B-sag: Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om miljøzoner
Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Miljøministeriet om udkast til bekendtgørelse om miljøzoner.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Miljøministeriet, der fremgår af løsningsafsnittet, om udkast til bekendtgørelse om miljøzoner.
Problemstilling
Det fremgår af https://hoeringsportalen.dk/Hearing, at Regeringen den 14. september 2021 har indgået aftale med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om "Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling", hvor aftalepartierne er enige om at give de nuværende miljøzonekommuner mulighed for lokalt at beslutte at skærpe deres nuværende miljøzoner med krav til dieselpersonbiler. Der er tale om opfølgning på den politiske forståelse "Retfærdig retning for Danmark" fra den 25. juni 2019. Formålet med indholdet i aftalen fra september 2021 er bl.a. at forbedre luftkvaliteten.
I perioden 6. oktober til 19. november 2021 har der været et forslag til ændring af miljøbeskyttelsesloven i høring, der indeholder forslag om at give de eksisterende fem miljøzonekommuner mulighed for, at skærpe deres miljøzoner til at omfatte dieseldrevne personbiler. Lovforslaget forventes fremsat for Folketinget den 27. januar 2022.
Det er en forudsætning for, at bekendtgørelsen sættes i kraft, at lovforslaget bliver vedtaget.
Der skal laves nogle få ændringer i bekendtgørelsen som følge af det forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven vedr. miljøzoner, der forventes fremsat for Folketinget i januar 2022 og med forventet ikrafttræden d. 1. april 2022. Ændringerne i bekendtgørelsen skal sikre, at det afspejles, at miljøzoner fremadrettet også vil gælde for dieseldrevne personbiler.
Der er høringsfrist den 1. marts 2022.
Løsning
Byudviklingsgruppen har drøftet udkastet til bekendtgørelse, og formanden foreslår på baggrund, at lokaludvalget sender følgende høringssvar til Miljøministeriet:
"Knallerter skal ikke undtages i Københavns Kommunes miljøzone, da der findes elektriske alternativer. Det er vigtigt både af hensyn til luft- og støjforurening og af hensyn til cykelkulturen, som vi ønsker at bevare og fremme.
Nye knallerter er blevet renere med årene bl.a. pga. EU-krav, men de små motorer er mindre effektive og har ikke filtre og katalysator som bilmotorer, så de forurener iflg. flere kilder syv gange mere end biler. Dette forstærkes af, at de oftest kører sammen med og derfor meget tættere på cyklister og fodgængere end bilerne gør. Særligt to-taktere udstøder en del uforbrændt benzin, og disse kulbrinter er kræftfremkaldende og giver den klassiske stank efter knallerter.
Knallerten har været på tilbagetog i mange år, dels pga. dens dårlige ry og dels pga. el-cyklernes indtog. Med fastfood udbringnings-services som Wolt har knallerterne fået et markant come back i byerne særlig hos de hårdest arbejdende bude, som kan øge deres indtjening markant på deres lange arbejdsdage.
Normaliseringen af knallerten i bybilledet giver den også et comeback til unge mennesker, som man i stigende grad også ser på knallerter uden de markante blå tasker. Iflg. Dansk Cyklist Forbund skaber knallerter utryghed og er med til at presse cykelkulturen i byerne.
Salget af Knallert-30 på månedsbasis steg til mere end det dobbelte i 2020. Se bilaget.
I modsætning til biler, så bliver knallerter ikke kaldt ind til periodisk syn, så der er hverken kontrol med knallerters stand, forurening eller modifikationer, hvor særligt støj er et markant problem i byer.
Vi henviser til
- https://www.tv2lorry.dk/spoerg-os/knallerter-stinker-paa-cykelstierne-men-forurener-de-mere-end-en-bil
- https://videnskab.dk/naturvidenskab/sviner-knallerter-vaerre-end-biler.
En kopi af dette høringssvar er sendt til Københavns Borgerrepræsentation.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand”
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Miljøministeriet og Borgerrepræsentationen.
Bekendtgørelsen om miljøzoner træder i kraft den 1. april 2022.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Miljøministeriet, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.