Høringssvar om forslag til Københavns Kommuneplan 2019
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om forslag til Københavns Kommuneplan 2019.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om forslag til Københavns Kommuneplan 2019, der fremgår af løsningsafsnittet samt bilag 2 og 3.
- at Indre By Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. til et borgermøde om Københavns udvikling, der holdes efter sommerferien, når kommuneplanforslaget er i offentlig høring. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har den 20. marts 2019 sendt forslag til Københavns Kommuneplan 2019 i intern høring i lokaludvalgene med svarfrist den 14. maj 2019. Se forslaget til Københavns Kommuneplan 2019 i bilaget.
I mødet den 11. april 2019 orienterede Økonomiforvaltningen om forslaget. Lokaludvalget drøftede det efterfølgende. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Der mangler målsætninger for ældreboliger.
- Indre Bys beboere kan ikke se sig selv i opslaget om Indre By på side 52-53 i forslaget til kommuneplan. Der bør være en dialog mellem forvaltningen og lokaludvalget om opslaget.
- Rammeændringerne bør ind i et bilag til kommuneplanforslaget.
- Der bør være forskellige løsningsmuligheder til problemerne, man beskriver.
- Kommuneplanforslaget bør regulere hotelbyggeri.
- En analyse af antal turister i forhold til antal beboere bør lægges til grund for regulering af hotelkapaciteten.
- På side 5 konstateres indledningsvis, at København er unik, men byen minder om andre storbyer.
- Prognosen for boligbehovet tager ikke højde for, at indbyggertallet vokser pga. fødselsoverskuddet. Småbørn har ikke behov for egen bolig.
- Indbyggertallet stiger, fordi antallet af udenlandske studerende og antallet af udlændinge med gode jobs i Københavnsområdet stiger. Det er udlændinge, som slår sig ned i København for en periode. De kender ikke lejeloven og betaler for meget i husleje, hvorfor huslejen på det private lejeboligmarked stiger generelt. Dermed er der ikke plads til alle i København. Det er et strukturelt problem.
- Det er paradoksalt, at man kalder København en blå by, når man samtidig fylder havnen op.
- Man vil både have flere boliger, flere virksomheder og flere grønne områder. Det hænger ikke sammen. man må prioritere.
- Serviceerhverv-kategorien er forældet, da den omfatter for mange brancher. Den bør være differentieret.
- Strøggadelokalplanerne tilhører en anden tid, bl.a. på grund af den stigende nethandel.
- Nyboders Skole bør ikke udbygges. Der bør i stedet bygges en ny skole. Man kunne have indrettet Sølvgades kaserne til skole.
- Der mangler en beskrivelse af begrebet "kant".
- Serviceerhvervs-kategorien bør opdeles i fx steder med natbevilling, hoteller, detailhandelsbutikker osv. Kommuneplanforslaget bør omfatte forslag til hvilke serviceerhverv, der skal være hvor.
- I øjeblikket styrer markedskræfterne hotelkapaciteten og hvor hotellerne placeres. det bør kommunen regulere med kommuneplanen.
- Wonderful Copenhagens analyse 10xCopenhagen viser, at turisterne ønsker at møde københavnerne i hverdagslivet. Det taler for flere boliger i Indre By. I øjeblikket møder turisterne stort set ingen beboere fra Indre By, når de bevæger sig rundt i bydelen.
- Erhvervslejemål bør indrettes til boliger.
- Der mangler måltal for, hvor langt ned luftforureningen skal.
- Der mangler en beskrivelse af problemet med airbnb-udlejning og mulige løsninger og der mangler en stillingtagen til administrationen af bopælspligten. Sandsynligheden for, at nye boliger, hvor der jo ikke er bopælspligt, vil blive udlejet via airbnb eller blive benyttet som feriebolig, er stor.
- Hvad sker der, hvis udviklingen sættes fri i et geografisk område? Man kunne afprøve, hvordan et forsøgsområde vil udvikle sig uden regulering, fx med hensyn til boligstørrelser.
- Hvorfor skal steder som foodmarked have status som midlertidige aktiviteter? De bør være permanente.
- Parkeringsanlæg skal placeres under jorden. Parkeringshuset i Nordhavn med udsigt til vandet er et dårligt eksempel.
- Husk skoler og børnehaver.
