtiden.

Den interne høring: Vi undrer os over, hvordan den interne høring om kommuneplanforslaget bliver brugt. Man kan se i Hvidbogen, at stort set alle bemærkninger bliver afvist, uanset om det er fra lokaludvalg eller fagudvalg. Afvisningen bør i det mindste begrundes.

Borgerpanelundersøgelse

I peiroden 26. september-1. oktober 2019 bad vi Indre By Borgerpanel svare på en række spørgsmål med relation til kommuneplanforslaget. 1.254 personer deltog. Undersøgelsens resultater indgik i lokaludvalgets drøftelse af kommuneplanforslaget. Se resultaterne i bilaget.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Lokaludvalget har afsat en ramme på 40.000 kr. til borgermødet den 4. september 2019 og til et debatvognsarrangement den 2. oktober 2019. I mødet den 12. september 2019 aflyste lokaludvalget debatvognsarrangementet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv Hørt-portalen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019", der blev gennemført i perioden 26. september-1.oktober 2019. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Spørgsmålet i borgerpanelundersøgelsen om gratis kollektiv trafik i Indre By giver ikke mening, da borgerne ikke kender præmisserne for en sådan ordning.
    • Spørgsmålet i borgerpanelundersøgelsen om en østlig ringvej i havnetunnel giver ikke mening, da borgerne ikke kender præmisserne for projektet.
    • Spørgsmålet i borgerpanelundersøgelsen om egen bil rammer ved siden af.
    • Problemet med en havnetunnel er, at det ikke er afklaret, hvordan man fx. fra Indre By skal komme til og fra tunnelen.
    • Kommuneplanforslaget bør indeholde bemærkninger om kommunens ansvar i forhold til udviklingen, fx i  forhold til vækst, boligforbrug, den øgede transport og byens klimabelastning.
    • Kommuneplanforslaget bør omfatte en ydre letbanering.
    • Borgerne ved ikke, hvad en østlig ringvej indebærer.
    • Lokaludvalget kan som alternativ til en østlig ringvej foreslå en vejtunnelforbindelse mellem Hareskovmotorvejen og Amager.
    • Planen om en østlig ringvej er god. Med en østlig ringvej vil der ikke være behov for en ringvej henover Kongens Nytorv, ligesom man vil få fjernet den tunge trafik gennem Indre By. Den gennemkørende trafik skal under jorden.        
    • En østlig ringvej skaber trafikproblemer. Lokaludvalget kan foreslå en betalingsring.
    • Hvis trafikken kommer ned i en tunnel, kan man med filtre på tunnelen fjerne luftforurening, herunder ultrafine partikler.
    • Processen for udarbejdelsen af en kommuneplan bør være mere demokratisk.
    • En østlig ringvej vil eventuelt mindske trafikken gennem Webersgade, men der er behov for en trafiksanering nu.
    • Lokaludvalget bør foreslå stilleområder, som trafikken ledes udenom.
    • Trafikken til og fra byggepladser i Nordhavn, på Postgrunden og andre steder bør ledes udenom Indre By.
    • En østlig ringvej skal kombineres med anlæg af brede cykelstier i Indre By og mere grønt i byrummet.
    • Ladestationerne til el-biler er optaget af parkerede el-biler. Det er en problematik, man skal gøre noget ved.
    • Man kan stille spørgsmålstegn ved, om behovet for en havnetunnel i fremtiden. Projektet kan blive overhalet af den tekniske udvikling, så der fx ikke er behov for kapaciteten i tunnelen.
    • En østlig ringvej kan begrænse trafikken på Nørre Søgade. Den tunge trafik skal væk.
    • En miljøzone ved kommunegrænsen, hvor kun køretøjer, der lever op til EURO 6-normen, må køre, vil kunne være en løsning på trafikproblemerme i Indre By. Der vil skulle lovgives om det.
    • De overordnede mål for Indre By må være ren luft, grønne områder, mindre motoriseret trafik, mindre trængsel og flere på cykel.
    • Resultatet i borgerpanelundersøgelsen om østlig ringvej bør omtales i høringssvaret. I høringssvaret bør det også tilkendegives, at der i lokaludvalget er forskellige synspunkter vedr. planen om en østlig ringvej.       


  2. Om lokaludvalgets høringssvar:

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at beskrivelsen vedr. Indre By på s. 60-61 i forslaget til kommuneplan indeholder uvæsentlige problemstillinger, mens de væsentlige problemstillinger i det store hele ikke omtales. 

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at punktet under "3. Planarbejdet" om tillæg til kommuneplanen formuleres: "Lokaludvalget har erfaring med, at der udarbejdes tillæg til kommuneplanen stort set samtidig med, at den vedtages. Borgerrepræsentationens beslutning om kommuneplanen bør indeholde bemærkninger om, at kommunen vil være tilbageholdende med at udarbejde tillæg til kommuneplanen."

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at lokaludvalget tilkendegiver, at en undersøgelse af, hvordan den gennemkørende trafik i Indre By kan begrænses, bør sættes i gang nu og ikke afvente en beslutning om en østlig ringvej, da der kan gå mange år, før beslutningen tages, ligesom der kan gå mange år, fra beslutningen er truffet til den østlige ringvej kan tages i brug. 

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at lokaludvalget tilkendegiver, at det bør undersøges, hvor i Indre By vejstøj kan mindskes ved at sænke hastigheden på gaderne, uden at det har en negativ effekt på afviklingen af trafikken.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at der i høringssvarets afsnit om nattelivet skal nogle bemærkninger  med om events i Indre By, jf. lokaludvalgets tidligere tilkendegivelser om events.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at der i høringssvaret skal nogle flere bemærkninger med om turismen i Indre By, jf. lokaludvalgets tidligere tilkendegivelser om turisme.

    Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at 1. prik i høringssvaret i det foreslåede høringssvar om østlig ringvej slettes og erstattes af en tilkendegivelse fra lokaludvalget under punkt 1 "Indre Bys udvikling" om, at lokaludvalget foreslår, at der udarbejdes en strategi for reduktion af forureningen og trængslen især i Indre By, og at det er nødvendigt med en offentlig debat om hvilke virkemidler, der skal til, for at opnå dette mål.

    For stemte 15 lokaludvalgsmedlemmer.
    Ingen stemte imod.
    5 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev tiltrådt.



    Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om "Verdensby med ansvar - Forslag til Københavns Kommuneplan 2019", der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.


  3. På forslag fra Kjeld A. Larsen bad lokaludvalget sekretariatet undersøge status på Økonomiforvaltningens arbejde med en havnetunnel.
Til top