Mødedato: 09.04.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Drøftelse af Kommuneplanforslaget

Indre By Lokaludvalg skal drøfte kommuneplanforslaget samt beslutte borgerdialog om det.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager et mundtligt oplæg fra Økonomiforvaltningen om kommuneplanforslaget til efterretning. 
  2. at Indre By Lokaludvalg drøfter kommuneplanforslaget, idet arbejdsgrupperne på baggrund af drøftelsen skal komme med bidrag til et udkast til høringssvar, som lokaludvalget tager stilling til i sit møde den 7. maj 2015
    eller
    at Indre By Lokaludvalg drøfter kommuneplanforslaget og beslutter bemærkninger, der skal indgår i et høringssvar. Formanden bemyndiges til at formulere et høringssvar på baggrund af meldingerne i mødet.
  3. at Indre By Lokaludvalg beslutter borgerdialog om kommuneplanforslaget, herunder hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne samt hvordan borgerdialogen skal foregå.
  4. at Indre By Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere til i samarbejde med sekretariatet at planlægge og gennemføre borgerdialogen.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har efter beslutning i Økonomiudvalget sendt et kommuneplanforslag i intern høring hos bl.a. lokaludvalgene med svarfrist den 8. maj 2015.

Økonomiforvaltningen skriver:
"København oplever i disse år en stærk befolkningstilvækst, som forudses at fortsætte uændret i hele planperioden. I 2027 vil der være 100.000 nye københavnere, så byens indbyggertal stiger til ca. 680.000 indbyggere. Dette betyder, at der vil være behov for flere boliger. Der vil også være behov for flere jobs og kommunale services som skoler, biblioteker og idrætsanlæg. Det betyder også, at der vil
komme flere brugere af byens grønne områder og kultur- og fritidsfaciliteter og at flere mennesker vil bruge byen i det daglige. Alt andet lige vil det også medføre et øget transportbehov i København og ind og ud af København. Samtidig med befolkningsvæksten skal byen også håndtere følgerne af klimaforandringer."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget afsætter op til 1 time af lokaludvalgsmødet den 9. april 2015 til denne sag.

Kommuneplantillæg
I lokaludvalgsmødet den 19. februar 2015 blev der spurgt om, hvor mange kommuneplantillæg der er blevet vedtaget i alt i indeværende kommuneplanperiode og hvor mange for arealer i Indre By. 

I alt er der pr. 26. februar 2015:
• 36 vedtagne tillæg
• 7 ude som forslag

Heraf er følgende i Indre By Lokaludvalgs område:
• Tillæg 7 - Scala
• Tillæg 10 - Elværksgrunden
• Tillæg 17 - Dagmarhus
• Tillæg 22 - Folke Bernadottes Alle
• Tillæg 24 - Bredgade 70-72
• Tillæg 25 - Kollegie- og Ungdomsboliger (gælder for hele kommunen og dermed også for Indre By Lokaludvalgs område)

Samt 1 forslag ude:
• Forslag - Østerport II

Oplæg fra Økonomiforvaltningen
I lokaludvalgsmødet vil en medarbejder fra Økonomiforvaltningen kort orientere om nyt i kommuneplanforslaget i forhold til kommuneplanstrategien for så vidt angår Indre By.

