Borgerpanelundersøgelse om det lokale miljøarbejde
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om det lokale miljøarbejde til efterretning. Se bilaget.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne med henblik på at fastlægge indholdet i årsplanen for det lokale miljøarbejde i 2022.
Problemstilling
I mødet den 10. juni 2021 besluttede lokaludvalget, at det ultimo august 2021 spørger medlemmerne af Indre By Borgerpanel om, hvad de synes, at det lokale miljøarbejde i 2022 skal omfatte. Lokaludvalget udpegede formandskabet samt lokaludvalgets repræsentant i Miljøpunkt
Indre By & Christianshavns bestyrelse, Susan Brinck, til at planlægge og gennemføre
borgerpanelundersøgelsen sammen med sekretariatet.
Løsning
Borgerpanelundersøgelsen blev gennemført i perioden den 27. august-1. september 2021. 1.034 borgere gennemførte undersøgelsen. Det svarer til 26 % af det samlede borgerpanel, der har 4.049 medlemmer.
Resultaterne af undersøgelsen ses i bilaget.
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter resultaterne med henblik på at fastlægge indholdet i årsplanen for det lokale miljøarbejde i 2022.
Økonomi
Intet.
Videre proces
I mødet den 14. oktober 2021 skal lokaludvalget godkende årsplanen for det lokale miljøarbejde i 2022 i Indre By og på Christianshavn.
Christianshavns Lokaludvalg gennemfører medio september 2021 en lignende borgerpanelundersøgelse om det lokale miljøarbejde. Det forventes, at Christianshavns Lokaludvalg godkender årsplanen for det lokale miljøarbejde i sit møde den 27. oktober 2021.
Beslutning
- Lokaludvalget tog resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om det lokale miljøarbejde til efterretning.
- Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerpanelundersøgelsen med henblik på at fastlægge indholdet i årsplanen for det lokale miljøarbejde i 2022. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Undersøgelsen viser, at den almindelige opfattelse af, hvad lokalt miljøarbejde er, er initiativer i forhold til luft- og støjforurening, men lokaludvalget har valgt at fokusere på begrønning og affaldssortering.
- Undersøgelsen viser også, at folk har interesse i affaldshåndtering.
- Undersøgelsen giver anledning til at se på arbejdsdelingen mellem lokaludvalget og Miljøpunktet mht. politiske initiativer. Miljøpunktet bør fx. henvende sig til kommunen om resultaterne af trafikkonferencen den 1. september 2021.
- Trafikøer bør indgå i miljøarbejdet. Lokaludvalget og Miljøpunktet bør arbejde med mindre trafikøer i Indre By, end kommunen har lagt op til. Trafikøer vil hindre gennemkørsel.. Der skal gøres noget lokalt.
- Der er et dilemma i kommunens politik, når der både lægges op til, at der skal være færre parkeringspladser generelt, men flere parkeringspladser med el-ladestandere. Der er desuden et dilemma i, at kommunen lægger op til, at der skal være flere parkeringspladser med el-ladestandere, men mindre trængsel på vejene. Miljøpunktet skal ind i den debat.
- Lokaludvalget bør spørges om placering af el-ladestandere.
- Miljøpunktets forestående byvandringer kan også omfatte udpegning af steder, der er egnet til placering af el-ladestandere og til placering af parkeringspladser for delebiler.
- Det giver en social slagside, når kommunen vil fremme brugen af el-biler.
- En vugge-til-grav vurdering viser, at el-biler ikke altid er det mest bæredygtige valg. Det afhænger af alderen på den benzin- eller dieseldrevne bil, som man afhænder for at købe en el-bil. En udregning af dette kunne være en opgave for studerende.
- Dækpartikler er et miljøproblem uanset hvilket drivmiddel, bilerne bruger.