Mødedato: 10.06.2021, kl. 16:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, juni 2021

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning.

 

Problemstilling

Siden mødet den 6. maj 2021 har lokaludvalget modtaget en række henvendelser.

Løsning

1. Forslag om cykeltunnel mellem Nordre Toldbod og Refshaleøen

Med mail den 6. maj 2021 skrev en borger:

"Jeg vil gerne kommentere på og bringe overvejelserne om en ny cykelbro mellem Nordre Toldbod og Refshaleøen op til debat på det næste møde.

Jeg er stor tilhænger af broerne og bruger dem meget. Men den sidste bro ved indsejlingen til Kbh vil ændre meget på byen og har nogle uheldige konsekvenser.

1) Broerne gør, at man mister udsigten og dybden i havneudsigten. Man kan ikke se forbi broerne, og det vil lukke udsynet til havet. København bliver efterhånden mere en kanalby end en havneby.

2) Herudover vil det sætte en stopper for sejlskibe i København - særligt Christianshavn og Nyhavn. Her skal skibene allerede have en bro åbnet for at komme ud (Trangravsbroen og Nyhavnsbroen). Skal man vente på to broåbninger for at komme på havet, bliver det for indviklet at have båd i Kbh. Særligt hvis der endda også kommer slusere senere ifm. klimatilpasninger/havstigninger.

Løsningen vil være at lave denne overgang til Refshaleøen som en cykeltunnel, som man gør i bl.a. Stockholm og Frankrig, og ikke en bro.

Samt at indsejlingen til havneåbningen og Langelinie forbliver en rigtig havn.

Kunne man ikke tage muligheden for en cykeltunnel med i forundersøgelserne?

Kan emnet komme på dagsordenen på mødet den 10. juni?"

Formanden vil takke for forslaget og orientere borgeren om, at forslaget vil indgå i den kommende proces, der skal føre til vedtagelse af en bydelsplan for Indre By. Processen forventes at gå i gang efter sommerferien 2022.

 

2. Bevillinger i Strandstræderne

Med mail den 9. maj 2021 har to borgere orienteret lokaludvalget om deres brev til Bevillingsnævnet, hvor de opfordrer til, at der ikke udstedes flere bevillinger til barer og cafeer i St. Strandstræde og Ll. Strandstræde. De nævner, at det er Bevillingsnævnets ansvar at beskytte området og forsøge at genoprette det som et beboelsesområde med begrænset servering og natteliv.

De to borgere skriver, at de har oplevet en voldsom ændring af miljøet i de senere år, hvor der er kommet flere udskænkningssteder til i Strandstræderne. Der er voldsomme støjgener, høj musik, højtråbende fulderikker fra tidligt om aftenen, og stadig hyppigere ser de personer, som ser ud til at levere narko til ”festen”.

Efter genåbningen er det kun blevet værre, nu også med slagsmål i gaden og folk, der forretter deres nødtørft, hvor det passer dem. Det totale anarki, skriver de, som karakteriserer Gothersgade fra torsdag til lørdag, begynder således at sprede sig til Strandstræderne. De er ikke i tvivl om, at nye barer, udover selv at bidrage til støjniveauet på en måde, som mere gammeldags beværtninger aldrig gjorde, også tiltrækker et klientel, som gør det tiltagende ubehageligt og utrygt at være beboer i gaderne.

Sekretariatet har formidlet kontakt mellem de to borgere og Grønnegade Kvarters Beboerforening.

 

3. Fredeliggørelse af Toldbodgade

Med mail den 26. marts 2021 skrev en borger, at det er kommet hende for øre, at det påtænkes at ensrette Toldbodgade og etablere cykelsti. Hun bad lokaludvalget kaste lidt lys på den planlægning dette initiativ er en del af. Borgeren gav udtryk for, at hun er nysgerrig på den overordnede prioritering og planlægning, idet en ensretning på Toldbodgade kan være en fredeliggørelse, men den kan, afhængig af den øvrige planlægning i byen, også blive trafikkorridor for flyttet trafik.

Sekretariatet bad den 28. april 2021 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Forvaltningen svarede den 17.maj 2021:

"Spørgsmålet om ensretning af Toldbodgade og etablering af cykelsti i begge sider/retninger var genstand for politiske forhandlinger om uforbrugte budgetmidler i marts 2021, idet der dog ikke blev bevilget midler til projektet. Parterne bag aftalen om Overførselssagen 2020-2021 (A, B, C, F, I, V og løsgænger Kåre Traberg Smidt) afgav følgende hensigtserklæring:

”Parterne er enige om at fredeliggøre Toldbodgade med ensretning, cykelstier mv., og at midlerne hertil indgår i forhandlingerne om budget 2022. Parterne er endvidere enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at omdanne turistbusholdepladsen ved Amaliehaven til bilparkeringspladser, herunder ladestanderpladser.”

Som det fremgår af budgetteksten er der tale om en fredeliggørelse, hvor vejprofilet for bilisterne indskrænkes og der etableres cykelstier i begge retninger.

På baggrund af hensigtserklæringen vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et budgetnotat til brug for de politiske forhandlinger om Budget 2022, som indledes i begyndelse af september 2021."

Borgeren svarede tilbage samme dag: 

"Hvordan er beslutningen om fredeliggørelse af Toldbodgade koblet op på den øvrige planlægning i bydelen? Handler det eksempelvis om at etablere en “supercykelrute” fra Inderhavnsbroen mod nord? - Og hvordan er der regnet på den samlede biltrafik for bydelen. Hvordan vil ensretning, set i sammenhæng med øvrige trafikale prioriteringer i indre by, påvirke trafikmængden på Toldbodgade fremadrettet?

