Mødedato: 09.04.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Borgerdialog om cykelpassage henover Rådhuspladsen

Indre By Lokaludvalg skal beslutte, om det skal stå for borgerdialog om en cykelpassage henover Rådhuspladsen.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg jf. løsningsafsnittet drøfter, om lokaludvalget skal stå for borgerdialog om cykelpassage henover Rådhuspladsen.
    I givet fald:
  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 15.000 kr. til borgerdialogen. Midlerne tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  3. at Indre By Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere til at stå for borgerdialogen.

Problemstilling

Byudviklingsgruppen havde i sit møde den 25. marts 2015 en drøftelse om cykelbølge henover Rådhuspladsen. Fra referatet af mødet:

"Gæster: Gunvar Auken, Frederiksberg & Laila Krogh, Østerbro, tidl. leder af Willumsens Museum, har taget initiativ til forslaget, har siddet i T&M på Frederiksberg. Erik Hjulmand, Cyklistforbundet.

Der arbejdes nu hen imod at visualisere forslaget, der vil sørge for et ”missing link” for cyklisterne, cykelforbindelsen fra Vesterbrogade over Rådhuspladsen tæt på Rådhuset og videre ind ad V. Voldgade/Strædet. Gruppen ønsker sig, at lokaludvalget bliver hovedarrangør af et offentligt arrangement for cykelbølgen, med deltagelse af Morten Kabell, Lars Weiss og forskellige interessegrupper og borgere. Kbh. Politi var ikke modtagelig for forslaget, men i Odense har de en cykelbane med en lodret 3 cm kant, der ikke generer handicappede, barnevogne m.fl. og ikke har ført til ulykker. Gruppen har talt med Niels Jensen, Københavns Kommune, der udtalte, at det var et ønske fra politisk side, der dog er skrinlagt pga. indvendinger fra Politiet. Gruppens forslag er dog ikke set før i den form og burde være mere spiseligt for Politiet. Det er bare om at få indflydelse på udformningen af den nye Rådhusplads. Gruppen er godt klar over, at der er forskellige tekniske udfordringer, hvorfor løsningen skal indgå i den endelig plan for Rådhuspladsen, jf. Hovedstadens Forskønnelses forslag om en Arkitektkonkurrence, hvor dette kunne indgå som parameter.

Forslaget kan indgå i lokaludvalgets plan om at tage helhedsplanlægningen for Middelalderbyen og Indre By, herunder Rådhuspladsen op. Kjeld pegede på H.C. Andersens Boulevard, der hæmmer for fornuftige forbindelser via Vesterbro Passage. Vi har haft Henning Lyhne inde, der foreslår en 10 km gangsti langs voldene. Måske kunne man lave noget i højde også for cyklerne.

Hovedtrafikårene er H.C. Andersens Boulevard, busholdepladsen og taxatrafik foran Palace Hotel. Det er planen, at V. Voldgade skal forblive lukket ved Strøget, dvs. ingen gennemkørende trafik.

Erik fremlagde skitsen for Cykelbølgen/Bike Wave. I V. Voldgade skal man kunne køre hen mod Farvergade og ned ad Strædet eller fortsætte ad V. Voldgade hen til den så vidt vides planlagte bro. En af tankerne med projektet er at få spredt cykeltrafikken til gavn for cyklister og fodgængere samt oplevelsen af byrummet, og at tage højde for fremtidige større mængder cyklister.

Man diskuterede problemstillingerne med cykle hen over pladser samt idéen at sende cyklisterne ned ad Strædet, som ikke er en hurtig cykelvej til Kgs. Nytorv. Der var delte meninger om, hvorvidt det var behageligt at cykle langsomt blandt fodgængere, eller om man skulle sørge for en nem cykelvej, der ikke går i vejen for fodgængerne. Kjeld talte for idéen om at lægge en cykelpassage i højden over Rådhuspladsen. Iflg. Gunvor udtalte Jan Gehl og Klaus Bondam sig kraftigt imod en evt. tanke om at lægge cykelstien i luften. Cykelbølgen holder sig i pæn afstand fra hovedfodgængerstrømmen hen over pladsen og mod metrostationen. Politiet har sagt nej til tidligere løsninger, fordi de lå for tæt på Strøget; med den foreslåede løsninger undgår vi dette.

En af de andre indsigelser, vi kan forestille os, er at stien ikke kan benyttes, når der er demonstrationer, men i disse tilfælde kan man jo cykle udenom.

Udvalget besluttede at foreslå lokaludvalget at lave et debatarrangement om forslaget og diskutere, hvorvidt vi skal invitere Politiet med foruden CPH Commerce & Culture, Akademirådet, Hovedstadens Forskønnelse, Rådet for Bæredygtig Trafik samt borgere, etc. Gerne før sommerferien."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter, om lokaludvalget skal stå for borgerdialog om en cykelpassage henover Rådhuspladsen.

Drøftelsen bør afklare:
  • Hvad vil lokaludvalget opnå med borgerdialogen?:
  • Hvorfor vil lokaludvalget borgerdialogen?:
  • Hvilke målgruppe(r) er der?
  • Hvilke aktivitet(er) består borgerdialogen af?:
  • Hvorfor er de aktiviteter egnede til at opnå formålet?:
  • Forventede resultater på kort sigt og lang sigt ?
  • Samarbejdspartnere ?

På baggrund af drøftelsen beslutter lokaludvalget, om det skal stå for borgerdialog om en cykelpassage henover Rådhuspladsen og i givet fald hvordan borgerdialogen skal være.

Økonomi

Hvis lokaludvalget skal gennemføre den foreslåede borgerdialog, skal der afsættes midler til det. Det foreslås at afsætte en ramme på 15.000 kr.

Videre proces

Hvis lokaludvalget beslutter borgerdialog, planlægger og gennemfører de udpegede tovholdere den i samarbejde med sekretariatet.
Borgerdialogen vil kunne finde sted i perioden ultimo maj-medio juni.

Beslutning

  1.  Lokaludvalget drøftede, om lokaludvalget skal stå for borgerdialog om cykelpassage henover Rådhuspladsen. Der var følgende bemærkninger:
    • Lokaludvalgets workshop i efteråret 2013 viste, at der ikke er stemning for et sådant forslag og at fodgængere skal have første prioritet. Lokaludvalget bør afvise forslaget.
    • Forslaget afspejler de reelle forhold på pladsen. 
    • I borgerdialogen bør indgå, hvordan man kommer fra Vesterbrogade til Rådhuspladsen.
    • En cykelsti på pladsen vil være en barriere. Der vil være behov for fodgængerovergange.
    • Der bør være cykelsti bag om Rådhuset, så man kan cykle mellem Vesterbro og den kommende bro ved Langebro. 
    • Man bør analysere, hvor de, som kommer fra Vesterbro, skal hen.
  2. Lokaludvalget afsatte en ramme på 15.000 kr. til borgerdialogen. Midlerne tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  3. Borgerdialogen finder sted i maj-juni 2015.
  4. Lokaludvalget udpegede Kjeld A. Larsen og Marietta Bonnet til at stå for borgerdialogen.
Til top