Endvidere har Byudviklingsgruppen bedt om, at medarbejderen kommenterer på:
  • Sammenhæng mellem Kommuneplan og lokalplan. Problemet med lokalplaner, der kan sætte Kommuneplans hensigter ud af funktion.
  • Har man tænkt sig at gøre noget ved trafikken, hvordan løses trængselsproblemerne, hvordan kan vi indgå i en dialog med Kommunen for at lave undersøgelsesprojekter?
  • Parkeringsnormer.
  • Helhedsindtryk og sammenhængende æstetik i byen – ex. Netto på Rådhuspladsen og manglende diversitet. Hvor er kastanjetræerne på Rådhuspladsen blevet af?
  • Problemstilling om forhold og vægtning af hensyn til beboere over for andre, såsom turister, natteliv, pendlere, shopping, kulturgæster.
Høringssvar
Der er er lagt op til, at lokaludvalget beslutter sit høringssvar i et møde den 7. maj 2015. Hvis ikke lokaludvalget har møde den 7. maj 2015 drøfter lokaludvalget det udsendte materiale samt oplægget fra Økonomiforvaltningen og beslutter bemærkninger, som skal med i lokaludvalgets høringssvar. Formanden bemyndiges til at formulere høringssvaret og sende det til Økonomiforvaltningen. 

Drøftelse

Hvis det er besluttet at holde et lokaludvalgsmøde den 7. maj 2015, drøfter lokaludvalget i mødet den 9. april 2015 det udsendte materiale samt oplægget fra Økonomiforvaltningen og hvad arbejdsgrupperne skal fokusere på, når de skal udarbejde deres bidrag til udkast til høringssvar fra lokaludvalget. Bidragene fra arbejdsgrupperne skal være sekretariatet i hænde senest den 27. april 2015, således at et samlet udkast til høringssvar kan udsendes til til lokaludvalget den 30. april 2015 og behandles i lokaludvalget den 7. maj 2015. 

Borgerdialog
Lokaludvalget skal beslutte, om lokaludvalget skal stå for borgerdialog om sagen. Hvis lokaludvalget skal stå for borgerdialog, skal lokaludvalget beslutte hvilken form for borgerdialog, man ønsker, fx:
  • På lokaludvalgets hjemmeside og facebookside, hvor man opfordrer borgerne til at kommentere sagen
  • Et debatvognsrmøde
  • En invitation til borgerne om at deltage i en drøftelse umiddelbart forud for lokaludvalgets møde den 7. maj om lokaludvalgets høringssvar.
Endvidere skal lokaludvalget beslutte hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne.

En mulighed er at overlade det til de udpegede tovholdere at bestemme hvilken for form for borgerdialog, der skal være, samt hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne.

En anden mulighed er at beslutte, at opsamlingen på lokaludvalgets møde den 15. april 2015 på Gefion Gymnasium om byens udvikling gør det ud for lokaludvalgets borgerdialog om sagen.

Sagen kommer i offentlig høring efter sommerferien, hvorfor lokaludvalget i stedet kan vælge at have borgerdialog om sagen til den tid.

Bemærkninger fra Byudviklingsgruppen
Byudviklingsgruppen drøftede i sit møde den 25. marts 2015 kommuneplanforslaget og har følgende bemærkninger:
"Dele af forslaget kan måske uddeles til input fra udvalgsmedlemmer og Miljøpunkt, f.eks. Grøn Boligby, Tæt og bæredygtig by og Miljøvurderingen samt turistbusser. Bl.a. er der planer om at foreslå endnu flere P-områder i forbindelse med nye boligområder m.v.
P-normerne bør screenes og kommenteres! Det er formentlig især bilagene, vi bør se nærmere på."

Bemærkninger fra Henrik Anton Svendsen
Henrik Anton Svendsen har som oplæg til lokaludvalgets drøftelse følgende bemærkninger:
"Overordnet set er planen god. Ros til kommunen. Den giver en rigtig retning for udviklingen.

Nogle af de spørgsmål som lokaludvalget tidligere har påpeget bør dog gøres tydeligere:

Ad 1 Vision.
Visionen om en Grøn By bør udover en Reduktion af forurening også omfatte reduktion af støj.

Ad 2 Grøn Boligby.
Overordnet bør det slås fast, at de grønne og blå arealer skal anvendes til rekreative aktiviteter tilgængelige for alle, og at de ikke må betragtes som potentielle byggegrunde.


