Folder til turister om cykling i Indre By
Indstilling og beslutning
1. at Indre By Lokaludvalg godkender oplægget til en folder til turister om cykling i Indre By, der fremgår af af problemstilling- og løsningsafsnittene.
2. at Indre By Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. af 2013-puljemidlerne til produktion og distribution af folderen.
3. at Indre By Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere til projektet.
Problemstilling
Gunna Starck har foreslået, at Indre By Lokaludvalg udgiver en folder til turister om cykling i Indre By. Hun skriver:
"Lokaludvalget har sammen med Dansk Cyklistforbund og Københavns Kommune gennemført flere projekter, som på en venlig og humoristisk måde satte fokus på og opfordrede til, at der kom bedre cykelkarma på de københavnske cykelstier i Indre By, hvor cykeltætheden er høj.
Der er imidlertid en gruppe cyklister, som vi ikke når, og som er nok så farlige både for sig selv og for andre trafikanter, og det er i de - heldigvis mange - danske og udenlandske turister, der gør København på cykel.
De københavnske cykelpendlere kører ikke altid lige kønt, men de er vant til at læse trafikken og kan deres ruter, så uheld er sjældne trafiktætheden taget i betragtning.
Derimod har turister - især udenlandske - helt andre forudsætninger. De kommer tit fra lande, hvor cyklen ikke er et transportmiddel, men et stykke legetøj eller er til rekreativt brug. Ofte kommer man fra steder uden tradition for eget tracé, så cykler er henvist til og accepteret i fodgængerfelter og på fortove. Ligeledes er cykling mod cykelstiens retning almindelig med farlige situationer til følge. Dette betyder også, at tegngivning ved højre- og venstresving samt ved stop ikke bruges - måske har man rigeligt at gøre med at holde sig på cyklen. Cykling ses også i Kongens Have, Østre Anlæg og Ørstedsparken.
Projektet går ud på, at Lokaludvalget evt. sammen med DCF forsøge at forbedre den situation ved at udarbejde en lille overskuelig folder, der med enkel og forståelig tekst og simple tegninger forklarer dansk cykelkultur. Hvor må man cykle, cykler i tog og metro, hvordan gebærder man sig på en cykel, så man ikke bringer sig selv og andre i fare, og hvordan falder man ind i bybilledet - se bilag. Folderen udleveres, de mange steder i Indre By, der udlejer cykler, på hoteller, turistbureauer, stationer og andre steder, hvor der færdes mange turister. Den skal foreligge på en række sprog afhængigt af de økonomiske muligheder. De vigtigste er engelsk, spansk, japansk og tysk. Flere sprog kan komme til efterhånden alt efter økonomi og efterspørgsel, ligesom det vil være oplagt med en app, der gør folderen tilgængelig på de nye bycykler. Cykeludlejerne og Københavns Kommune er således oplagte medspillere.
Et overslag fra Eks-skolen pr. sprog for 5.000 stk. lyder på:
Lay out 1.500 kr.
Tryk i 2-3 farver 4.500 kr.
Tekst skriver vi selv, og billeder og/eller tegninger anslås til 3.000 kr.
D v. s. 9.000 kr. for første sprog. De næste bliver lidt billigere ca. 5.- 6.000 kr."
Løsning
Folderen
Gunna Starck foreslår følgende disponering mv. af folderen, som formanden kan tilslutte sig:
Disponering:
Forside: om Københavns cykelkultur eller mangel på samme
Side 2: 10 gode råd
Side 3: tegninger, der illustrerer nogle af de 10 råd med pil til det pågældende råd
Bagside: kort med markering af cykeludlejere og bycykelstationer samt div. adresser
Indledning om københavnsk cykelkultur
Stikord: få københavnere har bil, næsten alle har en eller flere cykler, børn transporteres på cykel., folk cykler til og fra arbejde cyklen et transportmiddel, der køres fordi man skal et sted hen og ofte har travlt. Billede fra Dr. Louises Bro e. l. Københavnerne er ikke altid selv flinke til at overholde reglerne, men kan trafikken og er vant til at mestre en cykel
10 gode råd
- hold til højre
- giv tegn, når du standser og drejer (tegninger)
- kig dig bagud før du skifter bane for at overhale
- overhal ikke indenom
- cykl ikke mod cykelstiens køreretning, ikke på fortove, i fodgængerfelter og gågader
- sådan gør man i kryds (tegning)
- der må ikke cykles i parkerne i Indre By
- et klemt med klokken betyder, at nogen vil overhale, så træk ind
- der skal være lys på cyklen om aftenen både foran og bagud
- parkering (?)
- cyklen kan gratis tages med med i s-tog dog ikke til og fra Nørreport ma-fr 7-8.30 og 15-17.30 mellem.
I metroen skal man have en cykelbillet, og her gælder spærretiden for alle stationer 7-9 og 15.30-17.30 dog ikke 1. juni til 31. august
Almindelig information
Lille kort, hvor cykeludlejere og bycykelstationer er markeret
Adresser på Cyklistforbundet og Turistinformation
Tovholdere
Formanden foreslår, at lokaludvalget udpeger mindst to tovholdere, der i samarbejde med sekretariatet og eventuelt også en ekstern konsulent udarbejder og distribuerer folderen.
Økonomi
Videre proces
Beslutning
- Lokaludvalget godkendte oplægget til en folder til turister om cykling i Indre By, der fremgår af problemstilling- og løsningsafsnittene.
- Lokaludvalget afsatte 20.000 kr. af 2013-puljemidlerne til produktion og distribution af folderen.
- Lokaludvalget udpegede Gunna Starck som tovholder på projektet.