Skærpet indsats vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgens Sø
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til til at kontakte teknik- og miljøborgmesteren vedrørende beskyttelse af De Indre Søer i almindelighed og Sankt Jørgens Sø i særdeleshed, jf. afsnittet "Problemstilling".
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til at sende "Borgernes masterplan" til HOFOR., jf. afsnittet "Problemstilling".
- at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, om og i givet fald på hvilken måde Miljøpunktet Indre By & Christianshavn kan bidrage til at kvalificere og facilitere lokaludvalgets arbejde vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgen Sø samt eventuel økonomi bag denne løsning, jf. afsnittet "Problemstilling".
Problemstilling
Medlemsforslag fra Susan Brinck
"Indstilling:
Bo Bedre Bedst i samarbejde med Søfrontgruppen og Nørrebro Miljøpunkt indstiller herved at Lokaludvalget for Indre By tager initiativ til følgende:
- At tage skriftlig kontakt til Københavns Kommune, Teknik- og Miljøborgmester Line Barfoed vedrørende beskyttelse af De Indre Søer i almindelighed og Sankt Jørgens Sø i særdeleshed.
- At overveje om og i givet fald på hvilken måde Miljøpunktet for Indre By kan bidrage til at kvalificere og facilitere lokaludvalgets arbejde vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgen Sø samt eventuel økonomi bag denne løsning
Ad. 1:
HOFOR står netop for at påbegynde et større udgravningsarbejde til etablering af en tunnel ved Gammel Kongevej og Vodroffsvej. Tunnelen skal løbe under Vesterbro og lande ved Kalvebod Brygge.
Det fremgår af det materiale som HOFOR har offentliggjort, at man fortsat – og altså fuldstændig uafhængigt af hvad henholdsvis Frederiksberg og Københavns Kommuner drøfter med borgere og interessegrupper – fortsat opererer med at anvende Sankt Jørgens Sø som forsinkelsesbassin.
Det virker som om der er to parallelle spor:
- Det spor som kommunerne har kørende med borgerne
- Det spor som HOFOR arbejder ad
Det skaber bekymring.
Søfrontgruppen og Nørrebro Miljøpunkt har allerede sendt kopi af ”Borgernes master-plan” til den medarbejder fra HOFOR, som vi er blevet oplyst er projektleder. Men vi har den bekymring at det batter lidt.
Vi vil derfor opfordre Lokaludvalget for Indre By til også at sende en kopi af ”Borgernes masterplan” til HOFOR, men helst i kombination med noget mere.
Hvad dette ’mere’ kan gå ud på, er uafklaret, men en tanke er at et møde med den nye Teknik- og Miljøborgmester kunne have effekt.
Ad. 2:
Det er et stort arbejde at læse og forstå det materiale som udsendes vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgens Sø og for den sags skyld også øvrig skybrudssikring i Indre By.
Det foreslås derfor at Lokaludvalget for Indre By anmoder Miljøpunktet for Indre By om at bidrage til dette arbejde. Et sådant arbejde kan indeholde:
- At holde en tæt kontakt til Nørrebro Miljøpunkt vedrørende skybrudssikring
- Løbende at læse det materiale om sagen der udsendes
- Deltage i relevante møder
- Løbende at holde Lokaludvalget for Indre By orienteret om sagens forløb
Miljøpunktet for Indre By har allerede en årsplan for 2022, der beslaglægger de til rådighed stående personaletimer. At pålægge Miljøpunktet denne opgave vil derfor forudsætte at der afsættes midler til yderligere personaletimer.
Miljøpunktets miljømedarbejder arbejder aktuelt 32 timer ugentlig. Det kan måske/formentlig aftales at der afsættes yderligere 5-7 timer ugentligt til denne medarbejder."
Det fremgår af medlemsforslaget, at Susan Brinck regner med, at opgaven kan løses for 51.000 kr.
Borgernes masterplan
"1. Søerne skal ikke påvirkes negativt med beskidt vand og tekniske anlæg, og vandstand sænkes ikke (Sct. Jørgens Sø er dybvandssø).
