Mødedato: 09.02.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Kulturhuset Indre By

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte den videre proces for udviklingen af Kulturhus Indre By.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter den videre proces for udviklingen af Kulturhuset Indre By på baggrund af e opsamling på workshoppen om kulturhuset den 18. januar 2017 samt på baggrund af konklusionerne på borgerpanelundersøgelsen, som blev gennemført den 6.-10. januar 2017 og Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på workshoppen den 18. januar 2017 (se løsningsafsnittet og bilagene).

Problemstilling

Lokaludvalget har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen gennemført en borgerpanelundersøgelse om kultur i Indre By og stået for et workshop om udvikling af Kulturhuset Indre By på Charlotte Ammundsens Plads.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter den videre proces for udviklingen af Kulturhuset Indre By.på baggrund af nedenstående opsamling på workshoppen om kulturhuset samt på baggrund af konklusionerne på borgerpanelundersøgelsen (se nedenfor og i bilaget) og Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på workshoppen (se bilaget).

I drøftelsen kan desuden indgå følgende forslag til tiltag, som lokaludvalget kan iværksætte som sit bidrag til udviklingen af kulturhuset:

  • Lokaludvalget holder sine møder i kulturhuset.
  • Lokaludvalget benytter kulturhuset til borgermøder mv. om emner, som ikke relaterer sig til et bestemt sted i Indre By.
  • Lokaludvalget inviterer borgerne i Indre By til at søge lokaludvalget om økonomisk støtte til at starte klubber, foreninger, aktiviteter osv. for indre Bys borgere med base i kulturhuset, Det kunne fx være en læseklub eller en klub med fokus på Indre Bys historie.
  • Lokaludvalget arbejder politisk for at få kommunal støtte til at udvikle pladsen foran kulturhuset, så den bliver en integreret del af kulturhuset.
  • Lokaludvalget inviterer efter aftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen kulturinstitutioner, børneinstitutioner, skoler osv. i Indre By til at søge lokaludvalget om økonomisk støtte til samarbejde med kulturhuset om aktiviteter for Indre Bys borgere.
  • Lokaludvalget inviterer efter aftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen borgerne i Indre By til at søge lokaludvalget om økonomisk støtte til at plante og passe højbede og træer på pladsen foran kulturhuset.

Borgerpanelundersøgelsen
Spørgeskemaet blev med mail udsendt til de 4.242 medlemmer af Indre By Borgerpanel 6.januar 2017 og skulle besvares senest den 10. januar 2017.. 1.954 besvarede undersøgelsen.

  • 26,3 % af besvarelserne var fra Frederiksstaden & Nyboder
  • 24,1 % af besvarelserne var fra Middelalderbyen
  • 16,3 % af besvarelserne var fra Nansensgadekvarteret
  • 14 % af besvarelserne var fra Øster Farimagsgadekvarteret,
  • 8,7 % af besvarelserne var fra Gammelholm & Nyhavn
  • 5,5 % af besvarelserne var fra Østerport
  • 5,1 % af besvarelserne var fra Metropolzonen.

I forhold til antal indbyggere i de forskellige kvarterer var Nansensgadekvarteret  overrepræsenteret og Østerport underrepræsenteret i besvarelserne.

 

Nogle pluk fra resultaterne af undersøgelsen:

Af de 1.745, der svarede på et spørgsmål om, hvorvidt de kender Kulturhuset Indre By, svarede

  • 67,4 % at de ikke kender Kulturhuset Indre By

  • 31,2 % at de kender Kulturhuset Indre By

  • 1,4 % har svaret ’ved ikke’

 

Kendskabet til Kulturhuset Indre By fordelt på kvarterer: 

  • 72,1 % af respondenterne med bopæl i Nansensgadekvaret kender Kulturhuset Indre By

  • 26,1 % af respondenterne med bopæl i Middelalderbyen kender Kulturhuset Indre By

  • 24,2 % af respondenterne med bopæl i Metropolzonen kender Kulturhuset Indre By

  • 24,2 % af respondenterne med bopæl i Øster Farimagsgade kvarteret kender Kulturhuset Indre By

  • 23,9 % af respondenterne med bopæl i Gammelholm og Nyhavn kender Kulturhuset Indre By

  • 22,6 % af respondenterne med bopæl i Frederiksstaden og Nyboder Kulturhuset Indre By

  • 8,8 % af respondenterne med bopæl i Østerport kvarteret kender Kulturhuset Indre By

 

På et spørgsmål om, hvorvidt aktiviteterne i Kulturhuset Indre By skal målrettes borgere i Indre By, som blev stillet til de, der kender kulturhuset, var der 541 besvarelser.

