Mødedato: 09.10.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Drøftelse af aftalen om Kommunens Budget 2015

Indre By Lokaludvalg skal drøfte, hvad aftalen om Kommunens Budget 2015 betyder for Indre By.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter, hvad aftalen om Kommunens Budget 2015 betyder for Indre By.
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende de bemærkninger, som lokaludvalget måtte have om aftalen, til de relevante forvaltninger og borgmestre

Problemstilling

Aftalen om Kommunens Budget 2015 indeholder følgende afsnit af betydning for Indre By.

Specifikke tiltag for Indre By
Skolemad på alle skoler
Den forlængede skoledag øger behovet for et sundt frokostmåltid. Derfor blev der med Budget 2014 afsat midler til at etablere EAT-ordninger på alle de resterende skoler der ønskede det. Siden da har to skoler yderligere udtrykt ønske om at få etableret en EAT bod. Parterne er derfor enige om at afsætte midler til at udvide skolemadsordningen til to yderligere skoler.

Der afsættes: 
  • 2,0 mio. kr. i anlæg i 2015 til etablering af en EAT bod på Sølvgades Skole 
  • 2,8 mio. kr. i anlæg i 2015-2017 til etablering af en EAT bod på Kildevældsskolen.
Udvikling af byrum
Parterne er enige om at fortsætte udviklingen af attraktive og grønne byrum. 
  • 0,3 mio. kr. i drift fra 2017 og frem til vedligeholdelse af Den Frie Udstillingsbygnings haveanlæg.
Parterne er enige om, at der skal etableres handicaptoiletter i forbindelse med syv metrostationsforpladser. Det forudsættes endvidere, at der i projekteringen af de nye stationsforpladser etableres cykelparkeringspladser. Parterne er enige om, at finansiering af cykelparkering indgår i Cykelpakken.

Parterne noterer sig videre, at der er opnået fondsstøtte til opgraderingen af Den frie Udstillingsbygnings haveanlæg.

Nye forbindelser og mere plads
Cykeltrafikken i København, målt i antal km. cyklet pr. dag, er på det højeste niveau i 50 år og spiller en central rolle for fremkommeligheden i København. For at få endnu flere til at vælge cyklen, skal fremkommelighed, tryghed og sikkerhed styrkes de steder, hvor der er meget cykeltrafik. Dette skal ske i form af sammenhængende ruter gennem byen og bedre kapacitet på strækningen med højbelastning. Derudover skal der skabes tryggere cykelforhold, der gør det mere sikkert og attraktivt for børn og andre mindre rutinerede cykelbrugere.

Parterne er derfor enige om at fortsætte indsatsen for at gøre København til en cykelby for alle. Der afsættes derfor 72,2 mio. kr. i anlæg i perioden 2015-2018. Der etableres to nye forbindelser: Husumforbindelsen og Hareskovruten , derudover gennemføres følgende punktvise forbedringer. Gothersgade, Axel Heides Plads, Hillerødgade, Amagerfælledvej, Frederikssundsvej, Kampmannsgade, Jernbane Allé, Enghavevej, Raffinaderivej. I tillæg her til udfærdiges en optimeringsplan for KBH cykelby for alle og indsats for bedre fremkommelighed.

Cykelparkering
Parterne er enige om at igangsætte et projekt om cykelparkering i byen. I arbejdet med ny cykelparkering skal der fortsat være fokus på dialog med byens detailhandel. Herudover afsættes nu midler til i fællesskab med staten, at undersøge mulighederne for markant bedre forhold for cykelparkering ved Hovedbanegården. Der afsættes derfor 2,0 mio. kr. i anlæg i perioden 2015-2015 til dette.

Bedre busbetjening
Københavns Kommune har et effektivt busnet med over 400.000 daglige påstigere. Parterne er enige om at gøre en ekstra indsats, så busserne bliver endnu mere tilgængelig for ældre og gangbesværede samt at udvide busbetjeningen yderligere.

