Mødedato: 09.11.2023, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Anbefalingerne fra Københavnertinget

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte de første anbefalinger fra Københavnertinget.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter de første anbefalinger fra Københavnertinget jf. løsningsafsnittet og bilaget.

Problemstilling

Lokaludvalgsmedlem Kjeld A. Larsen foreslår, at lokaludvalget drøfter Københavnertingets anbefalinger:

"Det er jo blevet diskuteret i lokaludvalget, at oprettelsen af Københavnertinget ikke blot kunne betragtes som et supplement til kommunal borgeinddragelse, men tillige som en slags konkurrent til lokaludvalgenes placering i den politiske beslutningsproces i kommunen.

Nu har Københavnertinget fremlagt sin første række af anbefalinger i sin første rapport. 

Generelt er jeg af den opfattelse, at lokaludvalgene bør drøfte de anbefalinger, som kan have relevans for de respektive lokalområder. Er der anbefalinger, som ligger i forlængelse af de anbefalinger, som eksempelvis kommer til udtryk via vor bydelsplan, er der anbefalinger som kan gøre os klogere, og som vi eventuelt kan tage op til diskussion i lokaludvalget.

Jeg har således ikke haft blikket rettet mod de enkelte anbefalinger, men mod at vi i fællesskab skulle overblikke anbefalingerne. I almindelighed tror jeg ikke rigtig på, at anbefalinger fra et borgerting opnår politisk gennemslagskraft, men såfremt nogle af anbefalingerne ser fornuftige ud og ligger i forlængelse af lokaludvalgets synsvinkler og ønsker, så kan vi måske sammen gøre os mere slagkraftig i realiseringsøjemed."

Baggrund

Københavnertinget følger metoden og principperne for et borgerting, som arbejder ud fra OECD’s principper om demokratisk deltagelse.

Københavnertinget er et pilotprojekt, der løber hele 2023 og 2024. Hvert år udarbejder Københavnertinget anbefalinger, som herefter bliver behandlet i slutningen af 2023 og 2024 af de fagudvalg i Københavns Kommune, der er involverede i de spørgsmål, som Københavnertinget behandler.

Alle fagudvalg og fagforvaltninger involveres i større eller mindre grad i Københavnertingets arbejde.

I 2023 skulle Københavnertingets medlemmer udvikle anbefalinger ud fra følgende kerne- og underspørgsmål: Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum til alle, så: 

  • så mange som muligt har mulighed for at deltage i byens liv? 
  • flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig?
  • vi skaber bedre rammer for god mental sundhed?
  • vi får plads til idræts- og kulturfaciliteter, når vi bor så tæt?
  • vi forebygger ulovlig forskelsbehandling? 

36 medlemmer blev i januar 2023 udvalgt ved stratificeret lodtrækning blandt 1016 københavnere, der havde meldt sig. Pladserne blev fordelt på baggrund af kriterier som alder, køn, uddannelsesniveau, geografisk spredning mv. (repræsentation af Københavns 12 bydele).

Derudover var det et kriterie, at en tredjedel af medlemmerne tilhørte en udsat gruppe som fx fysisk handicap, psykisk lidelse, etnisk minoritet eller lignende. Dette kriterie blev prioriteret, da kernespørgsmålet til Københavnertinget omhandlede trivsel og rum til alle.

Fem medlemmer faldt fra i forløbet pga. sygdom og blev erstattet at to nye medlemmer. Sammensætningen endte med at variere en smule fra den gennemsnitlige københavner:

6 procent af medlemmerne er 60+. I Københavns Kommune består denne gruppe af 17 procent.

16 procent af medlemmerne har en videregående uddannelse og er mellem 43-59 år. I Københavns Kommune repræsenterer denne gruppe 23 procent.

52 procent af medlemmerne har en erhvervsfaglig uddannelse og er mellem 26-42 år. I København generelt repræsenterer denne gruppe kun 41 procent.

 

Anbefalingerne

De samlede anbefalinger for et København med trivsel og rum til alle, som blev offentliggjort den 20. september 2023, lyder:

1. Vi ønsker en mere inkluderende, lige og inviterende by

2. Vi skal bekæmpe diskrimination i København

3. Et København, hvor alle har indflydelse på og er medskabere af byen

4. En by, der tager vores trivsel og sundhed alvorligt

5. Den naturnære og grønne foregangsby

6. Bevægelse for alle på tværs af byen

7. Mere og bedre kollektiv, sam- og ikke-motoriseret transport.

Løsning

Lokaludvalget drøfter anbefalingerne.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Bilag

0. Kommunens hjemmeside om Københavnertinget:

https://kobenhavntaler.kk.dk/da-DK/folders/kobenhavnertinget

Beslutning

 
Lokaludvalget drøftede de første anbefalinger fra Københavnertinget jf. løsningsafsnittet og bilaget. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:
  • Anbefalingerne matcher Indre By Bydelsplan.
  • Anbefalingerne er i det store hele rettet mod myndighederne. Der bør være mere fokus på, hvor borgerne og civilsamfundet selv kan gøre en forskel.
  • Hvilken status har anbefalingerne?
  • Lokaludvalget skal sige til politikerne, at det er enig i anbefalingerne.
  • Lokaludvalget skal spørge om, hvordan der følges op på anbefalingerne.
  • Hvad kan Københavnertinget?
  • Lokaludvalget kan bede om en gennemgang af modellen, der ligger til grund for Københavnertinget: OECD-modellen.
  • Udvælgelsen af borgere til et borgerting er en styret proces.
  • OECD-modellen er udviklet i en anden kontekst end den den danske kontekst. Lokaludvalgene er det, som man vil med OECD-modellen.

2. Lokaludvalget bemyndigede forperson Bent Lohmann til at sende et brev til Økonomiforvaltningen om Københavnertinget, baseret på ovennævnte bemærkninger og spørgsmål.

Til top