- Begrebet "by med kant" er noget vrøvl.
- Der mangler en overordnet trafikstrategi med mål for trafikken fordelt på trafikarter, ligesom virkemidler i forhold til trafik mangler at blive beskrevet.
- Der skal skabes mulighed for at differentiere serviceerhverv-kategorien.
- Frem for at udbygge Nyboders Skole bør man bygge en ny skole, gerne en lilleskole.
- Der mangler mål for antal ældreboliger, handicapboliger og seniorboliger. Man skal tænke i helheder, så fx. ungeboliger kan omdannes til boliger for ældre og omvendt.
- Det skal være muligt at flytte i ældreboliger, handicapboliger, seniorboliger eller seniorbofællesskaber i den bydel, man er vokset op i.
- Kommuneplanforslaget skal knytte an til klimaplanen ved at beskrive de midler, man vil tage i bruge for at opfylde målene i klimaplanen.
- Der er mål om, at transport skal være fordelt med 1/3 i bil, 1/3 i offentlig transport og 1/3 på cykel, men der mangler et slutpunkt for, hvornår målet skal være opfyldt.
- Målene for trafikken bør beskrives med absolutte tal, ikke relative tal.
- Man kan udpege små områder, hvor man har "by med kant", fx. områder, hvor butikkerne skal være små og hvor turisterne kan møde københavnerne.
- Hvordan er fødselsoverskuddet fordelt på bydele?
- Tag "by med kant" ud af kommunens sprogbrug. Det er nonsens.
- Det er et fremskridt, at "vækst" er nævnt forholdsvis få gange i det foreliggende forslag til kommuneplan.
- Kommuneplanforslaget bør forholde sig til Wonderful Copenhagens turismeanalyse 10xCopenhagen.
- Byggeriet Østerport II er et godt eksempel på, hvorfor man med kommuneplan og lokalplaner skal passe godt på byen.
- Det skal beskrives, hvordan man vil bevare det eksisterende.
I mødet den 8. november 2018 besluttede lokaludvalget et høringssvar vedr. forslag til kommuneplanstrategien. Se bilaget.
Lokaludvalgsmedlem Kjeld A. Larsen foreslog med mail den 27. april 2019 til formanden, at lokaludvalget i mødet den 9. maj 2019 får et indledende diskussionsoplæg fra filosof og direktør for Arkitektens Forlag Kristoffer Lindhardt Weiss, der sammen med andre forfattere netop har udgivet en debatbog om Københavns udvikling, "Kritisk by", om den danske velfærdsbys succes og fiasko.
Løsning
Høringssvar
Lokaludvalgets medlemmer blev i mødet den 11. april 2019 opfordret til at sende bidrag til høringssvaret til sekretariatet. Sekretariatet har modtaget bidrag fra Susan Brinck, Jep Loft, Kjeld A. Larsen og Ingolf Ibus. Se deres bidrag i bilaget.
Formanden foreslår på baggrund af lokaludvalgets høringssvar i november 2018 om forslaget til kommuneplanstrategi, bemærkningerne i lokaludvalgets møde den 11. april 2019 og bemærkningerne fra Susan Brinck, Jep Loft, Kjeld A. Larsen og Ingolf Ibus nedenstående høringssvar til Økonomiforvaltningen, idet Økonomiforvaltningen har bedt om, at svaret leveres i to skemaer, jf. bilag 2.
"Økonomiforvaltningen har den 20. marts 2019 sendt forslag til Københavns Kommuneplan 2019 i intern høring i lokaludvalgene med svarfrist den 14. maj 2019.
Lokaludvalgets høringssvar fremgår af de vedlagte to skemaer med generelle bemærkninger (inkl. uddrag af Indre By Bydelsplan 2017-20) og konkrete bemærkninger.
Overordnet er det lokaludvalgets indtryk, at kommuneplanforslaget i hovedsagen retter sig mod nye byudviklingsområder og udsatte byområder. Svaret på udfordringer i et eksisterende, relativt velfungerende byområde som Indre By er enten at gøre ingenting eller at styrke de træk ved bydelen, der fortrinsvis gavner pendlere, brugere, gæster og turister i Indre By. Kommuneplanforslaget indeholder stort set ikke brugbare svar for bydelens beboere og erhvervsliv.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Borgermøde
Formanden har vurderet, at lokaludvalgets møde den 9. maj 2019 skal fokusere på at få vedtaget lokaludvalgets høringssvar på den interne høring om kommuneplanforslaget, men er enig i, at der er et aktuelt behov for en bred offentlig debat om Københavns udvikling.
