Forskrift for støj fra udendørsarrangementer
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender de bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen om forskrift for støj fra udendørsarrangementer, som fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har den 23. februar 2016 sendt lokaludvalget en orientering om proces for beslutning om vedtagelse af forskrift for støj fra udendørsarrangementer og samtidig meddelt, at man gerne modtager lokaludvalgets umiddelbare reaktioner på en forskrift, som regulerer støj fra udendørs musikarrangementer.
Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at formålet med forskriften for støj fra udendørsarrangementer er at fastsætte regler, som skal begrænse støjpåvirkningen fra udendørs musikarrangementer på udvalgte pladser i Københavns Kommune. Forskriften vil fastsætte regler for antallet af arrangementer, hvor lang tid hvert enkelt arrangement må vare, hvad tid et arrangement skal slutte, samt hvilken støjgrænse der skal overholdes. Støjgrænserne er fastsat ud fra en afvejning mellem hensyn til omgivelserne og muligheden for at kunne gennemføre musikarrangementer på en meningsfuld måde.
Reglerne baserer sig på de nuværende retningslinjer der har været anvendt ved tilladelse til brug af pladser. (Se de gældende retningslinjer i pladsguiden og arrangørguiden i bilaget) Tanken med forskriften er, at det nu laves klare regler, så det bliver tydeligt både for arrangører og omkringboende, hvilke rammer der er for støj ved udendørs arrangementer.
Som noget nyt sætter forskriften desuden rammer for afvikling af lydprøver. De angivne pladser er valgt, fordi der erfaringsmæssigt er stor interesse for at gennemføre arrangementer netop der. Såfremt der ansøges om tilladelse til brug af andre pladser, vil disse blive reguleret ud fra en konkret vurdering jf. miljøbeskyttelsesloven.
Forskriften regulerer ikke, hvilken slags arrangementer der tillades, men alene hvor meget støj arrangementerne må give anledning til. Forskriften tillader heller ikke selvstændigt, at pladser kan anvendes til arrangementer. Arrangører skal stadig ansøge om tilladelse til selve brugen af pladserne.
Løsning
Formanden og lokaludvalgsmedlem Niels Jarler forslår følgende høringssvar:
"Teknik- og Miljøforvaltningen har den 23. februar 2016 sendt lokaludvalget en orientering om proces for beslutning om vedtagelse af forskrift for støj fra udendørsarrangementer og samtidig meddelt, at man gerne modtager lokaludvalgets umiddelbare reaktioner på en forskrift, som regulerer støj fra udendørs musikarrangementer.
Borgerdialog
Lokaludvalget har annonceret, at borgerne har mulighed for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside. I bilaget ses bemærkningerne, som borgere har lagt på lokaludvalgets hjemmeside.
Lokaludvalgets holdning
Lokaludvalget så gerne at lokaludvalgene blev inkluderet i den interne forvaltningshøring. Indre By Lokaludvalg har drøftet de eksisterende retningslinjer flere gange, da mange af Indre Bys borgere og erhvervsdrivende er berørt af retningslinjerne. Lokaludvalget er uforstående over for at lokale borgere og erhvervsdrivende ikke inddrages i denne proces på et tidligere tidspunkt.
Lokaludvalget så gerne en længere offentlig høringsperiode end den skitserede, da mange af de berørte pladser findes i Indre By og en ordentlig høringsproces, der involverer berørte borger og erhverv, er uheldig at have i løbet af sommerferien.
Lokaludvalget ser positivt på, at alle arrangementer med musik nu skal leve op til de samme forskrifter, således at musik til arrangementer som loppemarkeder, idrætsbegivenheder o.lign. fremover er underlagt de samme grænser som egentlige musikarrangementer. Lokaludvalget foreslår, at arrangører af alle former for arrangementer med musik og lyd skal søge og have en særskilt tilladelse, der fastsætter rammerne for musik og lyd i forbindelse med arrangementet..
Lokaludvalget mener, at forskriften ikke kun skal gælde for udvalgte kommunale pladser, men også for udvalgte kommunale veje og parker, som det er populært at holde arrangementer og events på.
Lokaludvalget mener, at reglerne for støj fra udendørsarrangementer på ikke-kommunale arealer som fx Tivoli og Kongens Have bør være de samme som reglerne for støj fra udendørsarrangementer på kommunale arealer.
