Mødedato: 10.04.2014, kl. 19:00
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Strategi for udvikling af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Socialforvaltningen om Københavns Kommunes udkast til en strategi for børnehandicapområdet.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Socialforvaltningen om Københavns Kommunes udkast til en strategi for børnehandicapområdet, der  fremgår af løsningsafsnittet. 

Problemstilling

Med svarfrist den 25. april 2014 har Socialforvaltningen sendt et udkast til strategi for udvikling af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier i høring hos samarbejdspartnere og interessenter.

Formålet med strategien er at binde de overordnede politiske prioriteringer og de konkrete indsatser, der iværksættes overfor børn og unge med handicap og deres familier, sammen. Den primære målgruppe for strategien er de 2.500 børn og unge med handicap og deres familier, som Socialforvaltningen samarbejder med hvert år.

Udkastet beskriver 5 fokusområder:

1. Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap
2. God overgang til voksenlivet for unge med handicap
3. Udvikling og kvalificering af Københavns Kommunes tilbudsvifte
4. Styrkede rammer for samarbejde mellem Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap
5. Bedre myndighedsarbejde i Handicapcenter København  

Derudover er der et 6. tværgående fokusområde:
6. En mere vidensbaseret udvikling og praksis

Udkastet beskriver også de konkrete indsatsområder, der skal igangsættes under fokusområderne, herunder hvilke aktiviteter samt mål for fokusområdet.

Strategien er delvis finansieret.

 

Løsning

Sekretariatet har modtaget bemærkninger til sagen fra Henrik Anton Svendsen. Nedenstående forslag til høringssvar til Socialforvaltningen er baseret på hans bemærkninger:

"Med svarfrist den 25. april 2014 har Socialforvaltningen sendt et udkast til strategi for udvikling af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier i høring hos bl.a. Indre By Lokaludvalg. 

Borgerdialog
Lokaludvalget har ikke haft denne sag i borgerdialog.

Lokaludvalgets holdning
Umiddelbart virker det meningsfuldt, at adressere den situation som børn og unge med handicap har. Indre By Lokaludvalg støtter derfor, at der sættes fokus på udviklingen af samarbejdet med børn og unge med handicap ved at udarbejde en strategiplan for området. Udkastet til Strategi 2014-2017 lægger op til nedennævnte betragtninger om emnets problematik.

Mission og Vision
Socialudvalgets mission: ”…Vi skal arbejde for at modvirke social udstødelse og polarisering af grupper og enkelte borgere; …”

Socialudvalgets vision: ”…Københavnske borgere med særlige behov skal (for)blive en del af ”normalsamfundet” og sikres uddannelse og meningsfuld beskæftigelse.…”

For at opfylde ovennævnte citerede mission og vision kræver det samarbejde mellem 
  • Barnet og den unge med handicap 
  • Familien til barnet og den unge med handicap 
  • Kommunens institutioner (Socialforvaltning m.m.)
Dette samarbejde er behandlet i udkastet.

Strategien bør imidlertid også omfatte samarbejdet med en fjerde part, ”Det omgivende Samfund” (os alle). Denne del af samarbejdet er ikke behandlet i udkastet. Kommentarer til dette angivet nedenfor under Fokusområde 0.

Kontrol og Måling af Socialforvaltningens indsats
Samarbejdet med børn og unge med et handicap kræver medarbejdere med et meget stort engagement, ja medarbejdere , der nærmest betragter arbejdet som et kald. Medarbejderne motiveres af den menneskelige kontakt og fornemmelsen af, at indsatsen gør en forskel. Det er vigtigt, at denne motivation ikke druknes i bureaukrati, som giver indtryk af, at der findes objektive målinger for alle dele af indsatsens kvalitet, hvilket der ikke gør. Udkastets forslag til mål tager stort set hensyn til dette, men den endelige strategi må gerne accentuere dette forhold.

Fokusområde 0. Samfundets (vores alles) rolle
Samarbejdet mellem barnet, samfundet, familien og socialforvaltningen skal som udgangspunkt være et samarbejde svarende til, at barnet og den unge ikke havde noget handicap. Når barnets og den unges handicap ændres i størrelse/omfang, ændres de fire parters bidrag til samarbejdet - afsluttende med, at Kommunens institutioner stort set er alene om ansvaret for barnets og den unges dagligdag. Rollefordelingen i samarbejdet er altså glidende.

Hvis barnet og den unge har et mindre handicap, må samfundet (os alle) og familien give plads, så barnet og den unge ikke udstødes med forringede muligheder for at udvikle sig indenfor ”normalsamfundet”.

Når handicappet vokser, er det nok samfundet (os alle), der først melder fra og ikke er parat til at bære den ekstra byrde, det er at være i gruppe med barnet og den unge, der har et betydeligt handicap.

Strategien bør forholde sig til denne problematik. Hvad gør vi for at vinde forståelse for betydningen af tolerancen fra samfundet (os alle)?


Fokusområde 1. Tidlig indsats
For at få en tidlig indsats baseret på et kvalificeret grundlag, foreslår forvaltningen, at der ansættes socialrådgivere i daginstitutioner og specialskoler. I henhold til udkastets bilag 1 er dette forslag det eneste, som kræver tillægsbevilling.

Det er vanskeligt at forholde sig til ønsket uden en nærmere analyse, men i første omgang må lokaludvalget basere sig på forvaltningens vurdering. Inden en tillægsbevilling gives, bør forvaltningen dog bekræfte, at det kun er socialrådgivere, der har den ekspertise, som mangler i daginstitutioner og specialskoler samt angive deres forventning til faldet i gennemsnitsalderen.

Mål 1A: Flere børn med handicap får en tidligere indsats
Sådan måler vi: Gennemsnitsalderen for udredning/§50-undersøgelse af børn og unge med handicap i Handicapcenter København skal være faldende.


