Mødedato: 09.10.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Erhvervs- og vækstpolitik

Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar om forslag til kommunens erhvervs- og vækstpolitik.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår, 
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om kommunens erhvervs- og vækstpolitik, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har lagt et forslag til Københavns erhvervs- og vækstpolitik på bliv hørtportalen. Svarfristen er den 20. oktober 2014. Lokaludvalget har ikke pligt til at svare.

Økonomiforvaltningen oplyser, at den ny erhvervs- og vækstpolitik skal danne ramme for fremtidige initiativer, som skal skabe vækst og job i hovedstaden. Politikken er udviklet ud fra konkret viden om, hvad der driver vækst, jobskabelse og attraktive byer. Erhvervs- og vækstpolitikken er blevet til i dialog med Københavns Erhvervsråd og med over 100 andre lokale virksomheder, som har peget på udfordringer og indsatsområder. Den peger på fem områder, som Københavns Kommune vil satse på for at gøre hovedstaden til en endnu mere attraktiv erhvervsby.
Erhvervs- og vækstpolitikken udstikker tre mål:
  • 5 % årlig vækst i Københavns Kommune frem mod 2025
  • 20.000 nye private arbejdspladser i Københavns Kommune frem mod 2025
  • at København er blandt de tre mest attraktive byer at bo i.
Forvaltningen oplyser, at Økonomiudvalget har besluttet, at der skal udarbejdes en fjerde målsætning om, at Københavns erhvervsliv bidrager til bæredygtighed: At Københavns Kommune vil fremme virksomheder, der tager socialt ansvar, bidrager til et bedre miljø og sikrer ordentlige arbejdsvilkår. Målene skal realiseres i konkrete handleplaner og aktiviteter. Københavns erhvervsliv vil blive inddraget i udviklingen af de konkrete handleplaner og aktiviteter.

Løsning

Sagen har været drøftet i arbejdsgruppen for Kultur, Turisme, Idræt, Erhverv. 

Formandskabet og arbejdsgruppen foreslår følgende høringssvar:

"Økonomiforvaltningen har med svarfrist den 20. oktober 2014 sendt forslag til en erhvervs- og vækstpolitik i offentlig høring.

Borgerdialog
Lokaludvalget har annnoceret muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside. Fem borgere har benyttet sig af muligheden. Deres kommenarer er vedlagt. Lokaludvalget beder om, at kommentarerne bliver taget med i den videre proces for denne sag.

Lokaludvalgets holdning
Indre By Lokaludvalg drøftede sagen i sit møde den 9. oktober 2014. Vi mener, at væksten skal styres, så den er socialt og sundhedsmæssigt afbalanceret, bæredygtig og grøn, og at den bl.a. skal baseres på små innovative og kreative vækstzoner, der har værdi for bylivet.

Væksten i såvel indbyggertal som BNP skal respektere de grønne og blå elementer i Indre By. Væksten må ikke medføre, at byens grønne og blå elementer formindskes. Derudover skal væksten respektere fredningsbestemmelser. Fortidsminderne i København er både historisk og kulturelt værdifulde. Det er derfor vigtigt at beskytte dem og at være varsom med deres omgivelser. Der må derfor ikke laves lokalplaner og/eller kommuneplantillæg, som indebærer ophævning af fredninger og /eller beskyttelseslinjer om fortidsminder.

Lokaludvalget ønsker, at der bliver udarbejdet en plan for Indre By i dialog med bydelens borgere, erhverv og brugere, der sikrer, at Indre By udvikler sig til en bæredygtig, levende og unik bydel, som er god at bo, arbejde, drive erhverv og være gæst i. En plan, der tillige omfatter en redegørelse for, hvordan kommunens og privates indsatser og investeringer i Indre By understøtter den eksisterende by, skal sikre Københavns status som en unik metropol. Lokaludvalget mener således, at kommunen i sin planlægning bør prioritere detailhandlen i Indre By over butikscentre.

Lokaludvalget beder om, at kommunen udarbejder en egentlig politik for detailhandlen i Indre By. Lokaludvalget ser med bekymring på, at stadig flere butikslejemål i Indre By enten står tomme, skifter lejer med jævne mellemrum, udlejes til discount-forlystelsessteder, udlejes til liberale erhverv, eller anvendes til discountsalg. Lokaler med adgang fra gaden skal anvendes til publikumsorienterede aktiviteter, som kan styrke bylivet og dermed tiltrække borgere til bydelen. Konkret kunne man fx. ændre reglerne til støtte for og udvikling af bylivet i Indre Bys sidegader:

  • Det skal være muligt at anvende tomme butikker i gadeniveaeu i Indre By, særligt i sidegaderne, til udadvendte kreative erhverv.
  • Det skal ikke være tilladt at indrette særskilte butikker over gadeniveau i Indre By, sådan som man desværre har gjort på 1. sal i Industriens Hus. De butikker kun med forvel være placeret i ledige butikslejemål andetsteds i Indre By.
Desuden skal der ses på