Forvaltningen har svaret den 4. juni 2021:

"Det er forvaltningens tolkning, at du i din opfølgende henvendelse stiller følgende spørgsmål, som i det nedenstående er søgt besvaret:

  1. Hvordan er beslutningen om fredeliggørelse af Toldbodgade koblet op på den øvrige planlægning i bydelen?
  2. Handler det eksempelvis om at etablere en “supercykelrute” fra inderhavnsbroen mod nord?
  3. Hvordan er der regnet på den samlede biltrafik for bydelen?
  4. Hvordan vil ensretning, set i sammenhæng med øvrige trafikale prioriteringer i indre by, påvirke trafikmængden på Toldbodgade fremadrettet?

Ad 1) I forbindelse med de politiske forhandlinger om uforbrugte budgetmidler i marts 2021, afgav parterne bag aftalen om Overførselssagen 2020-2021 (A, B, C, F, I, V og løsgænger Kåre Traberg Smidt) følgende hensigtserklæring:

”Parterne er enige om at fredeliggøre Toldbodgade med ensretning, cykelstier mv., og at midlerne hertil indgår i forhandlingerne om budget 2022. Parterne er endvidere enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at omdanne turistbusholdepladsen ved Amaliehaven til bilparkeringspladser, herunder ladestanderpladser.”

Toldbodgade er en bydelsgade, som afvikler og fordeler trafikken inden for bydelen. En ensretning af trafikken i Toldbodgade vil derfor også primært have trafikale effekter lokalt. Projektet er primært en udløber af utrygge forhold for cyklister i kombination med de mange turistbusser, som i højsæsonen parkerer ulovligt og som skaber kødannelser på Toldbodgade.

Ad 2) I forhold til supercykelstier, så er Tårnbyruten planlagt til at skulle løbe på Store Kongensgade og Bredgade, og ikke på Toldbodgade. Men jeg kan oplyse, at Toldbodgade indgår i Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 under ”højt prioriterede nye cykelstier inden 2025”. Den er blandt andet udpeget på baggrund af forvaltningens indsamling af borgerinput forud for vedtagelse af planen. Her lå strækningen på en 7. plads over, hvor flest borgere ønskede nye cykelstier i hele byen.

Ad 3) Hvis der afsættes midler til projektet om fredeliggørelse af Toldbodgade, vil der blive udarbejdet trafikale analyser, som blandt andet skal ligge til grund for ensretningen.

Ad 4) Der er endnu ikke taget stilling til, i hvilken retning, trafikken i givet fald skal ensrettes. Det er derfor på nuværende tidspunkt ikke muligt for forvaltningen at udtale sig om, i hvilket omfang, trafikmængden på Toldbodgade fremadrettet vil blive påvirket, såfremt der afsættes midler til projektet om fredeliggørelse af Toldbodgade."

 

4. Pludseligt stopforbud i Toldbodgade

Med mail den 19. maj 2021 orienterede en borger lokaludvalget om hans mail til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Hvert år når turistsæsonen begynder, bliver der sat skilte med stopforbud alle dage kl. 10-13 op i Toldbodgade. Det er fuldt forståeligt når der er mange turister - især til vagtskiftet på Amalienborg, og også når gaden er fyldt med turistbusser. 

Sidste år blev skiltene ikke sat op, hvilket også var fuldt forståeligt -  da der pga corona ikke var nogen turister eller turistbusser i København. 

Men d.d. er skiltene sat op igen. Det betyder at os der bor i Toldbodgade og har p-licens til gaden, nu skal finde alternativ parkering i de andre gader. Det lader sig også gøre, vi er et imødekommende og venligt folkefærd her i gaden, og forstår til fulde de udfordringer den normale overturisme giver indre by. 

MEN pt er der ikke en turist i miles omkreds, og slet ingen turistbusser - og det har der ikke været i mere end et år. Sidst p-pladsen til turistbusser overfor min bolig i Toldbodgade 53, blev brugt af busser, var 28. april d.å. da HM Dronningen modtog nyudnævnte officerer fra de tre værn. Her brugte man pladsen til de busser der transporterede de nyudnævnte officerer til Amalienborg. Det var nyt og overraskende at se en bus finde vej til Toldbodgade - der havde ikke været nogen i et år - og efterfølgende har der ikke været flere. 

Så kære venner i kommunen, hvorfor har I sat P-stop-skiltet op ? Hvad er formålet nu der ikke er busser eller turisttrafik i indre by ? Vi håber alle på at turisterne finder vej tilbage til hovedstaden, men kunne man ikke vente med at sætte skiltene op indtil da ? Det vil være til stor glæde og gavn for os borgere der bor i Toldbodgade."

 

5. EM på Ofelia Plads

Med mail den 31. maj 2021 skrev en borger til lokaludvalget:

"Som beboer i Toldbodgade lige rundt om hjørnet  fra EM storskærmen, er jeg bekymret over at få så stort et arrangement ind i vores stue en hel måned - Vi har endnu ikke modtaget noget som helst information fra arrangøren, eller kommunen - Der står intet på hjemmesiden, og heller ikke noget på jeres.

Det er ret voldsomt at være nabo til de store arrangementer, så vi vil gerne vide om vores børn kan sove i perioden, om der er ordentlig sikkerhed i forhold til covid, adgang med bli, oprydning osv. listen er lang :-)

Kan i eller nogle andre ikke skrive noget om hvordan arrangementet skal løbe af stablen snart, så vi ved om vi bliver nød til at tage på hotel i perioden eller ej? Jeg har være i kontakt med (..) fra. euro 2021 der ikke har kunnet svare på særligt meget., så jeg håber at i måske kan hjælpe."

Sekretariatet bad den 1. juni 2021 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Forvaltningen har endnu ikke svaret.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden det seneste lokaludvalgsmøde til efterretning.

 

Til top