Formanden foreslår derfor, at lokaludvalget holder et borgermøde om Københavns udvikling efter sommerferien, når kommuneplanforslaget er i offentlig høring med oplæg fra Kristoffer Lindhardt Weiss og evt. også andre forfattere, der har bidraget til bogen "Kritisk by".
Økonomi
Det foreslås, at der afsættes 20.000 kr. til et borgermøde om Københavns udvikling. Der vil være udgifter til annoncering, lokaleleje, forplejning og honorar. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
Videre proces
Sekretariatet sender høringssvaret til Økonomiforvaltningen.
Efter den interne høring vil Økonomiforvaltningen udarbejde en hvidbog, der behandler høringssvarene med forvaltningens bemærkning til ændringsforslag. Herefter revideres forslaget til kommuneplanen, som vil blive behandlet i Økonomiudvalget den 13. august og i Borgerrepræsentationen den 22. august 2019, inden den sendes i offentlig høring.
Lokaludvalget er vært for et borgermøde om Københavns udvikling, når kommuneplanforslaget er i offentlig høring.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget sender et høringssvar, som består af dels en tekstdel og dels et skema med generelle og konkrete bemærkninger.
Ændringsforslag vedr. tekstdelen af høringssvaret:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at tekstdelen af høringssvaret relaterer kommuneplanforslaget til hovedtemaer i den politiske debat i Indre By:
- Natteliv
- Sundhed
- Turisme
- Klima
- Trafik og offentlig transport
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget spørger om, hvorfor vedtagelsen af kommuneplanstrategien og udarbejdelsen af forslag til kommuneplan ligger oven i hinanden, og tilkendegiver, at ressourcerne i højere grad end nu bør prioriteres til borgerdialog om forslaget til kommuneplan.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at Indre By Bydelsplan 2017-20 burde være afspejlet i forslaget til kommuneplan, og at lokaludvalget beder om, at næste forslag til kommuneplan tager afsæt i bydelsplanerne, som derfor også skal opprioriteres ressourcemæssigt.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget roser forvaltningen for, at begrebet "vækst" er nedtonet i forslaget til kommuneplan.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at efter lokaludvalgets vurdering er takten for byggeri i København for hurtig, hvilket kan ses i byggeriernes kvalitet.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget udtrykker tvivl om befolkningsprognosen og det forventede behov for boliger.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ole Bang om, at lokaludvalget udtrykker sig markant om behovet for initiativer, der sikrer, at man når målene i klimaplanen indenfor for den besluttede frist.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at det med bekymring kan konstatere, at væksten i kapitalfondes opkøb af ejendomme og boliger i Indre By, udbredelsen af airbnb og hotellignende virksomhed i Indre By samt de stigende boligpriser i Indre By, er ved at ændre bydelen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug og Bent Lohmann om, at lokaludvalget foreslår, at der stilles krav om, at materialer, der anvendes til byggeri i Indre By, skal være bæredygtige.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget gør opmærksom på, at et stigende antal butikker i Indre By er ledige.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget gør opmærksom på, at lejligheder i Rosengården er købt, så de kan bruges til hotellignende virksomhed.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ole Bang om, at lokaludvalget gør opmærksom på, at der pågår køb af lejligheder på Gammelholm til brug for hotellignende virksomhed, og at det ændrer kulturen i byen, ligesom skatteborgere forsvinder.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at der for hhv. pendlere og beboere.bør være forskellige vilkår for bilparkering i Indre By.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hannibal C. Holt om, at lokaludvalget tilkendegiver, at lokale butikker presses ud, fordi ejendomsejere har urealistiske forventninger til huslejeniveauet og fordi de kan trække underskuddet fra i skat.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hannibal C. Holt om, at lokaludvalget tilkendegiver, at lejeniveauet i Indre By er et generelt problem for bydelen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hannibal C. Holt om, at lokaludvalget tilkendegiver, at ikke alle erhverv er ønskelige i hverken Indre By eller i kommunen som helhed, og at man bør undersøge hvilke erhverv, der bidrager med skat.