Der afsættes:

  • 3,4 mio. kr. i drift i 2015 og 4,5 mio. kr. fra 2016 og frem til busrutejusteringer med kortere afstande for ældre og gangbesværede
  • 9,4 mio. kr. i anlæg i 2015 til bedre venteforhold og busrutejusteringer for ældre og gangbesværede
  • 0,4 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til bedre busbetjening af krydstogtsterminalen i Nordhavn
  • 1,0 mio. kr. i anlæg i 2015 og
  • 1,5 mio. kr. i drift i 2015 og 4,6 mio. kr. fra 2016 og frem til opgradering af linje 18 til A-bus (8A)
Parterne er herudover enige om at omlægge linje 12, så den igen betjener Sallingvej, hvilket giver en besparelse på 0,7 mio. kr. i 2015 og frem. Parterne er desuden enige om at styrke betjeningen mellem Hovedbanegården og Børsgade ved at ombytte linjerne 66 og 9A på denne strækning. Ombytningen er udgiftsneutral.

Endelig er parterne enige om, at Movia i de kommende udbud skal mindske luftforurening og CO2 belastning fra busdriften via alternative drivmidler samt miljørigtige 18-meter busser på linje 5A. Initiativet giver herudover plads til flere passagerer. Mindre tilrettelser af stoppesteder mv. finansieres af allerede afsatte anlægsmidler.

Flytning af Københavns Museum til Stormgade
Parterne er enige om, at flytning af Københavns Museum til Stormgade 18-20 i museumskvarteret forbedrer kerneydelsen. Forslaget indebærer ombygning af Stormgade, hvor salgsindtægter fra museets tidligere ejendom delvist finansierer investeringen. Flytningen indebærer også, at private lejere skal opsiges, og at kommunale institutioner i Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen skal flytte fra Stormgade til nye tredjemandslejemål.

Der afsættes:
  • 53,0 mio. kr. i samlet anlæg i 2015-2016.
  • 3,0 mio. kr. i drift i 2015, 1,9 mio. kr. i drift fra 2016 og frem

Der indhentes:

  • 41,2 mio. kr. i anlægsindtægter i 2016 som følge af frasalg af bygning, der i dag huser Købehavns Bymuseum.
Jazzhus Montmartre
Borgerrepræsentationen har bevilget Jazzhus Montmartre et ekstraordinært beløb på 1 mio. kr. i 2014. Parterne er enige om, at der fortsat skal ydes driftstilskud.

Der afsættes: 
  • 0,7 mio. kr. i årlig drift i 2015-2016 til Jazzhus Montmartre.
Ældrepulje 2015
Med ældrepakken i 2014 har København sikret et varigt serviceløft til de allersvageste ældre. Parterne er enige om 12 nye indsatser i ældrepakke 2015, som intensiverer indsatsen mod ensomhed og skaber ekstra tid til individuelle aktiviteter på plejecentre ved at overføre grundtanken i Københavner-klippekortet til plejecentrene. I København fortsætter vi også med at udvikle og bruge moderne teknologi, som støtter de ældre i at bevare et så selvstændigt, trygt og aktivt liv som muligt. En særskilt indsats skal sikre borgere ramt af demens et trygt og sikkert liv.
  • 1,0 mio. kr. i drift og 2,0 mio. kr. i anlæg i 2015 og frem til living lab på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro.
Punktindsatser for bedre fremkommelighed
Hovedparten af denne pulje anvendes til egenfinansiering af et projekt om bedre fremkommelighed i kryds, som har opnået 40 % tilskud fra den statslige cykelpulje. Projektet som har opnået støtte, omfatter kryds ved H.C. Andersens Boulevard/Farimagsgade, Frederiksborggade/Søtorvet og Inggerslevsgade/Dybbølsgade. Den resterende del af puljen anvendes til mindre indsatser målrettet eliminering af flaskehalse i cykelnettet, fx på Blegdamsvej nær Trianglen. Det kan blive nødvendigt at nedlægge enkelte parkeringspladser. Den præcise placering vil da fremgå af indstilling til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende udmøntning af puljen.

Der afsættes:
3,85 mio. kr.

Frugttræer i Borgergade 10 stk.
Der afsættes: 
  • 0,1 mio. kr. i 2017

Trafiklys i Classensgade i forbindelse med Langelinjeskolen
Der afsættes: 
  • 1 mio. kr.
Generelle tiltag, der kan have særlig interesse for lokaludvalget
Døgnbemandet Metrotilsyn
Parterne er enige om at videreføre et døgnbemandet miljøtilsyn på Metro Cityringens byggepladser, hvilket kræver fornyet finansiering efter 2014.

Der afsættes: 
  • 5,6 mio. kr. årligt i drift i 2015-2016.
Trafikcentral København
København er særligt i myldretiden præget af trængsel. Parterne er derfor enige om at bidrage til at mindske trængslen på vejene ved at oprette en trafikcentral, der skal overvåge og forbedre trafikafviklingen i samarbejde med Vejdirektoratet og Københavns Politi.