  • hvordan man kan forbedre forholdene for håndværkere, der skal udføre opgaver i Indre By. Se bilaget med lokaludvalgets henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om dette.
  • brugen af store lastbiler og turistbusser i de små gader i Middelalderbyen. Lokaludvalget har intet imod, at der sker varelevering og turistbuskørsel i Middelalderbyen, men der bør være krav til køretøjerne, der benyttes. Man kunne fx. sætte en vægtgrænse og/eller max. længde for køretøjerne i Middelalderbyens gader.
  • hvordan man fremover holder beboelse og erhverv i Indre By adskilt fremover. En hel del boliger er i dag generet af støj mv., som skyldes, at der er kommet barer, klubber og restaurationer i boligområder.
  • hvordan man kan modvirke den tarveliggørelse af Indre By, som i øjeblikket sker. Lokaludvalget ser en tendens til vulgariseirng af forretningerne i indre By, også på byens centrale pladser, hvilket bl.a. kommer til udtryk i forretningernes skiltning. I et større perspektiv handler det, hvad vi skal byde os selv og ikke mindst turisterne.
  • effekten af de mange julemarkeder, som Teknik- og Miljøforvaltningen vil tillade i Indre By i år. De bør evalueres, så man kan få viden om, i hvilken grad de har bidraget til vækst i Indre By. Lokaludvalget tror, at julemarkederne vil skade de eksisterende forretningers omsætning, men nu må det komme an på en prøve.
  • hvad henholdsvis Indre By og Københavns Kommune tjener på arrangementer og events i Indre By og hvilke udgifter, arrangementer og events påfører henholdsvis Indre By og Københavns Kommune.

Bemærkninger til forskellige elementer i erhvervs- og vækstpolitikken

Om ’Copenhagen Business Region” (s. 7)

København har udviklet ”Copenhagen” til et stærkt, internationalt brand. Man skal derfor være påpasselig med at udvande dette brand ved at inkludere områder, der ikke rummer eller afspejler de værdier som er forbundet med. I det kommende samarbejde, skal man sørge for at få kerneværdierne med.

 


Om ”Indikatorer: Strategisk Byudvikling” (s.12)

 En stigning i antallet af virksomheder er en dårlig indikator, da antallet af virksomheder i sig selv ikke siger noget (100 enkeltmandsvirksomheder er ikke bedre en virksomhed med hundrede ansatte). I stedet bør indikatoren eksempelvis være en vækst i virksomhedernes samlede skattegrundlag eller i antallet af medarbejdere.

 


Om indsatsområder for Internationalisering

Det skal være lettere at være turist i København. I forbindelse med at kommunen overtager turistinformationen fra Wonderful Copenhagen, bør der etableres flere turistinformationer i Indre By som supplement til den nuværende ved Hovedbanegården. Der bør også etableres en turistinformation i lufthavnen, som det kendes fra andre storbyer.

 

Der skal arbejdes med tilgængelighed og oversættelse, så det for turister er nemmere at finde rundt i byen og bruge tilbud som offentlige transportmidler mm.

 

Der skal etableres flere offentlige toiletter i Indre By til turisterne.

 

København skal i højere grad udvikles til en helårsdestination og skal være en by, man har lyst til at vende tilbage til. Derfor skal der fokuseres mindre på enkeltstående events, og i stedet støttes op om byens kulturliv, seværdigheder, museer og attraktioner. 

 

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen sammen med kommentarerne, som lokaludvalget har modtaget på sin hjemmeside.
BILAG
Forslaget til erhvervs- og vækstpolitik kan læses her:
http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/k-benhavns-erhvervs-og-v-kstpolitik

Kommentarerne på lokaludvalgets hjemmeside kan læses her:
http://indrebylokaludvalg.kk.dk/erhvervs-og-v-kstpolitik


Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen og Steen Juhl Olesen om, at lokaludvalgets høringssvar skal indeholde en bemærkning om, at BNP er et forældet begreb, og at man i stedet bør måle vækst i antal arbejdspladser.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten Sloth, Bent Lohmann og Marietta Bonnet om, at lokaludvalgets høringssvar skal indeholde en bemærkning om, at nye arbejdspladser i Indre By skal passe ind i omgivelserne og i bygningsstrukturen. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Helle Bonnesen om at styrke og udbygge bemærkningen i 1. dot efter "Desuden skal der ses på" om forholdene for håndværkere og flytte bemærkningen op som et selvstændigt afsnit efter "Lokaludvalgets holdning".

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet, Gunna Starck og Bent Lohmann om at ændre 3. dot efter "Desudens skal der ses på" til: "hvordan man kan have beboelse og erhverv i Indre By på en måde, så der tages hensyn til hinanden. Der er behov for en helhedsbetragtning." 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at lokaludvalgets høringssvar skal indeholde en bemærkning om, at Kommunen skal tage initaitv til at stoppe den igangværende tendens til udflytning af arbejdspladser til omegnen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hans-Henrik T. Ohlsen om, at lokaludvalget i høringssvaret beder om at få oplyst, hvor mange reelle virksomheder, der er i Indre By, og hvor mange, der blot har en adresse uden erhvervsaktivitet i bydelen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalgets høringssvar skal indeholde en bemærkning om, at lokaludvalget er bekymret for, at Kommunen blander sin myndighedsrolle i forhold til erhvervslivet sammen med sin servicerolle.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten Sloth om, at lokaludvalget i sit høringssvar beder forvaltningen undersøge hvilke kreative erhverv, man konkret kan kan forestille sig i tomme butikker i gadeniveau i Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at næstsidste afsnit formuleres: "Der skal etableres flere offentlige toiletter i Indre By." 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at lokaludvalget i sit høringssvar gør opmærksom på, at udsagnet på side 32 i forslaget til kommuneplanstrategi om, at antallet af arbejdspladser har været stigende i København, hverken harmonerer med grafen på samme side eller med grafen, som vises på side 3 i forslag til erhvervs- og vækstpolitik.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at lokaludvalget i sit høringssvar skal nævne, at der er behov for en offentlig debat om Kommunens kerneværdier; en debat, som kan tages i forbindelse med offentlighedsperioden om det kommende forslag til kommuneplan.

Lokaludvalget godkendte høringssvaret med de ovennævnte tiltrådte ændringsforslag, idet formanden blev bemyndiget til at foretage redaktionelle rettelser.
Til top