Mødedato: 09.02.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Opfølgning på lokaludvalgets dialogmøde om kommunale kulturinstitutioner i Indre By

Indre By Lokaludvalg skal drøfte lokaludvalgets offentlige dialogmøde den 24. januar 2017 om Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv.

Indstilling

Formanden foreslår

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter lokaludvalgets offentlige dialogmøde den 24. januar 2017 om Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv på baggrund af noterne fra mødet, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".
  2. at Indre By Lokaludvalg beslutter, om det skal bemyndige formanden til at rette henvendelse til forvaltningen om forhold vedrørende de fire kulturinstitutioner på baggrund af de bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen i lokaludvalgsmødet den 9. februar 2017.

Problemstilling

Lokaludvalget havde den 24. januar 2017 et offentligt dialogmøde om fire kommunale kulturinstitutioner i Indre By: Københavns Museum (der er ved at blive flyttet fra Vesterbrogade til Stormgade), Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv. De fire institutioner hører til afdelingen "Historie og Kunst" i Kultur- og Fritidsforvaltningen med Lene Floris som museumsdirektør. Lene Floris er desuden forvaltningens repræsentant i netværket Københavns Kulturkvarter, der omfatter kulturinstitutioner på Slotsholmen og kvartererne omkring.

Sekretariatet har noteret følgende bemærkninger fra mødet:

  • Der burde være dage med gratis entre a la bymuseet i Wien og i Paris. Tidligere var der eksempelvis mange besøgende indvandrere på museerne, og de kommer ikke længere i dag. Oftest pga. priserne vil jeg tro.

  • Billetstrukturen bør målgruppeindrettes, så det eksempelvis er billigere for studerende, kontanthjælpsmodtagere og pensionister. Kontanthjælpsmodtagere har eksempelvis færre penge end pensionister, men får ikke rabat, som pensionisterne gør. Det burde der blive lavet om på.

  • Fællesbillet til de forskellige kulturinstitutioner og årskort til museerne i København: Til turister er der eksempelvis lavet et Copenhagen Card, der giver adgang til 73 museer og attraktioner i København og på Midt- og Østsjælland.

  • Navnet Københavns Museum er ikke retvisende, da det netop viser Københavns historie, hvorfor det tidligere navn København Bymuseum var mere passende.

  • Flere offentlige toiletter i Københavns Kulturkvarter.

  • Det ville være en ide, at oprette en historieklub/ forening / netværk, som henvender sig til alle historieinteresserede. Svar: Der arbejdes på at etablere en venneforening og erhvervsklub.I Brønshøj og på Amager findes historieklubber.

  • Skiltning og reklamer bør udvikles af kunstnere, der kan udvikle et bestemt udtryk til museet.

  • Charlottenborg Kunsthal er et skrækeksempel på dårlig reklame/ facadeudsmykning.

  • Tidligere stod der tre akacie-træer på pladsen foran Thorvaldsens Museum. I dag står der kun et. Træerne bør genplantes, da det er en del af Thorvaldsens symbolske begravelse.

  • Adgangsforholdene og parkering skal forbedres.

  • Kulturkvarteret skal tage hensyn til både beboere og besøgende.

  • Gehl Architects har lavet en byrumsanalyse af Kulturkvarteret.Link: http://www.mynewsdesk.com/dk/nationalmuseet/documents/byrumsanalyse-udfoert-af-gehl-architects-for-partnerne-bag-koebenhavns-kulturkvarter-54219?utm_campaign=send_list&utm_medium=email&utm_source=sendgrid

  • Etablering af en museumsbus (shuttlebus), som forbinder Københavns Kulturkvarter. I bussen skal det være muligt at købe en samlet billet til alle museer i Kulturkvarteret.

  • Det er vigtigt, at originaleffekterne bliver stående og ikke bliver sendt i kælderen. Ikke alt skal  digitaliseres.

  • Åbning af biblioteket på Rådhuset, hvor et meget begrænset udvalg kunne stå til udlån. Folk er stadig interesseret i at se det gamle bibliotek.

  • Det kunne være en mulighed at gøre Dantes Plads mere attraktiv med flere bænke og mere belysning, og gennem mindre reklamer henvise til Kulturkvarteret.

  • Flere kort over kulturkvarteret på forskellige steder rundt i byen. Svar: Kortene kan købes på Thorvaldsens Museum og i Nikolaj Kirke.

  • Bedre renhold af kulturkvarteret. Beboere skal have muligheden for at bidrage til renhold. Interesserede kan læse mere på www.posegang.dk

  • Det kunne være en ide sætte modellen af Middelalderbyen i stand og placere den på et sted i byen, hvor folk kan se den, og hvor den er beskyttet om natten. Modellen kan evt. placeres i Tivoli for også at skabe noget reklame for kulturkvarteret. Den oprindelige model er meget medtaget. En ny kunne bør evt. laves i beton.

  • Det er en spøjs ide, at udleje byens museer til privatbrug. Svar: Det er en nødvendighed at leje ud, da det offentlige tilskud ikke bliver større. Det er vigtigt at bemærke, at hver gang der lejes ud, påvirker det ikke brugerne af museerne.

  • Byvandringerne kommer tilbage, når institutionerne er endeligt på plads. De vil blive tematisk opdelt – ligesom de også tidligere har været.

  • Det kunne være en ide, at tegne ruter op, hvor historiske personer har gået.

  • Flere steder i byen er der under vejnavnene end mindre fortælling. Det er et rigtig godt initiativ.

 

Løsning

Formanden foreslår,

  • at lokaludvalget drøfter lokaludvalgets offentlige dialogmøde den 24. januar 2017 om Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv på baggrund af noterne fra mødet, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".
  • at lokaludvalget beslutter, om det skal bemyndige formanden til at rette henvendelse til forvaltningen om forhold vedrørende de fire kulturinstitutioner på baggrund af de bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen i lokaludvalgsmødet den 9. februar 2017.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 15.000 kr. til det offentlige dialogmøde.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede lokaludvalgets offentlige dialogmøde den 24. januar 2017 om Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv på baggrund af noterne fra mødet, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".
  2. Lokaludvalget besluttede at bemyndige formanden til at sende sekretariatets noter fra dialogmødet til Kultur- og Fritidsforvaltningen. 
Til top