Der afsættes: 
  • 2,0 mio. kr. i anlæg i 2015 til kabling og inventar mv.
  • 2,9 mio. kr. i drift i 2015 og 4,7 mio. kr. i drift fra 2016 og frem til bl.a. husleje og bemanding
Parkeringsområdet
De eksisterende aktiviteter på parkeringsområdet som analyse-, og strategi-, og udviklingsarbejde er finansieret af P-aftale 2011, som udløber den 31. december 2014. Parterne er enige om at fortsætte dette arbejde på parkeringsområdet efter P-aftalens udløb.

Der afsættes:
  • 3,2 mio. kr. i årlig drift i 2015-2018 til parkeringssekretariatet.
Parterne er enige om at afsætte en pulje i 2015 til etablering af p-pladser i forbindelse med anlægsprojek-ter (som cykelstier). Midler til genetablering af p-pladser i forbindelse med anlægsprojekter fra puljen, skal udmøntes som anlægsbevillinger via indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. I vurderingen af behov for udmøntning bør indgå følgende kriterier:
  • Belægningsprocent i dag- og nattetimer i området.
  • Nærhed til alternative parkeringsmuligheder.
  • Mulighed for at anlægge overfladeparkering ved f.eks. skråparkering, så pladserne kan etableres inden for en rimelig økonomisk ramme.
Der afsættes: 
  • 10,0 mio. kr. i anlæg i 2015 til etablering af p-pladser.
Parterne noterer sig, at midlerne supplerer de midler, der tidligere er afsat til etablering af p-pladser i forbindelse med anlægsprojekter. Eventuelle uforbrugte midler fra puljen kan indgå i finansieringen af parkeringspladser i budget 2016. Parterne er dertil enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen årligt skal udarbejde en parkeringsredegørelse forud for budgetforhandlingerne, der blandt andet redegør for investeringsbehovet, der kan danne grundlag for at drøfte parkeringsinvesteringer i budgetforhandlingerne. Redegørelsen forud for forhandlingerne af budget 2016 skal blandt andet indeholde et bud på en løsning for hele byen, herunder også området omkring Rantzausgade. Behovene i de årlige redegørelser skal endvidere samtænkes med principperne for udmøntning af midler fra puljen fra parkeringsdeklarationer.

Åboulevarden
I budget 2014 blev der afsat midler til udarbejdelse af en teknisk foranalyse af muligheden for at etablere en tunnel og anlægge en åpark langs Ågade og Åboulevarden. Parterne er enige om at foretage en mere detaljeret vurdering af forudsætninger, konsekvenser for trafikafviklingen og omkostninger ved projektet.

Der afsættes: 
  • 1,4 mio. kr. i anlæg i 2015.
Mere hensynsfulde tiltag
Parterne er enige om at der skal gennemføres en adfærdskampagne målrettet mere hensynsfuld adfærd i cykeltrafikken, med særligt fokus på steder med potentielle konfliktsituationer, fx udstigning fra bus på cykelsti og hurtig kontra langsom cykling på strækninger med mange cyklister. Potentielle samarbejdspartnere er Movia, FDM, Dansk Cyklist Forbund og Dansk Fodgængerforbund. Kampagnen er støttet af den statslige cykelpulje.
Der afsættes derfor 0,8 mio. kr. i anlæg i perioden 2015-2018 til dette.

Øget tilsyn med gravearbejde
Parterne er enige om at fordoble tilsynet med de ca. 10.000 årligt anmeldte gravninger til fordel for fremkommeligheden for alle transportformer.

Der afsættes:
  • 2,2 mio. kr. i årlig drift i 2015-2018 til øget tilsyn med gravearbejde.
Partikelfiltre på busser
Bussernes udledning af NOx og partikler påvirker Københavnernes sundhed negativt. Parterne er derfor enige om, at ca. 200 af de mest forurenende busser får filtre, der mindsker både NOx- og partikeludledningen.

Der afsættes 
  • 5,0 mio kr. i anlæg i 2015 til reduceret partikelforurening fra de eksisterende bybusser.
Sikker By
Trygheden blandt københavnerne er historisk høj og kriminaliteten faldende. Men vi har stadig udfordringer. Enkelte byområder er blevet mere utrygge at færdes i, og mens færre unge begår kriminalitet, er der desværre en tendens til, at den kriminalitet, der begås, er mere alvorlig. Parterne vurderer derfor, at det er afgørende at fastholde og udvikle den kriminalpræventive indsats.