Lokaludvalget bemyndigede formanden til sammen med sekretariatet at formulere tekstdelen i høringssvaret på baggrund af de tiltrådte ændringsforslag.
Ændringsforslag til skemadelen af høringssvaret:
Bemærkning nr. 1:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at han sammen med sekretariatet sammenfatter Susan Brincks bemærkninger til en kommentar til forordet i forslaget til kommuneplan.
Bemærkning nr. 2:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om at bemyndige formanden til sammen med sekretariatet at omformulere budskabet, så det fremstår mindre bastant.
Bemærkning nr. 3:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at der tilføjes en sætning om, at i en plan for, hvordan der kan bygges i historiske bydele, bør der være et princip mod at bygge hævede butikker ind i gårdrum.
Bemærkning nr. 8:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at anden halvdel af bemærkningen slettes.
Bemærkning nr. 10:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen formuleres, så budskabet er, at lokaludvalget ønsker, at der besluttes trafikpolitiske initiativer, som vil reducere mængden af pendlertrafik til og gennem Indre By væsentligt.
Bemærkning nr. 13:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at bemærkningen formuleres: "Tilsyneladende opføres højhuse i København i øjeblikket tilfældigt og uden en plan. Højhuse i København bør opføres efter en plan. Af planen skal det fremgå, at der ikke opføres højhuse i eller omkring Indre By."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck og Bent Lohmann om, at bemærkningen fortsættes med: "I øvrigt er højhuse næppe godt for bymiljøet i det omkringliggende område".
Bemærkning nr. 16:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen og Bent Lohmann om, at bemærkningen formuleres: "Man kan med kommuneplanen og lokalplaner sikre, at sidegader i Indre By med tiden udvikles til gader med små butikker, hvor turisterne kan møde københavnerne."
Bemærkning nr. 17:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at 1. sætning i bemærkningen formuleres: "Forudsætningen for en indsats for at tiltrække flere store internationale events til København bør være, at der besluttes en plan for, hvordan events fordeles ud over hele København og ikke koncentreres til Indre By".
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at 2. sætning i bemærkningen formuleres: "Sådanne events kan ændre hverdagslivet i Indre By, mens de pågår."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann og Hannibal C. Holt om, at 3. sætning i bemærkningen formuleres: "Før man godkender, at København skal være vært for en event, skal det undersøges, hvad København får ud af eventen, og man skal have et overblik over eventens økonomiske konsekvenser for kommunen. Events i København skal have kvalitet og understøtte byens image."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Vexø om, at lokaludvalget tilkendegiver, at afviklingen af events skal tage hensyn til beboere og lokale erhverv.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Vexø om, at lokaludvalget foreslår, at borgerne tilbydes en app, som i "real time" viser, hvor der foregår events, demonstrationer mv, så borgerne kan tage højde herfor, når de færdes i byen.
Bemærkning nr. 18:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget foreslår, at der skal stilles krav om, at materialer, der anvendes til byggeri i Indre By, skal være bæredygtige.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget tilkendegiver, at bevarende lokalplaner i Indre By skal sikre, at et kvarter ikke skifter karakter.
Bemærkning nr. 19:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at bemærkningen relateres til forordet i forslaget til kommuneplan og ikke til side 28 i forslaget til kommuneplan.
Bemærkning nr. 20:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om, at 2. sætning i bemærkningen formuleres: "Bl.a. af den grund bør rammebetingelserne for detailhandlen forbedres."
Bemærkning nr. 21:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Skovle om, at 2. sætning i bemærkningen formuleres: "Men kommunen skal ikke desto mindre huske, at den er myndighed, og at den skal håndhæve love og regler."
Bemærkning nr. 23:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at følgende føjes til 2. afsnit i bemærkningen: Et sådant skift bør Københavns Kommune arbejde for både lokalt, nationalt og internationalt."
Bemærkning nr. 27:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at følgende føjes til bemærkningen: "Københavns karréstruktur med gårdmiljø skal bevares i videst muligt omfang."
Bemærkning nr. 30:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg om, at 2. sætning i bemærkningen afsluttes: "..., man bor i."