Ad 3 Sammenhængende By.
Tryghed (re.S.35) skal som nævnt skabes præventivt, så terror- og kriminalitets- bekæmpelse ikke omdanner byen til en fæstning.
Bevaring af kulturmiljøer skal sikres bl.a. ved, at fredninger og beskyttelseslinjer respekteres og ikke ophæves ved lokalplaner.

Ad 4 Kvalitet i Bylivet
Reduktion af forurening (re.S.37) med et fald i CO2 på ca. 200.000 tons pr. år og en reduktion i udledning af NOx med ca. 150 tons årligt skal suppleres med et mål for reduktion af støj, det være sig vejstøj, støj fra events, gadestøj i nattelivet, støj fra ventilatorer etc. Ligesom for forurening bør der sættes kvantitative mål for den årlige støjreduktion.

Husbåde (re.S.45) bør betragtes som bygninger. En husbåd ”privatiserer” et blåt areal, som alle burde have adgang til. Husbåde bør derfor begrænses i antal og placeringen begrænses til Fiskerihavnen. Husbåde bør ikke kunne placeres i Indre By.

Brugen af bygninger (re.S.51) skal fremme trivsel i gaderne. Stueplan i gaderne i Indre By skal derfor reserveres til butikker og andre aktiviteter med offentlig adgang.

Ad 5 Sammen om Vækst og Arbejdspladser.
Fortætningen omkring stationer (re.S.57) bør respektere en maksimal bygningshøjde på 5-6 etager; ikke alene i Indre By men også i brokvartererne.

Ad 6 Greater Copenhagen.
De administrative organer skal etableres på forkant af udviklingen, så bureaukrati ikke sinker Sjællands og Skånes integration i København.

Letbaner og mere Metro skal allerede nu tænkes ind i Københavns byudvikling."

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 20.000 kr. til borgerdialog om kommuneplanforslaget.

Videre proces

Lokaludvalget beslutter et høringssvar i et møde den 7. maj 2015, baseret på input fra arbejdsgrupperne og på borgerdialogen.
Eller:
Når lokaludvalget har besluttet bemærkninger til kommuneplanforslaget, som skal med i høringssvaret, formulerer formanden det i samarbejde med sekretariatet og sender det til Økonomiforvaltningen sammen med en opsamling på borgerdialogen, som lokaludvalget måtte have besluttet.

Økonomiforvaltningen oplyser, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen - med en hvidbog over de indkomne høringssvar - behandler forslaget til kommuneplan 2015 hhv. den 9. juni og den 17. juni 2015. Det vedtagne forslag til kommuneplan bliver sendt i offentlig høring efter sommerferien.
BILAG
Kommuneplanforslaget med bilag samt Økonomiudvalgets beslutning (er tidligere udsendt på papir til lokaludvalgets medlemmer):
http://www.kk.dk/edoc-agenda/18629/b61fbc4f-8f28-4908-868e-ea5d04fd9f59/11a33817-eb89-4395-a2c8-cec048a60e76

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede kommuneplanforslaget og besluttede, at høringssvaret skal omfatte følgende temaer:
    - Trafik og fremkommelighed
    - Byggeri
    - Byrumsudvikling
    - Erhverv og forlystelsesliv i boligområder
    - De grønne og de blå områders status
  2. Lokaludvalget besluttede, at arbejdsgrupperne skal komme med bidrag til et udkast til høringssvar, som lokaludvalget tager stilling til i sit møde den 6. maj 2015.
  3. Lokaludvalget vedtog, at lokaludvalgets borgerdialog om kommuneplanforslaget dels udgøres af mødet den 15. april 2015 med elevrådet på Gefion Gymnasium om byens udvikling og dels en drøftelse med borgerne den 6. maj 2015 umiddelbart inden lokaludvalgsmødet.
  4. Lokaludvalget vedtog, at lokaludvalget senere skal beslutte borgerdialog om forslaget til kommuneplan, som sendes i offentlig høring i efteråret 2015.
Til top