2. Derfor skal der ske maksimal tilbageholdelse af vand på Nørrebro/Frederiksberg og åbning af Ladegårdsåen (i første omgang oprettelse af en å-park i Bispeengen, hvor 2/3 af vandet til Søerne kommer fra). Målet er at tilbageholde så meget vand, at der ikke skal bores tunnel under Åboulevarden til ca. 422 mio. kr. (opdateret 2022: Op til 1,4 mia. kr., hvis tunnel skal til havnen) og at man kan nøjes med de forskellige eksisterende Ladegårds Å-rør eller skyde mindre rør efter behov.
3. Etablér vandrensning (evt. underjordisk) inden Ladegårdsåens udløb i Peblinge Sø, så afkoblet regnvand kan samles i Ladegårdsåen og renses inden udløb til Peblinge Sø, sådan at gennemstrømning og vandkvalitet forbedres i Søerne og at der sikres tilstrækkeligt vand til Søerne, samtidig med at løsningen støtter op om skybrudsplanerne. Eftersom det fx ikke er muligt at rense tilstrækkeligt for enden af Kors-gade/Rantzausgade m.fl., kan vand fra flere steder i oplandet sendes gennem dette ene effektive rensningsanlæg.
4. Etablér udvidet overvågningsprogram for vandkvaliteten i Søerne inden nye anlæg starter.
Søfrontsgruppen, Borgerinitiativet Åbn Åen, Miljøpunkt Nørrebro, DN København og Nørrebro Lokaludvalg, 2021."
Løsning
Kontakt til teknik- og miljøborgmesteren
Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til til at kontakte teknik- og miljøborgmesteren vedrørende beskyttelse af De Indre Søer i almindelighed og Sankt Jørgens Sø i særdeleshed, jf. afsnittet "Problemstilling".
Borgernes masterplan
Formanden sender "Borgernes masterplan" til HOFOR.
Kvalificering og facilitering af lokaludvalgets arbejde
Formanden foreslår desuden, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om og i givet fald på hvilken måde Miljøpunktet Indre By & Christianshavn kan bidrage til at kvalificere og facilitere lokaludvalgets arbejde vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgen Sø samt eventuel økonomi bag denne løsning, jf. afsnittet "Problemstilling".
Formanden antager, at forslagsstilleren Susan Brinck, der sidder i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns bestyrelse for lokaludvalget, har sikret sig, at Miljøpunktets medarbejdere er parat til at påtage sig opgaven.
Økonomi
Hvis lokaludvalget beslutter sig for at afsætte penge til opgaven, vil formanden foreslå et revideret budget for lokaludvalgets 2022-pulje i lokaludvalgsmødet den 10. marts 2022.
Videre proces
Formanden kontakter teknik- og miljøborgmesteren vedrørende beskyttelse af De Indre Søer i almindelighed og Sankt Jørgens Sø i særdeleshed.
Formanden sender "Borgernes Masterplan" til HOFOR.
Hvis lokaludvalget beslutter at bede Miljøpunktet Indre By & Christianshavn bidrage til at kvalificere og facilitere lokaludvalgets arbejde vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgen Sø, vil sekretariatet aftale med Miljøpunktet Indre By & Christianshavn, hvordan det skal foregå.
Beslutning
- Lokaludvalget bemyndigede formanden til at kontakte teknik- og miljøborgmesteren vedrørende beskyttelse af De Indre Søer i almindelighed og Sankt Jørgens Sø i særdeleshed, jf. afsnittet "Problemstilling", idet formanden på forslag fra Gunna Starck vil nævne Kaffesalonens udvidelse af udeservering i Peblingsøen og på forslag fra Jan Frederik Hansen vil nævne beboerønsket om begrønning i Pelingesøen langs kanten ved Nørre Søgade.
- Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende "Borgernes masterplan" til HOFOR., jf. afsnittet "Problemstilling".
- Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget inddrager Miljøpunktet Indre By & Christianshavn efter behov og på grundlag af en aftale fra gang til gang med hensyn til en kvalificering og facilitering af lokaludvalgets arbejde vedrørende skybrudssikring i og omkring Sankt Jørgen Sø.