  • 39 % var meget enige i at aktiviteterne i Kulturhuset Indre By skal målrettes borgere i Indre By

  • 38,1 % var enige i at aktiviteterne i Kulturhuset Indre By skal målrettes borgere i Indre By

  • 16,5 % svarede ’hverken eller’

  • 4,3 % var uenige i at aktiviteterne i Kulturhuset Indre By skal målrettes borgere i Indre By

  • 1,1 % var meget uenige i at aktiviteterne i Kulturhuset Indre By skal målrettes borgere i Indre By

  • 1,1 % svarede "ved ikke"

Man kan konkludere på respondenternes kommentarer til spørgsmålet om målretning af aktiviteterne til Indre By,

  • at mange mener, at aktiviteterne i Kulturhuset Indre By især skal rette sig mod borgerne i Indre By, men at det skal være åbent for alle og ikke kun for Indre Bys borgere
  • at mange mener, at Kulturhuset Indre By ikke fungerer som bydelens medborgerhus i dag.

 

Derudover kan man af kommentarerne til efterfølgende spørgsmål se,

  • at en tredjedel af de adspurgte borgere, som kender Kulturhuset Indre By, ikke bruger kulturhuset.
  • at mange mener, at kulturhuset mest virker som et kulturhus for Nansensgadekvarteret, og/eller at det opleves for langt væk fra deres egen bopæl til at være et lokalt kulturhus
  • at mange mener, at Kulturhuset Indre By ikke er indbydende og hyggeligt
  • at mange mener, at der skal være en bedre markedsføring i hele Indre By
    af kulturhusets aktiviteter
  • at mange har idéer til aktiviteter i Kulturhuset Indre By, fx
    - Folkekøkken
    - Værksteder (øvelokaler, kunst, foto, film, træ, skriveværksted mm.)
    - Undervisning til børn (teater, musik, skateboard, rullehjul, cykling, børnerytmik mm.)
    - Sport (Indendørs fodbold, yoga, dans, gymnastik, boldspil, løbehjulsbane, rullehockey, parkour)
    - Koncerter
    - Foredrag (lokalpolitik, debatter)
    - Loppemarkeder
    - Kreative workshops (tegning, medier, lego, computerspil)
    - Hyggeligt samvær (bridgeklub, brætspil, kortspil, skak, quiz)
    - Kulturudveksling med mennesker fra fremmede kulturer
    - Tilbud til mødre på barsel, hvor de kan mødes uanmeldt med andre

Endelig kan man af besvarelserne se, at mange respondenter er inspireret af i kulturhuset Absalon på Vesterbro og af Christianshavns Beboerhus.

 

Workshop

Workshoppen blev holdt den 18. januar 2017 i Kulturhuset Indre By. Ca. 45 borgere deltog. Efter en rundvisning i kulturhuset og en introduktion til kulturhusets historie og muligheder, arbejdede de fremmødte borgere i forskellige workshops for at diskutere, hvordan de i fællesskab kan skabe det kulturhus, borgerne ønsker. Resultaterne fra borgerpanelundersøgelsen dannede baggrund for diskussionerne.

 

Kommunikation og synlighed i hele Indre By

Tre af de fire workshopgrupper endte med at diskutere, hvordan Kulturhuset Indre By kan skabe mere synlighed om sine aktiviteter og tilbud i hele Indre By.

Blandt forslagene, som blev noteret ned, var et forslag om at lave en kulturhusavis, hvor man både kan gøre opmærksom på aktiviteterne i kulturhuset og borgernes muligheder for selv at sætte aktiviteter i gang i kulturhuset med vejledning af kulturhusets medarbejdere. Der blev peget på vigtigheden af, at der bliver igangsat en fortælling om, at Kulturhuset Indre By er stedet, hvor man kan komme og udleve sine gode idéer i fællesskab med andre.