Mål 1B: Øget samarbejde med og inddragelse af familie og netværk
Sådan måler vi: Børn og unge med handicaps anbringelsestid reduceres.


Målingerne ser ud til at kunne gennemføres uden at involvere de ansatte i en større bureaukratisk øvelse. I virkeligheden forudsætter formuleringen “Flere børn” og “Øget samarbejde” et meget detaljeret referencegrundlag. Etableringen af et sådant referencegrundlag vil imidlertid skabe et bureaukrati, som bør undgås.

Det foreslås derfor, at formuleringen bibeholdes, men at der tilføjes en fodnote om, at målingen kun giver en grov indikation. Denne kommentar gælder også vise af de andre Fokusområder. 


Fokusområde 2. God overgang til voksenlivet
Mål 2A: Flere unge får en smidig og koordineret overgang fra unge- til voksentilværelsen

Sådan måler vi: Øget tilfredshed blandt unge og deres forældre med overgangen for den unge fra unge- til voksentilværelsen.


Børnene/de unge er i stort omfang individuelle tilfælde bl. a. afhængigt af art og omfang af handicappet, familiens evne og interesse i processen. Dette komplicerer naturligvis en måling, men det er svært at finde en bedre formulering end udkastets forslag. Overgangen til voksenlivet skal ske i et samarbejde mellem den unge, den unges familie og socialforvaltningen. Det er derfor uheldigt, at to af parterne skal afgøre om samarbejdet er lykkedes.

Det foreslås derfor igen, at målingen suppleres med en fodnote om, at processen forudsætter et forpligtende samarbejde mellem den unge, den unges familie og Socialforvaltningen, og at ansvaret for at samarbejdet bliver vellykket, er fælles for alle tre parter. Derefter er det naturligt at koncentrere målingen på det ultimative mål med forvatningens indsats, nemlig at den unge med handicap og den unges familie føler en tilfredshed med resultatet af samarbejdet.


Fokusområde 3. Udvikling af Tilbudsviften
Mål 3A: Etablere flere interne tilbud til børn og unge med handicap og deres familier

Sådan måler vi: Der skal etableres flere interne tilbud både i forhold til antal pladser og ydelsesområder.


De tre aktiviteter, der er nævnt i udkastet (familiehus, interne dagtilbud og aflastningstilbud) bidrager godt til forvaltningens ønske om at skabe en fleksibel og individuelt tilrettelagt indsats.

Fokusområde 4. Fælles forståelse mellem Institutionerne
Mål 4A: Børn og unge med handicap og deres familier får en koordineret indsats fra Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap.
Sådan måler vi: Øget tilfredshed blandt børn og unge med handicap og deres familier, der er tilknyttet Børnefamilieenheden i Handicapcenter København, og som samtidig er visiteret til Center for Børn med Handicaps tilbud.

De Aktiviteter, der er nævnt i udkastet, forekommer nødvendige, og de unge og deres familier vil forhåbentlig opfatte dem som en forbedring.

Fokusområde 5. Kvalitetsforbedring i Myndighedsarbejdet
Mål 5A: Kvaliteten af og forældrenes tilfredshed med sagsarbejdet øges
Sådan måler vi: Der skal ske en nedgang i antallet af formalitetsklager, og sagsbehandlingsfrister skal overholdes i 80 % af sagerne samt overholdes 100 % i foranstaltningssagerne. Derudover skal brugertilfredsheden hos forældre til børn og unge med handicap være stigende i Handicapcentrets brugerundersøgelse
.

Udkastet indeholder en kritik af den nuværende sagsbehandling og sætter fokus på en åbenbart tiltrængt forbedring. Ikke mindst koordinerende sagsbehandlere vil givetvis blive godt modtaget af de unge og deres familier.

I stort omfang vil arbejdet i Socialforvaltningen tiltrække medarbejdere med den rigtige holdning, nemlig den som kræves for at arbejde med børn og unge med et handicap. Det bør alligevel være naturligt, at en strategiplan forholder sig til den enkelte medarbejders holdning. Den enkelte medarbejders holdning bør således være en del af ansættelsessamtalen og de efterfølgende årlige medarbejder udviklings samtaler på linie med de faglige kvalifikationer.

I den endelige strategiplan bør afsnittet om “Kompetenceudvikling af medarbejdere” udbygges med den holdningsmæssige kompetence. En bemærkning om “en ligeværdig tilgang til forældrene og deres ressourcer” er ikke nok.

Tværgående Fokusområde. Vidensbaseret udvikling
”It goes without saying” at Socialforvaltningen skal baseres på ”up to date”-metoder og viden, både i teori og praksis.
Udkastets valg af ”Aktiviteter” (brug af forandringskompas, opfølgning på handleplaner og systematisk vidensopsamling) bidrager til at opdatere socialarbejdet i en moderne retning.


Lokaludvalgets konklusion 
Indre By Lokaludvalg tilslutter sig udarbejdelsen af en strategiplan for udvikling af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier, samt at vi med ovennævnte kommentarer anerkender, at strategiplanen udarbejdes baseret på udkastet, som lokaludvalget har haft i høring.
 
Med venlig hilsen


Indre By Lokaludvalg"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar til Socialforvaltningen.

Beslutning

Godkendt, idet formanden blev bemyndiget til 
  • at indføje et afsnit i høringssvaret om, at strategien ikke forholder sig til inklusionsdagsordenen.
  • at indføje et afsnit i høringssvaret om, at indsatsen bør være målrettet individet og vedkommendes handicap.
  • at indføje et spørgsmål i høringssvaret om, i hvilken grad strategien er aktuel i Indre By Lokaludvalgs område.
  • at foretage redaktionelle rettelser i høringssvaret.
Til top