Mødedato: 10.10.2013, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Vision for havnen - en havn af muligheder

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om visionspapiret "En havn af muligheder".

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller, 
  1. Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om visionen "En havn af muligheder", der fremfår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt visionen "En havn af muligheder" i offentlig høring i perioden 2. september-28. oktober 2013.

Med visionen vil man sætte fokus på det store rekreative potentiale, som havnen rummer, og sætte gang i debatten om, hvordan havnen skal udvikles fremover. Visionen sætter fokus på otte temaer, som kommunen mener, er vigtig for udvikling af havnen.

De otte temaer er:
1. Flere aktiviteter i havnen
2. Bedre adgang til og fra vandet
3. Flere opholdssteder
4. Bedre ruter og forbindelser
5. En ren og indbydende havn
6. En havn med en sund natur
7. Events og midlertidig projekter
8. Variation og plads til alle

Med visionen ønsker kommunen således at skabe debat om og give inspiration til en mere aktiv, tilgængelig og varieret havn. Kommunen har også udarbejdet et ”Kajkant-katalog”, som er et inspirationskatalog til mere varierede kajkanter, der ligeledes kan kommenteres på..

Løsning

Formandskabet foreslår følgende høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Indre By lokaludvalg vil rose forvaltningen og politikerne for visionspapiret og beder om, at man inddrager visionen som et grundlag for myndighedsbehandlingen af aktiviteter i og omkring havnen. 

Gennem de sidste 4 år har Indre By Lokaludvalg flere gange haft borgerdialog om havnen og kanalerne, både  generelt og om enkeltstående sager. Senest har vi i samarbejde med Christianshavns Lokaludvalg  afholdt en Idékonkurrence om havnen (august 2013 - 33 forslag) og holdt borgermødet ”Debat om bølgeskvulp” (juni 2013 - ca. 140 deltagere). Vi beder kommunen være behjælpelig med at realisere et eller flere af vinderforslagene fra idekonkurrencen om havnen og kanalerne. Lokaludvalget vil kontakte By & Havn, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden om finansiering og virkeliggørelse af projekterne, men det er klart, at kommunen skal inddrages i udviklingen af projekterne, både som myndighed og nok også i finansieringen. 

De røde tråde i lokaludvalgets borgerdialog og drøftelser om havnen og kanalerne er følgende:
  • Arealerne langs havnen skal ikke lukkes af for offentligheden, hverken midlertidigt eller permanent. Kommunen må sikre, at offentligheden har uhindret adgang til vandfladen.
  • Der skal være flere steder i Indre By med trapper ned til vandfladen i stil med dem, man har ved Ved Stranden og ved Søren Kierkegaards Plads.
  • Vi prioriterer faciliteter i havnen og kanalerne for aktiviteter, som "almindelige mennesker" kan dyrke; fx. kajakker og robåde frem for motorbåde og vandscootere
  • Vi er ikke fremmede over for midlertidige installationer på vandfladen til brug for særlige begivenheder, men ønsker ikke permanente installationer. Vandfladen er en kvalitet i sig selv og bør ikke plastres til med permanente installationer.
  • Stille-områder i havnen, hvor der ikke sker noget, bør udpeges..
  • Vi er ikke fremmede over for events i havnen og kanalerne, men man skal begrænse antallet, således at hver event bliver noget særligt.
  • Der er ikke behov for flere natklubber o.l. i Indre By, så derfor bør man ikke tillade natklubskibe, resturantskibe mv. i Indre By-delen af havnen og heller ikke i Indre Bys kanaler. I stedet kan de tillades i de dele af havnen, som man i almindelighed mener, savner liv, fx. ved Kalvebod Brygge.
  • Hvis man vil tillade skibe, husbåde og andre former for installationer i Indre Bys del af havnen, skal installationerne være passet ind i omgivelserne og have et maritimt udtryk. Vi er således ikke fremmede over for et fiskemarked ved Havnegade, når blot det i sit udtryk, højde og drøjde er tilpasset området, det placeres i.
  • Hvor det er muligt, skal man på afstand kunne se, at Indre By ligger ud til havnen. Dvs. at man skal friholde kajarealer og vandflader for installationer, så kig fra byen til havnen er muligt. Det gælder eksempelvis ud for Vester Voldgade og ud for gaderne på Gammelholm.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"


Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.
BILAG
1. Visionen - en havn af muligheder samt kajkantkatalog:
http://blivhoert.kk.dk/hoering/visionen-en-havn-af-muligheder


2. Alle forslag fra idekonkurrencen om havnen vil blive lagt ved høringssvaret som bilag:
http://indrebylokaludvalg.kk.dk/artikler/havnens-bedste-ideer-er-fundet

Beslutning

Kjeld A. Larsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret tilkendegiver, at man ønsker vandgående forbindelser i havnen og ikke flere broer.

Kjeld A. Larsen stillede ændringsforslag om, at sidste sætning i 7. prik i høringssvaret ændres til:
"I stedet kan de tillades i byudviklingsområder som fx. Nordhavnen."

Bent Frystyk stillede ændringsforslag om, at sidste sætning i 8. prik i høringssvaret slettes.

Lokaludvalget godkendte indstillingen med ændringsforslagene.
Til top