Der var også et ønske om, at Kulturhuset Indre By i højere grad skal lægge lokaler til borgermøder, ligesom det skal deltage i kulturprojekter i Indre By i samarbejde med andre kulturinstitutioner i Indre By for at tiltrække et nyt publikum. Hvis Kulturhuset Indre By skal stå sig bedre i konkurrencen med de mange andre kulturtilbud i Indre By, er det nødt til at åbne sig op både kommunikativt og fysisk for at få mere power. Der blev skelet til kulturhuset Absalon på Vesterbro og talt om behovet for en skarp identitet, som er let og hurtig at afkode, plakater med et månedsprogram og annoncer i Cityavisen. Ligeledes var der fokus på facaden; den skal kommunikere husets muligheder og for eksempel kan udsmykkes af lokale kunstnere.

Alternativ indretning og brug af lokaler

Undervejs blev der også kigget på de muligheder, udenomsarealerne giver, fx happenings på forpladsen i sommerperioden, hvor folk bliver opfordret til at være med til at male væggene, lave blomsterbede osv. Der var enighed om, at huset allerede skal summe, når man kommer til pladsen udenfor. Ved at skabe en berlinerstemning med containerværksteder foran huset, pyramidetrapper i træ til at sidde på og sætte glas i portene ind til salen, vil der dels blive skabt liv i uderummet og dels vil livet og aktiviteterne i kulturhuset blive synlige. Der var også ønsker om at udnytte taget, hvad enten det skulle være i form af en udbygning med ungdomsboliger eller en taghave.

med hensyn til cafeen var der fokus på at skabe en hyggelig og mere intim stemning ved at lave en opdeling af rummet for eksempel af gamle vinduer og af planter, så der bliver små hyggekroge, en læsekrog med et lille bibliotek. Desuden ønskede man nogle installationer til at hænge i loftet for at skabe intimitet og bedre akustik.

Der var også fokus på forbedringer af mødelokalerne på første sal, primært ved at give rummene identitet. Det kan ske ved at trække på kulturhusets historie og udsmykke lokalerne med gamle fotos fra dengang, huset var en sporvognsremise. Derudover var der ønsker om at åbne op og lave glasvægge fra begge lokaler ud mod cafeen, ligesom den ene halvdel af svalegangen bør inddrages i mødelokalet.

 

Den videre proces

I bilaget ses Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på workshoppen. (eftersendes)

 

Økonomi

Lokaludvalget havde afsat 20.000 kr. af 2016-puljen til borgerdialog om Kulturhuset indre By og brugt hhv. 3.618. kr. Der er afsat 20.000 kr. af 2017-puljen. I skrivende stund er der ikke brugt noget.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

Beslutning

Til mødet forelå Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på den offentlige workshop den 18. januar 2017 om Kulturhuset Indre By.

 

  1. Lokaludvalget drøftede den videre proces for udviklingen af Kulturhuset Indre By på baggrund af opsamlingen på den offentlige workshop den 18. januar 2017 samt på baggrund af konklusionerne på borgerpanelundersøgelsen, som blev gennemført den 6.-10. januar 2017. Der var følgende bemærkninger:
    • Både borgerpanelundersøgelsen og workshoppen viser, at kulturhuset har brug for synliggørelse og en revitalisering.
    • Lokaludvalget kan som sit bidrag til revitaliseringen holde borgermøder i kulturhuset.
    • Indre Bys Kulturhus kunne i stedet indrettes i Palads-bygningen.
    • Kulturhuset har en lokal forankring i Nansensgade-kvarteret. Lokaludvalget kunne arbejde for at få lokale kulturhuse i andre af Indre Bys kvarterer.
    • Borgerpanelundersøgelsen viser, at borgerne har en forventning om, at kommunen kommer med tilbud. De vil serviceres og ikke selv stå for aktiviteter.
    • Kulturhuset bruges som lokalt mødested.
    • Det kunne være godt med en beregning af, hvad der økonomisk kan frigøres fra kulturhuset til brug for drift af kvartershuse i Indre Bys forskellige kvarterer.
    • Kulturhuset Indre By skal være et beboerhus.
  2. Lokaludvalget besluttede at fortsætte dialogen med Kultur- og Fritidsforvaltningen om udviklingen af Kulturhuset Indre By.
  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at skrive til Kultur- og Fritidsforvaltningen om lokaludvalgets status på udviklingen af Kulturhuset Indre By; dette på grundlag af ovenstående bemærkninger.

Til top