Der afsættes
  • 3,0 mio. kr. i drift i 2015 og 2017 til konkrete forbedringer af byens rum, der øger trygheden.
Events og festivaller
Parterne er enige om, at øge støtten til store events og festivaller i København for at profilere byen internationalt for at gavne både turisme og investeringer i byen.

Der afsættes:
  • 14,0 mio. kr. i drift i 2015, 13 mio. kr. i drift i 2016 og 12,8 mio. kr. i årlig drift i 2017-2018 til en pulje til støtte til events og festivaller, herunder Distortion.
Parterne er enige om, at puljen udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget.

Turistinformation København
For at tiltrække flere turister til København er parterne enige om at afsætte midler til en styrket regional og international turismeindsats og til at skabe en mere sammenhængende og effektiv turistinformation.

Der afsættes:
  • 6,6 mio. kr. i årlig drift i 2015-2018 til, at Københavns Kommune overtager Københavns turistinformation fra Wonderful Copenhagen.
Parterne er herudover enige om, at overdragelsen af Københavns Turistinformation skal komme turisterne og kommunerne i hele regionen til gode ved, at der udvikles flere og mere varierede tilbud til turisterne. Parterne noterer, at der udestår en juridisk afklaring af, om hvorvidt Københavns Kommune kan overtage de kommercielle aktiviteter.

Københavns Erhvervshus og Københavns samlede erhvervs- og vækstpolitik
I forlængelse af kommunens erhvervs – og vækstpolitik er parterne enige om at styrke samspillet med erhvervslivet ved særligt at fokusere på erhvervsservice, øget samspil om innovation og internationalisering og en tættere erhvervsdialog.

Der afsættes:
  • 13,4 mio. kr. i samlet anlæg i 2014-2016 til etablering af et Københavns Erhvervshus som én indgang for virksomhederne til kommunen, og til etablering af et fælles kundesystem. Bliver placeret i Gyldenløvesgade.
  • 4,5 mio. kr. i drift i 2015 og 4,4 mio. kr. i årlig drift i 2016 og frem til drift af Københavns Erhvervshus
  • 2,8 mio. kr. i årlig drift i 2015 og frem til en tættere dialog med erhvervslivet, styrke arbejdet med virksomhedsklynger, understøtte innovative indkøb samt udarbejdelse af et årligt erhvervsbarometer, som tager temperaturen på erhvervs- og vækstudviklingen.
Parterne er enige om, at Erhvervsrådet skal sikre, at der bliver fulgt op på den samlede erhvervs- og vækstpolitik i årlige handleplaner med konkrete vækstinitiativer i dialog med virksomheder og regionale samar-bejdspartnere. Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik er forankret i Økonomiudvalget.

Parterne er herudover enige om, at det er vigtigt at sikre mest mulig vækst, herunder grøn vækst, beskæftigelse og livskvalitet for de midler som anvendes. Resultater af erhvervs- og vækstindsatser skal derfor dokumenteres, og Økonomiudvalget og relevante fagudvalg skal løbende forelægges resultat- og effektdokumentation. Økonomiforvaltningen skal i samarbejde med forvaltningerne lave forslag til model og proces herfor med fokus på at minimere unødigt ressourceforbrug.

Endelig noterer parterne sig, at etableringen af Københavns Erhvervshus ikke giver anledning til ressortændringer mellem forvaltningerne.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter, hvad aftalen om Kommunens Budget 2015 betyder for Indre By. Endvidere foreslår formanden, at lokaludvalget sender sine bemærkninger om aftalen om Kommunens Budget 2015 til de relevante forvaltninger og borgmestre; særligt om flytning af Bymuseet til Stormgade og om events og festivaller. Endvidere kan lokaludvalget bemærke, at lokaludvalget ønsker at blive inddraget, når man i forvaltningen og politisk drøfter parkeringsaftale.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

I lokaludvalgets møde den 10. december 2014 skal lokaludvalget beslutte en ønskeliste til Borgerepræsentationen vedrørende Kommunens Budget 2016.
BILAG
Aftalen om Kommunens Budget 2015 kan ses her:
http://www.kk.dk/da/om-kommunen/regnskab-og-budget/budgetter?element=om…


Beslutning

Udsat til lokaludvalgsmødet den 13. november 2014.
Til top