Drøftelse af borgerbudgetter
Indstilling
Formanden indstiller,
- At Indre ByLokaludvalg drøfter borgerbudgetter ud fra punkterne, som fremgår af løsningsafsnittet.
- At Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at drøfte borgerbudgetter med Økonomiforvaltningen m.fl. på grundlag af lokaludvalgets drøftelse og konklusioner.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen drøftede d. 28. januar 2016 en model for borgerbudgetter i København og besluttede, at Økonomiforvaltningen skal udarbejde et budgetnotat med forslag til, hvordan lokaludvalgene kan tildeles midler til forsøg med borgerbudgetter fra 2017-2019.
Såfremt der vil blive afsat penge til borgerbudgetter i de kommende budgetforhandlinger, vil det være lokaludvalgene, der er ansvarlige for borgerbudgetprocessen, herunder borgerinddragelsen i denne forbindelse. Kommunens forvaltninger vil være forpligtet til at bistå lokaludvalgene.
Økonomiforvaltningen skal i foråret 2016 nedsætte en projektgruppe på tværs af lokaludvalgssekretariaterne og med deltagelse af relevante forvaltningsrepræsentanter, der skal udvikle de overordnede principper for borgerbudgetter i København, herunder udarbejde informations- og vejledningsmateraile samt opstille succeskriterier.
Det forudsættes i Borgerrepræsentationens beslutning, at udgifter til gennemførelse af borgerdialog i forbindelse med borgerbudgetter afholdes inden for lokaludvalgssekretariaternes driftsmidler.
Fakta om borgerbudgetter
'Borgerbudget' er et begreb, der bruges om en proces, hvor kommunen (eller anden offentlig myndighed) inddrager borgerne i beslutningen om fordeling af de offentlige midler.
I praksis er der primært blevet benyttet to overordnede modeller for borgerbudgetter:
- Köln-modellen: Hvor borgerne opfordres til at komme med forslag til, hvad de kommunale midler skal bruges på. Forslagene kvalificeres ofte af fagfolk e.l., hvorefter de kommer til afstemning blandt borgerne. De mest populære forslag bliver endeligt vurderet og behandlet af politikerne. Den endelige beslutningskompetence forbliver altså hos politikerne.
- Porto Alegre-modellen: Denne model er ofte knyttet til et specifikt lokalområde. Borgere inviteres til en ideudviklingsproces, hvor konkrete, realiserbare projektforslag udvikles og kvalificeres med faglig sparring. Forslagene bliver præsenteret for borgerne, som derefter kan stemme om, hvilke forslag der skal realiseres. Politikerne forpligter sig til at realisere et eller flere af de projekter, som har fået flest stemmer. Beslutningskompetencen bliver altså de facto decentraliseret til borgerne.
I Danmark findes der flere eksempler på kommuner, som har eksperimenteret med forskellige former for borgerbudgetter. Ift. Københavns Kommune kan man argumentere for, at lokaludvalgenes bydelsplaner og områdefornyelsernes arbejde minder om en form for borgerbudgetter.
Læs mere om eksempler på borgerbudgetter: http://www.kk.dk/sites/default/files/edoc/1e058fbb-8af6-4408-a76d-3116458c4ef7/f755836b-7907-40fb-bcee-be024208f851/Attachments/14050400-16450584-5.PDF
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter følgende punkter:
- Hvad er lokaludvalgets overordnede holdning til princippet om at inddrage borgerne i spørgsmålet om, hvordan kommunens midler skal bruges?
- Hvilke af de to overordnede modeller vil være at foretrække? Eller skal der opfindes en helt tredje?
- For hvilke geografiske områder ville det give mening af afprøve borgerbudgetter? Skal det f.eks. være for hele byen, bydele, skoledistrikter eller mindre kvarterer?
- Hvor store rammebeløb skal evt. afsættes til realiseringen borgerbudget-projekterne?
- Skal der være et bestemt tema eller fokusområde for de borgerforslag, der efterspørges? I så fald, er der temaer/fokusområder, som er mere eller mindre velegnet?
- Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med en borgerbudgetproces, for at sikre, at en bred del af befolkning kan og vil deltage?
Økonomi
Intet.
Videre proces
Lokaludvalgets drøftelse og konklusioner vil udgøre grundlaget for formandens drøftelser med Økonomiforvaltningen og de øvrige lokaludvalgsformænd m.fl. om borgerbudgetter.
Beslutning
-
Lokaludvalget drøftede borgerbudgetter. Der var følgende bemærkninger:
-
Teknik- og Miljøudvalget kan udbyde anlægsmidler til et kvarter i et budgetår. Kvarteret afgør, hvad pengene skal bruges til.
-
Kobl borgerbudget sammen med bydelsplanprocessen. Lokaludvalget bør få et oplæg om borgerbudgetter i forbindelse med opstarten på bydelsplanprocessen, fx ved et lørdagsarrangement.
-
Enhedslistens medlemmer af kommunens lokaludvalg har fået et oplæg fra forvaltningen om borgerbudgetter.
-
Indførelsen af borgerbudgetter bør ske ved, at man starter i det små med et afgrænset budget, så man kan se, om borgerne vil det.
-
Indre By bør få et borgerbudget på sundhedsområdet, nu da Indre By er tilknyttet sundhedshuset på Østerbro.
-
Det står uklart, hvordan forvaltningen vil gribe borgerbudgetter an.
-
Lokaludvalget bør foreslå Porto Alegre-modellen som model for borgerbudgetter i Københavns Kommune.
-
Lokaludvalget bør finde et par kvarterer i Indre By, som borgerbudgetter kan afprøves på.
-
Kultur- og Fritidsforvaltningen bør uddelegere festivalpuljen til bydelene for på den måde at sikre en større geografisk spredning af arrangementer.
-
Der bør arrangeres et seminar for lokaludvalgene om borgerbudgetter.
2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at drøfte borgerbudgetter med Økonomiforvaltningen m.fl. på grundlag af ovenstående bemærkninger samt at foreslå,
-
Porto Alegre-modellen som model for borgerbudgetter i Københavns Kommune
-
At borgerbudget-princippet afprøves på et par kvarterer i Indre By
-
At borgerbudget-princippet afprøves i Indre By på sundhedsområdet
-
At festivalpuljen under Kultur- og Fritidsforvaltningen uddelegeres til bydelene.
-
At der arrangeres et seminar for kommunens lokaludvalg om borgerbudgetter og at foreslå Gunna Starck som medarrangør.