Mødedato: 09.04.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Busbetjening af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden under arbejdet på Sankt Annæ Plads

Indre By Lokaludvalg skal tage en orientering om en drøftelse med Økonomiforvaltningen om busbetjening af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden under arbejdet på Sankt Annæ Plads til efterretning.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg tager en orientering om en drøftelse med Økonomiforvaltningen om busbetjening af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden under arbejdet på Sankt Annæ Plads, jf. løsningsafsnittet. 
  2. at Indre By Lokaludvalg inviterer Nyhavnsgruppen og Gammelholm Beboerforening til et åbent arbejdsmøde for at afdække om beboerne har nogen forslag til, hvordan busbetjeneingen af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden , kan forbedres, mens arbejdet på Sankt Annæ Plads står på.
  3. at Indre By Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere til at stå for planlægningen og gennemførelsen af ovennævnte arbejdsmøde
  4. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 3.000 kr. til det åbne arbejdsmøde. Midlerne tages af puljen til borgerdialogaktiviteter. 

Problemstilling

Nyhavnsgruppen har gjort lokaludvalget opmærksom på, at nedlæggelsen af både bus 11 og forkortelsen af bus 66 betyder, at  
  • Beboere nær Nyhavn, Toldbodgade, Kvæsthusgade og Amaliegade
  • Gæster til Skuespilhuset
  • Gæster til operaen, der bruger havnebussen fra Nyhavn
  • Hotel – Front, Pakhus 71 og Admiral hotel
  • Turister til Nyhavn
har langt over 1 km til fods, inden man kan stige af eller på bussen, hvad enten man tager 66, 1a i Bredgade eller 1 a i St. Kongensgade.

Skal man til Takkelloftet i operabygningen en aften (hvor lokalbåden Nyhavn-Operaen ikke sejler), har sker det, at teatergængere står ulykkelige på anløbspladsen i Nyhavn. Her burde man kunne bruge 9a til operaen, men det kræver over 1 km til fods.

Det samme problem gør sig gældende, hvis man en lørdag morgen skal til f.eks. Vidensfestival i Diamanten kl. 10. Da sejler havnebussen endnu ikke, hvilket betyder, at man er nødt til at gå hele vejen eller tage på en kolossal gå– og bustur med 1a og senere 66 for at kunne nå frem.

Løsning

Repræsentanter for Nyhavnsgruppen samt lokaludvalgets formand var den 19. marts 2015 til møde med Økonomiforvaltningen om problemet med, at ruten for buslinje 66 er afkortet til Holmens Kirke, så længe arbejdet på Skt. Annæ Plads står på.

Økonomiforvaltningen fastholder på nedenstående grundlag, at den valgte løsning med kørsel af buslinje 66 til Holmens Kirke, er det bedste alternativ.

Passagertal
Forvaltningen oplyser, at ved de to stoppesteder Kvæsthusbroen og Nyhavnsbroen står der på en hverdag gennemsnitligt 286 passagerer på bussen; heraf står de 56 på efter kl. 18.00. Tilsvarende står 331 passagerer af bussen ved stoppestederne; heraf står de 45 af efter kl. 18:00.

Undersøgte løsninger
Økonomiforvaltningen har undersøgt følgende løsninger: 

Forlængelse af linjen til Nordre Toldbod
Busserne vil få betydelige fremkommelighedsproblemer i Toldbodgade. Det vil medføre forsinkelser på hele linjen. Samtidig vil der være perioder, hvor bussen ikke kan passere Sankt Annæ Plads. Passagererne vil derfor opleve en meget varierende betjening, hvor de ikke kan forudse, hvor og hvornår bussen kører.

Omlægning af ruten via Herluf Trollesgade, Havnegade og Nyhavn
Løsningen vil kræve midlertidig nedlæggelse af de 12-15 parkeringspladser på højre side af Herluf Trolles Gade og den vil være meget sårbar ved ulovlig parkering.

Movia
Trafikselskabet Movia har været med i vurderingerne og har tidligere skrevet følgende til Økonomiforvaltningen:
"Det bliver helt umuligt at få en bus forbi krydset Toldbodgade/Sankt Annæ Plads, som også turistbusserne til/fra Amalienborg/Amaliehaven er nødsagede til at undgå. Der vil blive arbejdet i forskellige faser frem til april 2016, og i enkelte af disse vil der – kortvarigt – nok kunne køres busser i området, men det vil ikke hjælpe meget – og kun forvirre, hvis vi i kortere perioder skiftevis kører der og ikke kører der.
Da vi således ikke kan komme længere end til Nyhavn, er der m.a.o. alene ideen med at vende ved Herluf Trolles Gade-Havnegade-Nyhavn tilbage, men den løsning kræver som tidligere nævnt netto nedlæggelse af 12-15 parkeringspladser. Men selv om der nedlægges parkeringspladser, vil løsningen være meget sårbar overfor ulovlig parkering, som vi under ingen omstændigheder kan planlægge os uden om. Og i øvrigt vil selv den løsning være påvirket af vejarbejde: I forårsmånederne skal der etableres cykelstier i Holbergsgade mellem Niels Juel og Nyhavn."

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager ovenstående til efterretning.

Åbent arbejdsmøde
Formanden foreslår, at lokaludvalget inviterer Nyhavnsgruppen og Gammelholm Beboerforening til et åbent arbejdsmøde for at afdække om beboerne har nogen forslag, og hvad de mener om de muligheder, der er nævnt.

Økonomi

Lokaludvalget afsætter en ramme på 3.000 kr. til det åbne arbejdsmøde, idet der vil være udgifter til annoncering, lokaleleje og mødeforplejning.

Videre proces

Tovholderne planlægger og gennemfører det åbne arbejdsmøde. I lokaludvalgsmødet den 21. maj 2015 orienterer de om udfaldet af mødet.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog en orientering om en drøftelse med Økonomiforvaltningen om busbetjening af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden under arbejdet på Sankt Annæ Plads til efterretning.
  2. Lokaludvalget besluttede at invitere Nyhavnsgruppen og Gammelholm Beboerforening til et åbent arbejdsmøde for at afdække om beboerne har nogen forslag til, hvordan busbetjeneingen af Gammelholm, Nyhavn og Frederiksstaden, kan forbedres, mens arbejdet på Sankt Annæ Plads står på.
  3. Lokaludvalget udpegede Bent Lohmann, Dorthe Lindberg, og Henrik Anton Svendsen til at stå for planlægningen og gennemførelsen af ovennævnte arbejdsmøde.
  4. Lokaludvalget afsatte en ramme på 3.000 kr. til det åbne arbejdsmøde. Midlerne tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
Til top