Bemærkning nr. 33:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen formuleres: "Der mangler en beskrivelse af problemet med hotellignende virksomhed, herunder airbnb-udlejning, og mulige løsninger, og der mangler en stillingtagen til administrationen af bopælspligten. Sandsynligheden for, at nye boliger, hvor der jo ikke er bopælspligt, vil blive udlejet som hotellejlighed eller via airbnb o.l., er stor."
Bemærkning nr. 34:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om at slette bemærkningen.
Bemærkning nr. 36:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ole Bang om, at 1. sætning i bemærkningen formuleres: "Kommuneplanforslaget bør forholde sig til konsekvenserne af den stigende nethandel."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at der til 1. sætning tilføjes: "Nethandlen giver øget transport af pakker, hvilket stiller krav til infrastrukturen".
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg om, at der til 1. sætning tilføjes: "Nethandlen medfører et affaldsproblem, da modtagere af pakker skal af med emballage."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at 2. sætning omformuleres, så budskabet er, at lokaludvalget ønsker, at man ser på strøggadelokalplanerne i lyset af, at stadig flere butikker i strøggaderne står tomme.
Bemærkning nr. 38:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen slettes.
Bemærkning nr. 39:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen formuleres: "Man kan med kommuneplanen og lokalplaner sikre, at sidegader i Indre By med tiden udvikles til gader med små butikker, hvor turisterne kan møde københavnerne."
Bemærkning nr. 41:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at lokaludvalget henviser til sit høringssvar vedr. planen for vejstøj.
Bemærkning nr. 49:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen slettes.
Bemærkning nr. 50:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann og Jan Frederik Hansen om, at bemærkningen omformuleres, så budskabet er, at planerne om klimatilpasning kan have uønskede konsekvenser for den eksisterende by, og at der som eksempel henvises til skybrudsprojektet for Skt. Jørgens Sø.
Bemærkning nr. 51:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen formuleres: "Hvis man ønsker, at havneløbet skal anvendes til rekreative aktiviteter, skal der ikke tillades byggeprojekter, som indsnævrer havneløbet."
Bemærkning nr. 52:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld. A. Larsen om, at bemærkningen omformuleres, så budskabet er, at kommuneplanforslaget bør være baseret på en strategi, der inkluderer borgerne, og hvor rammerne for Københavns udvikling er til diskussion.
Bemærkning nr. 53:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen slettes.
Bemærkning nr. 54:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at sidste sætning i bemærkningen slettes.
Bemærkning nr. 56:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at lokaludvalget nævner sin prioriteringsliste for bilparkering i Indre By, fremfor blot at henvise til listen i Indre By Bydelsplan.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at listen med hovedkategorierne for trafiktyper ikke nummereres, at listen opstilles i alfabetisk orden og at det nævnes, at listen ikke er en prioriteret liste.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget nævner, at det senere vil forsøge at udarbejde en prioriteret liste.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at "løbehjul" nævnes i listen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at "delebiler" nævnes i listen.
Bemærkning nr. 59:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lise Smørum om at slette "...fx en lilleskole." i 1. sætning i bemærkningen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om at slette 2. sætning i bemærkningen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget foreslår, at man undersøger muligheden for at genåbne Nørre Vold Skole, idet der mangler en skole til børn i Nørre Kvarter og Nansensgade-kvarteret.
Bemærkning nr. 61:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Vexø om, at bemærkningen omformuleres, så budskabet er, at man skal se på konsekvenserne af den stigende nethandel.
Bemærkning nr. 63:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at bemærkningen afsluttes med: "På sigt skal der være en balance mellem nattelivet og øvrige aktiviteter i Middelalderbyen og tilstødende kvarterer. Bevillingspolitikken skal afspejle dette overordnede mål."
Ny bemærkning:
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at lokaludvalget bemærker, at kommuneplanforslaget bør forholde sig til den stigende støj i byen, idet det ikke er tilstrækkeligt kun at forholde sig til vejstøjen.
Ad indstillingens 1. at:
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om forslag til Københavns Kommuneplan 2019, der fremgår af løsningsafsnittet samt bilag 2 med de tiltrådte ændringsforslag.
Ad indstillingens 2. at:
Lokaludvalget afsatte 20.000 kr. til et borgermøde om Københavns udvikling, der holdes efter sommerferien, når kommuneplanforslaget er i offentlig høring. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.