Grundlæggende mener lokaludvalget, at der i dag er for mange events i Indre By. Hvis antallet af events skal øges, skal de foregå i andre bydele. Et sæt nye forskrifter bør søge at fordele events i byen mere jævnt.
I de eksisterende forskrifter savner lokaludvalget en klar redegørelse, for hvordan arrangementer, der strækker sig over flere dage, tæller i forhold til antallet af arrangementer for given plads og varighed.
I forbindelse med denne proces besluttede Kultur- og Fritidsudvalget på sit møde d. 21. januar 2016 at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et forslag til pladser. En række pladser i Indre By på denne liste (Amagertorv, Bernstorffsgade, Bertel Thorvaldsens Plads, Den lille Havfrue, Dronning Louises Bro, Gammel Strand, Havnegade, Israels Plads, Kongens Nytorv, Kongens Nytorv Metro-forplads, Kvæsthusmolen, Købmagergade v/Rundetårn, Langelinieparken, Nina Bangs Plads, Nørreport Station, Peblinge Dosseringen, Regnbuepladsen, Sankt Annæ Plads, Ved Stranden, Østre Anlæg) findes ikke i de eksisterende forskrifter. Det er helt afgørende for lokaludvalget, at der i de fremtidige forskrifter også fastsættes rammer for disse pladser. Oplevelsen er, at manglende forskrifter for en plads har ført til en øget brug og en alt for lempelig administration af de generelle forskrifter.
Indre By Lokaludvalg ønsker, at et sæt nye forskrifter vil udpege pladser i Indre By, der helt friholdes fra arrangementer for at sikre københavnerne zoner med fred og ro. I et notat fra forvaltningen til Indre By Lokaludvalg dateret 17.10.2014 forklares det, at det principielt er muligt, hvor Kommunen er grundejer. Samme notat peger på, at Hauser Plads, Nina Bangs Plads og Dantes Plads i dag i praksis fungerer som sådanne stillezoner. Lokaludvalget mener ikke, at de tre pladser er velegnede som stillezoner og opfordrer forvaltningen til at henlægge større og sammenhængende pladser eller parker som stillezoner som f.eks. Østre Anlæg, Ørstedparken og Sankt Annæ Plads.
Indre By Lokaludvalg opfordrer forvaltningen til i sit arbejde at være særligt opmærksom på sammenhængende pladsområder som Sankt Annæ Plads/Kvæsthusmolen, Nytorv/Gammeltorv og Ørstedsparken/Israels Plads, hvor støj spreder sig og berører det tilgrænsende område, så omkringboende borgere og erhverv udsættes for støjpåvirkning fra mere end en plads.
Endvidere opfordrer lokaludvalget forvaltningen til i sit arbejde at være særligt opmærksom på, hvordan støj over vandflader spredes og påvirker stor områder. I Indre By er problemstillingen aktuel ved Søerne, når der er arrangementer på Dronning Louises Bro og i Peblinge Sø, samt ved Inderhavnen, når der er arrangementer på Refshaleøen og Papirøen. Når Kvæsthusmolen står færdig, bliver problemstillingen også aktuel her.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand".
Økonomi
Intet.
Videre proces
Forvaltningen oplyser, at udkast til forskrift behandles i Teknik- og Miljøudvalget den 2. maj 2016. Såfremt udkastet godkendes, vil forskriften komme i ekstern høring, hvor lokaludvalgene få mulighed for at komme med bemærkninger til indholdet i forskriften. Der vil være frist for høringssvar i september. Forskriften skal vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen.
BILAG
2. Borgernes bemærkninger til sagen på lokaludvalgets hjemmeside:
http://www.indrebylokaludvalg.kk.dk/planer-debat/horinger/stoejregler-musikarrangementer
3. Gældende pladsguide for Indre By:
http://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/pdf/1338_UlidOXTseo.pdf
4. Gældende arrangørguide:
Beslutning
Til mødet forelå Teknik- og Miljøforvaltningens ”Retningslinjer ved arrangementer”.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget i en bemærkning roser forvaltningen for at forholde sig til antallet af arrangementer.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget foreslår, at arrangører skal forpligtes til at skilte med deres tilladelse samt med kontaktoplysninger.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget foreslår, at Sølvtorvet tages med på listen, hvor forskriften skal gælde.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Jarler om, at lokaludvalget foreslår, at dispensationer fra forskriften skal træffes på det politiske niveau og ikke administrativt.
Lokaludvalget godkendte bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen om forskrift for støj fra udendørsarrangementer, som fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.